Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο Έρωτας στα χρόνια του face(book)


Ανήλικες ιστορίες θάρρους: Τα παιδιά που έκαναν τη διαφορά


Ανήλικες ιστορίες θάρρους (1)
Οι χολυγουντιανοί υπερήρωες σίγουρα μας θαμπώνουν με τα εφετζίδικα κατορθώματά τους. Οι ήρωες των παραμυθιών μάς είναι συμπαθείς γιατί πάντα καταφέρνουν αυτό που θέλουν. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς για την περίπτωση πραγματικών παιδιών που αλλάζουν τον ρου της λογοτεχνίας; Που δημιουργούν συστήματα γραφής για τυφλούς; Που οδηγούν στην ελευθερία χιλιάδες ανήλικα θύματα...
εκμετάλλευσης; Που παλεύουν με τα τέρατα της πραγματικής ζωής, τα οποία είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά των παραμυθιών; Δεν μας είναι απλά συμπαθή, δεν μας θαμπώνουν απλώς με τα κατορθώματά τους, αλλά μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Μίλησε κανείς για ενήλικη λογική;

  • Το τυφλό αγόρι που… έβλεπε μπροστά

Αναλυτικα η νεα φορολογικη κλιμακα

Οι φόροι αυξάνονται πιο πολύ από ποτέ ενώ αντιθέτως, οι φοροαπαλλαγές μειώνονται.
Η νέα προοδευτική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και με ορισμό του αφορολόγητου ορίου τις 5.000 ευρώ παρουσιάζεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο οικονομικών. Η νέα κλίμακα έχει ως εξής:

Ερευνες για 300 εκατ. βαρέλια σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Γιάννινα

Τρεις περιοχές-κράχτες στη Δυτική Ελλάδα με «έτοιμα» κοιτάσματα πετρελαίου, που εκτιμάται ότι κρύβουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια βαρέλια, θα παραχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό η κυβέρνηση για έρευνα και εκμετάλλευση το 2012, στο πρώτο επίσημο εγχείρημα της χώρας να ξαναμπεί έπειτα από 13 χρόνια απουσίας στη σκακιέρα της έρευνας υδρογονανθράκων.
Η κυβερνητική επιτροπή άναψε χθες το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, θα είναι έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμούς τον Ιανουάριο του 2012, ώστε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να ανακηρυχθούν μειοδότες και να ξεκινήσουν οι εργασίες περαιτέρω έρευνας με ερευνητικές γεωτρήσεις.
**Η πρώτη περιοχή είναι αυτή του Πατραϊκού κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η κοινοπραξία Triton, που είχε αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας το 1996, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις γεωτρήσεις και αποχώρησε το 2001. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενη αλλά «δύσκολη» περιοχή λόγω της γεωλογικής της δομής.
Γειτνίαση με Αλβανία
**Η δεύτερη περιοχή είναι αυτή του βόρειου τμήματος της Ηπείρου στα Ιωάννινα, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασής της με τα πετρελαϊκά συστήματα της Αλβανίας. Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη άνω των 4.000 μέτρων. Η κοινοπραξία Enterprise Oil εγκατέλειψε τη γεώτρηση το 2001 στα 3.800 μέτρα, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με υψηλές πιέσεις.
**Η τρίτη περιοχή είναι στο δυτικό Κατάκολο, στην οποία η τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε εντοπίσει το 1982 ένα μικρό κοίτασμα 3 εκατ. βαρελιών σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα. Στον προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων δεν είχε υποβληθεί προσφορά, ωστόσο αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Πρίνο. Η έρευνα προτείνεται να γίνει με κεκλιμένες γεωτρήσεις από ξηράς.
Το σημαντικό είναι πως και οι τρεις περιοχές που θα βγουν σε διαγωνισμό, με τη μέθοδο της πρόσκλησης «ανοιχτής πόρτας» (στη διαδικασία «open door» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές σε περισσότερες από μία περιοχές) έχουν όλες ερευνηθεί στο παρελθόν από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν το πρόγραμμα και αποχώρησαν.
Με την ανακοίνωση... προθέσεων που έκανε χθες η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες αφ' ότου δημοσίευσε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος και για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο, τον Κορινθιακό κόλπο και τη νότια Κρήτη, αποσκοπεί στο να «διαφημίσει» το πρόγραμμα έρευνας στο εξωτερικό ώστε να καταγραφεί και ανεπίσημα το όποιο ενδιαφέρον, αλλά και να παίξει με τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη έχει ήδη εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για τις περιοχές, κάτι που ωστόσο μένει να αποδειχθεί.
3 φορές ο Πρίνος
Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα των τριών προς παραχώρηση περιοχών αντιστοιχούν σε τρεις φορές την παραγωγή που έδωσε συνολικά το κοίτασμα του Πρίνου (125 εκατ. βαρέλια σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας, από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα).
Πρακτικά, δηλαδή, τα συγκεκριμένα κοιτάσματα δεν θα κάνουν ούτε «πλούσια» την Ελλάδα ούτε καν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε πετρέλαιο (200.000-300.000 βαρέλια την ημέρα). Η εκμετάλλευσή τους όμως είναι ικανή να προσθέσει αρκετές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, να αποδώσει έσοδα από φόρους και μισθώματα στο Δημόσιο και να παράσχει μια βραχυχρόνια ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος 100 εκατομμυρίων βαρελιών ανέρχονται περίπου σε 200 εκατ. δολάρια. Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την έναρξη παραγωγής είναι περίπου 1 δισ. δολάρια.
Η παραγωγή εντός τέτοιου κοιτάσματος διαρκεί 25-30 χρόνια και οι δαπάνες για την παραγωγή στη διάρκεια όλων αυτών των ετών είναι περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Τα έσοδα δε για το Δημόσιο από φόρους και μισθώματα ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. δολάρια.
Πρόχειρα δηλαδή μπορεί κανείς να πει ότι για την εξόρυξη των 300 εκατ. βαρελιών που έχουν εντοπιστεί στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές θα επενδυθούν πάνω από 3,6 δισ. δολάρια, θα ξοδευτούν από τις εταιρείες σε δαπάνες παραγωγής άλλα 4-5 δισ. δολάρια σε βάθος 30 ετών, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει σε φόρους και μισθώματα περίπου 9 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. δολάρια ετησίως.



enet

"Χρυσός" Έλληνας στη Μαθηματική Ολυμπιάδα!

  tsekouratoi

 

Tη μεγαλύτερη διάκριση που κατέκτησε
ποτέ η χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών απέσπασε ο Γιώργος Bλάχος από το Παγκράτι Καλαβρύτων, ο οποίος...

επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο από την 52η Διεθνή Μαθηματική Oλυμπιάδα, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ.



Αυτή δεν ήταν η πρώτη του διάκριση, αφού είναι μεταξύ των πρώτων σε όλους τους διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει σε Βαλκανικό Μεσογειακό και Παγκόσμιο επίπεδο.



«Δεν ξαφνιάστηκα από το χρυσό μετάλλιο, πήγα άλλωστε στην Oλυμπιάδα με αυτό τον στόχο, όμως και προετοιμασμένος για μια ενδεχόμενη ατυχία» εξηγεί ο Γιώργος Bλάχος και τονίζει ότι του αρέσει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Eπόμενος στόχος του Γιώργου Bλάχου είναι να σπουδάσει στο E.M.Π. ηλεκτρολόγος μηχανικός, εισιτήριο που το έχει ήδη εξασφαλισμένο με τη διεθνή "χρυσή" διάκρισή του, αφού έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο στα μαθηματικά.



«Δεν είναι τόσο η Oλυμπιάδα και το αποτέλεσμα όσο το "ταξίδι", όπως θαυμάσια το αποδίδει ο Kαβάφης, δηλαδή όλη η προετοιμασία που κάναμε με τους φίλους, με τους καθηγητές μας, τους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν, πίστεψαν σε εμάς και μας εκπαίδευσαν» δήλωσε ο Γιώργος Βλάχος.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στον «πατέρα» των Smartphones Steve Jobs -ΒΙΝΤΕΟ

Στον άνθρωπο που έκανε 1 μήλο να «πρωταγωνιστεί» παγκοσμίως
Την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 56 ετών, άφησε την Τετάρτη ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η εταιρεία αργά το βράδυ. "Λυπούμαστε βαθύτατα που πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο Στιβ Τζομπς έφυγε από κοντά μας σήμερα. Η ευφυία, το πάθος του και η ενέργεια του ήταν η πηγή αμέτρητων καινοτομιών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας", ανέφερε η Apple σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Η Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής:
Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι δικό σου!
Με άλλα λόγια, σου λείπει η δύναμη να πεις: «Εγώ είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου και για όσα την αποτελούν.»
Δύο εργάτες καθημερινά σταματούσαν τη δουλειά τους και έτρωγαν το κολατσιό τους. Ο ένας συνέχεια παραπονιόταν κάθε φορά που άνοιγε το κολατσιό του: «Πάλι σάντουιτς με κεφαλοτύρι! Το μισώ το κεφαλοτύρι. Το σιχαίνομαι!» Αυτή η δουλειά γινόταν μήνες. Μια μέρα ο συνάδελφός του, ακούγοντάς τον να παραπονιέται ξανά για το περιεχόμενο του σάντουιτς, τον ρωτά:
«Μα αφού δε σου αρέσει το κεφαλοτύρι, γιατί δε λες στη γυναίκα σου να μη σου ξαναφτιάξει τέτοιο σάντουιτς;». Τότε ο άλλος του απαντά: «Τι δουλειά έχει η γυναίκα μου, ρε φίλε; Τα σάντουιτς μου εγώ τα φτιάχνω!»

Ναι, φίλοι μου, εσείς και μόνο εσείς είστε οι αληθινοί υπεύθυνοι για την ποιότητα της ζωής σας και τα αποτελέσματά σας. Μπορεί να κατηγορείτε τους άλλους, το κράτος, τους γονείς, το σύστημα ή οποιονδήποτε άλλο θέλετε. Το θέμα είναι πως, όσο και να αναζητάτε θύτες για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, εσείς εξακολουθείτε να έχετε την πρωταρχική κυρίαρχη δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή σας. Τη δύναμη να βροντοφωνάζετε: «Εγώ είναι υπεύθυνος! Εγώ μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου και θα κάνω σήμερα την αρχή!»
Ποιος έφτιαξε το δικό σας «σάντουιτς» σήμερα;

Δεύτερη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν επενδύεις όλο σου το χρόνο στο να αναλύεις προτού αποφασίσεις να κάνεις κάτι, πού θα βρεθεί ο χρόνος να αποφασίσεις και να δράσεις;
Σταματήστε να γίνεστε τόσο αναλυτικά προγραμματισμένοι πριν κάνετε κάτι, γιατί τότε δε θα βρείτε χρόνο να υλοποιήσετε όλα εκείνα που έχετε προγραμματίσει! Οι Αγγλοσάξονες έχουν «κλέψει» δικές μας λέξεις για να παρουσιάσουν αυτό το ελάττωμα: Analysis – Paralysis το λένε κι όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τη θέλουν να πουν!

Τρίτη σκληρή αλήθεια ζωής: Έχεις δύο επιλογές – να αντιδράσεις ή να ανταποκριθείς στη ζωή. Ποια επιλογή διαλέγεις;
Η ζωή μοιάζει με μια θεραπεία. Ο τρόπος που της συμπεριφερόμαστε κάνει τη διαφορά. Όταν κάποιος άρρωστος χρειάζεται να πάρει μια θεραπεία, στο τέλος της θεραπευτικής περιόδου ο γιατρός τον επανεξετάζει και αποφαίνεται αν ο οργανισμός του ασθενούς ανταποκρίθηκε στην θεραπεία ή αν… αντέδρασε στη θεραπεία. Στη δεύτερη περίπτωση ο ασθενής εξακολουθεί να υποφέρει και παραμένει στο ψάξιμο, την αναζήτηση γιατρειάς και την αγωνία.
Εσείς ανταποκρίνεστε ή αντιδράτε στις προκλήσεις που καθημερινά η ζωή απλώνει στο δρόμο σας;

Τέταρτη σκληρή αλήθεια ζωής: Οι άνθρωποι κάνουν συχνά πράγματα για λόγους που δεν είναι προφανείς.
Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν ποιότητα μπορούν να γίνουν -και συχνά γίνονται- μικρόψυχοι και μικροπρεπείς. Όσο περισσότερο απλώνεται το σκοτεινό «πέπλο» της αυτοαποκαλούμενης «παγκοσμιοποίησης» -που καμία σχέση δεν έχει με την παγκοσμιοποίηση που κάποτε υμνούσε ο John Lennon- τόσο περισσότερο θα μεταλλάσσονται οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Οι σκληροί άνθρωποι θα γίνονται σκληρότεροι και οι παθητικοί στις προκλήσεις της ζωής θα υποφέρουν και θα βασανίζονται!

Πέμπτη σκληρή αλήθεια ζωής: Εκείνος που είπε πως το χρήμα δεν είναι το παν, μάλλον θα πρέπει να ήταν «μπατίρης»!
Φυσικά και προηγούνται η καλή υγεία, η αγάπη και τα τοιαύτα… Αλλά, φίλοι μου, όταν δεν υπάρχει η μέγιστη των ενεργειών, δηλαδή το χρήμα, τότε άντε να βρεις γιατρειά. Άντε να βρεις ηρεμία μυαλού να απολαύσεις ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα με τους αγαπημένους, να παίξεις τρυφερά με τα παιδιά σου…!
Το χρήμα είναι παντοδύναμο, γιατί η ενέργεια που αντιπροσωπεύει είναι παντοδύναμη. Τα κακά που προκαλεί τα κάνουν οι άνθρωποι. Ακριβώς όπως το νυστέρι στα χέρια ενός χειρουργού σώζει ζωές, ενώ στα χέρια ενός ψυχοπαθή «κόβει» ζωές, έτσι και το χρήμα.

Έκτη σκληρή αλήθεια ζωής: Οι άνθρωποι και οι νόμοι είναι υποκριτικοί. Μας ενοχλεί το απαγορευμένο, ενώ, παράλληλα, επιτρέπουμε το επικίνδυνο.
Νομίζουμε ότι μόνο τα ναρκωτικά σκοτώνουν, γι’ αυτό και ποινικοποιούμε τη χρήση τους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από την κρατική αδιαφορία, η ανύπαρκτη αστυνόμευση που επιτρέπει στον οικοπεδοφάγο να κάψει όλους τους πνεύμονες οξυγόνου της χώρας, γιατί δεν τιμωρούνται και δεν προλαμβάνονται ανάλογα;

Η τηλεόραση είναι ένα από τα σκληρότερα «ναρκωτικά». Ειδικά η αποχαυνωτική τηλεόραση που διαβρώνει συνειδήσεις, παραμορφώνει πρότυπα και καταβαραθρώνει ανθρώπινες αξίες και ιδανικά! Καθημερινά ακούω να μου λένε πόσο πολυάσχολοι είναι ορισμένοι και πως δεν τους μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για να κάνουν πράγματα που θέλουν. Αν, όμως, τους ρωτήσεις για τις εξελίξεις σε κάποιο από τα τελευταία τηλεοπτικά σίριαλ του συρμού, είναι πλήρως… ενήμεροι!

Πόσο σας κόστισε η τηλεόραση που αγοράσατε για το σαλόνι σας; Πεντακόσια, χίλια ευρώ; ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ η καθημερινή της χρήση; Σε χρήμα, σε πνευματικότητα, σε έλλειψη επικοινωνίας, σε ώρες κενές, χωρίς σκέψη, χωρίς δημιουργική λειτουργία του μυαλού;
Πόσο μας κοστίζουν τα νοθευμένα, μπαγιάτικα, αισχροκερδώς υπερτιμολογημένα τρόφιμα που καθημερινά αγοράζουμε από τα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ; Γιατί κανείς, μα κανείς, δεν ποινικοποιεί τη συστηματική αισχροκέρδεια και τη σταδιακή τροφική και ατμοσφαιρική δηλητηρίαση, που τόσο επαίσχυντα και ασύστολα εμπορεύονται οι λίγοι;

Έβδομη σκληρή αλήθεια ζωής: Πάντα, μα πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ποτέ δεν πρόκειται να σας συμπαθήσουν και να σας συμπεριφερθούν δίκαια και με σεβασμό.
Πάρτε το απόφαση: Είναι αδύνατο να τα έχετε καλά με όλους! Όσο και να το προσπαθήσετε, πάντα θα βρεθούν κάποιοι που θα σας απαξιώσουν, θα σας μειώσουν, θα σας κατηγορήσουν. Μην μπείτε στον κόπο να τους κερδίσετε. Είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Αντίθετα, αγκαλιάστε τους πραγματικούς σας φίλους και τιμήστε τους ειλικρινείς σας συμμάχους.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας γέρος, ένα αγόρι κι ένας γάιδαρος. Πήγαιναν στην πόλη και είχαν αποφασίσει ότι το αγόρι θα ήταν καβάλα. Καθώς προχωρούσαν, οι άνθρωποι τους κοιτούσαν και σχολίαζαν πόσο ντροπή ήταν για το νεαρό να είναι καβάλα και ο γέρος να περπατάει. Τότε το αγόρι και ο γέρος αποφάσισαν ότι μάλλον θα είχαν δίκιο εκείνοι που τους κριτίκαραν κι έτσι άλλαξαν θέσεις.
Μετά από λίγο, ενώ συνέχιζαν, κάποιοι άλλοι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν κρίμα ένα τόσο νέο αγόρι να πηγαίνει με τα πόδια. Κι έτσι, αποφάσισαν να περπατάνε και να ξεκαβαλικέψουν το γάιδαρο.

Σύντομα, κι ενώ περνούσαν μπροστά από κάποιους άλλους ανθρώπους, μερικοί θεώρησαν βλακεία να τους βλέπουν να περπατούν και το γαϊδούρι να προχωράει χωρίς φορτίο. Ο γέρος και ο νεαρός αποφάσισαν ότι είχαν δίκιο και καβάλησαν και οι δυο τους το γαϊδούρι.
Παρακάτω οι άνθρωποι άρχισαν να σχολιάζουν πόσο κρίμα ήταν για το γαϊδουράκι να κουβαλάει τόσο βαρύ φορτίο. Και τότε ο γέρος και ο νεαρός αποφάσισαν να ξεκαβαλικέψουν και να κουβαλήσουν οι ίδιοι το γάιδαρο.
Καθώς περνούσαν μια γέφυρα, το γαϊδούρι τούς ξέφυγε και έπεσε μέσα στο ποτάμι και πνίγηκε.
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Αν προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους, γρήγορα θα πάθεις τόσο μεγάλη ζημιά που θα σου στοιχίσει. Εσύ θα βγεις χαμένος!

Όγδοη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν κάνεις παρέα με κοράκια, μην παραξενευτείς αν συνέχεια μπροστά σου βλέπεις ψοφίμια! (Περσική παροιμία)
Ποιο είναι το περιβάλλον των ανθρώπων που σας περιστοιχίζουν; Είναι άνθρωποι με όραμα, με στόχους, με ιδανικά και φιλοδοξίες; Ή μήπως είναι άνθρωποι που η ζωή τους είναι μίζερη και σκοτεινή. Γεμάτη απογοήτευση, άρνηση και γκρίνια;
Στα διάφορα σεμινάρια και ομιλίες μου χρησιμοποιώ κάποια «κοσμητικά» επίθετα για την κατηγορία των αρνητικών ανθρώπων που περιστοιχίζουν τις ζωές μας και είναι πρόθυμοι, έτοιμοι και ικανοί να μας κάνουν σας κι αυτούς. «Μολυσματικές προσωπικότητες», «ενεργειακοί βρικόλακες», «ζόμπι του περιβάλλοντος» ή «χάνιμπαλ λέκτορς» της ζωής μας υπάρχουν παντού. Μέσα κι έξω από τα σπίτια μας και τις δουλειές μας. Είναι στο χέρι σας να τους αποβάλλετε μια για πάντα.
Γι’ αυτό κι εσείς, φίλοι μου, σταματήστε να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι περισσότερο «μπερδεμένοι» από εσάς. Έχω παρατηρήσει πως όλοι εκείνοι που δεν έχουν τι να κάνουν με τη ζωή τους, θέλουν να το κάνουν μαζί μου. Εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε μερικά ελάχιστα δευτερόλεπτα χρόνου γι’ αυτούς. Για να τους ακούσω, να τους μιλήσω, να τους καταλάβω! Εσείς;

Ένατη σκληρή αλήθεια ζωής: Όταν αναζητάς μια σωστή συμβουλή από κάποιον, ποτέ μην απευθύνεσαι μόνο σ’ εκείνους που σ’ αγαπούν. Αναζήτησέ την ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν κάνει με επιτυχία πριν από εσένα αυτό για το οποίο θέλεις τη συμβουλή, έστω κι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι φίλοι σου.
Ουδέν σχόλιο!

Δέκατη σκληρή αλήθεια ζωής: Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
Μάθε να μη ζητάς από το Θεό να γίνει οικονόμος και οικιακή σου βοηθός. Έτσι, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρεις τίποτα στη ζωή. Έχε υπόψη πως ο Θεός μπορεί να κάνει για σένα μόνο όσα μπορεί να κάνει μέσα από εσένα. Αυτό σημαίνει ότι εσύ και μόνον εσύ είσαι σε θέση να κάνεις την αρχή για οποιαδήποτε προσπάθεια θέλεις να φέρεις σε πέρας. Ναι, καλοί είναι οι φίλοι, οι χορηγοί, οι υποστηρικτές, οι δανειστές και όλοι οι άλλοι. Το θέμα είναι πως, από τη στιγμή που εσύ έχεις και την ευθύνη του πεπρωμένου σου, εσύ έχει και το δικαίωμα της επιλογής των πρωτοβουλιών και των δράσεων που θα αναλάβεις. Εσύ!

tsekouratoi

Ο Έλληνας όταν το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώσει το έργο του...

Το Bufalino δημιουργήθηκε από τον Γερμανό βιομηχανικό σχεδιαστή Cornelius Comanns και έχει βασιστεί στο σχέδιο του τρίκυκλου Piaggio APE 50. Είναι οικονομικό στην κατανάλωση βενζίνης και διαθέτει μια κουζίνα, ένα κρεβάτι, ένα νιπτήρα, αποθηκευτικό χώρο, μια δεξαμενή νερού και ένα ψυγείο. Εντυπωσιακό!

Όπως βλέπετε, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το χώρο
σας, όπως εσείς θέλετε! Μπράβο Γιωργάκη!
(το Laptop και η κατσαρόλα είναι δεν είναι στον standard εξοπλισμό).

























Wangari Maatai: «Η πείνα νικιέται μόνο σε βιώσιμο περιβάλλον»


ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΪ
(Οικολόγος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2004)
Η είδηση του θανάτου της έκανε το γύρο του κόσμου. 
Η Ουανγκάρι Μαατάι, αφρικανή οικολόγος ακτιβίστρια, άφησε πίσω της βαριά κληρονομιά. Η «Κ.Ε.» την είχε συναντήσει το 2008 και σήμερα δημοσιεύουμε ανέκδοτα αποσπάσματα από τη συνέντευξη εκείνη. 
Delhi Sustainable Development SummitA Statement by Professor Wangari Maathai
 Wangari Maatai: Η «γυναίκα των δέντρων»
Η διάσημη αφρικανή οικολόγος, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2004, πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 71 ετών σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι, όπου υποβαλλόταν σε αντικαρκινική θεραπεία. Η «γυναίκα των δέντρων», όπως την αποκαλούσαν πριν γίνει η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, ίδρυσε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, με στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας για τις γυναίκες. Το κίνημα φύτεψε πάνω από 40 εκατομμύρια δένδρα.

«Βροχή» Δρακοντιδών στις 8 Οκτωβρίου












Μια ακόμη θεαματική "βροχή" από πεφταστέρια αναμένεται στους ουρανούς της Ελλάδας και του υπολοίπου βορείου ημισφαιρίου στις 8 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, που αναμένεται να αποκορυφωθούν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου. Οι αστρονόμοι προβλέπουν για φέτος σημαντική έξαρση δραστηριότητας, ορατή και από την χώρα μας, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι έχει προνομιακή διεθνώς γεωγραφική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου.


Οι προβλέψεις των αστρονόμων δείχνουν ότι η έξαρση αυτή θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε δύο ξεχωριστά "μέγιστα": κατά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 11μμ ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) διάττοντες ανά ώρα, στο βαθμό που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Κάθε "μέγιστο" θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και η έξαρση αναμένεται να έχει λήξει το αργότερο έως την 1 π.μ. το πρωί της Κυριακής.

Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα.
Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι γνωστά από το παρελθόν ότι κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ/ώρα, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών), ενώ είναι πιθανό να είναι αχνά, λόγω και του παρεμβαλλομένου σεληνόφωτος που θα είναι αυξημένο. Λόγω της σπανιότητας του γεγονότος και της επιστημονικής σημασίας του, σχεδιάζεται η ανάπτυξη σταθμών παρατήρησης σε διάφορα σημεία της νήσου Κρήτης για την καταγραφή του φαινομένου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, παράλληλα με την διεξαγωγή του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που θα λάβει χώρα στα Χανιά.

Παπαγάλοι που μεθούν στην Αυστραλία













Μεθυσμένους παπαγάλους βλέπουν στην Αυστραλία οι κάτοικοι. Οι κτηνίατροι δικαιολογούν το χάσιμο του προσανατολισμού των πτηνών στο... τσιμπολόγημα φρούτων στα οποία έχει αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης.

Ο Στίβεν Κάτερ από την κτηνιατρική κλινική «Η Κιβωτός», επισημαίνει πως η συμπεριφορά αυτή είναι εποχική και συνδέεται με τα red-collared lorikeets που τρώνε οι παπαγάλοι.

Οι κάτοικοι της πόλης αναφέρουν ότι οι πολύχρωμοι αυτοί παπαγάλοι, ειδικά αυτούς τους μήνες, δυσκολεύονται να πετάξουν, χάνουν τον προσανατολισμό τους και γίνονται πιο φιλικοί στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους η μόνη βοήθεια που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν είναι να τους βοηθήσουν να μην αφυδατωθούν τοποθετώντας στα δένδρα λεκάνες με νερό.


http://www.planitikos.com

«Ριζώνει» η ελονοσία στη χώρα μας















Αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να «πολιορκείται» στενά από το... παράσιτο «πλασμώδιο», το οποίο προκαλεί τη νόσο. Άλλωστε, στη Λακωνία καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος λόγω ελονοσίας σε 70χρονο πριν από δύο εβδομάδες.

Η υψηλή για τα επίπεδα της εποχής θερμοκρασία, η αύξηση της δραστηριότητας των «ανωφελών κωνώπων» (πρόκειται για το πολυπληθέστερο είδος κουνουπιού που ενδημεί την χώρα μας και που ταυτόχρονα αποτελεί τον κατεξοχήν μεταδότη της ασθένειας) και, κυρίως, η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στη χώρα θεωρούνται από τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη δημόσια υγεία.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στη Λακωνία ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας ανέρχεται πλέον σε 41 -ο αριθμός έχει διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς είναι Έλληνες (περί τους 22 ασθενείς κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες) ενώ έχουν αναφερθεί και 19 αλλοδαποί ασθενείς με ελονοσία.

Σχετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Λακωνία μπορείτε να διαβάστε και στο apela.gr

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα, το 1974, που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία!

Την ίδια στιγμή, μεμονωμένα περιστατικά ελονοσίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δύο κρούσματα αναφέρονται στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική και άλλα δύο στον Ορχομενό Βοιωτίας και την Αγιά Λάρισας αντιστοίχως.

Εστία μόλυνσης οι μετανάστες

Ήδη, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από τον περασμένο μήνα στη Λακωνία και υποβάλλει σε εξετάσεις τον πληθυσμό της περιοχής, ιδίως τους μετανάστες που υπάρχουν εκεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νόμου, οι παράνομοι μετανάστες ξεπερνούν τους 4.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Πακιστανοί και Αφγανοί.

Όπως προκύπτει από την εργαστηριακή ανάλυση και διάγνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το συγκεκριμένο παράσιτο της ελονοσίας (υπάρχουν τέσσερα είδη πλασμωδίων που μολύνουν με ελονοσία τον άνθρωπο) που εντοπίζεται σε όλα τα κρούσματα της Λακωνίας ενδημεί κυρίως στις ασιατικές χώρες, ανάμεσα σε άλλες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η καταπολέμηση της νόσου μέσω της μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία σύντονα θα προστεθεί και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η μία παράμετρος της «μάχης» κατά της ελονοσίας που αρχίζει το υπουργείο Υγείας.

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να έχει η επιβολή προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέταση ή τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, από 10.000 έως και 100.000 ευρώ θα πληρώνουν Ελληνες εργοδότες εάν εντοπίζονται στην εργασία τους αλλοδαποί με ελονοσία κατά τον έλεγχο των αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ).

http://hellas.net

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι (Στίχοι)

Για πού το 'βαλες καρδιά μου - Ορφέας Περίδης

Είστε ψεύτες - κλέφτες - είστε τρελοί - διεστραμένοι και καθόλου Ελλην-άνθρωποι


 onnews



Χθες το πρωί στο κέντρο της Κατερίνης ένας απλός άνθρωπος αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την κατάντια μας.

Μετά από λίγη ώρα ένας τυπάς έτρεξε κατά πάνω του και άρχισε να τα σκίζει. Κανένας από όσους ήταν εκεί δεν έκανε κάτι.

Ο άνθρωπος αυτός με έναν πάκο από χαρτιά και με τα προβλήματα υγείας του, την γυναίκα του άνεργη, επίσης με προβλήματα υγείας, με 2 παιδιά και σύνταξη που δεν ξεπερνάει τα 400 ευρώ, αποφάσισε να πει όλα όσα σκεφτόμαστε εμείς αλλά δεν έχουμε το θάρρος να τα πούμε.

Το αποτέλεσμα ήταν...
να πάνε οι υπάλληλοι του δήμου και να προσπαθήσουν να τον διώξουν, αφού όμως δεν βρήκαν τον τρόπο είπαν για να μην πάει χαμένος και ο κόπος τους, να του δώσουν μια κλήσει 80ευρώ για παράνομο παρκάρισμα.

Η Ειρωνεία είναι πως σε αυτή την πλατεία υπάρχει το άγαλμα της Ελευθερίας.

(το κείμενο και η φωτογραφίες είναι από μια φίλη στο Facebook)

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό το μέσο και κάποια πράγματα φτάνουν στην δημοσιότητα μαζί με την δική μας ταπεινή βοήθεια.





Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Επένδυση 45 εκατ ευρώ θάφτηκε....

Την απόφαση για την εξόρυξη και αξιοποίηση του βιομηχανικού ορυκτού, που είχε λάβει η διυπουργική επιτροπή, ανακάλεσε ο υφυπουργός του ΥΠΕΚΑ.
Η επένδυση αφορούσε στην εξόρυξη ζεόλιθου, του βιομηχανικού ορυκτού πλούτου που βρίσκει εφαρμογές από την γεωργία και την λυματολάσπη μέχρι και την ιατρική. Το κοίτασμα, με περιεκτικότητα 87%, από τις υψηλότερες στον κόσμο, βρέθηκε στις αρχές του 2004 στην περιοχή αυτή του Έβρου από τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Όταν, όπως ο νόμος ορίζει, οι επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν την έρευνα ζήτησαν την ενοικίαση 160 στρεμμάτων άρχισαν οι αντιδράσεις.
<<Επιστρατεύτηκε>> το ΙΓΜΕ ότι έκανε έρευνες πριν από τον καθηγητή, βρήκε το κοίτασμα με καθαρότητα 50%, αλλά χωρίς να δεσμεύσει περιοχή και χωρίς να δημοσιοποιήσει στην οικεία περιφέρεια το πόρισμα των ερευνών του, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν ακολουθήθηκε όμως ούτε η οδός της δημοπράτησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκμετάλλευση κοιτάσματος όταν έχει προηγηθεί έρευνα του ΙΓΜΕ. Το κοίτασμα παρέμενε ανεκμετάλλευτο, ενώ ζεόλιθο σε σημαντικές ποσότητες με καθαρότητα μικρή, συνεχίζαμε να εισάγουμε από Τουρκία και Βουλγαρία, από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Ρύπανση από EXXON.....

Πριν τελειώσει το μελάνι της καταδικαστικής εις βάρος του απόφαση για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το 2006 στο Μέριλαντ της Αμερικής, ο πετρελαϊκός κολοσσός EXXON ευθύνεται για μία ακόμα διαρροή πετρελαίου. Στην μακρά λίστα των οικολογικών καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι πετρελαϊκές ωεταιρείες σε αμερικάνικο έδαφος μπαίνει πρώτη φορά και η Μοντάνα.
Ο αγωγός αυτός μήκους 110 χλμ, που περνάει κάτω από την επιφάνεια του ποταμού Γέλοουστόουν, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 1000 βαρέλια αργού πετρελαίου τα οποία έχουν <<πάει>> ήδη 400 χλμ πιο νότια, με ορατό κίνδυνο να μολυνθεί η λίμνη Σακακαουέα, από όπου υδροδοτείται η πολιτεία. Η EXXON κατασκεύασε το μεγαλύτερο τμήμα του  αγωγού την περίοδο 1949-1954 και τον επέκτεινε το 1991, προκειμένου να μεταφέρει 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από το διυλιστήριο της που είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Γέλοουστοουν. Οι τοπικές αρχές είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αγώνων από τον περασμένο Οκτώβριο, αναγκάζοντας την εταιρεία να κάνει ελέγχους στην περιοχή 2 μήνες αργότερα.
Τα γεγονότα την διέψευσαν λίγες μέρες αργότερα. Αρχικά η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι έκλεισε τον αγωγό εντός των απαιτούμενων 30 λεπτών από το ατύχημα, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο χρόνος είχε ξεπεράσει την 1 ώρα. Παραπλανητικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία και σχετικά με την επιφάνεια του ποταμού που είχε μολυνθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για μόλις 16 χλμ ενώ φαίνεται ότι φτάνει τα 400.
Η ειρωνεία είναι ότι στις 2 Ιουλίου, την επομένη μέρα της διαρροής, δικαστήριο του Μέριλαντ καταδίκασε την εταιρεία  για την διαρροή 26.000 βαρελιών πετρελαίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής τα οποία μόλυναν το πόσιμο νερό. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 495 εκατ δολαρίων σε 160 οικογένειες  και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το πολύχρωμο δέντρο

















Μπορεί να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής αλλά ο μόνος καλλιτέχνης που είναι υπεύθυνος για αυτά τα ζωντανά έργα τέχνης, είναι η Μητέρα Φύση. Το απίστευτο δέντρο Rainbow Eucalyptus είναι το μόνο είδος ευκαλύπτου που φυτρώνει στο βόρειο ημισφαίριο. Μπορεί να......αυξηθεί σε εντυπωσιακά ύψη, μέχρι και 70 μέτρα, και συνήθως προορίζεται για την παραγωγή ξυλοπολτού ο οποίος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λευκού χαρτιού










































Το μυστικό πίσω από τα χρώματα του συγκεκριμένου ευκαλύπτου είναι απλό. Τα δέντρα αυτά αποβάλλουν τμήματα του φλοιού τους με το πέρασμα του χρόνου, αλλά όχι ταυτόχρονα. Έτσι δημιουργούνται στον κορμό μπαλώματα από τμήματα φλοιού διαφορετικής ηλικίας αλλά και διαφορετικών χρωμάτων






















Το Rainbow Eucalyptus μπορείτε να το συναντήσετε στη Νέα Γουινέα, στην Νέα Βρετανία αλλά και στις Φιλιππίνες.












>















http://tsekouratoi.blogspot.com

Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 50%, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη. Τα ευχάριστα νέα για τα ζουμερά φρούτα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Βάγκενινγκεν οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 20.000 ενήλικες.
«Ασπίδα» κερσετίνης
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Stroke:Journal of the American Heart Association» το μυστικό της ευεργετικής δράσης μήλων και αχλαδιών κρύβεται στη θαυματουργή ουσία κερσετίνη η οποία φρενάρει τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Από τη μελέτη φάνηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν συχνά φρούτα και λαχανικά με λευκή σάρκα, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Αναλυτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση μόλις 25 γρ. μήλου ή αχλαδιού την ημέρα, ο κίνδυνος έκανε «βουτιά» κατά 9%. Ένα μέσο μήλο ή αχλάδι ζυγίζει περίπου 100-125 γρ., γεγονός που οι ερευνητές μεταφράζουν σε προστασία της τάξεως του 36-45%.
Προστασία μέσω της διατροφής
«Η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόληψη του εγκεφαλικού» αναφέρει η δρ Λίντα Ούντε Γκριπ.
«Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άλλα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν προστατευτική δράση ενάντια σε άλλες χρόνιες παθήσεις. Για τον λόγο αυτό η σημασία της συχνής κατανάλωσης πολλών φρούτων και λαχανικών είναι κρίσιμη» εξηγεί η ειδικός.
Πλούσια πηγή κερσετίνης αποτελούν και άλλα φρούτα και λαχανικά των οποίων η σάρκα δεν είναι λευκή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, τα κόκκινα σταφύλια, το μπρόκολο και το κρεμμύδι.


prasino-hamomilakihttp://prasino-hamomilaki.blogspot.com/2011/10/apple-or-pear-day-reduces-risk-of.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+prasino+%28To+%CE%A0%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%29

Ο Ερμής αποκαλύπτεται












Προχωρεί η «χαρτογράφησή» του
Μόλις έξι μήνες βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή το σκάφος «Messenger» της NASA και ήδη στέλνει πίσω πληροφορίες που θεωρούνται επαναστατικές για το πώς έβλεπαν έως σήμερα οι επιστήμονες τον πλανήτη που χωρίζεται με τη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο.

Η ανάλυση των πληροφοριών από το διαστημικό σκάφος παρέχει, μεταξύ άλλων, νέες ενδείξεις για την επιφάνεια και τη σύσταση του.

«Καταγράψαμε πολλές περιοχές της επιφάνειας με πρωτοφανή ανάλυση, παρακολουθήσαμε τις περιοχές των πόλων καθαρά για πρώτη φορά, χαρτογραφούμε τη σύνθεση της επιφάνειας και της εξώσφαιράς του και αποτυπώνουμε τη γεωμετρία του μαγνητικού πεδίου του Ερμή και της μαγνητόσφαιράς του. Και μόλις αρχίσαμε! Ο Ερμής μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις καθώς η αποστολή μας προχωρεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Messenger.

Το πεπρωμένο του Ερμή θεωρείται προδιαγεγραμμένο από τώρα. Καθώς είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, θα είναι επίσης και ο πρώτος πλανήτης που θα καταστραφεί όταν ο Ήλιος μας φτάσει στο στάδιο της μετατροπής του σε κόκκινο γίγαντα. Σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται και η επιφάνειά του θα φτάσει τον Ερμή και θα τον εξαερώσει. Η ίδια άλλωστε κατάληξη επιφυλάσσεται και για όλους τους άλλους εσωτερικούς πλανήτες του Ήλιου μας, ο οποίος θα μετατραπεί τότε σ’ έναν πατέρα που, σαν τον αρχαίο θεό Κρόνο, θα καταπιεί τα ίδια του τα παιδιά.























Απεικόνιση της λειτουργίας του σπεκτρόμετρου ακτίνων Γάμμα του Messenger


















Το μαγνητικό πεδίο του Ερμή




http://www.newsbeast.gr

Eπικίνδυνες χημικές ουσίες παραμονεύουν στο σπίτι μας












Κρύβονται σε cd, dvd, έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες ακόμη και παιχνίδια
Επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν αιωρούνται μόνον στον ατμοσφαιρικό αέρα έξω, αλλά βρίσκονται καλά κρυμμένες και σε εσωτερικούς χώρους, όπως στο εκ πρώτης όψεως ασφαλές σπίτι μας. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Σουηδική Εταιρεία για τη Διατήρηση της Φύσης κάνει λόγο για εξαιρετικά τοξικές ουσίες που εμπεριέχονται στην «οικιακή» σκόνη: δισφαινόλη Α, επιβραδυντές φλόγας, φθαλικές ενώσεις κ.ά. Οι εν λόγω ουσίες εντοπίζονται σε οικιακά είδη καθημερινής χρήσης, όπως έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.

Η δισφαινόλη Α, που αποτελεί συστατικό των πολυκαρβουνικών πλαστικών, είναι γνωστή από καιρό για τις βλαπτικές της ιδιότητες: επηρεάζει το αμυντικό και αναπαραγωγικό σύστημα του οργανισμού, είναι ορμονικός διαταράκτης (ουσία που «μιμείται» τη δράση ορμονών και αποσταθεροποιεί το σύστημα), ενώ ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου.

«Από τον Μάρτιο του 2011 έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που περιείχαν δισφαινόλη από την ευρωπαϊκή αγορά, μια που, καθώς αποστειρώνονταν σε υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες δισφαινόλης διέρρεαν στο γάλα», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». «Ωστόσο, κυκλοφορούν πολλά ακόμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως cd, dvd, πλαστικά μπουκάλια, πιρούνια, πιάτα και τάπερ από σκληρό πλαστικό κ.λπ.».

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις συνέπειες που προκύπτουν όταν στο δοχείο περιέχεται ζεστό ή όξινο περιεχόμενο, είναι κατά την αγορά των εν λόγω προϊόντων να προσέχουμε τη σήμανση: επιλέγουμε προϊόντα BPA- FREE και όχι όσα φέρουν ένδειξη PC ή τα βελάκια ανακύκλωσης με τον αριθμό 7.

Η φορμαλδεΰδη, ουσία που ενοχοποιείται για αλλεργίες, κινητικά προβλήματα, δερματίτιδες και συνδέεται με την καρκινογένεση, απελευθερώνεται από συγκολλημένα προϊόντα ξύλου, συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, μονωτικά υλικά κ.ά. Προκειμένου να συγκολληθούν ινοσανίδες (όπως MDF), μελαμίνες, κόντρα πλακέ και μοριοσανίδες χρησιμοποιούνται ουσίες που έχουν ως βάση τους τη φορμαλδεΰδη.

Εκτός, όμως, από τα εντοιχισμένα έπιπλα που αποδεικνύονται «δούρειοι ίπποι», και τα στατικά έπιπλα εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Βερνίκια και βαφές επίπλων, που δεν είναι υδατοδιαλυτές αποτελούνται από πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες όταν εξατμίζονται προκαλούν πολλαπλές βλάβες: θεωρείται ότι η φορμαλδεΰδη επιβαρύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα -με συμπτώματα όπως υπνηλία, πονοκέφαλο, ναυτία - αλλεργίες, δερματίτιδες και βρογχικό άσθμα.

Τελικώς, η φορμαλδεΰδη θεωρείται ο κυριότερος ρύπος εσωτερικών χώρων σε νεόδμητες κατοικίες. Στοχευμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, εντοπίζουν συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης σε όλο το σπίτι - στο καθιστικό, το υπνοδωμάτιο, τον εσωτερικό χώρο ντουλαπιών κουζίνας και ντουλαπιών υπνοδωματίου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τον εξαερισμό, ο μεγάλος όγκος της τοξικής ουσίας διαλύεται.

Οι επιβραδυντές φλόγας (BFR), ουσίες αλογονωμένες με βρώμιο που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ποικιλία προϊόντων για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων από πυρκαγιές, είναι ορμονικοί διαταράκτες και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό. Εντοπίζονται σε ηλεκτρικές συσκευές, προεξαρχόντων των ηλεκτρονικών υπολογιστών παλαιάς γενιάς, αλλά και σε πλαστικές καρέκλες και τραπέζια, συνθετικά ρούχα και μοκέτες.

Τέλος, μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες και οι φθαλικές ενώσεις, που βρίσκονται κυρίως σε πλαστικά παιδικά παιχνίδια. Ακόμα, εντοπίζονται σε λούστρα, χρώματα, βερνίκια νυχιών, σεξουαλικά βοηθήματα.

Παρά το γεγονός ότι οι φθαλικοί εστέρες περιλαμβάνονται στις λίστες με ουσίες που χρήζουν αντικατάστασης, ενώ μερικοί έχουν ήδη απαγορευθεί, χρησιμοποιούνται ευρέως ως πλαστικοποιητές, ειδικά σε χώρες εκτός Ε.Ε. Οι εν λόγω ενώσεις, ενοχοποιούνται ως ορμονικοί διαταράκτες, ενώ συνδέονται με την εκδήλωση αλλεργιών και δερματικών παθήσεων.


http://www.newsbeast.gr

Καλλιεργήστε στο σπίτι σας θεραπευτικά βότανα




Υγιεινά και ανέξοδα!

Θεραπεύστε, χωρίς να ξοδευτείτε, το βήχα και τις κράμπες φυτεύοντας το δικό σας φαρμακείο στο περβάζι. Και οικονομικό και οικολογικό!

Δυόσμος

Ανακουφίζει από τη δυσπεψία, αναζωογονεί τους κουρασμένους μυς.
Η μέντα αναπτύσσονται γρήγορα. Φυτέψτε τη σε γλάστρα και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Μαζεύετε πάντα τα νεαρά φύλλα.

Χρησιμοποιήστε το ως:
… παυσίπονο για το στομάχι

Εμπόοτίστε πέντε φύλλα για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Στραγγίξτε το και πίνετε μετά από κάθε γεύμα.

…λάδι για μασάζ για τους πονεμένους μυς

Βάλτε σε μια κανάτα φρέσκα φύλλα, γεμίστε τη με λάδι και αφήστε τη στον ήλιο για τρεις βδομάδες. Στραγγίξτε το λάδι με μουσελίνα ή τούλι. Φυλάξτε το σε μπουκάλια από σκουρόχρωμο γυαλί.

Θυμάρι

Ανακουφίζει από το βήχα.
Φυτέψτε φιντανάκια σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το λίπασμα σχεδόν να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Μπορείτε να μαζεύετε τα φύλλα ή τα βλαστάρια οποιαδήποτε στιγμή. Αν, όμως, θέλετε να τον αποξηράνετε, περιμένετε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πριν ανθίσει.

Χρησιμοποιήστε το ως:
μείγμα για το βήχα

Εμποτίστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα βλαστάρια για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό που μόλις βράσατε. Στραγγίξτε και πιείτε.

Φασκόμηλο

Χαρίζει υγιή μαλλιά, απαλύνει τον πονόλαιμο, ανακουφίζει από το πρήξιμο.
Η φασκομηλιά δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Απλώς χρειάζεται συχνό κλάδεμα για να δημιουργούνται νέα βλαστάρια και να μην ψηλώσει πολύ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα, αλλά μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Χρησιμοποιήστε το
…για γαργάρες για τον πονόλαιμο

Περιχύστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα με βραστό νερό. Προσθέσθε μέλι και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Έπειτα, κάντε γαργάρες. Αν θέλετε μπορείτε να το καταπιείτε.

…για κατάπλασμα στα στραμπουλήγματα

Λιώστε μια χούφτα φύλλα με έναν μικρό πλάστη. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μηλόξυδο και σιγοβράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Στύψτε απαλά τα φύλλα, τυλίξτε τα σε ένα κομμάτι ύφασμα και βάλτε στην πονεμένη περιοχή όσο είναι ακόμα ζεστά.
…για να αποκαταστήσετε το χρώμα των σκούρων μαλλιών
Ξεπλύντε τα μαλλιά σας στο τέλος με τσάι φασκόμηλου, φτιαγμένο με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα εμποτισμένα σε μισό λίτρο βραστό νερό για 10 λεπτά.

Αλόη βέρα

Ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα (ηλιακά και μη).
Είναι εύκολη να καλλιεργηθεί από τους αρχάριους καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βάλτε αλόη βέρα σε μια γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, μακριά από το ηλιακό φως. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν ποτίσετε και μαζεύετε τα χαμηλά φύλλα.

Χρησιμοποιήστε τη:
…πάνω στο καμένο δέρμα

Κόψτε πρώτα ένα φύλλο κατά μήκος, χωρίστε το σε κομμάτια των 5 εκ., τυλίξτε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε, ξετυλίξτε ένα κομμάτι και τρίψτε απαλά την πλευρά με τη γέλη πάνω στο δέρμα. Τα κομμάτια αντέχουν μέχρι και εννέα μήνες.

Βασιλικός

Αποκαθιστά τη συγκέντρωση.
Ο βασιλικός χρειάζεται πολλή ζέστη. Βάλτε έτοιμο το φυτό (τα φιντανάκια είναι δύσκολα) σε ένα ηλιόλουστο σημείο και φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά ώστε να είναι πάντα υγρό το χώμα. Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος κάθε μήνα για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Μαζεύετε τα εξωτερικά φύλλα, που μπορείτε να βάλετε και στην κατάψυξη για αργότερα.

Χρησιμοποιήστε το
…ως ενισχυτικό συγκέντρωσης

Κόψτε ένα φυλλαράκι, τρίψτε το ανάμεσα στα δάχτυλά σας και εισπνεύστε το άρωμά του.

Πηγή: omorfamistika.gr