Η αλλοίωση των τροφίμων λόγω ωρίμανσης ή λόγω περιβάλλοντος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι μόνο δυσάρεστη αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή μας. Ωστόσο, ΠΡΟΣΟΧΗ : πρόληψη δεν σημαίνει και στέρηση των συγκεκριμένων τροφών. Είναι όλα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς αποτελούν μερός μιας υγιεινής διατροφής
Τα αγαπημένα μας σαλατικά κινδυνεύουν να μολυθούν από κοπριά, βρώμικο νερό, ή κακές συνθήκες διατήρησης (ειδικά πριν την αγορά τους). Για να αποφύγετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι πριν τα χρησιμοποιήσετε αλλά και τα λαχανικά με μπόλικο ξύδι και νερό. Τέλος, χρησιμοποιείστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής από κρέας, κοτόπουλο ή ψωμί.
Πολλές φορές η τροφική δηλητηρίαση από τα αυγά οφείλεται σε ένα βακτήριο, την σαλμονέλλα. Τα βακτήρια μπορούν να κρύβονται μέσα στο αυγό οπότε μια καλή λύση είναι το μαγείρεμα. –Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών σκοτώνονται τα μικρόβια-. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά, ακόμα και την ζύμη για κέικ που τόσο λατρεύετε να τσιμπολογάτε πριν το ψήσιμο!
Η δηλητηρίαση από τον τόνο μπορεί να προκαλέσει έξαψη, πονοκέφαλο ακόμα και κράμπες. Αν είναι αποθηκευμένο σε θερμο κρασία πανω από 60 βαθμούς το φρέσκο ψάρι απελευθερώνει την τοξίνη scombrotoxin η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα. Προσέξτε λοιπόν την διατήρηση του τόνου –αλλά και των άλλων ψαριών-, είτε είναι φρέσκος είτε σε κονσέρβα.
Πριν μετατραπούν σε ένα ακριβό έδεσμα, τα στρείδια σύονται στον πάτο του ωκεανού, "τρώνε"φιλτράροντας το νερό! Κι αν το νερό είναι μολυσμένο, μολύνονται και τα στρείδια από το φιλτράρισμα. Ωμά ή μαγειρεμένα τα στρείδια μπορεί να περιέχουν μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό ή διάρροια. Προσέχετε πάντα από που τα προμηθεύεστε. Αν είναι ωμά, με λίγες σταγόνες λεμόνι τσεκάρετε αν «ζουν» ή αν μυρίζουν περίεργα. Προσοχή, αν δεν δείχνουν σημάδια ζωής, μην τα φάτε!
Αν και τα εστιατόρια αποτελούν βασική πηγή τροφικών δηλητηριάσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από το τυρί το είχαν καταναλώσει στο σπίτι τους.
Το ξέρατε ότι το παγωτό συνδέεται με κρούσματα σαλμονέλλας ή σταφυλόκκου; Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση παγωτού, να μην τοποθετείτε στην κατάψυξη παγωτό που έχει λιώσει και να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκιες πρώτες ύλες στην παρασκευή του. Άλλωστε το παγωτό, θέλει να είναι παγωμένο!! ΠΗΓΗ: http://www.lovecooking.gr |
Σελίδες
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
ο καιρός
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Η Τροφική Δηλητηρίαση χτυπάει το Καλοκαίρι!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου