Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Επένδυση 45 εκατ ευρώ θάφτηκε....

Την απόφαση για την εξόρυξη και αξιοποίηση του βιομηχανικού ορυκτού, που είχε λάβει η διυπουργική επιτροπή, ανακάλεσε ο υφυπουργός του ΥΠΕΚΑ.
Η επένδυση αφορούσε στην εξόρυξη ζεόλιθου, του βιομηχανικού ορυκτού πλούτου που βρίσκει εφαρμογές από την γεωργία και την λυματολάσπη μέχρι και την ιατρική. Το κοίτασμα, με περιεκτικότητα 87%, από τις υψηλότερες στον κόσμο, βρέθηκε στις αρχές του 2004 στην περιοχή αυτή του Έβρου από τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Όταν, όπως ο νόμος ορίζει, οι επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν την έρευνα ζήτησαν την ενοικίαση 160 στρεμμάτων άρχισαν οι αντιδράσεις.
<<Επιστρατεύτηκε>> το ΙΓΜΕ ότι έκανε έρευνες πριν από τον καθηγητή, βρήκε το κοίτασμα με καθαρότητα 50%, αλλά χωρίς να δεσμεύσει περιοχή και χωρίς να δημοσιοποιήσει στην οικεία περιφέρεια το πόρισμα των ερευνών του, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν ακολουθήθηκε όμως ούτε η οδός της δημοπράτησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκμετάλλευση κοιτάσματος όταν έχει προηγηθεί έρευνα του ΙΓΜΕ. Το κοίτασμα παρέμενε ανεκμετάλλευτο, ενώ ζεόλιθο σε σημαντικές ποσότητες με καθαρότητα μικρή, συνεχίζαμε να εισάγουμε από Τουρκία και Βουλγαρία, από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: