Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια τρόφιμα το επιδεινώνουν και πώς βοηθά η δίαιτα FODMAP

 Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome, IBS) αποτελεί μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που σήμερα πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πρόκειται για μία χρόνια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος με αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα. Η διατροφή αποτελεί βασικό κομμάτι αντιμετώπισής του, καθώς είναι αρκετά τα τρόφιμα που σχεδόν αμέσως πυροδοτούν την έξαρση των παραπάνω συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα αίτια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητά ακόμα, αφού φαίνεται ότι τόσο το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, όσο και η μικροχλωρίδα του εντέρου, αλλά και η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου συμβάλλουν στην εμφάνιση του.

Τι ακριβώς είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Remaining Time 0:00
 

Όπως ήδη αναφέρθηκε το Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια νοσογόνα κατάσταση του πεπτικού συστήματος, γνωστή και με τον όρο «σπαστική κολίτιδα». Χαρακτηρίζεται από συχνά εμφανιζόμενο κοιλιακό πόνο τουλάχιστον 1 φορά ανά εβδομάδα με χρονική διάρκεια τουλάχιστον 3 μήνες. Τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι φούσκωμα και υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), ιδιαίτερα μετά το φαγητό, κοιλιακό άλγος που υποχωρεί μετά την κένωση, διάρροια, δυσκοιλιότητα και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο από τα παρακάτω κριτήρια που σχετίζονται με τη συμπτωματολογία του.

Υποχώρηση ενοχλήσεων με την κένωση
Αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων
Αλλαγή στη εμφάνιση των κενώσεων

Ο επιπολασμός του συνδρόμου παγκοσμίως εκτιμάται στο 11,2%. Δηλαδή περίπου1 στους 10 πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Δεν πρόκειται για μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή πάθηση, ωστόσο είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα.

Ευερέθιστο έντερο και γυναικείες ορμόνες

Αρκετές έρευνες υποδεικνύουν ότι το φύλο αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα εμφάνισης ή όχι της νόσου. Φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς όμως να είναι πλήρως γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι βασικές ορμόνες του κύκλου της περιόδου είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι ορμόνες αυτές συνεργάζονται ώστε ο οργανισμός να περάσει από τα διάφορα στάδια του έμμηνου κύκλου. Ωστόσο πέρα από τον ορμονικό έλεγχο του έμμηνου κύκλου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του εντέρου. Οι διακυμάνσεις των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου, την εκκριτική του ικανότητα, τη σπλαχνική ευαισθησία, καθώς και τη διαπερατότητα του.

ladylike

Δεν υπάρχουν σχόλια: