Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

“Guerilla Gardeners”: Οι αναρχικοί Κηπουροί!


1973, East Village Νέα Υόρκη. Μια παρέα,ίσως επηρεασμένη από το έντονο κλίμα της εποχής και από τη μεθυστική ατμόσφαιρα της διεκδίκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποφάσίζει να καταλάβει ένα μικρό κομμάτι γής στην καρδιά της πόλης, όχι για να το μετατρέψει σε πάρκινγκ για αυτοκίνητα ή για να χτίσει ένα τεράστιο και άχρωμο οικοδόμημα αλλά για να του δώσει ένα άλλο ρόλο πιο ανθρώπινο. Κρατούν φτυάρια και λουλούδια, και χρώμα και είναι αποφασισμένοι να ξεριζώσουν την παρακμή από αστικό τοπίο και να δώσουν ένα άλλο αέρα στην γρίζα ζώνη της πόλης.

Είναι οι “Village people” οι κάτοικοι μιας ανθρώπινης γειτονιας με χαμηλά γραφικά κρτήρια, που καταλαμβάνουν ένα ιδιωτικό χώρο που βρίσκεται σε αχρηστία και τον μετατρέπουν σε πάρκο. Είναι η αρχή της σύστασης της ομάδας των αναρχικών κυπουρών, των “guerilla gardeners”. Είναι ένα δίκτυο που εξαπλώνεται σήμερα σ΄όλη τη δύση και στόχος τους είναι τα άχαρα σημεία των μεγαλουπόλεων, χτυπόυν με μοναδικό στόχα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι “guerilla gardeners” χτύπησαν και στην Ελλάδα! Το Πάρκο του Λαού στην περιοχή των εξαρχείων είναι γεγονός και μας χαροποιεί όλους ιδιαίτερα. Ένα παλιό πάρκινγκ που βρίσκονταν εγκαταλελημένο και αχρησιμοποίητο για χρόνια στην περιοχή των εξαρχείων και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής και Χ Τρικούπη, δέχτηκε επίθεση, με στόχο την ολική μεταμόρφωσή του.

Πέρισυ την Άνοιξη γείτονες, γονείς και ντόπιοι αναρχικοί μαζί με την ομάδα “guerilla gardeners” ανέλαβάν δράση. Πήραν λουλούδια, μηχανήματα, εσκαφείς μουσική και φαγητό και άρχισαν την αναμόρφωση ή καλύτερα την αναπλαση του παλιού πάρκινγκ. 12 ώρες δουελιας και κεφιού ήταν αρκετές για τη δημιουργία ενός κήπου, του κήπου της γειτονειάς. Ακόμα και σήμερα ο κήπος βρίκεται εκέι και ξεκουράζει το μάτι των περαστικών αφού ξαφικά και εντελώς απροσδόκητα βλέπουν μπποστά τους ένα πανεμορφο πάρκο με λόφους και λουλούδια, όπου μπορούν να κατσουν λιγάκι και να αποδρασουν για λίγο από την καθημερινότητα.

Και ενώ κάπιοι ασχολούνται με την «παράνομη φύτεψη» με σκποπό να βελτιώσουν τον χώρο στον οποίο ζουν υπάρχουν και κάπιοι άλλοι που κλέβουν τα φυτά που έχουν φυτέψει οι “guerilla gardeners” για να ομορφύνουν τα μπαλκόνια τους, και επιπλέον όταν τα δέντρα που έχουν στα μπαλκόνια τους μεγαλώσουν τα παρατάνε στα σκουπίδια, χωρίς να κάνουν τον κόπο να τα πάνε στο πάρκο της γειτονιάς τους, είναι σαν τους μύωπες που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. .

Το πειραμα της Νέας Υόρκης πέτυχε, 40 χόνια μετά, το πάρκο στο East Village ευδοκιμεί, γειτονες έρχονται και φεύγουν αλλά η φροντίδα του πάρκου περνάει από χέρι σε χέρι. Σήμερα στο «Μεγάλο Μήλο» υπάρχουν 640 κοινοτικοί κήποι που φροντίζονται από τοπικές ομάδες κάθε γειτονιάς, το 10% αυτόν βρίσκονται στο East Village...

Ας ευχηθούμε να συμβεί κάτι αναλογο και στην Αθήνα μας.. η αρχή έγινε ας δόσουμε τα Χέρια όπως οι κατοικοι της γειτονιας των εξαρχείων, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές μας, και ας υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα εγκαταλελλημένο οικόπεδο, πράσινα μη αξιοποιήσιμο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: