Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών


Το πλύσιμο το χεριών είναι μια από τις πιο απαραίτητες πρακτικές υγιεινής στην καθημερινότητα μας, μας προστατεύει από πολλές ασθένειες, μερικές δε και θανατηφόρες. Ένα μεγάλο πλήθος μικροβίων μεταδίδεται μέσω της αφής από «βρώμικα» χέρια. Και τι εννοούμε βρώμικα χέρια, αν και φαίνονται καθαρά, επάνω τους βρίσκονται χιλιάδες βακτηρίδια, περιμένοντας την εξάπλωση τους, ορατά μόνο υπό το μικροσκόπιο, ότι δεν βλέπουμε δεν σημαίνει  κι ότι δεν υπάρχει.

Τέτοια βακτήρια είναι τα E.coli, Σαλμονέλα, Clostridium difficile, καμπυλοβακτηρίδιο, MRSA, αλλά και πιο “ήπια” βακτήρια, όπως αυτά της γαστρεντερίτιδας και της ίωσης.
Κάποιος θα πει  «σκούπισα τα χέρια μου, άρα είναι καθαρά», το σκούπισμα δεν φτάνει, διότι τα βακτήρια παραμένουν στα χέρια και εξαπλώνονται στην πετσέτα και σε όποιο άλλο αντικείμενο ακουμπήσει, έτσι τα βακτήρια καραδοκούν για το επόμενο θύμα τους. Ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά με το σκούπισμα είναι τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι την απαλλαγή από τα βακτηρίδια την αναλαμβάνει το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Τα βακτήρια παρασύρονται με την σαπουνάδα καθώς ξεπλένουμε τα χέρια μας με νερό.

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας
Πριν και μετά την τουαλέτα, πριν φάμε, πριν προετοιμάσουμε το φαγητό, όταν πιάσουμε ωμά κρέατα κυρίως κοτόπουλο, όταν πιάνουμε ωμά αυγά, όταν φροντίζουμε κάποιον άρρωστο, επίσης όταν εμείς είμαστε άρρωστοι πχ από ίωση και φταρνιστούμε ή βήξουμε, , όταν κάνουμε χειραψίες, όταν γυρίζουμε στο σπίτι, όταν αγγίζουμε τα μαλλιά, μύτη, αφτιά, στόμα κλπ, όταν αγγίζουμε κάποιο ζώο, ειδικά τα αδέσποτα, όταν αλλάζουμε πάνα σε μωρό, όταν αγγίζουμε τον σκουπιδοτενεκέ

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην αγγίζουμε το στόμα και τα μάτια μας και τα αυτιά με άπλυτα χέρια, μπορεί να μεταδώσουμε βακτήρια που προκαλούν ίωση, επιπεφυκίτιδα, ωτίτιδα κ.α. Ειδικά για τις γυναίκες πριν πάνε τουαλέτα πρέπει να πλύνουν τα χέρια, ειδικά σε κοινόχρηστες τουαλέτες, διότι τα πόμολα στις πόρτες και στις βρύσες περιέχουν πολλά βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα και κυστίτιδα η ουρολοίμωξη, καλό είναι να έχετε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια μαζί σας και με αυτά να πιάσετε το πόμολο της πόρτα της βρύσης, ή ακόμη και να σκουπίσετε την λεκάνη της τουαλέτας.

Οι ειδικοί λένε ότι το γρήγορο πλύσιμο δεν επαρκεί για την απομάκρυνση των βακτηρίων, όσο περισσότερο τα πλένετε τα χέρια σας, τόσο περισσότερα βακτήρια απομακρύνονται, έχει όμως κι αυτό το όριό του. Το ιδανικό πλύσιμο είναι 30 δευτερόλεπτα, πέραν αυτού καταστρέφονται τα φιλικά βακτήρια του δέρματος, τα οποία παράγουν τα φυσικά έλαια στο δέρμα, με αποτέλεσμα την ξηρότητα, ερυθρότητα κι ερεθισμό. Αυτό συμβαίνει κι αν κάποιος πλένει τα χέρια του συχνότερα απ΄ όσο πρέπει, μια πρακτική την οποία κάνουν οι υποχόνδριοι. Πλένουν τα χέρια τους πολλές φορές ακόμη κι όταν δεν έχουν αγγίξει κάτι.

Το απλό ξέβγαλμα των χεριών με νερό ποτέ δεν είναι αρκετό, πάντα χρειάζεται σαπούνι και μην αφήνετε ποτέ τα χέρια σας βρεγμένα, να στεγνώσουν μόνα τους, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε υγρό περιβάλλον, ακόμη κι αν τα έχετε πλύνει με σαπούνι, αυτά θα αρχίσουν να εξαπλώνονται ξανά. Ειδική προσοχή θέλουν τα μικρά παιδιά τα οποία αγγίζουν ότι τους προκαλεί ενδιαφέρον, έχουν την τάση να βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα τους, με αποτέλεσμα την πιθανή μόλυνση τους.

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα είναι τα εξής
Ο νεροχύτης της κουζίνας, ο κάδος του πλυντηρίου, η χειρολαβές του ψυγείου, τηλεχειριστήριο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το ποντίκι του υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ, οι τσάντες, το χαλί, η βρύση του μπάνιου, η επιφάνεια γραφείου, οι κατάλογοι στα εστιατόρια, τα πόμολα, οι ηλεκτρικοί διακόπτες, το σιφόνι της μπανιέρας, το μαξιλάρι, τα χρήματα, το σφουγγαράκι κουζίνας, το ξύλο κοπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: