Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΙΟΡΔΑΝΙΑ 29-4-1957

Ο 21χρονος Βασιλιάς Χουσεΐν αφού επέζησε τον δυσκολότερο μήνα της νεαρής του διακυβέρνησης, αποδέχτηκε σήμερα 10 εκ. δολάρια ως αμερικάνικη βοήθεια στον αγώνα του για την απαλλαγή της Ιορδανίας από τους Κουμουνιστές και Εξτρεμιστές.

Ο Βασιλιάς ορκίστηκε επίσης να εκκαθαρίσει την συνομωσία που λέγεται ότι κατεύθυνε η Αίγυπτος η οποία νωρίτερα αυτό τον μήνα επιχείρησε να τον εκθρονίσει και να εγκαταστήσει ένα φιλοσοβιετικό επαναστατικό καθεστώς, που θα ακολουθούσε το μοντέλο του Αιγύπτιου Προέδρου Νάσσερ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Βασιλιάς απομάκρυνε τον Πρωθυπουργό ένα μετριοπαθή αριστεριστή που ηγούνταν του ισχυρού Ιορδανικού Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος. Τα φιλοαιγυπτιακά στοιχεία στον Ιορδανικό Στρατό απάντησαν με πραξικόπημα που καταστάλθηκε από την πιστή εκπαιδευμένη από Βρετανούς Αραβική Λεγεώνα. Ο Πρωθυπουργός και αρκετοί αξιωματικοί του Στρατού λέγεται ότι συνελήφθησαν.

Οι ενέργειες του Βασιλιά είναι εξίσου φιλοΙρακινές όσο και αντιΑιγυπτιακές . Το Ιράκ που κυβερνάται από τον ξάδερφο του Χουσεΐν Βασιλιά Φαιζάλ, είχε συμμαχήσει με την Δύση στην αντικομουνιστική συνθήκη της Βαγδάτης που αποτελεί ανάθεμα στην Συρία και την Αίγυπτο. Αποφασισμένος να συντρίψει τις προσπάθειες τους να μετατρέψουν την Ιορδανία σε ένα Αντιδυτικό δορυφόρο, ο Βασιλιάς μοιάζει να βγήκε από την δοκιμασία αυτή ένας ώριμος απειλητικός και ανελέητος μαχητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: