Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τα τρόφιμα ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα;


Στην σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, τους ηγέτες των κρατών θα   απασχολήσει η κλιματική αλλαγή , οι εκπομπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των εργοστασίων και των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα όμως με τους περιβαλλοντολόγους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο τι καίμε αλλά και στο τι τρώμε. Οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή την μεταφορά ακόμα και την αγορά των τροφίμων θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η βιομηχανία βοοειδών της Βραζιλίας είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των αποψιλώσεων που έχουν λάβει χώρα στις περιοχές του Αμαζονίου, αφού κόβουν τα δέντρα με μοναδικό στόχο την δημιουργία βοσκότοπων για τα βοοειδή. Στα πλαίσια του περιορισμού αυτού του φαινομένου η Greenpeace κατάφερε να πείσει  τέσσερις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρεάτων στον κόσμο να σταματήσουν να αγοράζουν βοοειδή από πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου.
Ανησυχητικός είναι επίσης ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορεί να αποστέλλονται κοτόπουλα η ψάρια, από τις ΗΠΑ στην Ασία,  μόνο και μόνο για να συσκευαστούν και να επιστρέψουν στην αμερικανική αγορά. Η ποσότητα των  καυσίμων που καταναλώνεται άσκοπα είναι πολύ μεγάλη.     
Το locavore είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει αυτό το μείζον θέμα αλλά και για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν τρόφιμα που καλλιεργούνται και παράγονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Βασικός διατροφικός κανόνας σύμφωνα με τους Times «μην τρώτε οτιδήποτε, για την αποστολή του οποίου καταναλώθηκε περισσότερη ενέργεια από ότι για την καλλιέργεια η την εκτροφή του».
Ήδη κάποιες τράπεζες τροφίμων προσφέρουν τρόφιμα, στους οικονομικά ασθενέστερους, τα οποία προμηθεύονται από γειτονικά αγροκτήματα, αποφεύγοντας τα περισσεύματα η τα αλλοιωμένα συσκευασμένα προϊόντα που προμηθεύονταν από τους χονδρεμπόρους. Οι Times υποστηρίζουν ότι από διατροφική άποψη, η εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι θετική, αφού προσφέρονται τρόφιμα καλής ποιότητας σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα μειώνοντας παράλληλα την μεταφορά προϊόντων σε μεγάλες αποστάσεις.
Τοπικό χαρακτήρα στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στοχεύουν να  δώσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σκοπεύουν να ενισχύσουν την δημιουργία αγροκτημάτων στην Αφρική που θα καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξάρτηση των αφρικανικών κρατών από την ξένη βοήθεια μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο των τροφίμων στο περιβάλλον.
Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης του καταναλωτή , έτσι ώστε να γνωρίζει και να μπορεί να ελέγχει τι αγοράζει, η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να υπάρχουν  πληροφορίες στα τρόφιμα των εστιατορίων αλλά και ταμπελάκια στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, στα οποία αναγράφεται το ίχνος άνθρακα του κάθε προϊόντος. Τέλος θα απεικονίζονται οι αγρότες από τα αγροκτήματα των οποίων προέρχονται τα προϊόντα. 
Αν το εγχείρημα της Σουηδικής κυβέρνησης επιτύχει είναι πιθανό να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητες στους πολίτες να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν τα λαχανικά που καταναλώνουν είναι φρέσκα..
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: