Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Mπάσκετ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στον τελικό της Ευρωλίγκας μετά από δύο χρόνια, αφού νίκησε τον Ολυμπιακό 84-82. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2007 στην Αθήνα, όταν οι «πράσινοι» κέρδισαν το τέταρτο Final 4 της ιστορίας τους.
Oι δύο αντίπαλοι πήγαιναν επί 40 λεπτά χέρι χέρι στο σκορ σε ένα μαγευτικό παιχνίδι, όπου ο καθένας θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, μιας και η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά και στις προσωπικότητες των παικτών των δύο ομάδων. Οι ψηλοί των ομάδων δούλεψαν εξαιρετικά, αφού οι Μπουρούσης και Βούισιτς πέτυχαν για τον Ολυμπιακό 24 συνολικά πόντους, ενώ οι Πέκοβιτς και Μπατίστ έβαλαν 39 για τον Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που βρήκε επιθετικές λύσεις από μόνο τέσσερις πάικτες, κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει στον τελικό αν θέλει να νικήσει την πάντα ασφυκτική άμυνα της "ρωσικής αρκούδας". Πλην των δύο ψηλών οι Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους πέτυχαν από 18 πόντους. Από πλευράς "ερυθρόλευκων" 18 πόντους είχε ο Γκριρ και 11 ο Τσίλντρες.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε έτσι να σπάσει μία "κατάρα" που τον κυνηγούσε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τόσο το 1994 στο Τελ Αβίβ, όσο και το 1995 στη Σαραγόσα, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στον ημιτελικό τον "αιώνιο" αντίπαλο και είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό. Nα σημειώσουμε ότι καμία από τις δύο φορές δεν είχε πάρει το "στέμμα" η ομάδα του Πειραιά, αφού εξαντλημένη από τη μάχη έχασε τόσο από τη Ρεάλ όσο και από την Μπανταλόνα στους δύο τελικούς.

Επίσης, η πρόκριση των "πρασίνων" σημαίνει ότι επιστρέφει στο προσκήνιο η μεγαλύτερη κόντρα προπονητών των τελευταίων ετών. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο αντίστοιχος της ΤΣΣΚΑ, Έτορε Μεσίνα, είναι αναμφισβήτητα οι δύο κορυφαίοι τεχνικοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο καθένας έχει γεμίσει τη συλλογή του με τρόπαια, όμως, ο "Ζοτς" έχει να υπερηφανεύεται ότι σε τελικούς με τον Ιταλό δεν έχει χάσει ποτέ. Το 2002 κατάφερε με τον Παναθηναϊκό να νικήσει μέσα στην Μπολόνια την Κίντερ με 89-83, ενώ το 2007 στην Αθήνα στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας την ΤΣΣΚΑ με 93-91. Το μεταξύ τους ντέρμπι ξαναέρχεται στο προσκήνιο την Κυριακή, με τον Μεσίνα να θέλει εκδίκηση, όσο και αν δεν το παραδέχεται στις συνεντεύξεις του.

Το τέλος του αγώνα ήταν για σκληρά νεύρα. Με 30 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Ολυμπιακός έχανε με 2 πόντους και εκτελούσε βολές. Ο Βούισιτς ήταν εύστοχος στη μία και μείωσε στη μικρότερη δυνατή διαφορά. Λίγο αργότερα στη γραμμή βρέθηκε, για τον Παναθηναϊκό, ο Πέκοβιτς, που μιμήθηκε τον Κροάτη σέντερ του αντιπάλου και το σκορ ήρθε στο 82-80. Δύο πόντοι του Μπουορύση και ακόμη δύο του Πέκοβιτς έφεραν το παιχνίδι στο 84-82 με 15 δευτερόλεπτα στο ταμπλό. Την τελευταία επίθεση ανέλαβε ο Μπουρούσης, αλλά η καλή άμυνα που του έπαιξε ο Παναθηναϊκός τον οδήγησε στο να αστοχήσει. Με αυτόν τον τρόπο εκείνη που πέρασε στον τελικό ήταν η ομάδα του Ομπράντοβιτς που κόντρα στην ΤΣΣΚΑ θα διεκδικήσει τον πέμπτο της ευρωπαϊκό τίτλο, ώστε να φτάσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην τρίτη θέση όλων των εποχών πίσω από Ρεάλ (8) και ΤΣΣΚΑ (6).

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 41-43, 63-66, 82-84.

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9 (5 ασίστ), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Βουγιούκας, Πάργκο
Παναθηναϊκός: Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, , Πέκοβιτς 20, , Γιασικεβίτσιους 18, Φώτσης 5, Νίκολας, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Κέτσμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: