Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Βανκούβερ 2010

Μετά από τέσσερις μήνες περιπλανήσεων στη Νότια Αμερική, η Ολυμπιακή φλόγα των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2010 φωτίζει τον ουρανό του Βανκούβερ του Καναδά, αφού χτες έλαβε χώρα η έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του Βανκούβερ.
Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην Αμερική και τον Καναδά. Από σήμερα οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στο μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» των χειμερινών σπορ.
Η τελετή ήταν εντυπωσιακή, οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα υπέροχο θέαμα στους θεατές, μια γιορτή χρωμάτων και μουσικών, με πρωταγωνιστές μέλη αυτοχθόνων εθνοτήτων του Καναδά.
Η έναρξη όμως έχασε την λάμψη της αφού έγινε στη σκιά του τραγικού θανάτου του Γεωργιανού αθλητή Νόνταρ Κουμαριτασβίλι, που συνέβη λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων και ενώ ο άτυχος αθλητής έκανε προπόνηση.
Ο άτυχος αθλητής εκτινάχτηκε από το έλκηθρο του, ενώ έτρεχε με περισσότερο από 90 μίλια (140 χιλιόμετρα) και βρήκε τραγικό θάνατο αφού προσέκρουσε σε σιδερένια δοκό. Η συγκεκριμένη πίστα είναι η γρηγορότερη στον κόσμο αθλητές που έκαναν προπόνηση τις προηγούμενες μέρες είχαν αναφέρει ότι η πίστα ήταν πολύ γρήγορη. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τεθεί θέμα ασφαλείας για την συγκεκριμένη πίστα.
Οι θεατές που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον άτυχο αθλητή και καταχειροκρότησαν την αποστολή της Γεωργίας, όταν μπήκε στο στάδιο..


 By Elf

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ανακάλυψη γονιδίου....

Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, που θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη, δημοσιεύεται σήμερα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου, κάνοντας πολυετή έρευνα πάνω στο διαβήτη ανακάλυψε ένα γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των νησιδίων Λάγκερχανς (Langerhans), που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Όπως τόνισε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Πολυχρονάκος, "τα νησίδια του Λέγκερχανς στους διαβητικούς ή είναι κατεστραμμένα στον τύπου 1 διαβήτη ή δυσλειτουργούν στον τύπο 2 διαβήτη. Μια από τις κυριότερες προσπάθειες της έρευνας είναι η δημιουργία καινούριων νησιδίων τα οποία θα παράγουν ινσουλίνη. Η ομάδα μας βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το γονίδιο RFX6 που είναι το σημαντικότερο για τη δημιουργία των νησιδίων".

Όπως είπε ο δρ Πολυχρονάκος, η ομάδα του εντόπισε το μεταλλαγμένο γονίδιο σε νεογνικό διαβήτη, δηλαδή σε νεογέννητο που γεννήθηκε χωρίς τα νησίδια του Λέγκερχανς. Αυτή είναι η ανακάλυψη-κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη.

"Τώρα, που έχουμε εντοπίσει το εν λόγω γονίδιο, μπορούμε να ελπίσουμε σε μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχει η προοπτική να πάρουμε ένα κομμάτι του παγκρέατος, να εισάγουμε το γονίδιο ή να το διεγείρουμε με κάποια θεραπεία ώστε να προκαλέσει τη δημιουργία των νησιδίων του Λέγκερχανς και να τα ξαναβάλουμε μέσα στον διαβητικό προκειμένου να παράγει κανονικά την ινσουλίνη", αποκάλυψε ο δρ. Κώστας Πολυχρονάκος.

Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου έκανε την έρευνα σε νεογνά, ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκανε την ίδια έρευνα σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τον δρα Πολυχρονάκο, η θεραπεία μπορεί να προέλθει ακόμη και από φάρμακο, το οποίο θα προκαλεί το σχηματισμό καινούριων νησιδίων.

Η έρευνα βρίσκεται στα σπάργανά της αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Η ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου ανήκει στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογικής Γενετικής του Ινστιτούτου Έρευνας του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Νεανικού Διαβήτη.

Πηγή:www.akida-eu.blogspot.com

"Εβαλε ο Θεός σημάδι" ...πριν 30 χρόνια



Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 1980 "έβαλε ο Θεός σημάδι"...
Εφυγε από τη ζωή, ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης.
Μία από τις σπουδαιότερες φωνές του τόπου μας.
       xilouris_pethane   
Εχουν περάσει 30 χρόνια από εκείνη την Παρασκευή κι όμως είναι ακόμα εδώ...
Πιο επίκαιρος από ποτέ...
Είχε φανταστεί, άραγε ότι τα τραγούδια του, θα μεγάλωναν και θα ξεσήκωναν
τις επόμενες γενιές; Κι αυτές που θα έλθουν -τολμώ να πω!
Για το χαμό του μεγάλου Κρητικού 
ο Μίκης Θεοδωράκης είπε "Ο θάνατος του ήταν μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική και την Κρήτη",
η Δήμητρα Γαλάνη,"Δεν υπήρξα φίλη του Νίκου αλλά είχαμε συνεργαστεί αρκετές φορές. Είναι κάπως δύσκολο να μιλήσω με δυο λόγια για τον καλλιτέχνη και κυρίως για τον άνθρωπο Ξυλούρη. Ήταν ευθύς, γνήσιος , με λίγα λόγια αυτό που λέμε "λεβέντης". Εκείνο που θα θυμάμαι πάντα από τον Νίκο είναι το μόνιμο χαμόγελο στα καλογραμμένα χείλη του και την έξυπνη ματιά του. Δεν νομίζω ότι το ελληνικό τραγούδι θα ξαναγεννήσει έναν Ξυλούρη".
Ο Κώστας Καζάκος, "Ο θάνατος του Νίκου, δεν μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο πόνος μας είναι μικρότερος. Όσοι το γνωρίσανε και περισσότερο όσοι δουλέψανε μαζί του ξέρουνε ότι σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος είναι αναντικατάστατος".Ο Γιάννης Πάριος "Χάθηκε ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής κι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Ήταν λεβέντης σε όλα του ο Νίκος, ο φιλαράκος με την πιο γλυκιά καρδιά του κόσμου". 
 

Για περισσότερα πατήστε εδώ
Στα παρακάτω βίντεο, μια σύντομη βιογραφία του "Αρχάγγελου" της Κρήτης 

Ζεις μέσα στις καρδιές μας και μας ταξιδεύεις ακόμα με τη φωνή σου...
ΜΑΡΙΑ ΚΑΨΗ

πηγήhttp://www.mediasoup.gr/node/9575

Κινδυνεύουν οι περιφανές ρωσικές τίγρεις..

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική ομάδα «Εταιρεία Προστασίας της Άγριας Ζωής (WCS) με έδρα την Νέα Υόρκη και κάποιους ρωσικούς οργανισμούς, την τελευταία δωδεκαετία έχει παρατηρηθεί μείωση της τάξης του 41% στον πληθυσμό των τίγρεων Αμούρ.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε το χειμώνα του 2009 κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν λιγότερες τίγρεις από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η μείωση του συγκεκριμένου είδους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική μια και θεωρείται είδος -πρότυπο, αφού κατάφερε να διασωθεί από την εξαφάνιση. Σύμφωνα με τον Τζόν Ρόμπινσον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της WCS ο αριθμός των τίγρεων ανά τον κόσμο είναι πολύ μικρός. Η τίγρης Αμούρ ζει στην λίμνη Βαϊκάλη 3000 χλμ από τον Ειρηνικό ωκεανό, στην Κίνα και την Β. Κορέα. Πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, επικρατούσε η άποψη ότι υπήρχαν 400 με 500 τίγρεις στις περιφέρεις Προμόρσκι και Χαμπάροβσκ στο νότιο τμήμα του ρωσικού Διαμερίσματος της Άπω Ανατολής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 65-80% των θανάτων οφείλεται στη λαθροθηρία. Οι ντόπιοι κυνηγούν την τίγρη για τη γούνα και τα μουστάκια της αλλά και για τα οστά και τα εσωτερικά όργανά της , αφού θεωρούνται υψηλής θρεπτικής αξίας.
Οι ποινές, που θα ήταν το μέσο κατά κάποιο τρόπο, για να περιοριστεί η λαθροθηρία είναι πολύ μικρές και δεν αποτρέπουν αυτούς τους αδίστακτους εγκληματίες. Οι οποίοι ακόμα και αν συλληφθούν επ αυτοφώρω το πρόστιμο που καλούνται να καταβάλλουν για την παράνομη πράξη τους, είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κέρδος που θα τους αποδώσει η εμπορία του θηράματός τους.

by Elf

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τα τρόφιμα ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα;


Στην σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, τους ηγέτες των κρατών θα   απασχολήσει η κλιματική αλλαγή , οι εκπομπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των εργοστασίων και των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα όμως με τους περιβαλλοντολόγους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο τι καίμε αλλά και στο τι τρώμε. Οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή την μεταφορά ακόμα και την αγορά των τροφίμων θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η βιομηχανία βοοειδών της Βραζιλίας είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των αποψιλώσεων που έχουν λάβει χώρα στις περιοχές του Αμαζονίου, αφού κόβουν τα δέντρα με μοναδικό στόχο την δημιουργία βοσκότοπων για τα βοοειδή. Στα πλαίσια του περιορισμού αυτού του φαινομένου η Greenpeace κατάφερε να πείσει  τέσσερις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρεάτων στον κόσμο να σταματήσουν να αγοράζουν βοοειδή από πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου.
Ανησυχητικός είναι επίσης ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορεί να αποστέλλονται κοτόπουλα η ψάρια, από τις ΗΠΑ στην Ασία,  μόνο και μόνο για να συσκευαστούν και να επιστρέψουν στην αμερικανική αγορά. Η ποσότητα των  καυσίμων που καταναλώνεται άσκοπα είναι πολύ μεγάλη.     
Το locavore είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει αυτό το μείζον θέμα αλλά και για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν τρόφιμα που καλλιεργούνται και παράγονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Βασικός διατροφικός κανόνας σύμφωνα με τους Times «μην τρώτε οτιδήποτε, για την αποστολή του οποίου καταναλώθηκε περισσότερη ενέργεια από ότι για την καλλιέργεια η την εκτροφή του».
Ήδη κάποιες τράπεζες τροφίμων προσφέρουν τρόφιμα, στους οικονομικά ασθενέστερους, τα οποία προμηθεύονται από γειτονικά αγροκτήματα, αποφεύγοντας τα περισσεύματα η τα αλλοιωμένα συσκευασμένα προϊόντα που προμηθεύονταν από τους χονδρεμπόρους. Οι Times υποστηρίζουν ότι από διατροφική άποψη, η εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι θετική, αφού προσφέρονται τρόφιμα καλής ποιότητας σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα μειώνοντας παράλληλα την μεταφορά προϊόντων σε μεγάλες αποστάσεις.
Τοπικό χαρακτήρα στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στοχεύουν να  δώσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σκοπεύουν να ενισχύσουν την δημιουργία αγροκτημάτων στην Αφρική που θα καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξάρτηση των αφρικανικών κρατών από την ξένη βοήθεια μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο των τροφίμων στο περιβάλλον.
Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης του καταναλωτή , έτσι ώστε να γνωρίζει και να μπορεί να ελέγχει τι αγοράζει, η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να υπάρχουν  πληροφορίες στα τρόφιμα των εστιατορίων αλλά και ταμπελάκια στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, στα οποία αναγράφεται το ίχνος άνθρακα του κάθε προϊόντος. Τέλος θα απεικονίζονται οι αγρότες από τα αγροκτήματα των οποίων προέρχονται τα προϊόντα. 
Αν το εγχείρημα της Σουηδικής κυβέρνησης επιτύχει είναι πιθανό να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητες στους πολίτες να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν τα λαχανικά που καταναλώνουν είναι φρέσκα..
     

Παθήσεις του προστάτη αντιμετωπίζουν περίπου οι μισοί άνδρες άνω των 50 ετών

Περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη. Καθώς αυξάνεται η ηλικία των ανδρών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν τρεις διαταραχές που συχνά προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές του αδένα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Παθήσεων του Προστάτη (ΚΕΠΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει περίπου τον ένα στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών. Στη συνέχεια, περίπου ένας στους δέκα θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ οι φλεγμονές του προστάτη (π.χ. προστατίτιδα), είναι επίσης συχνές και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων αυτών, μόνον ένας στους εφτά γνωρίζει πού βρίσκεται ο προστάτης, και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τα συμπτώματα και την ανάγκη προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠΠ δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ανδρών αλλά και των γυναικών - συντρόφων τους για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη.

Άλλωστε, τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής και θεραπείας θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι παθήσεις του προστάτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την έρευνα και την πληροφόρηση. Επίσης για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων λειτουργεί ανώνυμη γραμμή επικοινωνίας: 2310 99 90 99 (εργάσιμες ημέρες, 09.00- 17.00)

Η καλοήθης υπερπλασία

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες και όπως αναφέρουν στοιχεία του ΚΕΠΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματά της θα αυξηθεί κατά περίπου 45% τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, ωστόσο, αναγνωρίζεται ο ρόλος των ανδρικών ορμονών στην εμφάνισή της. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό (κύστη, ουρήθρα), μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη, διουρηθρική τομή του αυχένα του προστάτη, ανοιχτή προστατεκτομή - διουρηθρική προστατεκτομή με laser - ή διουρηθρική θεραπεία του προστάτη με μικροκύματα - υπερθερμία. Το πλεονέκτημα της διουρηθρικής θεραπείας με μικροκύματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί στα εξωτερικά ιατρεία ή σε εξασθενημένους ασθενείς που πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας.

Ο καρκίνος

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα στον άντρα. Εμφανίζεται πολύ συχνά και σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ, περίπου ένας στους δέκα άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, ευθύνεται έως και για το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο, στον άνδρα.

Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία και σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι καλή, όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα. Λόγω του ότι αναπτύσσεται πολύ αργά και παίρνει χρόνια για να εξαπλωθεί, ενδέχεται να μην χρειαστεί η άμεση και επιθετική θεραπεία όταν πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες.

Η ολική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η καλύτερη γνώση των σημείων που σχετίζονται με τη λειτουργία της στύσης και τον έλεγχο της ούρησης έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.

Η προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη και μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια μόλυνση. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, ενώ στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα είναι επίμονα και μικρής έντασης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.

Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη. Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το 5% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακή μόλυνση, η οποία, συνήθως, περνά μέσα από την ουρήθρα και φτάνει τελικά στον προστάτη. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή. Πάντως, σπάνια, η οξεία προστατίτιδα οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.

Στην οξεία προστατίτιδα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και χορήγηση αντιβιοτικών, είτε ενδοφλεβίως, είτε από το στόμα, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ για τη μείωση του πόνου και του πυρετού χορηγούνται αναλγητικά. Αν έχει δημιουργηθεί απόστημα, ίσως χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το πυώδες υγρό.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/02/50.html#ixzz0f8bsyVrK

i-Reporter: Είναι άραγε τα ΙΚΕΑ πιο ακριβά στην Ελλάδα; Διαβάστε την αλήθεια...

i-Reporter: Είναι άραγε τα ΙΚΕΑ πιο ακριβά στην Ελλάδα; Διαβάστε την αλήθεια...

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Βιντεοπαιχνίδι για το περιβάλλον

Η αδιέξοδη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη και η αποτυχία σύναψης διεθνούς συμφωνίας για τη διάσωση του πλανήτη φαίνεται να ευαισθητοποίησε μέλη του ΟΗΕ που κατέφυγαν σε καινούργιους τρόπους, προκειμένου να αφυπνίσουν αποτελεσματικά τις συνειδήσεις, ξεκινώντας από τα… σχολεία.
Η προσέλκυση του  ενδιαφέροντος όμως ενός 10χρονου και πόσο μάλλον για περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά θέματα αποτελεί πρόκληση.

Έτσι επίλεκτη ομάδα από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ αποφάσισε να μετατρέψει την οικολογική ευαισθητοποίηση σε βιντεοπαιχνίδι για τις σχολικές αίθουσες.

Ο λόγος για  το πρωτοποριακό και άκρως “φιλικό προς το περιβάλλον” παιχνίδι Food Force, το οποίο αναμένεται να σαρώσει τα pc των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων.



Το ντεμπούτο  του αναμένεται να κάνει στις σχολικές αίθουσες της χώρας του χρόνου, με στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και της οικολογικής ευσυνειδησίας.

Να σημειωθεί  μάλιστα, ότι το βιντεοπαιχνίδι έχει λάβει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα αξιοποιηθεί ως βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιούνται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Μπες  στο παιχνίδι

Οι εικόνες  του Food-force.com  είναι τοποθετημένες στο φανταστικό νησί της Σεϋλάνης, στον Ινδικό Ωκεανό. Το νησί έχει υποστεί τεράστιες οικολογικές καταστροφές, κυρίως λόγω συνεχούς ξηρασίας.

Για τη διάσωση  του νησιού, επίλεκτη ομάδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης καταφτάνει στο νησί για να παράσχει επισιτιστική βοήθεια στους κατοίκους που υποφέρουν από την πείνα. Για να πετύχει το στόχο της πρέπει πρώτα να εκπληρώσει με επιτυχία τις έξι αποστολές.



Κάθε αποστολή ξεκινά με την ενημέρωση ενός χαρακτήρα του βιντεοπαιχνιδιού, ενώ μετά την επιτυχή της διεκπεραίωση, οι χρήστες παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό βίντεο που δείχνει πώς το Πρόγραμμα λειτουργεί στην πράξη, ώστε να καταλάβουν τον τρόπο, με τον οποίο εξασφαλίζεται η τροφή σε πραγματικές συνθήκες.

Επίπεδα παιχνιδιού

Στην πρώτη αποστολή οι παίκτες καλούνται να επιτηρήσουν από αέρος την περιοχή που πρόκειται να δράσουν, να εντοπίσουν τους υποσιτισμένους και να βρουν τη γρηγορότερη διαδρομή για την παροχή τροφής.

Στην επόμενη  φάση πρέπει να δημιουργήσουν γεύματα πλούσια σε θρεπτική αξία με όσο το δυνατόν χαμηλό κόστος.

Στην τέταρτη  αποστολή, οι παίκτες έρχονται σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις για να αγοράσουν τρόφιμα που θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων για το επόμενο εξάμηνο.

Η παράδοση της  τροφής με επίγεια μέσα, αποτελεί την  πέμπτη δοκιμασία.

Στο έκτο επίπεδο, οι παίχτες καλούνται να διασφαλίσουν ότι η Σεϋλάνη θα έχει στο μέλλον ικανό αριθμό τροφίμων και κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθεί. 


πηγή:http://www.news247.gr/a/4!118991
World First F3 racing car, car made out of vegetables, green car formula one racing, f1 sustainable vehicle, formula 1 racing, sustainable transportation, green design, bioplastic, energy efficient transportation, chocolate powered vehicle
If we told you that the formula race car of the future is powered by chocolate, features a body made from potatoes, and a steering wheel made from carrots, you might say we’ve been reading too many children’s books. However just such a vehicle exists, and it’s capable of carving through corners at 125mph while actually cleaning the air! The WorldFirst F3 race car is the brainchild of the Warwick Innovative Manufacturing Research Centre and features a bevy of green features that are set to shape the future of motor sport racing.
World First F3 racing car, car made out of vegetables, green car formula one racing, f1 sustainable vehicle, formula 1 racing, sustainable transportation, green design, bioplastic, energy efficient transportation, chocolate powered vehicle
The Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC) is part of the University of Warwick, and the WorldFirst F3 project is managed by James Meredith. Their goal was to develop “the first Formula 3 racing car designed and made from sustainable and renewable materials, putting the world first by effectively managing the planet’s resources.”
To do this the team looked at every component of the race car and tried to see if a more sustainable option was available. They managed to incorporate a steering wheel out of carrots, a seat made of soybeans, plant-oil based lubricants and a biodiesel engine capable of running on chocolate and vegetable oil.
Most impressively though, the car is capable of cleaning the air as it drives thanks to its quite revolutionary emission-destroying catalyst. We have to commend the WorldFirst team for thinking not just about fuel efficiency but actually rebuilding the race car of the future from the ground up.



By Elf