Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ρύπανση από EXXON.....

Πριν τελειώσει το μελάνι της καταδικαστικής εις βάρος του απόφαση για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το 2006 στο Μέριλαντ της Αμερικής, ο πετρελαϊκός κολοσσός EXXON ευθύνεται για μία ακόμα διαρροή πετρελαίου. Στην μακρά λίστα των οικολογικών καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι πετρελαϊκές ωεταιρείες σε αμερικάνικο έδαφος μπαίνει πρώτη φορά και η Μοντάνα.
Ο αγωγός αυτός μήκους 110 χλμ, που περνάει κάτω από την επιφάνεια του ποταμού Γέλοουστόουν, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 1000 βαρέλια αργού πετρελαίου τα οποία έχουν <<πάει>> ήδη 400 χλμ πιο νότια, με ορατό κίνδυνο να μολυνθεί η λίμνη Σακακαουέα, από όπου υδροδοτείται η πολιτεία. Η EXXON κατασκεύασε το μεγαλύτερο τμήμα του  αγωγού την περίοδο 1949-1954 και τον επέκτεινε το 1991, προκειμένου να μεταφέρει 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από το διυλιστήριο της που είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Γέλοουστοουν. Οι τοπικές αρχές είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αγώνων από τον περασμένο Οκτώβριο, αναγκάζοντας την εταιρεία να κάνει ελέγχους στην περιοχή 2 μήνες αργότερα.
Τα γεγονότα την διέψευσαν λίγες μέρες αργότερα. Αρχικά η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι έκλεισε τον αγωγό εντός των απαιτούμενων 30 λεπτών από το ατύχημα, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο χρόνος είχε ξεπεράσει την 1 ώρα. Παραπλανητικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία και σχετικά με την επιφάνεια του ποταμού που είχε μολυνθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για μόλις 16 χλμ ενώ φαίνεται ότι φτάνει τα 400.
Η ειρωνεία είναι ότι στις 2 Ιουλίου, την επομένη μέρα της διαρροής, δικαστήριο του Μέριλαντ καταδίκασε την εταιρεία  για την διαρροή 26.000 βαρελιών πετρελαίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής τα οποία μόλυναν το πόσιμο νερό. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 495 εκατ δολαρίων σε 160 οικογένειες  και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: