Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης


Ο  θρόμβος είναι η πήξη του αίματος, υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να μας σώσει και την ζωή, όταν τραυματιζόμαστε κι έχουμε αιμορραγία, ενεργοποιούνται τα αιμοπετάλια ή αλλιώς θρομβοκύτταρα, τα οποία είναι μικρά κύτταρα χωρίς πυρήνα με δισκοειδή μορφή και δημιουργούν ένα «πώμα», δηλαδή πήζουν το αίμα στο σημείο όπου υπάρχει πληγή και χάνεται. Όταν ένας θρόμβος δημιουργείται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο χωρίς να υπάρξει αιμορραγία, τότε μιλάμε για θρόμβωση, μια νόσο που μπορεί να αποβεί μοιραία και να επιφέρει τον θάνατο. Η θρόμβωση μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε αγγείο, όταν συμβεί αυτό περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος, ή ακόμη μπορεί να σταματήσει και να νεκρωθεί το αγγείο. Ο θρόμβος είναι κάτι ύπουλο, μπορεί να μετακινηθεί από το σημείο που δημιουργήθηκε και να προσχωρήσει στους πνεύμονες και να δημιουργηθεί πνευμονική εμβολή, να υπάρξει απόφραξη σε πνευμονική αρτηρία. Επίσης ο θρόμβος μπορεί να μεταφερθεί σε βασικές αρτηρίες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και να προκαλέσουν απόφραξη με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, τη νεφρική ανεπάρκεια. Είναι μια νόσος ύπουλη, ένας σιωπηλός δολοφόνος που καλό είναι να διαγνωστεί το γρηγορότερο δυνατό πριν υπάρξουν βλάβες σε κάποιο ζωτικό όργανο.
Αν και υπάρχουν φορές που η θρόμβωση δεν έχει εμφανή συμπτώματα, τα κυριότερα είναι
Ανάλογα με το που υπάρχει ο θρόμβος μπορεί να υπάρξει

πρήξιμο στο πόδι ή στο χέρι, στο πόδι είναι συνήθως κάτω από το γόνατο, επειδή ο θρόμβος δεν επιτρέπει το αίμα να επιστρέψει πίσω στην καρδιά, η πίση που δημιουργείται το κάνει να εξαπλωθεέ στους ιστούς του ποδιού ή του χεριού ανάλογα.
Το πόδι ή το χέρι είναι θερμό, αυτή η πίεση δημιουργεί φλεγμονή με αποτέλεσμα την θερμότητα και την ερυθρότητα, το χέρι ή το πόδι από το σημείο του θρόμβου μέχρι την άκρη είναι κόκκινο.
Το πόδι ή το χέρι είναι κρύο, άλλη μια διαταραχή της κακής κυκλοφορίας του αίματος
Ταχυκαρδία και λαχάνιασμα, η ταχυκαρδία είναι το μοναδικό σύμπτωμα της πνευμονικής εμβολής όταν πλέον ο θρόμβος έχει φτάσει στους πνεύμονες. Το λαχάνιασμα είναι σαν αυτό που έχουμε όταν ασκούμαστε. Επειδή ο θρόμβος δεν επιτρέπει στους πνεύμονες την σωστή οξυγόνωση, η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει γρηγορότερα κι αυξάνει τους παλμούς της. Οι φυσιολογικοί παλμοί είναι περίπου 60, αν οι παλμοί ανεβαίνουν κοντά στους 100 ή τους ξεπερνούν χωρίς να ασκούμαστε τότε υπάρχει πρόβλημα.
Πόνος ή επώδυνη κράμπα στο πόδι ή στο χέρι, η ενοχλητική κράμπα στα πόδια είναι πιο συνηθισμένο σύμπτωμα, αυτός ο πόνος γίνεται πιο έντονος με το περπάτημα. Με τον καιρό ο πόνος χειροτερεύει, ξεκινά σαν μια κράμπα με ήπιο πόνο, καθώς μεγαλώνει ο θρόμβος, ο πόνος μεγαλώνει.
Μούδιασμα στο πόδι ή το χέρι, θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν το άτομο που έχει τα μουδιάσματα έχει υπέρταση ή άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους, πχ κληρονομικότητα
Ζαλάδα, κρίση πανικού, κάποιοι ασθενείς νιώθουν μια αίσθηση σαν κρίση πανικού
Πόνος στο στήθος, όταν βήχουμε ή αναπνέουμε
Αιμόπτυση, σε περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής, συσσωρεύονται υγρά στους πνεύμονες
Πόνος στην μέση, όταν ο θρόμβος βρίσκεται στις κοιλιακές αρτηρίες ή στην περιοχή της πυέλου, μπορεί να αποκόψει ροή αίματος προς τα πόδια.
Εφίδρωση, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα υπονοεί θρόμβο στους πνεύμονες ή την καρδιά.
Χλωμό δέρμα, ο θρόμβος παρεμποδίζει την σωστή λειτουργία των αγγείων με αποτέλεσμα η πάσχουσα περιοχή να αποχρωματιστεί.

Ο θρόμβος στην καρδιά
Δύσπνοια, βήχα, ταχυπαλμία, ένα αίσθημα βάρους στο στήθος, αυτά είναι και τα συμπτώματα του εμφράγματος, ο πόνος είναι κεντρικά στο στήθος και χτυπά στο αριστερό χέρι, ώμο και σαγόνι.

Ο θρόμβος στον εγκέφαλο
Αδυναμία ή μούδιασμα στην μια πλευρά του σώματος, προβλήματα στην όραση, δυσκολίες στην ομιλία, προβλήματα στο περπάτημα, σύγχυση, αυτά είναι και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

Ποιοι κίνδυνοι ευνοούν την δημιουργία θρόμβων
Η καθιστική ζωή, κατά την εγκυμοσύνη λόγω αυξημένων οιστρογόνων ή όταν γυναίκες παίρνουν ορμονικά ή αντισυλληπτικά φάρμακα, παχυσαρκία, ηλικία, αρρυθμίες, χειρουργική επέμβαση λόγω ακινησίας, ακινησία λόγω ατυχήματος ή ασθένειας,  οικογενειακό ιστορικό, κληρονομικότητα σε διαταραχές πήξης του αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: