Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ


Για πολλά χρόνια, η Ιαπωνία προετοιμαζόταν για την στιγμή που θα επισκιαζόταν οικονομικά από την Κίνα. Ως αποτέλεσμα όμως της ύφεσης, η δυσκολία της Ιαπωνίας να διαχειριστεί την οικονομία της, σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάδυση της Κίνας ενδέχεται να φέρουν την στιγμή αυτή πιο κοντά από όσο αναμενόταν.
Η άνοδος της Κίνας μπορεί να επιταχύνει την οικονομική παρακμή της Ιαπωνίας, σε μια στιγμή που το ιαπωνικό εθνικό έλλειμμα διογκώνεται και ο ιαπωνικός πληθυσμός γερνάει, με αποτέλεσμα να είναι όλο και λιγότερο παραγωγικός.
Πολλοί αναρωτιούνται μήπως η Ιαπωνία προορίζεται να εξελιχθεί σε μια νέα Ελβετία, πλούσια και άνετη, αλλά με ελάχιστο διεθνές εκτόπισμα και την οποία ο υπόλοιπος κόσμος σε μεγάλο βαθμό θα αγνοεί.
Η ανεργία έχει φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,7% ενώ οι τιμές και οι μισθοί μειώνονται ταχύτατα. Η κινέζικη οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8% το τρέχον έτος, έτος κατά το οποίο η ιαπωνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 3%. Τον επόμενο χρόνο, η ιαπωνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επιστρέψει σε ένα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης του 1%.
Ακόμα και οι ιαπωνικές εταιρείες υποχωρούν στις διεθνείς κατατάξεις. Το 1988, η Nomura Securities είχε δημοσιοποιήσει λίστα με τις καλύτερες εταιρίες του πλανήτη, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στην αγορά-τότε, οι 8 στις 10 ήταν ιαπωνικές. Στις 31 Ιουλίου φέτος, δεν υπήρχε πλέον ούτε μία ιαπωνική εταιρεία μεταξύ των 10 πρώτων της λίστας. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ακόμα και στο εμπορικό πλεόνασμα, στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα και στην παραγωγή χάλυβα. Του χρόνου μπορεί να την ξεπεράσει και στην παραγωγή αυτοκινήτων. Υπάρχουν οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία δεν χρειάζεται να φοβάται το γείτονά της. Η Κίνα είναι, από το 2006, ο πρώτος εμπορικός έταιρος της Ιαπωνίας και οι εξαγωγές προς την Κίνα υπήρξαν οι πρώτες που ανέκαμψαν στον πρόσφατη ύφεση. Και την ώρα που η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου παραμένει στάσιμη, εταιρείες όπως η Toyota κινούνται ικανοποιητικά στην κινέζικη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: