Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 1968?

Το διεθνές περιβάλλον εκείνης της περιόδου ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ με την όλο και περισσότερη συμμετοχή των Η.Π.Α, η Γαλλία με τα προβλήματα στην Αλγερία και το σημαντικότερο η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Ανατολής -Δύσης.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα είχαν οδηγήσει τη Νεολαία στην Γαλλία αλλά και αλλού να μην ακολουθεί τις βασικές νόρμες του πολιτικού συστήματος αλλά αναστρέφονται σε ριζοσπαστικότερες λύσεις που ήθελαν την ανατροπή τους. Καταλύτης των εξελίξεων αποτέλεσε και ο νέος τρόπος ζωής της Νεολαίας.
Συνεπώς η ιδεολογική βάση αυτού του κινήματος στηριζόταν σε πολλά επίπεδα: Πολιτικές ελευθερίες, ισότητα των φύλων, εργατικά δικαιώματα, αντιιμπεριαλισμός, σεξουαλική απελευθέρωση, ειρήνη και αφοπλισμός. Έχοντας απέναντι μια τέτοια πληθώρα αιτημάτων κάθε κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να τα διαχειριστεί και να τα διαπραγματευτεί.
Η κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα αυτά στην Γαλλία ήταν του Ντε Γκωλ. Ο ίδιος πρωταγωνιστής του Β Παγκοσμίου Πολέμου και πολιτικά συντηρητικός σημάδεψε την πολιτική ζωή της Γαλλίας για 2 δεκαετίες επιβάλλοντας τον <<γκωλισμό>>.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Ναντέρ στις 2 Μαΐου ενώ είχαν προηγηθεί αντιπολεμικές διαδήλωσης φοιτητών για τον πόλεμο του Βιετνάμ τελικά η διεύθυνση αποφάσισε το κλείσιμο του ιδρύματος και την τιμωρία κάποιον φοιτητών.
Την επομένη μέρα μια ομάδα φοιτητών συναντήθηκε στην Σορβόννη για να συζητήσουν το κλείσιμο του πανεπιστήμιου της Ναντέρ αλλά η διεύθυνση του πανεπιστήμιου αρνήθηκε, κάλεσε την αστυνομία και απέκλισε το χώρο. Ακλούθησαν οδομαχίες στις οποίες δεν συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα. Οι συλλήψεις έκαναν τα 300 άτομα την επομένη φορά 3000 και την μεθεπόμενη 300000.

Μέσα σε λίγες ημέρες το ζήτημα έπαυε να έχει σχέση με τις φοιτητικές διεκδικήσεις και διαπερνούσε κάθετα όλη την δομή όλου του συστήματος. Η κρατική βία σε συνδυασμό με τις όλο και μαζικότερες συλλήψεις άρχισαν να κινητοποιούν ευρύτερες μάζες κοινωνίας.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε ακόμα το Κ.Κ.Γ. κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις αλλά και τους ηγέτες της όπως τον : Κον Μπετιτ.Η συγκέντρωση της 10η Μαΐου έμεινε στη ιστορία σαν <<Νύχτα των οδοφραγμάτων>> μιας και οι διαδηλωτές είχαν δημιουργήσει πάνω από 60 οδοφράγματα στο Καρτιέ Λατέν με τις συγκρούσεις να ξεπερνούν κάθε άλλο προηγούμενο.
Η κυβέρνηση χάνει λίγο από την πυγμή και την ειρωνεία της και αρχίζει να ψελλίζει κάτι για <<μέτρα κατευνασμού>> αλλά το ντόμινο των εξελίξεων είχε αρχίσει.
Η μαζικότητα, η μαχητικότητα, η ταχύτητα που έτρεχε το κίνημα αλλά και παντελής έλλειψη καθοδήγησης και χειραφέτησης του έκανε την αριστερά και τα συνδικάτα να εμφανίζουν πολλές φορές την ίδια αμηχανία με την κυβέρνηση και αν ακλουθούν γεγονότα και πρόσωπα που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν καταδικάσει.

Το ντόμινο των καταλήψεων εξαπλώνεται σε όλη την Γαλλία μέσα σε ελάχιστες μέρες πάνω από 50 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας καταλαμβάνονται από εργάτες και φοιτητές παρά τις αντίθετες παραινέσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων που τελικά αναγκάζονται να αποδεχτούν τα τετελεσμένα. Το γκωλικό καθεστώς περνάει στην αντεπίθεση στοχεύοντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της γαλλικής κοινωνίας.
Στις 31 Μαΐου μια νέα τεράστια διαδήλωση γεμίζει τους δρόμους του Παρισιού. Μόνο που αυτή την φορά δεν υπάρχουν κόκκινες – μαύρες σημαίες και έξυπνα συνθήματα, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες <<νοικοκυραίοι>> που κρατούν γαλλικές σημαίες και ζητούν αποκατάσταση της τάξης.
Όλο τον Μάιο που η Γαλλία ήταν παραδομένη κατά άλλους σε νηφάλιο μέθη, κατά άλλους στο χάος δεν υπήρξε κανένας νεκρός από τις μαζικές κινητοποιήσεις. Ξεχνάμε ότι μέχρι τότε ακόμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις αλλά και τους ηγέτες της όπως τον Κον Μπεντίτ.
Και τέλος σας παραθέτουμε μερικά από τα συνθήματα του γαλλικού Μάη:
1. Σταλινικοί, οι γιοί σας είναι μαζί μας
2. Η μικρή υποχώρηση είναι μεγάλη συνθηκολόγηση
3. Η οικονομία είναι τραυματισμένη, αφήστε την να ψοφήσει
4. Ξεκουμπώνετε το μυαλό σας τόσο συχνά όσο και το παντελόνι σας
5. Απαγορεύεται το απαγορεύεται.
6. Να είστε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο.
7. Το αφεντικό έχει ανάγκη εσένα, δεν τον έχεις εσύ ανάγκη
8. Μην παίρνετε πια το ασανσέρ, πάρτε την εξουσία
9. Να ερωτευτείς ένα ρυθμό ανάπτυξης 5%



Δεν υπάρχουν σχόλια: