Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Mπάσκετ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στον τελικό της Ευρωλίγκας μετά από δύο χρόνια, αφού νίκησε τον Ολυμπιακό 84-82. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2007 στην Αθήνα, όταν οι «πράσινοι» κέρδισαν το τέταρτο Final 4 της ιστορίας τους.
Oι δύο αντίπαλοι πήγαιναν επί 40 λεπτά χέρι χέρι στο σκορ σε ένα μαγευτικό παιχνίδι, όπου ο καθένας θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, μιας και η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά και στις προσωπικότητες των παικτών των δύο ομάδων. Οι ψηλοί των ομάδων δούλεψαν εξαιρετικά, αφού οι Μπουρούσης και Βούισιτς πέτυχαν για τον Ολυμπιακό 24 συνολικά πόντους, ενώ οι Πέκοβιτς και Μπατίστ έβαλαν 39 για τον Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που βρήκε επιθετικές λύσεις από μόνο τέσσερις πάικτες, κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει στον τελικό αν θέλει να νικήσει την πάντα ασφυκτική άμυνα της "ρωσικής αρκούδας". Πλην των δύο ψηλών οι Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους πέτυχαν από 18 πόντους. Από πλευράς "ερυθρόλευκων" 18 πόντους είχε ο Γκριρ και 11 ο Τσίλντρες.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε έτσι να σπάσει μία "κατάρα" που τον κυνηγούσε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τόσο το 1994 στο Τελ Αβίβ, όσο και το 1995 στη Σαραγόσα, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στον ημιτελικό τον "αιώνιο" αντίπαλο και είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό. Nα σημειώσουμε ότι καμία από τις δύο φορές δεν είχε πάρει το "στέμμα" η ομάδα του Πειραιά, αφού εξαντλημένη από τη μάχη έχασε τόσο από τη Ρεάλ όσο και από την Μπανταλόνα στους δύο τελικούς.

Επίσης, η πρόκριση των "πρασίνων" σημαίνει ότι επιστρέφει στο προσκήνιο η μεγαλύτερη κόντρα προπονητών των τελευταίων ετών. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο αντίστοιχος της ΤΣΣΚΑ, Έτορε Μεσίνα, είναι αναμφισβήτητα οι δύο κορυφαίοι τεχνικοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο καθένας έχει γεμίσει τη συλλογή του με τρόπαια, όμως, ο "Ζοτς" έχει να υπερηφανεύεται ότι σε τελικούς με τον Ιταλό δεν έχει χάσει ποτέ. Το 2002 κατάφερε με τον Παναθηναϊκό να νικήσει μέσα στην Μπολόνια την Κίντερ με 89-83, ενώ το 2007 στην Αθήνα στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας την ΤΣΣΚΑ με 93-91. Το μεταξύ τους ντέρμπι ξαναέρχεται στο προσκήνιο την Κυριακή, με τον Μεσίνα να θέλει εκδίκηση, όσο και αν δεν το παραδέχεται στις συνεντεύξεις του.

Το τέλος του αγώνα ήταν για σκληρά νεύρα. Με 30 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Ολυμπιακός έχανε με 2 πόντους και εκτελούσε βολές. Ο Βούισιτς ήταν εύστοχος στη μία και μείωσε στη μικρότερη δυνατή διαφορά. Λίγο αργότερα στη γραμμή βρέθηκε, για τον Παναθηναϊκό, ο Πέκοβιτς, που μιμήθηκε τον Κροάτη σέντερ του αντιπάλου και το σκορ ήρθε στο 82-80. Δύο πόντοι του Μπουορύση και ακόμη δύο του Πέκοβιτς έφεραν το παιχνίδι στο 84-82 με 15 δευτερόλεπτα στο ταμπλό. Την τελευταία επίθεση ανέλαβε ο Μπουρούσης, αλλά η καλή άμυνα που του έπαιξε ο Παναθηναϊκός τον οδήγησε στο να αστοχήσει. Με αυτόν τον τρόπο εκείνη που πέρασε στον τελικό ήταν η ομάδα του Ομπράντοβιτς που κόντρα στην ΤΣΣΚΑ θα διεκδικήσει τον πέμπτο της ευρωπαϊκό τίτλο, ώστε να φτάσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην τρίτη θέση όλων των εποχών πίσω από Ρεάλ (8) και ΤΣΣΚΑ (6).

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 41-43, 63-66, 82-84.

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9 (5 ασίστ), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Βουγιούκας, Πάργκο
Παναθηναϊκός: Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, , Πέκοβιτς 20, , Γιασικεβίτσιους 18, Φώτσης 5, Νίκολας, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Κέτσμαν

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ 2 ΕΛΑΦΙΑ....

Ανθρωπόμορφα τέρατα σκότωσαν δύο ελάφια για άγνωστο λόγο. Δυστυχώς, η βαρβαρότητα απέναντι σε ζώα είναι δύσκολο να αποβληθεί από κάποια «σάπια» μυαλά. Απέναντι σε αυτή την «ανθρώπινη» σκληρότητα βρέθηκε ο...

κ. Βασίλης Π., όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, φτάνοντας στη φάρμα που διατηρεί στο Μάνδαλο του νομού Πέλλας, βρήκε τα δύο θηλυκά ελάφια του, ηλικίας ενός έτους, σκοτωμένα. Μια φάρμα που την είχε δημιουργήσει για να περνά ώρες ξεγνοιασιάς και γαλήνης. Ο κ. Βασίλης φιλοξενούσε στη μικρή του φάρμα άλλα πέντε ελάφια, έναν αγριόχοιρο και πέντε γουρουνάκια. «Δεν ενοχλούσαν κανέναν. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι φρικτό» λέει στην «Εspresso» εμφανώς πικραμένος.


Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης γεννήθηκε στην Γλυφάδα. Δευτερότοκος γιος της Αθηνάς Κακαβούλη και του Βασιλείου Παναγούλη, αξιωματικού του στρατού ξηράς. Αδερφός του Γεωργίου Παναγούλη, θύματος του καθεστώτος των Συνταγματαρχών, και του Ευσταθίου Παναγούλη, μετέπειτα πολιτικού άνδρα. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Δίβρη (Λάμπεια) Ηλείας και από την πλευρά της μητέρας του από το Σύβρο Λευκάδας. Εξαιτίας της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Α. Παναγούλης πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Λευκάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1974). Λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση. Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανέρχεται στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδιάζει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Όπως σημειώνει η Οριάνα Φαλάτσι στην συνέντευξη της με τον Αλέξανδρο Παναγούλη μετά την απελευθέρωση του, η πράξη του ήταν μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας. Η Φαλάτσι αναφέρει τον Α. Παναγούλη ως εξής: Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο[1].

Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, οδηγείται ημιθανής στο νοσοκομείο και κατόπιν δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968[2]. Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Παναγούλη να υπογράψει για να του δοθεί χάρη. Στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου, όπου και του επιβλήθηκε η "ποινή του εντοιχισμού" όπως λέει ο ίδιος. Δραπετεύει από τις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου (Σ.Φ.Μ.) όπου κρατείτο, στις 5 Ιουνίου 1969. Συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο του Γουδίου για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές του Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το φτιάξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου. Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.

Ο Α. Παναγούλης σύμφωνα με ορισμένους αρνείται την πρόταση απονομής χάριτος που του προσέφερε η χούντα. Τον Αύγουστο του 1973 - μετά από τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια φυλάκισης – απελευθερώθηκε βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, κατόπιν της αποτυχημένης προσπάθειας του Γ. Παπαδόπουλου να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς του. Αυτοεξορίζεται εκ νέου, αυτή τη φορά στην Φλωρεντία της Ιταλίας, για να επαναδραστηριοποιηθεί στην αντίσταση, ουσιαστικά όμως συνεχίζει την αντίσταση στην Ελλάδα ερχόμενος κρυφά όπου και οργανώνει ομάδες αντίστασης
Στην μεταπολίτευση ο Αλέξανδρος Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής της Β΄ Αθηνών από την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (Ε.Κ.-Ν.Δ., σήμερα Ε.ΔΗ.Κ.), καθώς αρνείται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο παρομοίζε με φασίστα και έλεγε πως ήταν ο Έλληνας Μουσολίνι, στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Επιδιώκει την απομόνωση των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας και εξαπολύει σωρεία καταγγελιών. Λίγο μετά την εκλογή του έρχεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος του γιατί είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τη συνεργασία του Δημήτρη Τσάτσου με το χουντικό καθεστώς, με συνέπεια να αρνηθεί να συνυπάρξει με τον "προδότη" στο ίδιο κόμμα και παραιτείται. Παρέμεινε όμως στη Βουλή των Ελλήνων ως ανεξάρτητος βουλευτής. Επιμένει στις καταγγελίες του και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Δημήτρη Τσάτσο. Δέχθηκε πολιτικές πιέσεις αλλά και απειλές για τη ζωή του για να αποσύρει τις καταγγελίες του, όπως διαρήξεις στο πολιτικό του γραφείο, μυνήματα που του αφήναν άγνωστοι κλπ.



Σκοτώνεται την πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 38 ετών κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης (το αυτοκίνητό του πήγε και έπεσε σέ υπόγειο κατάστημα επι τής λεωφόρου κάθετα στην πορεία), λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη των φακέλων, που δεν έλαβε χώρα ποτέ, λέγεται ότι περιείχε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα. Κατά πολλούς, το τροχαίο ατύχημα είχε στηθεί για να θέσει τον Αλέξανδρο Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει τις αποδείξεις που είχε υπό την κατοχή του. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα τεκμήριο για όλες αυτές τις εικασίες.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης βασανίζεται καθημερινά, με τα πιο ευφάνταστα, σκληρά και αποκρουστικής σύλληψης βασανιστήρια καθ΄ όλη την διάρκεια της κράτησης του. Η αυτοκυριαρχία του, η αυτοπειθαρχία του, το πείσμα στο να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει και το χιούμορ που διέθετε λειτουργούν σαν ασπίδες χάρη στις οποίες κατορθώνει να επιβιώσει τον σωματικό και ψυχικό βιασμό. Κατά πολλούς, στις φυλακές του Μπογιατίου γράφει τα καλύτερα του ποιήματα στον τοίχο του κελιού του ή σε μικροσκοπικά παλιόχαρτα, με μελάνι συχνά το ίδιο του το αίμα. Πολλά από τα ποιήματα του δεν διασώθηκαν. Αρκετά όμως από αυτά είτε κατάφερε να τα βγάλει από την φυλακή με διάφορους τρόπους είτε να τα ξαναγράψει αργότερα χάρη στο ισχυρό μνημονικό του. Το 1972, ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, εκδίδεται στο Παλέρμο η πρώτη ποιητική του συλλογή στα Ιταλικά Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati (Άλλοι θα ακολουθήσουν: ποίηση και ντοκουμέντα από τις Φυλακές του Μπογιατίου) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για το έργο του αυτό ο Α. Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του ο Α. Παναγούλης εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα Ιταλικά Vi scrivo da un carcere in Grecia (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Είχε προηγηθεί η έκδοση στα ελληνικά τετραδίων όπως η συλλογή με τίτλο Η Μπογιά.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 1968?

Το διεθνές περιβάλλον εκείνης της περιόδου ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ με την όλο και περισσότερη συμμετοχή των Η.Π.Α, η Γαλλία με τα προβλήματα στην Αλγερία και το σημαντικότερο η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Ανατολής -Δύσης.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα είχαν οδηγήσει τη Νεολαία στην Γαλλία αλλά και αλλού να μην ακολουθεί τις βασικές νόρμες του πολιτικού συστήματος αλλά αναστρέφονται σε ριζοσπαστικότερες λύσεις που ήθελαν την ανατροπή τους. Καταλύτης των εξελίξεων αποτέλεσε και ο νέος τρόπος ζωής της Νεολαίας.
Συνεπώς η ιδεολογική βάση αυτού του κινήματος στηριζόταν σε πολλά επίπεδα: Πολιτικές ελευθερίες, ισότητα των φύλων, εργατικά δικαιώματα, αντιιμπεριαλισμός, σεξουαλική απελευθέρωση, ειρήνη και αφοπλισμός. Έχοντας απέναντι μια τέτοια πληθώρα αιτημάτων κάθε κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να τα διαχειριστεί και να τα διαπραγματευτεί.
Η κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα αυτά στην Γαλλία ήταν του Ντε Γκωλ. Ο ίδιος πρωταγωνιστής του Β Παγκοσμίου Πολέμου και πολιτικά συντηρητικός σημάδεψε την πολιτική ζωή της Γαλλίας για 2 δεκαετίες επιβάλλοντας τον <<γκωλισμό>>.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Ναντέρ στις 2 Μαΐου ενώ είχαν προηγηθεί αντιπολεμικές διαδήλωσης φοιτητών για τον πόλεμο του Βιετνάμ τελικά η διεύθυνση αποφάσισε το κλείσιμο του ιδρύματος και την τιμωρία κάποιον φοιτητών.
Την επομένη μέρα μια ομάδα φοιτητών συναντήθηκε στην Σορβόννη για να συζητήσουν το κλείσιμο του πανεπιστήμιου της Ναντέρ αλλά η διεύθυνση του πανεπιστήμιου αρνήθηκε, κάλεσε την αστυνομία και απέκλισε το χώρο. Ακλούθησαν οδομαχίες στις οποίες δεν συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα. Οι συλλήψεις έκαναν τα 300 άτομα την επομένη φορά 3000 και την μεθεπόμενη 300000.

Μέσα σε λίγες ημέρες το ζήτημα έπαυε να έχει σχέση με τις φοιτητικές διεκδικήσεις και διαπερνούσε κάθετα όλη την δομή όλου του συστήματος. Η κρατική βία σε συνδυασμό με τις όλο και μαζικότερες συλλήψεις άρχισαν να κινητοποιούν ευρύτερες μάζες κοινωνίας.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε ακόμα το Κ.Κ.Γ. κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις αλλά και τους ηγέτες της όπως τον : Κον Μπετιτ.Η συγκέντρωση της 10η Μαΐου έμεινε στη ιστορία σαν <<Νύχτα των οδοφραγμάτων>> μιας και οι διαδηλωτές είχαν δημιουργήσει πάνω από 60 οδοφράγματα στο Καρτιέ Λατέν με τις συγκρούσεις να ξεπερνούν κάθε άλλο προηγούμενο.
Η κυβέρνηση χάνει λίγο από την πυγμή και την ειρωνεία της και αρχίζει να ψελλίζει κάτι για <<μέτρα κατευνασμού>> αλλά το ντόμινο των εξελίξεων είχε αρχίσει.
Η μαζικότητα, η μαχητικότητα, η ταχύτητα που έτρεχε το κίνημα αλλά και παντελής έλλειψη καθοδήγησης και χειραφέτησης του έκανε την αριστερά και τα συνδικάτα να εμφανίζουν πολλές φορές την ίδια αμηχανία με την κυβέρνηση και αν ακλουθούν γεγονότα και πρόσωπα που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν καταδικάσει.

Το ντόμινο των καταλήψεων εξαπλώνεται σε όλη την Γαλλία μέσα σε ελάχιστες μέρες πάνω από 50 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας καταλαμβάνονται από εργάτες και φοιτητές παρά τις αντίθετες παραινέσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων που τελικά αναγκάζονται να αποδεχτούν τα τετελεσμένα. Το γκωλικό καθεστώς περνάει στην αντεπίθεση στοχεύοντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της γαλλικής κοινωνίας.
Στις 31 Μαΐου μια νέα τεράστια διαδήλωση γεμίζει τους δρόμους του Παρισιού. Μόνο που αυτή την φορά δεν υπάρχουν κόκκινες – μαύρες σημαίες και έξυπνα συνθήματα, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες <<νοικοκυραίοι>> που κρατούν γαλλικές σημαίες και ζητούν αποκατάσταση της τάξης.
Όλο τον Μάιο που η Γαλλία ήταν παραδομένη κατά άλλους σε νηφάλιο μέθη, κατά άλλους στο χάος δεν υπήρξε κανένας νεκρός από τις μαζικές κινητοποιήσεις. Ξεχνάμε ότι μέχρι τότε ακόμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις αλλά και τους ηγέτες της όπως τον Κον Μπεντίτ.
Και τέλος σας παραθέτουμε μερικά από τα συνθήματα του γαλλικού Μάη:
1. Σταλινικοί, οι γιοί σας είναι μαζί μας
2. Η μικρή υποχώρηση είναι μεγάλη συνθηκολόγηση
3. Η οικονομία είναι τραυματισμένη, αφήστε την να ψοφήσει
4. Ξεκουμπώνετε το μυαλό σας τόσο συχνά όσο και το παντελόνι σας
5. Απαγορεύεται το απαγορεύεται.
6. Να είστε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο.
7. Το αφεντικό έχει ανάγκη εσένα, δεν τον έχεις εσύ ανάγκη
8. Μην παίρνετε πια το ασανσέρ, πάρτε την εξουσία
9. Να ερωτευτείς ένα ρυθμό ανάπτυξης 5%



Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΙΟΡΔΑΝΙΑ 29-4-1957

Ο 21χρονος Βασιλιάς Χουσεΐν αφού επέζησε τον δυσκολότερο μήνα της νεαρής του διακυβέρνησης, αποδέχτηκε σήμερα 10 εκ. δολάρια ως αμερικάνικη βοήθεια στον αγώνα του για την απαλλαγή της Ιορδανίας από τους Κουμουνιστές και Εξτρεμιστές.

Ο Βασιλιάς ορκίστηκε επίσης να εκκαθαρίσει την συνομωσία που λέγεται ότι κατεύθυνε η Αίγυπτος η οποία νωρίτερα αυτό τον μήνα επιχείρησε να τον εκθρονίσει και να εγκαταστήσει ένα φιλοσοβιετικό επαναστατικό καθεστώς, που θα ακολουθούσε το μοντέλο του Αιγύπτιου Προέδρου Νάσσερ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Βασιλιάς απομάκρυνε τον Πρωθυπουργό ένα μετριοπαθή αριστεριστή που ηγούνταν του ισχυρού Ιορδανικού Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος. Τα φιλοαιγυπτιακά στοιχεία στον Ιορδανικό Στρατό απάντησαν με πραξικόπημα που καταστάλθηκε από την πιστή εκπαιδευμένη από Βρετανούς Αραβική Λεγεώνα. Ο Πρωθυπουργός και αρκετοί αξιωματικοί του Στρατού λέγεται ότι συνελήφθησαν.

Οι ενέργειες του Βασιλιά είναι εξίσου φιλοΙρακινές όσο και αντιΑιγυπτιακές . Το Ιράκ που κυβερνάται από τον ξάδερφο του Χουσεΐν Βασιλιά Φαιζάλ, είχε συμμαχήσει με την Δύση στην αντικομουνιστική συνθήκη της Βαγδάτης που αποτελεί ανάθεμα στην Συρία και την Αίγυπτο. Αποφασισμένος να συντρίψει τις προσπάθειες τους να μετατρέψουν την Ιορδανία σε ένα Αντιδυτικό δορυφόρο, ο Βασιλιάς μοιάζει να βγήκε από την δοκιμασία αυτή ένας ώριμος απειλητικός και ανελέητος μαχητής.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Super League

Τελική βαθμολογία ποδοσφαίρου 27/4/2009
Απριλίου 27, 2009
Ειδήσεις Αθλητικά:
Ποδόσφαιρο:
Βαθμολογία 30ης αγωνιστικής:
Ολυμπιακος 71, ΠΑΟΚ 63, Παναθηναϊκός 61, ΑΕΚ 55, Λάρισα 49, Άρης 47, Skoda Ξάνθη 38, Πανιώνιος 37, Εργοτέλης 36, Ηρακλής 33, Πανθρακικός 33, Αστ. Τρίπολης 33, Λεβαδειακός 29, ΟΦΗ 24, Πανσερραικός 24, Θρασύβουλος 14
Έτσι στην δεύτερη κατηγορία υποβιβάζονται ο ΟΦΗ, ο Πανσερραϊκός και ο Θρασύβουλος.
Όσον αφορά τα πλέι οφ η βαθμολογία θα έχει ως εξής:
ΠΑΟΚ 3 ,Παναθηναϊκός 2, ΑΕΚ 1, Λάρισα 0
Oι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 10 μέχρι τις 31 Μαίου και η κλήρωση για το πρόγραμμα θα γίνει αύριο.

Σαν Σήμερα

27 / 04 / 2002
κιτρινόμαυρο χρώμα έχει το φετινό Κύπελλο Ελλάδος. Η ΑΕΚ στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο παρουσία περίπου 45.000 θεατών, επικρατεί 2-1 του Ολυμπιακού και στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας για την περίοδο 2001-2002. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52') και Ιβιτς (83'), ενώ για τους "ερυθρόλευκους" σκόραρε στο 70' ο Τζιοβάνι.
27 / 04 / 2002
πεθαίνει ο Τζορτζ Άλεκ Έφινγκερ, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.
27 / 04 / 1999
αποφασίζεται από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας στην Λοζάννη ο έλεγχος των ποδηλατών για χρήση απαγορευμένων ουσιών με αναλύσεις αίματος την πρώτη μέρα κάθε αγώνα και τυχαία τεστ κατά την διάρκεια των μεγάλων σιρκουί στην Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
27 / 04 / 1999
διακόπτεται οριστικά λόγω πολέμου (ΝΑΤΟ - Σερβία) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας, μετά από απόφαση της ομοσπονδίας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, Μπούντουτσνοστ.
27 / 04 / 1999
η Άγη Κασούμη κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Σεούλ. Στο πιστόλι πετυχαίνει επίδοση με 584/600 και στα τελικά φτάνει τους 684.8 πόντους με τις 10 επιπλέον βολές. Πρώτη ανακηρύσσεται η Κινέζα Chow Ying με 693.2 και δεύτερη η Γεωργιανή Salugwadze Nino με 686.9 βαθμούς.
27 / 04 / 1999
ο γηραιότερος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής και κάτοχος πολλών διακρίσεων (πρώτος σε λεπτά συμμετοχής και κλεψίματα, δεύτερος σε εύστοχα τρίποντα και αριθμό αγώνων) Joan Creus της Μανρέσα, ανακοινώνει την αποχώρησή του, σε ηλικία 43 ετών.
27 / 04 / 1999
πεθαίνει ο τρομπετίστας, Αλ Χιρτ.
27 / 04 / 1997
στην Υεμένη, διεξάγονται οι πρώτες μετά τον εμφύλιο πόλεμο βουλευτικές εκλογές.
27 / 04 / 1996
επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάιρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
27 / 04 / 1995
πεθαίνει ο Δανός συνθέτης, Βίλεμ Φρέντερικ Χέρμανς.
27 / 04 / 1995
πεθαίνει ο καθηγητής, ακαδημαϊκός και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε ηλικία 91 ετών.
27 / 04 / 1995
στη Ρουάντα, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, οι νεκροί Χούτου από τη σφαγή των Τούτσι στο στρατόπεδο προσφύγων του Κιμπέχο, ανέρχονται σε 2.000.
27 / 04 / 1994
σε λειτουργία τίθεται ο "Μετροπόντικας", το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας.
27 / 04 / 1994
στη Ρουάντα, 100. 000 άτομα έχουν σφαγιασθεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
27 / 04 / 1993
ημιεπίσημες αντιπροσωπείες από την Ταϊβάν και την Κίνα συναντώνται στη Σιγκαπούρη για πρώτη φορά από το 1949, πραγματοποιώντας ένα βήμα προς την εκτόνωση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.
27 / 04 / 1993
στην Ερυθραία, το 99,8% των κατοίκων ψηφίζει στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από την Αιθιοπία.
27 / 04 / 1992
η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, αποτελούμενη από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ανακηρύσσεται από τους βουλευτές της επίσημο κράτος.
27 / 04 / 1992
η Ρωσία και 12 ακόμη πρώην Σοβιετικές Δημοκρατικές καταφέρνουν να ενταχθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
27 / 04 / 1992
πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης, Ολιβιέ Μεσιάν.
27 / 04 / 1991
ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται σε διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.
27 / 04 / 1991
ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.
27 / 04 / 1990
δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
27 / 04 / 1989
στην Κίνα, φοιτητές πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
27 / 04 / 1981
η NASL προσλαμβάνει την πρώτη γυναίκα διαιτητή στο ποδόσφαιρο.
27 / 04 / 1981
το ποντίκι, ο "αχώριστος φίλος" των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox.
27 / 04 / 1980
στην Μπογκοτά της Κολομβίας, οι αντάρτες θέτουν τέλος στην πολιορκία της δομηνικανικής Πρεσβείας, που κράτησε 61 ημέρες.
27 / 04 / 1979
οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αφήσουν ελεύθερους δύο κατασκόπους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε αντικαθεστωτικών κρατουμένων στην ΕΣΣΔ.
27 / 04 / 1978
ο Αφγανός Πρόεδρος, Σαρντάρ Μοχάμεντ Ντάουντ, δολοφονείται σε πραξικόπημα, που διοργάνωσαν κομμουνιστές επαναστάτες.
27 / 04 / 1973
ο Γκρομίκο και ο Αντρόποφ αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στην ηγεσία του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που σημειώθηκε στην ΕΣΣΔ από την εποχή, που ανατράπηκε ο Χρουστσόφ.
27 / 04 / 1972
η Ιαπωνία παραλύει από την απεργία 1,6 εκατομμυρίων εργαζομένων.
27 / 04 / 1970
για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο.
27 / 04 / 1967
στο Κεμπέκ του Καναδά, ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεση εμπορίου EXPO, που την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 50.000.000 άνθρωποι.
27 / 04 / 1965
πεθαίνει ο δημοσιογράφος Έντουαρτ Μάροου, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικανικής ραδιοφωνίας.
27 / 04 / 1963
ο Αμερικανός, Μπράιαν Στερνμπεργκ, περνάει στο επί κοντώ τα 5μ. Είναι η χρονιά που εισάγονται τα πλαστικά κοντάρια και γρήγορα οι επιδόσεις θα εκτιναχθούν. Στις 24/8 ο Αμερικανός Τζον Πένελ θα ανεβάσει το ρεκόρ στα 5.20μ.
27 / 04 / 1961
η ΝΑΣΑ εκτοξεύει τον "Εξπλόρερ ΧΙ", έναν δορυφόρο εξοπλισμένο με τηλεσκόπιο για έρευνα των ακτίνων γάμα.
27 / 04 / 1961
η Σιέρα Λεόνε ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.
27 / 04 / 1959
γεννιέται η τραγουδίστρια Σένα Ίστον, που έγινε γνωστή από την ερμηνεία της στο τραγούδι "For your eyes only", το τραγούδι των τίτλων της ομώνυμης ταινίας του Τζέιμς Μποντ.
27 / 04 / 1959
ο Λιου Σάο-Τσι εκλέγεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για να διαδεχθεί τον Μάο στην ηγεσία του κράτους.
27 / 04 / 1956
ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Rocky Marciano, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ριγκ μετά από 49 αγώνες, 43 από τους οποίους κέρδισε με νοκ άουτ.
27 / 04 / 1952
η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
27 / 04 / 1951
στο Ιράν, παραιτείται ο πρωθυπουργός Χουσεΐν Αλά.
27 / 04 / 1950
η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
27 / 04 / 1950
στη Νότια Αφρική, ψηφίζεται το "Group Areas Act", που διαχώρισε τις φυλές της χώρας, κορυφώνοντας το καθεστώς απαρτχάιντ.
27 / 04 / 1945
οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.
27 / 04 / 1943
οι ΗΠΑ προτείνουν να κυβερνήσει την Ινδονησία μια συμμαχική κυβέρνηση, και όχι η Γαλλία.
27 / 04 / 1941
τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην ελληνική πρωτεύουσα.
27 / 04 / 1938
για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κίτρινη μπάλα μπέιζμπολ στον αγώνα Columbia- Fordham στη Νέα Υόρκη.
27 / 04 / 1937
πεθαίνει ο Ιταλός φιλόσοφος και μαρξιστής, Αντόνιο Γκράμσι.
27 / 04 / 1937
τίθεται σε ισχύ αμερικανικό πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση ιδιωτών, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενειών και πρόωρης συνταξιοδότησης.
27 / 04 / 1932
αυτοκτονεί ο Αμερικανός ποιητής, Χαρτ Κρέιν.