Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ!!!!!

Βλαστοκύτταρα: το νέο θεραπευτικό όπλο


Το αίμα του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου αποτελεί σήμερα ίσως τη σημαντικότερη και ασφαλέστερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα νέο θεραπευτικό όπλο στην Ιατρική. Το σώμα μας διαθέτει και άλλες πηγές λήψης βλαστοκυττάρων, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ιδιότητες και τις χρήσεις των κυττάρων που συλλέγονται από κάθε μία.

Κατά τη γέννηση μπορεί κανείς να φυλάξει επιπλέον βλαστοκύτταρα με αποστράγγιση του πλακούντα ή να απομονώσει βλαστοκύτταρα από το σώμα του ομφάλιου λώρου (ουσία Wharton). Μετά τη γέννηση, βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν από τα νεογιλά δόντια (πρώτα δόντια), το λίπος και τον μυελό των οστών. Επίσης συχνά αναφέρονται τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από έμβρυα (εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα) και τα οποία δεν έχουν σήμερα καμία θεραπευτική χρήση.

Παγκοσμίως, το αίμα του ομφάλιου λώρου χρησιμοποιείται στο άνω του 50% των μεταμοσχεύσεων, λόγω των ιδιοτήτων του, και γι' αυτόν το λόγο το ενδιαφέρον για την αποθήκευσή του είναι τεράστιο.

Η λήψη των βλαστικών κυττάρων μετά το τέλος του τοκετού είναι ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία για τη μητέρα και το παιδί και δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια να τα χρησιμοποιήσει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Λόγω του ότι είναι πολύ νεαρά κύτταρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες ασθένειες και από άλλα μέλη της οικογένειας, χωρίς να απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται αποκλειστικά αυτόλογα βλαστοκύτταρα (του ίδιου του ασθενούς), σε άλλες αποκλειστικά αλλογενή και σ' άλλες δεν υπάρχει περιορισμός.

Η επιβίωση των ασθενών με τη χρήση βλαστικών κυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου είναι διπλάσια από αυτήν στην οποία χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από άλλες πηγές, όπως είναι ο μυελός των οστών.

Η χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου από το ίδιο το παιδί είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη και, το σημαντικότερο, δεν ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος για την αναζήτησή τους.

Τα βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφάλιου λώρου έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού και εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα άλλων ιστών.

Ορισμένες οικογένειες έχουν ιδιαίτερους λόγους που καθιστούν τη φύλαξη βλαστικών κυττάρων περισσότερο αναγκαία, όπως αν κάποιος γονέας ή αδερφός πάσχει από ασθένεια στην οποία η χρήση βλαστικών κυττάρων μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή (λευχαιμία, κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια). Εθνικές μειονότητες ή ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που αναζητήσουν από τρίτους ένα συμβατό μόσχευμα. Η φύλαξη των δικών τους βλαστοκυττάρων θα αποτελέσει μελλοντικά λύση στο πρόβλημά τους. Ζευγάρια που αποκτούν παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρούν μοναδική την ευκαιρία να θωρακίσουν την υγεία του πολύτιμου παιδιού τους, φυλάσσοντας τα βλαστοκύτταρά του.

Από το 2006 τα βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφάλιου λώρου μαζί με αυτά του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρόγραμμα των αυτόλογων και αλλογενών μεταμοσχεύσεων. Στις νέες θεραπείες έχουν προστεθεί τα αυτοάνοσα νοσήματα για αυτόλογη μεταμόσχευση και η θεραπεία των όγκων της παιδικής ηλικίας για αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση.

Οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις σήμερα γίνονται για τη θεραπεία των λεμφωμάτων, τη ριζική θεραπεία των όγκων της παιδικής ηλικίας, όπως είναι το νευροβλάστωμα, το ρετινοβλάστωμα και τα σαρκώματα, και σε κλινικές μελέτες για αυτοάνοσες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργίας οργάνων όπως η καρδιά, ύστερα από έμφραγμα, ο εγκέφαλος, στην περίπτωση της εγκεφαλικής παράλυσης, και τα οστά, έπειτα από κατάγματα ή οστικά ελλείμματα.

Θεραπεία κληρονομικών ασθενειών

Για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών, όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και για τις ασθένειες του μεταβολισμού δεν χρησιμοποιούνται οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, καθ' όσον τα βλαστοκύτταρα του παιδιού φέρουν στο γενετικό τους υλικό τα παθολογικά γονίδια. Τα βλαστοκύτταρά τους είναι χρήσιμα για τη θεραπεία των υπόλοιπων ασθενειών, αλλά όχι της κληρονομικής ασθένειας με την οποία γεννήθηκαν. Σήμερα, για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούνται οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, δηλαδή η χρήση βλαστοκυττάρων από συμβατό δότη, ο οποίος συνήθως είναι υγιής αδελφός. Τις περισσότερες φορές προγραμματίζεται η γέννηση υγιούς αδελφού με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο οποίος και θα χορηγήσει τα βλαστοκύτταρά του. Για τις μονογονιδιακές κληρονομικές ασθένειες, ασθένειες δηλαδή που οφείλονται σε μετάλλαξη ενός μόνο γονιδίου, όπως η μεσογειακή αναιμία, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε πειραματικό στάδιο η γονιδιακή θεραπεία των ίδιων των παθολογικών βλαστοκυττάρων του παιδιού, με σκοπό σε δεύτερη φάση τη χορήγησή τους στον ίδιο τον ασθενή. Η γονιδιακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς, για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σήμερα αποτελεί πρόκληση για την Ιατρική.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 25.000 μεταμοσχεύσεις με τη χρήση βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου, του μυελού των οστών και του περιφερικού αίματος. Από αυτές, το 70% ήταν αυτόλογες, τα κύτταρα δηλαδή προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή, και το 30% ήταν αλλογενείς (από συμβατό δότη), εκ των οποίων το 70% προέρχονταν μέσα από την οικογένεια

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΣ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ)


πηγή:akida-eu

Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου




Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας


Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (γνωστή ως Πυραμίδα του Χέοπα) είναι το μοναδικό σωζόμενο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι η πιο διάσημη πυραμίδα του κόσμου. Βρίσκεται στην Αίγυπτο. Φτιάχτηκε το 2580 π.Χ., καλύπτει επιφάνεια 54.000 τ.μ. και απαρτίζεται από 2.500.000 τέλεια κομμένες πέτρες, με την κάθε μία να ζυγίζει 21/2 τόνους. Κάποιες πέτρες ζυγίζουν πολύ περισσότερο. Η κορυφή της ορθώνεται σε ύψος 146,60 μέτρα. Κατά την κατασκευή της, οι πέτρες μεταφέρονταν πάνω σε ξύλινα έλκηθρα από δούλους. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με μεγάλη ακρίβεια, ενώ μέχρι και σήμερα οι ειδικοί προβληματίζονται για το πώς μπόρεσαν οι αρχαίοι συνάδελφοί τους να λύσουν τα τόσα προβλήματα μηχανικής και στατικής, με την πυραμίδα να είναι τέλεια ακριβής και ευθυγραμμισμένη.





Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 2500 χρόνια από τον Βασιλιά της δυναστείας των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα τον Β'Α. Ο Ναβουχοδονόσορας είχε διατάξει την κατασκευή ενός κρεμαστού κήπου για να ικανοποιήσει τη νεαρή του σύζυγο, Αμυίτις, που ερχόταν από την ορεινή Περσία και νοσταλγούσε τα πράσινα βουνά της πατρίδας της. Για να καταφέρουν να φτιάξουν τους κήπους, οι εργάτες έφτιαξαν έναν τεχνητό λόφο ύψους 106,70 μέτρων στις όχθες του Ποταμού Ευφράτη. Στο λόφο σχηματίστηκε μία σειρά από πλατφόρμες με δέντρα, γρασίδι και λουλούδια. Το νερό από τον ποταμό έφτανε στην κορυφή του λόφου με αντλίες και έπεφτε ξανά προς τα κάτω μέσα από κανάλια και μικρούς καταρράκτες. Σήμερα, διασώζεται ένα πολύ μικρό κομμάτι της Βαβυλωνίας.

Το άγαλμα του Δία

Το άγαλμα του Δία δέσποζε στο Ναό του Ολυμπίου Διός, στην Ελλάδα. Ήταν ένα αριστούργημα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Φειδία. Το έργο ολοκληρώθηκε γύρω στο 456 π.Χ., και έφτανε σε ύψος τα 12,20 μέτρα, αγγίζοντας σχεδόν το ταβάνι του Ναού. Η τεχνική του Φειδία βασιζόταν ουσιαστικά σε ξύλο. Το σώμα του αγάλματος ήταν ξύλινο και το ξύλο ήταν ντυμένο με στρώματα χρυσού και πλάκες ελεφαντοστού. Τα μάτια ήταν από πολύτιμους λίθους, ο μανδύας από χρυσό, ενώ το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του από πράσινο σμάλτο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την τύχη του αγάλματος. Μία από αυτές είναι πως το μετέφερε ο Θεοδόσιος, το 390 μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη, όπου καταστράφηκε από φωτιά το 416 μ.Χ. Σήμερα, όσοι επισκέπτονται την Ολυμπία βλέπουν μόνο τη βάση πάνω στην οποία ήταν τοποθετημένο το άγαλμα. Το εργαστήριο του Φειδία λέγεται πως βρέθηκε κοντά στον Ναό, ενώ βρέθηκαν κάποια εργαλεία του, ακόμα και κάποια εκμαγεία, με τα οποία έφτιαχνε τις χρυσές πλάκες.
Ο Ναός της Αρτέμιδος


Η Άρτεμις ήταν η θεά των βουνών και των δασών, του κυνηγιού, και προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων. Λατρευόταν σε πολλά μέρη, αλλά ο κύριος τόπος λατρείας της ήταν η Έφεσος. Ο Ναός χτίστηκε το 440 π.Χ. και ήταν φτιαγμένος από λευκό μάρμαρο, εμπλουτισμένο με χρυσό και ασήμι, ενώ ήταν διακοσμημένος με πολύτιμούς λίθους. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.Χ.) είχε γράψει πως ο ναός ήταν γεμάτος με γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία είχε φιλοτεχνήσει ο Πραξιτέλης, ο μεγάλος Έλληνας γλύπτης της εποχής.

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Το Μαυσωλείο βρισκόταν στη Μικρά Ασία, στη σημερινή Τουρκία. Ο τάφος από κατάλευκο μάρμαρο χτίστηκε για τον Βασιλιά Μαύσωλο, Πέρση σατράπη της Καρίας. Η λέξη μαυσωλείο χρησιμοποιείται από τότε για να δηλώσει έναν μεγάλο και μνημειώδη τάφο. Το ύψος του έφτανε τα 42,70 μέτρα και βρισκόταν πάνω σε έναν λόφο. Έβλεπε το μικρό λιμάνι της Αλικαρνασσού, και ήταν ορατό από τα πλοία που έμπαιναν στο λιμάνι. Ο ορθογώνιος περίβολός του περιφραζόταν από έναν τοίχο. Στην είσοδό του, υπήρχαν λιοντάρια σκαλισμένα πάνω σε μάρμαρο. Στον δεύτερο τοίχο, που περιστοίχιζε την πλατφόρμα, υπήρχαν μεγαλειώδη γλυπτά. Σε κάθε γωνία του Μαυσωλείου υπήρχαν αγάλματα περήφανων πολεμιστών, πάνω στα άλογά τους, ενώ ένα άγαλμα αλόγων που τραβούσαν ένα άρμα, διακοσμούσε την κορυφή του κτιρίου. Πάνω στο άρμα βρίσκονταν οι φιγούρες του Μαύσωλου και της συζύγου της Αρτεμισίας. Σήμερα, διασώζεται μόνο ένα μικρό κομμάτι του υπέροχου Μαυσωλείου.

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα άγαλμα του θεού Ήλιου, που βρισκόταν τοποθετημένο στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, στο Αιγαίο Πέλαγος. Είχε ύψος περίπου 33 μέτρα και βρισκόταν πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Χάρη από τη Λίνδο το 208 π.Χ. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο θεός Ήλιος έσωσε τη Ρόδο από μία επίμονη πολιορκία. Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον προστάτη τους, οι Ρόδιοι ανήγειραν τον Κολοσσό, που ήταν 20 φορές μεγαλύτερος από τον κανονικό άνθρωπο. Επρόκειτο για ενσάρκωση του παντεπόπτη και ζωοδότη ήλιου, με την μπρούτζινη επιδερμίδα του να αντανακλά το φώς του ήλιου και φαίνεται πως ο Χάρης είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν «δεύτερο Ήλιο, που αντίκριζε τον πρώτο.» Ο Κολοσσός δέσποζε στο λιμάνι της Ρόδου για μόνο 56 χρόνια, αφού κατέρρευσε εξαιτίας ενός σεισμού το 224 π.Χ., που τσάκισε τα γόνατά του. Το 654 μ.Χ., 900 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κολοσσού, οι Σαρακηνοί λεηλάτησαν τη Ρόδο και πούλησαν τον τεμαχισμένο Κολοσσό ως μέταλλο.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας εθεωρείτο ως ένα οικοδόμημα πολύ μπροστά για την εποχή του. Κατασκευάστηκε πάνω στο νησί Φάρος, κοντά στην Αλεξάνδρεια, από τον μηχανικό και αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο. Η κατασκευή είχε ύψος 140 μέτρα και ήταν δομημένη σε τέσσερα επίπεδα. Στην κορυφή, υπήρχε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Ακριβώς από πάνω, υπήρχε μία πλατφόρμα με έναν καθρέφτη, που αντανακλούσε το φως του ήλιου την ημέρα, ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία. Μέσα στο κτίσμα υπήρχαν 300 δωμάτια. Άλογα μετέφεραν βαγόνια με καύσιμο από μία κεντρική σκάλα που οδηγούσε στο σημείο που καιγόταν η φλόγα, μέρα-νύχτα. Ο Φάρος καταστράφηκε τον 14ο αιώνα μ.Χ. από έναν σεισμό.




πηγή:www.alliapopsislade

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Audi Avatar Concept

Το Audi Avatar Concept είναι ένα φουτουριστικό 3θέσιο ηλεκτρικό supercar το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους οδηγούς κατά το έτος 2032 τη χαρά της οδήγησης που είχαν παίζοντας video games όταν ήταν παιδιά. Εμπνευσμένο από το αγωνιστικό Auto Union Type C Streamline του 1937 , το Avatar Concept δείχνει προς το μέλλον με σχεδιαστικά και στιλιστικά στοιχεία του προηγούμενου αιώνα.

Το πειραματικό μοντέλο εφοδιάζεται με μπαταρίες ιόντων που του εξασφαλίζουν μεγάλη αυτονομία , ενώ υπάρχουν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες , τοποθετημένοι ένας σε κάθε τροχό. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα μοντέρνα και ελαφρά υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένο αλλά και την αεροδυναμική μορφή, εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Έτσι, το Audi Avatar Concept επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ. / ώρα σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητά του φθάνει τα 360 χλμ. / ώρα. Και όλα αυτά για ένα όχημα εξαιρετικά ευέλικτο και ευκίνητο , τόσο στις συνθήκες κίνησης στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο.

Η εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου είναι εμπνευσμένη από τη μορφή υφάσματος που βρίσκεται στη δίνη του ανέμου, ενώ υπάρχουν πολλά στιλιστικά στοιχεία από το ιστορικό Auto Union Type C Streamline.



Στο Audi Avatar Concept δεν υπάρχουν συμβατικές πόρτες για το αυτοκίνητο, αλλά αντ΄ αυτών, υπάρχουν τρεις γυάλινες καλύπτες εμπνευσμένες από τα μαχητικά τζετ. Η κύρια καλύπτρα ανοίγει τα εμπρός και μαζί μετακινείται το τιμόνι και το ταμπλό τα οποία είναι προσαρμοσμένα επάνω της. Οι καλύπτρες των συνεπιβατών ανοίγουν προς τα πίσω, ενώ ένα πλευρικό πάνελ ανοίγει προς τα κάτω και λειτουργεί σαν σκαλί για την εύκολη είσοδο και έξοδο στο εσωτερικό του οχήματος.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι το ίδιο απλό, αλλά μια φουτουριστικό, όπως το εξωτερικό. Διαφανείς οθόνες LCD προβάλουν τις βασικές λειτουργίες , όπως ταχύτητα και διανυθέντα χιλιόμετρα ενώ η κεντρική οθόνη πίσω από το τιμόνι προβάλει έναν ψηφιακό χάρτη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν επίσης να προβληθούν κάνω στην διαφανή επιφάνεια της καλύπτρας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα.



Την αίσθηση ότι πετάς με ένα τέτοιο … αεροπλάνο, στην δίνει και η οδηγική εμπειρίας που προσφέρει. Υπάρχει χώρος για χειραποσκευές, πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Με την κατάλληλη διάταξη ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμεύσει και σαν υποβραχιόνιο για το αριστερό χέρι του συνεπιβάτη

Οι τέσσερις τροχοί είναι τοποθετημένοι στα τέσσερα πόδια του αυτοκινήτου. Κάθε τροχός διαθέτει το σύστημα Audi wheel Electric Drive Μονάδα, καθιστώντας το αυτοκίνητο μια εξελιγμένη μορφή του σημερινού Quattro. ΟΙ μπαταρίες ιόντων είναι χωρισμένες σε δύο πακέτα και είναι τοποθετημένες μπροστά και πίσω απόν το κοκπιτ εξασφαλίζοντας έτσι άριστη κατανομή βάρους σε κάθε άξονα, 50-50.



Η επιλογή συμβατικού τιμονιού ή joystick ή ακόμη και πληκτρολογίου για την οδήγηση κάνουν το μελλοντικό αυτό όχημα ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Το «πόδι» αλλάζει σχήμα είναι όταν οι τροχοί στρίβουν. Το αυτοκίνητο διαθέτει τεχνολογία τετραδιεύθυνσης (οι πίσω τροχοί στρίβουν κατά 10 μοίρες), στοιχείο που το κάνει εξαιρετικά ευέλικτο.


ΠΗΓΗ:WWW.AUTO24.GR

Σειρά αιτημάτων ετέθη από τον Ν.Γκρούεφσκι στις Πρέσπες

Ετέθη και το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, καθώς και το αίτημα να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαική Ενωση, δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι σε δημοσιογράφους που τον είχαν ακολουθήσει στην συνάντηση των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν από τα Σκόπια στην συνάντηση των Πρεσπών:

«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ενώ του επεσήμανε -όπως δήλωσε- ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι».

Στους Σκοπιανούς δημοσιογράφους, είπε ακόμη πως ζήτησε να ανοίξει μία ακόμη συνοριακή δίοδος με την Ελλάδα στις Πρέσπες καθώς και σιδηροδρομική διέλευση στη Δοϊράνη.

Εν κατακλείδι ο Ν.Γκρούεφσκι δήλωσε πως έθεσε το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας στον Ελληνα πρωθυπουργό και πως τέτοιες συναντήσεις μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.


πηγή:www.news247.gr

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η μάχη των μηχανών αναζήτησης: Microsoft vs. Google


Η Microsoft ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη News Corp του Rupert Murdoch, (πολυεθνική εφημερίδων και περιοδικών), με στόχο την αφαίρεση του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού περιεχομένου της εταιρείας μέσων ενημέρωσης από τη μηχανή αναζήτησης της Google, στήνοντας ένα σκηνικό πολέμου που θα μπορούσε να ρίξει μια αχτίδα φωτός στο οικονομικά σκοτεινό τοπίο της βιομηχανίας ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Η ώθηση για την έναρξη διαλόγου προήλθε από τη News Corp, ιδιοκτήτριας εφημερίδων και περιοδικών, όπως η Wall Street Journal στις ΗΠΑ και η Sun στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με δηλώσεις ατόμου εκ των έσω στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times πληροφορίες αναφέρουν ότι η Microsoft έχει προσεγγίσει και άλλους μεγάλους εκδότες, με στόχο να τους πείσει να καταργήσουν την πρόσβαση στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο των μέσων που διευθύνουν από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google.

πηγή:www.news247.gr

Η News Corp όπως και η Microsoft, στην οποία ανήκει η μηχανή αναζήτησης Bing, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Έξαλλου, ένας από τους εκδότες που προσεγγίστηκε από τη Microsoft για τον ίδιο λόγο δήλωσε στο CNN ότι «μια τέτοια κίνηση πρόκειται να προσδώσει τεράστια αξία στο online περιεχόμενο αν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις μηχανές αναζήτησης είναι διατεθειμένες να μας πληρώνουν, προκειμένου το περιεχόμενο των websites να εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο στα δικά τους αποτελέσματα online αναζήτησης. Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Microsoft στην online ειδησεογραφία μόνο ως απόπειρα περιορισμού των διαδικτυακών συνόρων της Google μπορεί να ερμηνευθεί».

Πάντως, ως πιθανό σημάδι στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις η Google προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ηλεκτρονικού περιεχομένου περιοδικών και εφημερίδων. «Από οικονομικής άποψης η ειδησεογραφική ενημέρωση δε μας αποφέρει μεγάλα έσοδα» δήλωσε πρόσφατα ο διευθυντής της Google στη Μ. Βρετανία, Matt Brittin.

Εδώ και καιρό η News Corp του Rupert Murdoch ερευνά μοντέλα online πληρωμής για πρόσβαση στο περιεχόμενο των εφημερίδων του, κρατώντας παράλληλα σκληρή γραμμή εναντίον της Google, ακόμη και με απειλές για κατάθεση μηνύσεων για «κλοπή» περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά, η Microsoft, μετά την έναρξη λειτουργίας της Bing τον Ιούνιο, δείχνει να προσπαθεί απελπισμένα να πλησιάσει το ποσοστό των χρηστών της Google, έπειτα από πέντε χρόνια προετοιμασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα και οικονομικές απώλειες. Ο Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να δαπανήσει μεγάλα ποσά για πολλά χρόνια, προκειμένου η μηχανή αναζήτησης Bing να ανταγωνιστεί σοβαρά την Google.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ


Για πολλά χρόνια, η Ιαπωνία προετοιμαζόταν για την στιγμή που θα επισκιαζόταν οικονομικά από την Κίνα. Ως αποτέλεσμα όμως της ύφεσης, η δυσκολία της Ιαπωνίας να διαχειριστεί την οικονομία της, σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάδυση της Κίνας ενδέχεται να φέρουν την στιγμή αυτή πιο κοντά από όσο αναμενόταν.
Η άνοδος της Κίνας μπορεί να επιταχύνει την οικονομική παρακμή της Ιαπωνίας, σε μια στιγμή που το ιαπωνικό εθνικό έλλειμμα διογκώνεται και ο ιαπωνικός πληθυσμός γερνάει, με αποτέλεσμα να είναι όλο και λιγότερο παραγωγικός.
Πολλοί αναρωτιούνται μήπως η Ιαπωνία προορίζεται να εξελιχθεί σε μια νέα Ελβετία, πλούσια και άνετη, αλλά με ελάχιστο διεθνές εκτόπισμα και την οποία ο υπόλοιπος κόσμος σε μεγάλο βαθμό θα αγνοεί.
Η ανεργία έχει φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,7% ενώ οι τιμές και οι μισθοί μειώνονται ταχύτατα. Η κινέζικη οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8% το τρέχον έτος, έτος κατά το οποίο η ιαπωνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 3%. Τον επόμενο χρόνο, η ιαπωνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επιστρέψει σε ένα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης του 1%.
Ακόμα και οι ιαπωνικές εταιρείες υποχωρούν στις διεθνείς κατατάξεις. Το 1988, η Nomura Securities είχε δημοσιοποιήσει λίστα με τις καλύτερες εταιρίες του πλανήτη, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στην αγορά-τότε, οι 8 στις 10 ήταν ιαπωνικές. Στις 31 Ιουλίου φέτος, δεν υπήρχε πλέον ούτε μία ιαπωνική εταιρεία μεταξύ των 10 πρώτων της λίστας. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ακόμα και στο εμπορικό πλεόνασμα, στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα και στην παραγωγή χάλυβα. Του χρόνου μπορεί να την ξεπεράσει και στην παραγωγή αυτοκινήτων. Υπάρχουν οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία δεν χρειάζεται να φοβάται το γείτονά της. Η Κίνα είναι, από το 2006, ο πρώτος εμπορικός έταιρος της Ιαπωνίας και οι εξαγωγές προς την Κίνα υπήρξαν οι πρώτες που ανέκαμψαν στον πρόσφατη ύφεση. Και την ώρα που η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου παραμένει στάσιμη, εταιρείες όπως η Toyota κινούνται ικανοποιητικά στην κινέζικη αγορά.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ

Το γνωστό βρετανικό πολυκατάστημα Harrods άρχισε να πουλάει χρυσό σε μια προσπάθεια να τονώσει την ζήτηση.
Εδώ και λίγο καιρό το πολυκατάστημα διαθέτει στους πελάτες του από χρυσά νομίσματα μέχρι ράβδους, που ξεκινούν από 1 γραμμάριο και φτάνουν στο καθιερωμένο βάρος των 12,5 κιλών. Μια κλασική ράβδος κοστίζει σήμερα γύρω στα 310.000 ευρώ. Όσοι όμως δεν έχουν την οικονομική άνεση, μπορούν να αρκεστούν στην αγορά μιας <<σοκολάτας>> από χρυσό στην τιμή των 11 ευρώ.
Πρόσφατα μια γερμανική εταιρεία που πουλούσε χρυσό μέσω Ίντερνετ, η TG Gold-Super-Markt, τοποθέτησε στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης μηχανή αυτόματης πώλησης χρυσού. Θέλει να στήσει συνολικά 500 τέτοια μηχανήματα. Θα πωλούν μικρές τέτοιες ράβδους, που προορίζονται κυρίως για δώρο. Ξεκινούν από 1 γραμμάριο και φτάνουν ως τα 10 γραμμάρια. Διατίθενται επίσης και γνωστά χρυσά νομίσματα.