Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Εμβόλιο με υπεύθυνη δήλωση

Την ευθύνη για τον εμβολιασμό τους θα κληθούν να αναλάβουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.

Στη δήλωση που θα δοθεί στους πολίτες αναφέρεται: "Δηλώνω ότι α)ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β)γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)".

Το γεγονός ότι θα χρειαστεί να υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια του εμβολίου, την ώρα που ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόνο όταν δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντάσσονται ως νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα το "Α. Φλέμινγκ" και Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας "Κωνσταντοπούλειο". Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, εντάσσονται το Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και το "Ιπποκράτειο" για τους ανήλικους.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιούν ελέγχους για τον ιό. Από σήμερα αναλύσεις θα γίνονται στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων.

Κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Υπό περιορισμό στην καμπίνα τους βρίσκονται δυο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Σελέμπριτι Σόλστις" που παρουσίασαν συμπτώματα της γρίπης Α.

Πρόκειται για ένα 8χρονο κορίτσι από την Ολλανδία και έναν 23χρονο Κινέζο ναυτικό, μέλος του πληρώματος. Σε περιορισμό παραμένουν και οι άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Το κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας κατέπλευσε χθες τα ξημερώματα (03:15 πμ) στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά από σήμα που εστάλη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για δυο επιβάτες που εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης και κατόπιν επικοινωνίας που είχε η Νομαρχία Πειραιά με το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο κρουαζιερόπλοιο μετέβη κλιμάκιο του Υγειονομικού Λιμένος Πειραιά προκειμένου να μεριμνήσει για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προέρχεται από λιμάνι της Τουρκίας και θα αποπλεύσει σήμερα το απόγευμα με προορισμό την Ιταλία, βρίσκονται 3.057 επιβάτες και 1.253 ναυτικοί ως πλήρωμα.

Σε δηλώσεις του, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι η κινητοποίηση της νομαρχίας ήταν άμεση, κάνοντας ωστόσο λόγο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των υπηρεσιών της νομαρχίας από τον πράκτορα του κρουαζιερόπλοιου.

"Είναι πραγματικά απαράδεκτο κάποιοι να παίζουν με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η παρούσα υγειονομική κρίση απαιτεί ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και περισσότερη υπευθυνότητα", σχολίασε ο κ. Μίχας.

Ο ιός αντιστέκεται

Περιπτώσεις αντίστασης στο αντιϊκό φάρμακο Tamiflu,που είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της νέας γρίππης τύπου Α, καταγράφηκαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανακοίνωσε χθες ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (OPS).

"Εντοπίσαμε περιπτώσεις αντίστασης στο Tamiflu στα σύνορα. Είχαμε παρατηρήσει ορισμένες περιπτώσεις, λιγοστές για να είμαστε βέβαιοι, στο Ελ Πάσο και κοντά στο Μακ Άλεν στο Τέξας", τόνισε η Μαρία Τερέσα Σερκέιρα, τοπική υπεύθυνη του γραφείου του Οργανισμού, σε συνέδριο για τη γρίππη Α-Η1Ν1 στο Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας.

Η Σερκέιρα εξήγησε πως τα άτομα στα οποία παρατηρήθηκε αντίσταση στο φαρμακευτικό σκεύασμα της ελβετικής εταιρείας Roche διέσχιζαν συχνά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και πως επρόκειτο για αυτοφαρμακοθεραπεία από την πλευρά των ασθενών αυτών.

Τον Ιούλιο, άλλη μία περίπτωση αντίστασης στο Ταμιφλού παρατηρήθηκε στον Καναδά, η πρώτη στη Βόρειο Αμερική. Επίσης άλλες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν στη Δανία, στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: