Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΑΕΚ

Το ντέρμπι των Δικεφάλων είχε και πάλι αρκετές φάσεις, άγρια ομορφιά και νικήτρια την Ένωση με 3-1. Θεαματικό το α' ημίχρονο με τον Κάκο να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με σοβαρά λάθη σε καίρια σημεία της αναμέτρησης. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Τζιμπούρ (9΄), Μπλάνκο (39΄) και Σκόκο (60΄), ενώ ο Ιβιτς είχε ισοφαρίσει προσωρινά (35΄) για τον ΠΑΟΚ, που αγωνίστηκε σε ολόκλήρο το β΄ ημίχρονο με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σορλέν στο 45΄.

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε ιδανικά με την ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται την έδρα της παίρννοντας προβάδισμα μόλις στο 9ο λεπτό αν και η φάση του γκολ ξεκίνησε από χέρι του Καφέ.

Η Ένωση συνέχισε να πιέζει αλλά ο Κάκος της ακύρωσε κανονικό γκολ και λίγα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο φέρνοντας τελικά το παιχνίδι στα ίδια με τον Ίβιτς.

Ο Δικέφαλος της Αθήνας όμως κατάφερε να πάρει εκ νέου το προβάδισμα με γκολ του Μπλάνκο λίγο πριν ο Κάκος κάνει το τρίτο του λάθος αποβαλόντας τον Σορλέν με δύο κίτρινες κάρτες στην ίδια φάση!

Στην επανάληψη η ΑΕΚ έπαιξε τον ΠΑΟΚ σαν την γάτα με το ποντίκι, πέτυχε ένα γκολ με τον Σκόκο αλλά έχασε αρκετές ευκαιρίες για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη που την κρατάει στην δεύτερη θέση, ένα μόλις βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Οι συνθέσεις των ομάδων
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Αλεξόπουλος, Άλβες (72΄ Γκέντσογλου), Μαϊστόροβιτς, Κουτρομάνος, Ενσαλίβα, Καφές (58΄ Μαντούκα), Πελετιέρι, Σκόκο, Τζιμπούρ (86΄ Εντίνιο), Μπλάνκο

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (79΄ Κωνσταντινίδης), Κοντρέρας, Μπιζέρα, Λίνο, Βερόν, Ίβιτς, Βιεϊρίνια (79΄ Αθανασιάδης), Σορλέν, Αναστασάκος (46΄ Λάκης), Μπακαγιόκο

Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)
Κίτρινες : Αλβες - Χαλκιάς
Κόκκινη : Σορλέν (45΄-δεύτερη κίτρινη)

Οι δύο προπονητές είχαν αρκετούς παίκτες στο απουσιολόγιο και προχώρησαν τόσο σε αλλαγές προσώπων στην 11άδα όσο και σε διαμόρφωση του συστήματος. Μπάγεβιτς και Σάντος προτίμησαν εάν ευέλικτο 4-3-3 που μετατρεπόταν σε 4-5-1 όταν η ομάδα βρισκόταν σε θέση άμυνας.

Η κυριαρχία στον νευραλγικό χώρο του κέντρου ήταν το μυστικό στο πρώτο παιχνίδι των Δικεφάλων και οι δύο τεχνικοί προσπάθησαν να γεμίσουν την μεσαία τους γραμμή για να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα.

Το 1-0 με το... καλημέρα

Όπως ακριβώς και στην Τούμπα οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυναμικά με διάθεση να απειλήσουν την αντίπαλη εστία από τα πρώτα μόλις λεπτά. Η Ένωση πίεσε περισσότερο ως γηπεδούχος και επιβραβεύτηκε γι αυτό με τον Ράφικ Τζεμπούρ να ανοίγει το σκορ με εξαιρετικό πλασέ μόλις στο 9ο λεπτό.

Ο Βερόν στην προσπάθειά του να προωθήσει την μπάλα στην επίθεση κόπηκε από το χέρι του Καφέ και ο Ενσαλίβα που παρακολουθούσε την φάση από κοντά έβγαλε μαγική κάθετη για τον Τζεμπούρ που τελείωσε υποδειγματικά με πλασέ στην κίνηση.

Το γρήγορο γκολ της Ένωσης ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των γηπεδούχων και έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ που έπαιζε το τελευταίο τους χαρτί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Με άλλον αέρα μετά το 1-0 η ΑΕΚ πίεσε την άμυνα του Δικεφάλου του Βορρά που έδειχνε και ήταν σε κακή μέρα.

Κιτρινόμαυρη υπεροχή και ακυρωθέν γκολ

Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλά διαβασμένοι με τους Ενσαλίβα-Πελετιέρι να καλύπτουν τους χώρους στην μεσαία γραμμή και την ΑΕΚ να βγαίνει από τα άκρα ανοίγοντας την προβληματική άμυνα των φιλοξενουμένων.

Η υπεροχή της ΑΕΚ μεταφράστηκε πολύ γρήγορα και σε δεύτερο γκολ το οποίο όμως ακυρώθηκε λανθασμένα από τον Κάκο. Ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε στις δύο πρώτες φάσεις του αγώνα σε κακή ημέρα ισοφαρίζοντας ουσιαστικά λάθη του στο 15ο λεπτό. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ ο Μπλάνκο κατάφερε με το πόδι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο άρχων του αγώνα ακύρωσε το 2-0 για επιθετικό φάουλ στον Λίνο.

Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει στις επιθετικές ορέξεις των γηπεδούχων που έφτασαν μία ανάσα από το δεύτερο γκολ στο 21’ όταν ο Αλεξόπουλος έπιασε την δυνατή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Χαλκιά.

"Ξυπνησε" και ισοφάρισε ο ΠΑΟΚ

Το παιχνίδι είχε αποκτήσει άγρια ομορφιά καθώς η ΑΕΚ παρά το 1-0 συνέχισε να επιτίθεται και ο ΠΑΟΚ απείλησε για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενος τους αρκετούς ανοιχτούς χώρος στο 22’ της αναμέτρησης. Ο Μπακαγιόκο έβγαλε από τα αριστερά επικίνδυνη συρτή μπαλιά, όμως ο Βιεϊρίνια δεν προλαβαίνει να κάνει την προβολή από το σημείο του πέναλτι στην παρθενική ευκαιρία των φιλοξενουμένων.

Η φάση αυτή ξύπνησε τον ΠΑΟΚ που ανέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να πιέσει την κιτρινόμαυρη άμυνα. Η πίεση έφερε αποτελέσματα με τους αμυντικούς της Ένωσης να πέφτουν σε αρκετά λάθη μιμούμενοι τους συναδέλφους τους στον ΠΑΟΚ.

Ο Σάχα και η τύχη κρατούσαν την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ μέχρι το 25’ όταν ο Ίβιτς βρήκε το κενό στην οπισθοφυλακή της Ένωσης και με άψογο σουτ νίκησε τον Αργεντινό τερματοφύλακα που έπεσε στην πορεία της μπάλας αλλά δεν μπόρεσε να αποσοβήσει την ισοφάριση.

Το... σημάδι του Ζορό και του Κάκου

Το 1-1 όμως έκανε καλό στον Δικέφαλο της Αθήνας που μετά από τον λήθαργο που είχε πέσει για περίπου 10 λεπτά αφυπνίστηκε και πέτυχε το δεύτερο τέρμα με τον συνήθη ύποπτο εκτελεστή και τον… αγαπημένο τρόπο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ένα ακόμα κλέψιμο από τον Καφέ έφερε τον Μπλάνκο σε θέση τετ α τετ και ο Αργεντινός είχε εύκολη δουλειά πλασάροντας υποδειγματικά τον Χαλκιά για το 2-1 στο 39’.

Το παιχνίδι όδευε προς την συμπλήρωση των πρώτων 45 λεπτών αλλά οι συγκινήσεις και οι φάσεις (που ήταν αρκετές) δεν έφταναν. Ο Σορλέν έκανε φάουλ στον Σκόκο στις καθυστερήσεις και ο Κάκος έβαλε φωτιά στο παιχνίδι με το τρίτο του –σοβαρό- λάθος.

Ο μέσος του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε στον έλληνα ρέφερι με αποτέλεσμα να δεχθεί αρχικά μία κίτρινη και αμέσως μετά να δεχθεί την δεύτερη γιατί συνέχισε να διαμαρτύρεται χειροκροτώντας ειρωνικά. Ο Σορλέν αποβλήθηκε δεχόμενος 2 κάρτες μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με τον Κάκο να είναι απίστευτα αυστηρός σε σημείο μάλιστα που δεν χρειαζόταν από την στιγμή που είχε δείξει ήδη μία κίτρινη.

Με στρατηγική και τύχη κλείδωσε το ματς η Ένωση

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με μία αλλαγή (Λάκης) και με τις χειρότερες των συνθηκών. Ο Δικέφαλος του Βορρά έπαιζε με δέκα παίκτες, όντας πίσω στο σκορ και το μόνο που ήθελε από αυτό το παιχνίδι ήταν η νίκη για να μείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης.

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ είχε το ματς εκεί που ακριβώς ήθελε και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το… κλείδωσε με τις οδηγίες του στα αποδυτήρια. Στην επανάληψη η Ένωση δεν βγήκε για να πιέσει και να… τελειώσει τον αντίπαλο παρασυρόμενη από την αριθμητική υπεροχή αλλά έδωσε γήπεδο στον ΠΑΟΚ και θέλησε να εκμεταλλευθεί τους χώρους που αναπόφευκτα θα άφηναν οι δέκα ποδοσφαιριστές των φιλοξενουμένων.

Η στρατηγική της Ένωσης δεν άργησε να επιβραβευθεί καθώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να ήθελε να απειλήσει αλλά δεν μπορούσε και ο Ντάτσο Σκόκο με το ταλέντο που τον διακρίνει αλλά και αρκετή δόση τύχης έκανε το 3-1 στο 60’.

Ο Αργεντινός αφού έκλεψε την μπάλα διένυσε αρκετά μέτρα μέχρι να φτάσει έξω από την περιοχή αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε απέκρουσε ο Χαλκιάς. Η μπάλα όμως δεν απομακρύνθηκε και ο Σκόκο που ακολούθησε την φάση έκανε το πλασέ με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι, μετά την πλάτη του Έλληνα τερματοφύλακα και να καταλήγει στα δίχτυα.

Το παιχνίδι μετά το 3-1 πήρε μορφή γιορτής με την εξέδρα να πανηγυρίζει, τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να αντιδράσει και τον Μπλάνκο να χάνει ένα γκολ από αυτά που απλά δεν χάνονται. Ο Αργεντινός μετά από εξαιρετική ασίστ του Τζεμπούρ έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Χαλκιά όντας ανενόχλητος στην μικρή περιοχή. Ο Μπλάνκο που έχει αυτά τα γκολ για… πρωινό προδόθηκε από την αναπήδηση στο έδαφος και στέρησε το 4-1 από την ομάδα του.

Στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ προσπάθησε περισσότερο να προσφέρει θέαμα παρά να πετύχει κάποιο γκολ και στις ευκαιρίες που της δόθηκαν δεν κατάφερε να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ.


Το ντέρμπι των Δικεφάλων είχε και πάλι αρκετές φάσεις, άγρια ομορφιά και νικήτρια την Ένωση με 3-1. Θεαματικό το α' ημίχρονο με τον Κάκο να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με σοβαρά λάθη σε καίρια σημεία της αναμέτρησης. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Τζιμπούρ (9΄), Μπλάνκο (39΄) και Σκόκο (60΄), ενώ ο Ιβιτς είχε ισοφαρίσει προσωρινά (35΄) για τον ΠΑΟΚ, που αγωνίστηκε σε ολόκλήρο το β΄ ημίχρονο με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σορλέν στο 45΄.

Για απίστευτα χαμηλές τιμές και τεράστια ποικιλία τερμάτισε στο e-shop.gr

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε ιδανικά με την ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται την έδρα της παίρννοντας προβάδισμα μόλις στο 9ο λεπτό αν και η φάση του γκολ ξεκίνησε από χέρι του Καφέ.

Η Ένωση συνέχισε να πιέζει αλλά ο Κάκος της ακύρωσε κανονικό γκολ και λίγα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο φέρνοντας τελικά το παιχνίδι στα ίδια με τον Ίβιτς.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Μια καλή είδηση για όσους πρόκειται να υπηρετήσουν την πατρίδα το προσεχές διάστημα, έβγαλε η συνέντευξη του υφυπουργού Άμυνας κ. Κώστα Τάσουλα στο ΑΠΕ.



Ο Υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Τάσουλας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τις εκλογές και την άγρα ψήφων, αλλά με την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.



"Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού ο οποίος γίνεται στη διαδικασία της θητείας στο Στρατό Ξηράς κυρίως, διότι εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και έχουν πραγματοποιηθεί όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα που ακίνδυνα για την ασφάλεια της χώρας και για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε τρίμηνη μείωση της 12μηνης θητείας στο Στρατό Ξηράς και να πάμε σε 9μηνο" είπε χαρακτηριστικά.



Μάλιστα ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες να διευθετηθούν, οι οποίες όμως δεν είναι αποφασιστικής σημασίας.



"Εμείς υλοποιούμε αυτές τις δεσμεύσεις και εφόσον τελικά ανακοινωθεί μέσα στον ορίζοντα τον φετινό και ίσως και νωρίτερα από το τέλος του χρόνου η μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς στο 9μηνο, να ξέρετε ότι αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με εκλογές, ούτε με ψήφους, ούτε με επιθυμίες να είναι κανείς αρεστός" δήλωσε ο κ. Τάσουλας.



Και μόνο η αναφορά του υφυπουργού Άμυνας στη διασύνδεση μείωσης θητείας-εκλογών δείχνει ότι και ο ίδιος καταλαβαίνει πως θα γίνει αντιπηπτή από την κοινωνία αυτή η εξαγγελία. Άλλωστε, είναι συνήθεια των κυβερνήσεων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση 1ον να υπόσχονται μείωση της θητείας και 2ον να καταργούν τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Το αν τηρούν τις υποσχέσεις τους μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου είναι γνωστό σε όλους μας.



Πάντως ο κ. Τάσουλας φροντίζει να καλύψει τα νώτα του σε περίπτωση που τελικά δεν μειωθεί η θητεία στο... τέλος του έτους.



"Στα θέματα της Στρατιωτικής θητείας και της ασφάλειας της χώρας η μόνη πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε είναι η πορεία της διασφάλισης της Άμυνας της χώρας και της προσαρμογής της θητείας στα σύγχρονα επιχειρησιακά και κοινωνικά δεδομένα. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και είναι οι μόνοι λόγοι που θα υπαγορεύσουν τη λήψη μια τέτοιας αποφάσεως" δηλώνει και αν δεν πραγματοποιηθεί η υπόσχεση μην ανησυχείτε. Θα υπάρξουν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στο μέλλον.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΣΕΠ

Εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 1Ε/2008 (ΦΕΚ 295/26.06.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν την πλήρωση μιας (1) εκ των συνολικά τεσσάρων (4) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο Υπουργείο... Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας), η οποία προκηρύχθηκε στο γνωστικό αντικείμενο «Γεωπονία- Εδαφολογία και Περιβάλλον»

http://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/Apotelesmata+diagonismon/result_sk/ASEP/1810.csp

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ένας Κολοσσός-Οικονομολόγος που ήθελε μια ανθρώπινη κοινωνία


Βλέποντας όσα συμβαίνουν γύρω μας σχετικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, σας παρουσιάζουμε ένα άρθρο για έναν από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους του πλανήτη τον περασμένο αιώνα, τον John Kenneth Galbraith.

Ο John ήταν εκτός από κολοσσός στο ανάστημα και ένας γίγαντας της ιοκονομικής σκέψης και επιστήμης σαν τον μέντορά του, John Mainard Kanes.
Εκτός από οικονομολόγος, πολέμιος των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων,διετέλεσε στην 70ετή καριέρα του διπλωμάτης, γραφειοκράτης, μυθιστοριογράφος και συλλέκτης έργων τέχνης.
Οι απόψεις του και οι ιδέες του αντανακλούν την σκέψη του μεγάλου βρετανού οικονομολόγου για μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.Ο ίδιος, που αποκαλούσε τον εαυτό του συχνά πυκνά <<ευαγγελικό κεινσιανό>>, τόνιζε ότι είναι δουλειά του κράτους και όχι της αγοράς να παρεμβαίνει μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Ήταν στενός φίλος του Αμερικάνου Προέδρου Τζον Κένεντι, ο οποίος τον τοποθέτησε πρεσβευτή στην Ινδία μεταξύ 1961 και 1963, τις μόνες χρονιές που δεν δίδαξε στο Χάρβαντ.
Δεν δημιούργησε μια μοναδική οικονομική θεωρία όπως ο μέντοράς του, αλλά η συνεισφορά του στον κόσμο των ιδεών ήταν τεράστια.Ήταν πάνω από όλα ο οικονομολόγος που έκανε προσιτά στον πολύ κόσμο τα οικονομικά, αυτός που έκανε κατανοητές και τις πιό σύνθετες οικονομικές θεωρίες στον απλό άνθρωπο.Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος ως το τέλος της ζωής του,είδε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ως απειλή για την οικονομική σταθερότητα και επηρέασε σημαντικά με την σκέψη του πολιτικές που ακολούθησαν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ.
Έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία και 1000 και πλέον άρθρα και δοκίμια για εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Τα δημοφιλέστερα βιβλία του με βάση τις πωλήσεις αλλά και την επιροή στην κοινή γνώμη ήταν : <> (1952), << The Affluent Society>> (1958) και <>.
Στο βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις << Η κοινωνία της αφθονίας>> συνιστά επενδύσεις από την κυβέρνηση σε μεταφορές,εκπαίδευση, υγεία, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ επέκρινε δριμύτατα τα οικονομικά της προσφοράς που κυριάρχησαν στην δεκαετία του 80 από τις κυβερνήσεις Ρίγκαν.
Είχε ζήσει,αναλύσει και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων οικονομικών κρίσεων του 20ού αιώνα.Έζησε το Κραχ το 1929,την μεγάλη ύφεση που ακολούθησε στη δεκαετία του '30, νωρίτερα τον Α΄ και αργότερα τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά τα Κραχ του '87 και του '97.
Στο κορυφαίο του έργο <<Η κοινωνία της αφθονίας>>, επιτέθηκε στην θεωρία των κλασικών οικονομολόγων,ότι οι δυνάμεις της ελέυθερης αγοράς θα αποφέρουν οφέλη σε όλο το κόσμο.Τονίζει ότι η κλασική οικονομική θεωρία αποτελούσε αλήθεια σε εποχές του παρελθόντος, οι οποίες ήταν εποχές φτώχειας. Τώρα όμως οι εποχές είναι διαφορετικές:Από την κατάσταση της φτώχειας βρισκόμαστε, λέει, στην εποχή της αφθονίας και για μια τέτοια εποχή απαιτείται μια νέα οικονομική θεωρία.
Στο τέλος της δεκαετίας του '60 με το έργο του <<Το νέο βιομηχανικό κράτος>> προειδοποιεί για την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων στην Αμερικανική οικονομία. Τονίζει ότι αυτές δημιουργούν τις επιθυμίες των καταναλωτών μέσω της διαφήμισης.Αυτό δημιουργεί,όπως λέει, μια τεχνητή αφθονία μέσω της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών,αλλά προκαλει παράλληλα και την εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα. Επισημαίνει ότι ενώ αρκετοί Αμερικανοί μπορούν να αγοράσουν πολυτελή αγαθά,τα πάρκα τους είναι βρώμικα, ενώ τα παιδιά τους πηγαίνουν σε άθλια σχολεία.
Προτείνει την μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων προιόντων μέσω κυβερνητικών ρυθμίσεων.Επίσης προτείνει πρόγραμμα κυβερνητικής προπαγάνδας που θα επηρεάσει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών.Συμβουλέυει την οικοδόμηση μιας νέας τάξης πολιτών , με έμφαση στη μόρφωση και τελικό στόχο να καλύψει τις διανοητικές,πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανάγκες.
Στο <<Μεγάλο Κραχ, 1929>> ο Galbraith καταπιάνεται με την αμερικανική χρηματιστηριακή φούσκα και όλη τη διαδρομή της από το 1926 εως το 1929. Το βιβλίο αυτό είναι η τέλεια περιγραφή κάθε χρηματοοικονομικής φούσκας. (Σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι εξαπατώνται από άλλους ανθρώπους. Το φθινόπωρο του 1929 ήταν ίσως η πρώτη περίπτωση που οι άνθρωποι κατάφεραν σε ευρεία κλίμακα να εξαπατήσουν τους εαυτούς τους), γράφει ο Galbraith.
Περιγράφοντας την φούσκα ο μεγάλος οικονομολόγος λέει:<<η αρχική ζήτηση αυξάνει την τιμή κάποιων μετοχών.Αυτοί που παρατηρούν την αύξηση των τιμών σπέυδουν να αγοράσουν για να κερδοσκοπήσουν.Δίνονται πειστικές εξηγήσεις από έγκυρους ειδικούς ότι τα θεμελειώδη στοιχεία και μεγέθη των εταιρειών και των κρατικών οικονομικών είναι καλά κα ακόμη περισσότεροι σπέυδουν να εισέλθουν στην πυραμίδα.>>
<<Σε κάποια φάση η εκτίναξη των τιμών είναι τόσο έντονη που κανένας δεν θέλει να μείνει έξω από το παιχνίδι. Οι έξυπνοι ξεφορτώνονται εγκάιρως τα "χαρτια" τους, με αποτέλεσμα σιγά σιγά η ζήτηση για μετοχές να καλυφθεί από την προσφορά. Και μετά η φούσκα σκάει. Ακολουθούν οι οργανωμένες στηρίξεις, οι φραστικές παρεμβάσεις για στήριξη, η λαϊκή πίεση για στήριξη των μετοχών. Η κρίση έρχεται απότομα, αν και συχνά προηγούνται κάποιες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά.>>
Η σκληρή κριτική του όμως δεν σταματά εως το τέλος της ζωής του.Επικρίνει τις πολιτικές φοροαπαλλάγων για τους πλούσιους που υιοθέτησε ο Μπους προκειμένου να επανεκλεγεί το 2004,γράφοντας: <<Δεν μπορείς να ενισχύσεις μια οικονομία μέσω της μείωσης της φορολογίας για τους πλούσιους.Το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τις ευεργετικές επιδράσεις του σε όσους έχουν τα χρήματα, όχι για τις επιδράσεις του στην οικονομια>>.



Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω μήπως σας έρχεται στο μυαλό η σημερινή κρίση και ποιοί ευθύνονται για αυτή? Μήπως οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι και ο απλός λαός? Σε ποιούς θα αφήσουμε να μας βγάλουν από την κρίση? Μήπως σε αυτούς που την δημιούργησαν? Θα τους εμπιστευτείτε? Εμείς πάντως όχι....

Αιματηρές υποψίες στην Τουρκία

Οι συγγενείς του συζύγου 23χρονης κοπέλας στην Ανατολική Τουρκία, της έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά επειδή υποπτεύονταν ότι απατά τον άντρα της.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου,το περιστατικό σημειώθηκε χθες στην Αγκρί επαρχία ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως κουρδικής καταγωγής, στα σύνορα με το Ιράν και την Αρμενία.

Η άτυχη γυναίκα, της οποίας αναφέρονται μόνο τα αρχικά του ονόματος της, βρέθηκε έχοντας τραύματα και στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση όπως ανέφεραν γιατροί. Από την αστυνομία έχουν συλληφθεί οκτώ ύποπτοι.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Μιλιέτ και Χουριέτ μέλη της οικογένειας του συζύγου του θύματος βασάνισαν την νεαρή γυναίκα υποπτευόμενοι ότι απατούσε τον άνδρα της που βρισκόταν στην Σμύρνη και προχώρησαν στους "φρικτούς"ακρωτηριασμούς πριν την εγκαταλείψουν σχεδόν ετοιμοθάνατη.

Η κυβέρνηση και οργανώσεις έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη της πρακτικής των εγκλημάτων τιμής που προκαλούν κάθε χρόνο πολλά θύματα στην Τουρκία

Όμως, από δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανοχή στα εγκλήματα αυτά στην νοτιοανατολική, κυρίως,Τουρκία ακόμη και σε περιπτώσεις που μία γυναίκα έτυχε να συνομιλήσει με ένα ξένο η να ζητήσει την μετάδοση ενός τραγουδιού από το ραδιόφωνο.

Στην έβδομη θέση ο Σάκης Ρουβάς

Ο Σάκης Ρουβάς έκανε μια εξίσου εντυπωσιακή εμφάνιση με αυτήν της Πέμπτης, ξεσηκώνοντας το κοινό του "Ολιμπίνσκι" της Μόσχας, αλλά δεν έφτανε για να χαρίσει στην Ελλάδα τη νίκη, παρά μόνο την έβδομη θέση.



Νικήτρια η Νορβηγία






Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ και η Νορβηγία ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς. Από την αρχή το τραγούδι "Fairytale" απέκτησε διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της και έφτασε στη νίκη με χαρακτηριστική άνεση (387 βαθμοί). Δεύτερη η Ισλανδία και τρίτο το Αζερμπαϊτζάν.






Για όλα τα γούστα



Η 54η διοργάνωση της Eurovision είχε εμφανίσεις για όλα τα... γούστα. Μία τραγουδίστρια όπερας (Σουηδία), τον Άντριου Λόιντ Βέμπερ (διάσημος Άγγλος μουσικοσυνθέτης), μία στριπτιζέζ (Γερμανία).



Εντύπωση προκάλεσε το μήνυμα ειρήνης που έστειλαν οι ερμηνεύτριες του Ισραήλ (η μία παλαιστινιακής καταγωγής), η τραγουδίστρια της Ρωσίας με τη... γερασμένη εικόνα της σε οθόνη ακριβώς από πίσω της, καθώς και το νορβηγικό "παραμύθι" (Fairytale ο τίτλος του τραγουδιού) με το... φθαρμένο δοξάρι του βιολιού του ερμηνευτή, το οποίο δε στέρησε τη νίκη από τη σκανδιναβική χώρα.