Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Η Κόνιτσα καταστρέφει τον εαυτό της

Αυθαιρεσίες και εικόνες εγκατάλειψης παρατηρούνται στον μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αωού, ο οποίος αποτελεί το βόρειο τμήμα του υψηλής προστασίας Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το tvxs.gr μίλησε με τον κ. Χρήστο Μπελογιάννη, οδηγό βουνού, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στην περιοχή, αλλά και με το δημαρχείο, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Δρυμό.

Φορτηγά, μηχανήματα και τζιπ 4x4 μπαινοβγαίνουν κάθε τόσο στο Δρυμό, με την ανοχή των Αρχών, παρά το γεγονός ότι η διέλευσή τους απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.
Επιπλεόν, σύμφωνα με τον κ. Μπελογιάννη, πολλοί - και γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής - είναι εκείνοι που κυνηγούν συστηματικά αγριόγιδα - είδος προστατευόμενο - και που ψαρεύουν κάνοντας χρήση δυναμίτη ή χλωρίου, μέσα στον Δρυμό.

«Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά. Όλοι ξέρουνε ποιοι είναι, ποιοι τους πηγαίνουνε, και κανενας δε μιλάει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπελογιάννης. «Υπάρχουν εξαρτώμενα συμφέροντα. Φυσικά, κανένας δεν θα κλείσει το μαγαζί του για να γίνει εχθρός στη μικρή κοινωνία της Κόνιτσας ή του Πάπιγκου. Όταν φτάνουν κοντά στα δικαστήρια, αποσύρονται όλοι», συνεχίζει.

Το ποτήρι ξεχείλησε όταν ο δήμος Κόνιτσας ξεκίνησε έργα μέσα στον Δρυμό για την αντικατάσταση των σωλήνων υδροδότησης της περιοχής, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπως κατήγγηλαν στην εφημερίδα «Έθνος» κάτοικοι της περιοχής.

Όπως αναφέρει κ. Μπελογιάννης, όταν ο δήμαρχος της Κόνιτσας ερωτήθηκε για την απουσία των απαραίτητων αδειών, υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι, εκτός από την άδεια από την ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας, χρειαζόταν να λάβει και άδεια από άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, ανησυχίες εκφράζονται για το αν τα μηχανήματα, αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου στο σύστημα υδροδότησης θα είναι τα κατάλληλα, ώστε να αποφευχθεί η διαταραχή του οικοσυστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Δρυμού υπάρχει η Μονή Στομίου, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στο Έθνος, θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της.

Το Δασαρχείο με την σειρά του, το οποίο είναι υπεύθυνο για την φύλαξη του Δρυμού, υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό - λόγος για τον οποίο και παρατηρούνται τα εν λόγω φαινόμενα.

Σχετικά με τα έργα στο σύστημα υδροδότησης, υπεύθυνος από το δημαρχείο Κόνιτσας αναφέρει ότι οι ανησυχίες των κατοίκων και των επισκεπτών πολλές φορές μπορεί να είναι και αβάσιμες. «Ο καθένας περνάει, βλέπει, λέει 'τι είναι τούτο 'δω', κάνει καταγγελίες. Οι αδειοδοτήσεις υπάρχουν».

Ας σημειωθεί ότι ο δήμος Κόνιτσας σχεδιάζει την αξιοποίηση του Δρυμού στα πρότυπα του φαραγγιού της Σαμαριάς στην Κρήτη, διανοίγοντας μονοπάτια και κατασκευάζοντας καλντερίμια και κιόσκια.

ΝΕΡΟ, ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ


Ξεχάστε το πετρέλαιο. Η επόμενη πλουτοπαραγωγική πηγή που βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και κρατών είναι το νερό.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε, Μπαν Κι-Μουν, είχε δηλώσει στο πρόσφατο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, ότι η έλλειψη νερού είναι << πιθανή αιτία για πολέμους και συγκρούσεις>>. Σύμφωνα με έκθεσή του το 50% του πληθυσμού της Γης θα ζει σε περιοχές όπου το νερό θα σπανίζει το 2030.
Την δεκαετίας του 1990 διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, άσκησαν ποικίλες πιέσεις για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή νερού. Πάνω από το 90% της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και υγιεινής σε όλο τον κόσμο ανήκει στο Δημόσιο, υπάρχει ωστόσο ένα 9% υπηρεσιών ύδρευσης που παρέχεται από ιδιώτες. Το 1990 υπήρχαν μόνο 12 χώρες με ιδιωτικές υπηρεσίες παροχής πόσιμου νερού.
Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 100 χώρες και η αγορά νερού υπολογίζεται σε 500 δις δολάρια το χρόνο και εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάσει και στα 3 τρις δολάρια.
Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και η PepsiCo, επιχείρησαν να ανοίξουν δουλειές για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων στην Κεράλα της Ινδίας, συναντώντας έντονες αντιδράσεις, με τις τοπικές αρχές να ακυρώνουν τελικά τις σχετικές άδειες. Δυναμικές αντιδράσεις και ταραχές σημειώθηκαν και στις Βολιβία και Αργεντινή.
Οι 3 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του νερού είναι η γαλλική Suez, που εξυπηρετεί 117.4 εκατ ανθρώπους στον κόσμο, η επίσης γαλλική Veolia Environment (Vivendi) με 108.2 εκατ και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE με 69.5 εκατ .
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετό νερό, αλλά όπως όλα τα αγαθά και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, το πρόβλημα βρίσκεται στην άνιση κατανομή του.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΚΛΗΡΩΣΗ CHAMPIONS & EUROPA LEAGUE



Την Παρασκευή 7 Αυγούστου και ώρα 13:00 το μεσημέρι έγινε η κλήρωση του Champions League. O Ολυμπιακός κληρώθηκε να παίξει με την Σερίφ από την Μολδαβία και ο Παναθηναϊκός με την ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μαδρίτης. Δυστυχώς βέβαια για τον ίδιο, διότι ήταν η μοναδική ομάδα που δεν ήθελε να κληρωθεί μαζί του και κληρώθηκε. Αναλυτικότερα τα Groups έχουν:

Σερίφ-Ολυμπιακός
Σάλτσμπουργκ-Μακάμπι Χάιφα
Βέντσπιλς-Ζυρίχη
Κοπεγχάχη-ΑΠΟΕΛ
Λέφσκι-Ντεμπρετσένι


Σέλτικ-Άρσεναλ
Τιμισοάρα-Στουτγκάρδη
Σπόρτιγκ-Φιορεντίνα
Άντερλεχτ-Λιόν
Ατλέτικο Μαδρίτης-Παναθηναϊκός




Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα, μετά το πέρας της κλήρωσης του Champions League έγινε η κλήρωση του Europa League. Και σε αυτή την κλήρωση βρίσκονταν δύο ελληνικές ομάδες, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε Χέρενφεν του Τροντ Σόλιντ και η ΑΕΚ με την ρουμανική Βασλούι. Αναλυτικότερα τα Groups στο Europa League έχουν:

Γκρουπ 1

ΠΑΟΚ-Χέρενφεν
Ντιναμό-Ζάγκρεμπ-Χαρτς
Βέρντερ Βρέμης-Ακτόμπε
Έβερτον-Σίγκμα Όλομουτς
Μπάτε Μπορίσοφ-Λίτεξ

Γκρουπ 2

Μπρέντα-Βιγιαρεάλ
Λεχ Πόζναν-Κλαμπ Μπριζ
Φούλαμ-Άμκαρ Περμ
Γαλατάσαραϊ-Λεβάντια Ταλίν
Τέπλιτσε-Χάποελ Τελ Αβίβ

Γκρουπ 3

Μέταλουργκ Ντόνετσκ-Αούστρια Βιέννης
Τβέντε-Καραμπάκ
Ρόμα-Κόζιτσε
Ντιναμό Μόσχας-ΤΣΚΑ Σόφιας
Γκενκ-Λιλ

Γκρουπ 4

Αϊντχόφεν-Μπνέι Γιέχουντα
Λάτσιο-Έλφσμποργκ
Τραμπζονσπορ-Τουλούζ
Παρτίζαν-Ζίλινα
Μπακού-Βασιλεία

Γκρουπ 5

Άγιαξ-Σλόβαν Μπρατισλάβας
Σαχτάρ Ντόνετσκ-Σίβασπορ
Μπρόντμπι-Χέρτα Βερολίνου
Aθλέτικ Μπιλμπάο-Τρόμσο
Σαράγεβο-Κλουζ

Γκρουπ 6

Ραπίντ Βιέννης-Άστον Βίλα
Στεάουα Βουκουρεστίου-Σεν Πάτρικ
Σπάρτα Πράγας-Μάριμπορ
Ζενίτ-Νασιονάλ
Τζένοα-Οντένσε

Γκρουπ 7

Ντιναμό Βουκουρεστίου-Σλόβαν Λίμπερετς|
Γκινγκάμπ-Αμβούργο
Σιόν-Φενέρμπαχτσε
Στούρμ Γκρατς-Μέταλιστ

Γκρουπ 8

Σλάβια Πράγας-Ερυθρός Αστέρας
Μπενφίκα-Βόρσκλα Πόλταβα
Βασλούι-ΑΕΚ
Στάμπαεκ-Βαλένθια


ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΑΤΖΙΚΟΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ?


Η Jeanne Baret ήταν η ερωμένη του Phillibert de Commerson, ενός φυσιοδίφη που έκανε ένα ταξίδι με το σκάφος του εξερευνητή Louis Antoine de Bougainville την περίοδο από το 1766 μέχρι το 1769. Μπήκε στο πλοίο σαν άντρας, βοηθός του Κομερσόν. Η μεταμφίεση ξεγέλασε τον Μπουγκενβίλ, αλλά η Ζαν αποκαλύφθηκε όταν η αποστολή έφτασε στην Ταϊτή και την είδαν οι ντόπιοι. Η Μπαρέ ολοκλήρωσε τον περίπλου ως γυναίκα , της απαγορεύτηκε όμως να εξακολουθεί να μοιράζεται την καμπίνα με τον Κομερσόν.

Παναθηναϊκός, Champions League

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του ΠΑΟ στα πλέι οφ του CL

Ένα εμπόδιο ακόμα χρειάζεται να υπερπηδήσει ο Παναθηναϊκός για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο που αυτό το εμπόδιο θα είναι αρκετά ψηλό και καμία σχέση δεν θα έχει με τη μέτρια Σπάρτα Πράγας. Τα καλά νέα για τους "πράσινους" είναι πως αποφεύγουν "θηρία" όπως η Άρσεναλ και η Λιόν. Τα κακά είναι πως από τους πέντε υποψήφιους αντιπάλους του και οι πέντε είναι καλοί...

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Κατ' αρχάς με ποιους δεν πρόκειται να κληρωθεί ο Παναθηναϊκός στην κλήρωση της Παρασκευής στη Νιόν της Ελβετίας. Ως ισχυρός δεν θα βρει μπροστά του σίγουρα την Άρσεναλ, τη Λιόν, τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας και τη Σαχτάρ. Οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πλέι οφ, καθώς έχουν ορθάνοικτους λογαριασμούς με την Τιμισοάρα (2-2 στον πρώτο αγώνα στο Ντόνετσκ), αλλά ακόμα κι αν περάσουν, θα συμπεριληφθούν στο γκρουπ των ισχυρών, όπως και το "τριφύλλι". Επομένως έξω κι αυτοί.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, θα υποστηρίζει σήμερα την Τιμισοάρα, διότι αν προκριθεί σε βάρος της Σαχτάρ, τότε τη θέση των Ουκρανών στο γκρουπ των ισχυρών θα πάρει η Στουτγκάρδη, που σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί εκτός των υποψήφιων αντιπάλων των "πρασίνων".

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι τελικά οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού:

Οι σίγουροι

Όπως θα αντιληφθείτε διαβάζοντας τα παρακάτω το έργο του Χενκ Τεν Κάτε και των παικτών του δεν θα είναι καθόλου εύκολο στα πλέι οφ.

Φιορεντίνα

Συμμετέχει απ' ευθείας στα πλέι οφ ως τέταρτη από το ιταλικό πρωτάθλημα. Κέρδισε το εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο νήμα, καθώς ισοβάθμησε στην τέταρτη θέση του Καμπιονάτο με την Τζένοα, αλλά υπερτερούσε έναντι της ομάδας του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Έχει μόνιμη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και ως ιταλική ομάδα είναι εξ ορισμού ανεπιθύμητη σε κάθε κλήρωση.

Αυτό το καλοκαίρι δεν άλλαξε πολλά στο ρόστερ της, καθώς ο κόουτς Πραντέλι προτίμησε-και είχε κάθε λόγο να το κάνει-να διατηρήσει αναλλοίωτο τον βασικό κορμό. Ο Δανός Γιόργκενσεν, ο Ρουμάνος Μούτου και ο Τζιλαρντίνο αποτελούν μια τριάδα-φωτιά στο κέντρο και την επίθεση, ενώ πάντα υπάρχει ο έμπειρος Φρέι κάτω από τα δοκάρια και μια καλά δοκιμασμένη άμυνα.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ακόμα πιο ανεπιθύμητος αντίπαλος είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, που μπορεί να αποχωρίστηκε τον βασικό της τερματοφύλακα, Λέο Φράνκο, και τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν έπαιζε πολύ, αλλά διατήρησε, παρά τις έντονες πιέσεις από μεγάλες ισπανικές και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, τη... φονική γραμμή κρούσης της.
Ο κάτοχος του "Χρυσού Παπουτσιού" Ντιέγκο Φορλάν, που σκόραρε πέρυσι 32 γκολ, και ο Αργεντίνος σταρ Σέρτζιο "Κούνι" Αγουέρο, θα είναι και φέτος εφιάλτης για οποιαδήποτε άμυνα, επομένως και αυτήν του Παναθηναϊκού, που ήδη κάνει τα... ξόρκια του για να τους αποφύγει.

Κατά τα άλλα μένουν όλοι οι υπόλοιποι βασικοί, όπως ο γνωστός μας από το πέρασμά του από την ΑΕΚ Πάουλο Ασουνσάο, οι αμυντικοί Χάιτινχα και Ουιφαλούσι, ο Σιμάο Σαμπρόσα κλπ., όμως το κυριότερο είναι ότι μένει ο Άμπελ Ρεσίνο. Ο κόουτς, που διαδέχθηκε τον χειμώνα στον πάγκο τον Χαβιέ Αγκίρε και κατάφερε όχι απλώς να σώσει τη χρονιά, η οποία φαινόταν να χάνεται από τα αλλοπρόσαλα αποτελέσματα ως εκείνο το σημείο, αλλά και να ανανεώσει την παρουσία της Ατλέτικο στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω της τέταρτης θέσης που τελικά κατέλαβε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Άντερλεχτ

Η πρωταθλήτρια Βελγίου ίσως είναι ο πιο επιθυμητός για τον Παναθηναϊκό αντίπαλος (μαζί με την Τιμισοάρα, εφόσον προκριθεί σε βάρος της Σαχτάρ), αν και η παρουσία της στην γ' προκριματική φάση έδειξε πως αν την υποτιμήσεις, μπορεί να σε "σκοτώσει". Προκρίθηκε στα πλέι οφ φιλοδωρώντας την τουρκική Σιβασπόρ με μια ξεγυρισμένη πεντάρα στο πρώτο παιχνίδι στις Βρυξέλλες (5-0), κάτι που της επέτρεψε να πάει χαλαρή στην Τουρκία και να χάσει μεν 3-1, χωρίς ωστόσο στην πραγματικότητα να κινδυνέψει.
Ουσιαστικές αλλαγές δεν έχει ούτε η Άντερλεχτ στο ρόστερ της, καθώς παραμένουν παίκτες-κλειδιά, όπως ο Αργεντινός σέντερ φορ Φρούτος, οι Βέλγοι διεθνείς αμυντικοί Ντεσάχτ και ΒανΝτάμε, ο Πολωνός διεθνής Βασιλιέφσκι, ο Μαροκινός μέσος Μπουσούφα και η μόνη σοβαρή προσθήκη ήταν αυτή του Τσέχου Μάζουχ από τη Φιορεντίνα.

Υποψήφιοι... υπό προϋποθέσεις

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός είναι πιθανό να βρει μπροστά του δύο από τις παρακάτω τέσσερις ομάδες, οι οποίες θα γίνουν γνωστές απόψε μετά το τέλος όλων των επαναληπτικών αγώνων της γ' φάσης:

Στουτγκάρδη ή Τιμισοάρα: Η Στουτγκάρδη, που συμμετέχει απ' ευθείας στα πλέι οφ ως τρίτη από την Μπουντεσλίγκα, περιλαμβάνεται κατ' αρχήν στο γκρουπ των αδυνάτων, άρα είναι υποψήφιος αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Και μάλιστα ανεπιθύμητος, καθώς εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι. Διότι μπορεί να έχασε το "κανόνι" της, Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος πήγε στην Μπάγερν, αλλά αντ' αυτού απέκτησε τον Ρώσο διεθνή σέντερ φορ Αλεξάντερ Πογκρέμπνιακ από τη Ζενίτ, ενώ πήρε ως δανεικό από την Μπαρτσελόνα και το... πολυεργαλείο στο χώρο του κέντρου, τον Λευκορώσο Αλεξάντερ Χλεμπ.

Υπάρχει πάντως η πιθανότητα η Στουτγκάρδη να προβιβαστεί στους ισχυρούς και να μείνει μακριά από τον Παναθηναϊκό, αν η Τιμισοάρα ολοκληρώσει την έκπληξη, που ετοιμάζει από τον πρώτο αγώνα στο Ντόνετσκ, και αφήσει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την κάτοχο του τελευταίου Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της ιστορίας, την Σαχτάρ. Με δύο γκολ του Γκεόργκε Μπούκουρ η Τιμισοάρα πήρε 2-2 εκτός έδρας και ελπίζει στην πρόκριση, που αυτομάτως θα την καταστήσει πιθανό αντίπαλο του Παναθηναϊκού.

Ντιναμό Μόσχας ή Σέλτικ: Ο νικητής αυτού του ζευγαριού θα τεθεί στο γκρουπ των ανίσχυρων των πλέι οφ και θα γίνει υποψήφιος αντίπαλος του "τριφυλλιού". Το προβάδισμα έχουν οι Ρώσοι, που νίκησαν στη Μόσχα με 1-0 και δείχνουν να έχουν μια αρκετά αξιόπιστη ομάδα, η οποία στηρίζεται κατά βάση σε γηγενείς ποδοσφαιριστές με πιο γνωστούς τους διεθνείς Κοκλόφ, Κερζάκοφ και Ντενίσοφ. Η Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά από την άλλη κινδυνεύει να μείνει από πολύ νωρίς εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, αν και εδώ που τα λέμε αυτό μάλλον κακό θα είναι για τον Παναθηναϊκό. Διότι μαζί με την Άντερλεχτ είναι οι δύο πιο προσιτοί αντίπαλοι για την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που συνδέεται με την επιληψία και κατάφεραν να εμποδίσουν την ασθένεια σε εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποίησαν με ποντικούς.

Η έρευνα αυξάνει τις ελπίδες για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες των ασθενών στο μέλλον, τουλάχιστον για τις μισές περιπτώσεις επιληψίας σε ανθρώπους.

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρα Στιβ Κλάπκοτ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings” της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Το γονίδιο-κλειδί (Atp1a3) ρυθμίζει το επίπεδο δύο σημαντικών ουσιών, του νάτριου και του κάλιου, στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι η ανισορροπία στα επίπεδα αυτών των χημικών στοιχείων προκαλεί πολλές περιπτώσεις επιληψίας. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που, πέρα από κάθε αμφιβολία, επιβεβαιώνει ότι ένα ελάττωμα στο συγκεκριμένο γονίδιο όντως ευθύνεται για αυτή την ανισορροπία και κατ’ επέκταση για τις επιληπτικές κρίσεις.

Η επιληψία είναι νευρολογική ασθένεια, κατά την οποία ο εγκέφαλος εμφανίζει υπερδιέγερση και οι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) υπεραντιδρούν σε κάποιο ερέθισμα, σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Το νάτριο και το κάλιο κατ’ εξοχήν επηρεάζουν το πόσο εύκολα δραστηριοποιούνται και πώς αντιδρούν οι νευρώνες.

Όπως το αλμυρό νερό της θάλασσας είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού σε σχέση με το νερό της βρύσης, έτσι όταν υπάρχει περισσότερο νάτριο στον εγκέφαλο, η αγωγιμότητα των νευρώνων αυξάνει και "πυροδοτούνται" πιο συχνά. Το γονίδιο Atp1a3 παράγει ένα ένζυμο που λειτουργεί ως "αντλία" νατρίου και καλίου, ρυθμίζοντας έτσι το επίπεδό τους στον εγκέφαλο.

Η ασθένεια πλήττει περίπου το 0,5% των ανθρώπων, αλλά οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων, αν και πιστεύεται ότι υπάρχει γενετική-κληρονομική βάση, όμως μέχρι τώρα λίγη πρόοδος έχει γίνει στον εντοπισμό των υπεύθυνων γονιδίων. Το υπόλοιπο 50% των περιπτώσεων θεωρείται ότι προκαλείται από γνωστές αιτίες, όπως ένα τραύμα ή ένας όγκος στο κεφάλι ή κάποια νευρολογική πάθηση. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών, ενώ υπάρχουν και παρενέργειες από τα φάρμακα.

Οι βρετανοί ερευνητές, που πειραματίστηκαν με το ποντίκι "Μίσκιν", έδειξαν ότι όσα από αυτά τα ζώα εμφανίζουν κρίσεις επιληψίας, διαθέτουν μια ελαττωματική μορφή του γονιδίου Atp1a3.

Όταν οι επιστήμονες έδωσαν στα επιληπτικά ποντίκια τροφή που περιείχε ένα πρόσθετο αντίγραφο του φυσιολογικού γονιδίου Atp1a3 (ή, εναλλακτικά, διασταύρωσαν τα ποντίκια "Μίσκιν" με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να περιέχουν ένα έξτρα αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου), το φυσιολογικό γονίδιο εξουδετέρωσε το αντίστοιχο ελαττωματικό γονίδιο και τα ποντίκια απαλλάχθηκαν τελείως από τις κρίσεις τους. Επίσης, οι μετρήσεις έδειξαν ότι είχαν κανονικά επίπεδα του ενζύμου, που ρυθμίζει την ποσότητα του νατρίου και του καλίου στον εγκέφαλο.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι ο ίδιος βιοχημικός μηχανισμός ισχύει και στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό πράγματι συμβαίνει, επειδή το αντίστοιχο ανθρώπινο γονίδιο ATP1a3 είναι πάνω από 99% όμοιο με αυτό των ποντικών.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Κλάπκοτ τόνισε ότι τα αποτελέσματά της "είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα πριν η έρευνα αποδώσει νέα αντι-επιληπτικά φάρμακα". Ήδη πάντως οι βρετανοί ερευνητές άρχισαν να μελετούν δείγματα DNA από ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον διαθέτουν μια ανάλογη ελαττωματική μορφή του ίδιου γονιδίου.

Στο μέλλον, μια πιθανότητα θα είναι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα δίνει στους ασθενείς μια συνθετική μορφή του ενζύμου, το οποίο ρυθμίζει το κάλιο και το νάτριο. Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργηθούν φάρμακα που θα ενεργοποιούν το αδρανές αυτό ένζυμο.

Εμβόλιο με υπεύθυνη δήλωση

Την ευθύνη για τον εμβολιασμό τους θα κληθούν να αναλάβουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.

Στη δήλωση που θα δοθεί στους πολίτες αναφέρεται: "Δηλώνω ότι α)ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β)γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)".

Το γεγονός ότι θα χρειαστεί να υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια του εμβολίου, την ώρα που ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόνο όταν δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντάσσονται ως νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα το "Α. Φλέμινγκ" και Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας "Κωνσταντοπούλειο". Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, εντάσσονται το Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και το "Ιπποκράτειο" για τους ανήλικους.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιούν ελέγχους για τον ιό. Από σήμερα αναλύσεις θα γίνονται στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων.

Κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Υπό περιορισμό στην καμπίνα τους βρίσκονται δυο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Σελέμπριτι Σόλστις" που παρουσίασαν συμπτώματα της γρίπης Α.

Πρόκειται για ένα 8χρονο κορίτσι από την Ολλανδία και έναν 23χρονο Κινέζο ναυτικό, μέλος του πληρώματος. Σε περιορισμό παραμένουν και οι άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Το κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας κατέπλευσε χθες τα ξημερώματα (03:15 πμ) στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά από σήμα που εστάλη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για δυο επιβάτες που εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης και κατόπιν επικοινωνίας που είχε η Νομαρχία Πειραιά με το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο κρουαζιερόπλοιο μετέβη κλιμάκιο του Υγειονομικού Λιμένος Πειραιά προκειμένου να μεριμνήσει για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προέρχεται από λιμάνι της Τουρκίας και θα αποπλεύσει σήμερα το απόγευμα με προορισμό την Ιταλία, βρίσκονται 3.057 επιβάτες και 1.253 ναυτικοί ως πλήρωμα.

Σε δηλώσεις του, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι η κινητοποίηση της νομαρχίας ήταν άμεση, κάνοντας ωστόσο λόγο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των υπηρεσιών της νομαρχίας από τον πράκτορα του κρουαζιερόπλοιου.

"Είναι πραγματικά απαράδεκτο κάποιοι να παίζουν με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η παρούσα υγειονομική κρίση απαιτεί ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και περισσότερη υπευθυνότητα", σχολίασε ο κ. Μίχας.

Ο ιός αντιστέκεται

Περιπτώσεις αντίστασης στο αντιϊκό φάρμακο Tamiflu,που είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της νέας γρίππης τύπου Α, καταγράφηκαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανακοίνωσε χθες ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (OPS).

"Εντοπίσαμε περιπτώσεις αντίστασης στο Tamiflu στα σύνορα. Είχαμε παρατηρήσει ορισμένες περιπτώσεις, λιγοστές για να είμαστε βέβαιοι, στο Ελ Πάσο και κοντά στο Μακ Άλεν στο Τέξας", τόνισε η Μαρία Τερέσα Σερκέιρα, τοπική υπεύθυνη του γραφείου του Οργανισμού, σε συνέδριο για τη γρίππη Α-Η1Ν1 στο Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας.

Η Σερκέιρα εξήγησε πως τα άτομα στα οποία παρατηρήθηκε αντίσταση στο φαρμακευτικό σκεύασμα της ελβετικής εταιρείας Roche διέσχιζαν συχνά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και πως επρόκειτο για αυτοφαρμακοθεραπεία από την πλευρά των ασθενών αυτών.

Τον Ιούλιο, άλλη μία περίπτωση αντίστασης στο Ταμιφλού παρατηρήθηκε στον Καναδά, η πρώτη στη Βόρειο Αμερική. Επίσης άλλες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν στη Δανία, στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

MONACHUS MONACHUS, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΟΡΝΕΡΑΚΗ

Η Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, εκτός από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της, έχει και ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό: είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Στα ελληνικά νερά, φιλοξενείται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300 άτομα. Προστάτης της; Η Ελληνική Εταιρία προστασίας της μεσογειακής φώκιας Mom.

H Mom, ιδρύθηκε το 1988, από μια ομάδα νεαρών πτυχιούχων βιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τότε, μέχρι σήμερα, εκτός από τη διάσωση και περίθαλψη ατόμων Monachus monachus και την ερευνητική της δράση, έχει κατορθώσει την εγκατάσταση μονίμων ομάδων πεδίου στις Προστατευόμενες Περιοχές, την αγορά του ερευνητικού σκάφους (Οδύσσεια) και τη δημιουργία του μοναδικού στη Μεσόγειο Κέντρου Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας, στη Στενή Βάλα. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Mom, Πέπη Λαγωνίκα, απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας μίλησε για το έργο τους.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στην δεκαεννιάχρονη προσπάθεια της MΟm για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας;
Το πιο σημαντικό εμπόδιο ήταν και συνεχίζει να είναι η μειωμένη περιβαλλοντική συνείδηση, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό-κρατικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία της Μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα, που αποτελεί και τον σημαντικότερο βιότοπο του είδους παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και ενώ η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών παραμένει προβληματική.
Όσο συνεχές και πολυδιάστατο κι αν είναι το έργο μας, αν δεν υπάρχει θέληση από τη μεριά της πολιτείας να διατηρήσει τον φυσικό μας πλούτο, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προστασία.
Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την οργάνωσή σας; Υπάρχουν εθελοντές/οικονομική υποστήριξη;
Οι υποστηρικτές μας, μετρούν αισίως τις 7.500 άτομα, αριθμός καθόλου αμελητέος σε αυτούς τους οικονομικά χαλεπούς καιρούς. Τους ευχαριστούμε θερμά!
Στηρίζει το κράτος οικολογικές οργανώσεις σαν τη δική σας; Ποιοι είναι οι κύριοι φορείς χρηματοδότησης της MΟm;
Η αμιγώς οικονομική υποστήριξη της Mom, βασίζεται κυρίως σε προγράμματα της Ε.Ε., των οποίων την υλοποίηση αναλαμβάνει κατόπιν διαγωνισμού. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα MOFI που «τρέχουμε» από το 2005 και αφορά τη σχέση της Μεσογειακής φώκιας και των ψαράδων.
Υπάρχουν βέβαια και οι υποστηρικτές μας, όπως προανέφερα, οι οποίοι στηρίζουν το έργο της MOm με συνέπεια.
Όσον αφορά τη στήριξη του κράτους, δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια, δρα αποσπασματικά απέναντι σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι, έχουμε το φαινόμενο να έρχονται οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ να αναπληρώσουν τα κενά της πολιτείας!
Υπήρξαν (και αν ναι ποιες) επιπτώσεις στις φώκιες από τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού;
Η διάβρωση του εδάφους που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε συνδυασμό με τοπικές καταιγίδες, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κατολισθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η αλλοίωση της παράκτιας ζώνης, που περιλαμβάνει τις σπηλιές και τις παραλίες που χρησιμοποιεί η Μεσογειακή φώκια, ιδιαίτερα τώρα που είναι η αναπαραγωγική περίοδος.
Γενικά, ας έχουμε υπ' όψιν ό,τι συμβαίνει στη στεριά, επηρεάζει και τη θάλασσα και τα θαλάσσια είδη.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες απειλές για τη φώκια και τι συμβουλές θα δίνατε στους πολίτες όσον αφορά στις καθημερινές τους δραστηριότητες;
Όλοι να παίξουμε ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος. Από το να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο, να βάλουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μέχρι την ενεργό συμμετοχή μας σε δράσεις προστασίας μέσω εθελοντισμού και την άσκηση πολιτικής πίεσης μέσω των τοπικών εκπροσώπων μας., υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι να μένουμε ενήμεροι. Υπάρχουν πολλές πηγές ενημέρωσης πλέον, δεν μπορούμε να λέμε «δεν το ήξερα».
Οι απειλές, τώρα, που αντιμετωπίζει η Μεσογειακή φώκια, έχουν κυρίως να κάνουν με την υποβάθμιση του βιότοπού της, αφού επιβιώνει σε καθαρά και πλούσια σε τροφή νερά και σε περιοχές χωρίς όχληση. Μια άλλη απειλή, είναι η επίδραση της αλιείας, όπως συμβαίνει και με άλλα θαλάσσια είδη. Η τυχαία παγίδευση σε δίχτυα, μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό, ιδιαίτερα τις νεαρές και άρα άπειρες φώκιες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία στις τρεις νεαρές φώκιες που έχουμε βρει νεκρές, πνίγηκε μέσα σε δίχτυα. Από τις ενήλικες φώκιες που έχουμε βρει νεκρές, οι μισές έπεσαν θύματα ανθρώπινης παρέμβασης, γεγονός που όσο και να έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να υπάρχει.
Υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στη Μεσόγειο. Γιατί τελικά είναι σημαντική η διάσωση της Monachus monachus;
Η εξαφάνιση των ειδών είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει, ξεπερνούν τα σύνορα που έχει θέσει ο άνθρωπος. Η τελευταία μαζική εξαφάνιση, γιατί για τέτοια μιλάμε, έγινε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Εμείς, καταφέραμε σε μόλις 500 χρόνια, να εξαφανίσουμε 844 είδη φυτών και ζώων! Σύμφωνα με «μετριοπαθείς» επιστημονικές εκτιμήσεις, αυτός ο ρυθμός είναι 1000 φορές πιο γρήγορος από ποτέ.
Η διατήρηση της βιοποικιλότητας, είτε μιλάμε για είδη, γενετικό υλικό ή οικοσυστήματα, είναι όχι απλά σημαντική, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδια μας την επιβίωση. Οι ψαράδες, ξέρουν εμπειρικά, ότι μια «ήσυχη» θάλασσα δεν είναι καλός οιωνός. Αντίθετα, όπου υπάρχουν μεγάλα θαλάσσια είδη, υπάρχει ισορροπία και υγεία στο σύστημα, κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η Μεσογειακή φώκια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και χρειάζεται πολλά κιλά τροφής καθημερινά για να επιβιώσει. Με τις θάλασσές μας να αδειάζουν, δεν είναι τυχαίο που η Monachus monachus είναι το Νο 1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης.
Προστασία της Μεσογειακής φώκιας άρα, σημαίνει προστασία των ελληνικών θαλασσών.
Όποιος λοιπόν τύχει και δει φωκάκι, ας καλέσει τη MOm στο 210 52 22 888 για να αναφέρει τη θέαση.
Πληροφορίες για την Mom, θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.mom.gr
zontanos planitis