Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σύνδρομο Down: Διάνγωση με ένα απλό τεστ αίματος


Ένα τεστ αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντικαταστήσει τους πολύπλοκους και επεμβατικούς ελέγχους για τη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες. Οι έγκυες υψηλού κινδύνου, μέχρι σήμερα, πρέπει να κάνουν αμνιοκέντηση, μια διαδικασία που εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποβολής του εμβρύου. Οι Ολλανδοί ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν πως έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου που αναλύει με ακρίβεια το αίμα της εγκύου για τον εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που ήδη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο DNA του εμβρύου, με βάση τα δείγματα που λαμβάνονται από το αμνιακό υγρό της μήτρας της εγκύου. Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν είναι καθόλου επεμβατική, είναι ταχεία και δεν έχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.

Το νέο τεστ μπορεί να γίνει στις 6 με 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και, αν μετά από σειρά ελέγχων αποδειχθεί ότι η νέα τεχνική είναι όντως αποτελεσματική, τότε το τεστ θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια, με κόστος γύρω στα 30 ευρώ, δηλαδή πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τωρινή μέθοδο της αμνιοκέντησης. Προς το παρόν, το τεστ αίματος έχει αξιοπιστία περίπου 80%, αλλά οι ερευνητές εργάζονται προς τη βελτίωσή του, ενώ σειρά εργαστηρίων ανά τον κόσμο μελετά την ανάπτυξη εναλλακτικών διαγνωστικών τεστ, τόσο για το σύνδρομο Ντάουν όσο και για άλλες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

source: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: