Μια πρωτοφανή υπόθεση, για τα κυπριακά δεδομένα, διερευνά το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Η Αστυνομία μπήκε χθες στο σπίτι του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος, στη βάση δικαστικού εντάλματος, και μάζεψε τον υπολογιστή του ιδίου (ο οποίος περιείχε δεδομένα πελατών του που εμπίπτουν στο επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων), καθώς και τον υπολογιστή της γυναίκας του και… διερευνά αν κάποιος άλλος εκτόξευσε απειλές εναντίον του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη. Το ισχυριζόμενο δημοσίευμα του σχολιογράφου κατά του κ. Δρουσιώτη δεν μπορεί να αναδημοσιευθεί, λόγω των ύβρεων που περιέχει.
Δεν είναι σίγουροι
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, αρχές Μαρτίου, μέσω δικηγορικού γραφείου, συγκεκριμένο πρόσωπο κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι σε διαδικτυακό χώρο είχαν διατυπωθεί απειλές κατά της ζωής του. Στις 16 Μαρτίου, ο παραπονούμενος κλήθηκε και προέβη σε γραπτή κατάθεση. «Κατόπιν τούτου το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέβη σε συγκεκριμένες εξετάσεις και προχώρησε σε έρευνα, όπου παρέλαβε δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να τύχουν περαιτέρω εξειδικευμένων εξετάσεων. Ο 35χρονος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλήθηκε για ανάκριση», πρόσθεσε.
Ακολούθως ανέφερε ότι ο 35χρονος συνοδευόταν από το δικηγόρο του κατά την ανάκριση και προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται. Ερωτηθείς αν ο 35χρονος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε «αρνείται και μάλιστα απέφυγε να απαντήσει στις οποιεσδήποτε ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί». Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Ξενοφώντος θα προσφύγει στο δικαστήριο.
Δεν ξέρουν πώς λειτουργούν τα μπλογκς
Ερωτηθείς αν θα συλληφθεί, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται για την Αστυνομία είναι κατά πόσον ο 35χρονος, ο οποίος φέρεται ως ο διαχειριστής του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, ήταν και ο μοναδικός που θα μπορούσε να μπει για να καταγράψει τα συγκεκριμένα τα οποία κατέθεσε ο παραπονούμενος. «Ωστόσο ήταν το κρίσιμο ερώτημα και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα γι’ αυτό και δεν έχει διενεργηθεί η σύλληψή του», πρόσθεσε.
Όμως, στην περίπτωση του christofias-watch, υπάρχουν αρκετοί διαχειριστές, οι οποίοι υπογράφουν με διάφορα ψευδώνυμα και είναι σχεδόν πλήρως ανοιχτή η υπηρεσία σχολιασμού. Συνεπώς, σχόλιο μπορεί να γράψει όποιος δημιουργήσει λογαριασμό σε υπηρεσίες όπως η google. Για του λόγου το αληθές, η «Σ» δημιούργησε χθες λογαριασμό google με το όνομα «Δοκιμαστικός» και γράψαμε στα σχόλια της πιο πρόσφατης ανάρτησης τη φράση «Εδώ μπορεί να γράψει ο οποιοσδήποτε, σωστά;», η οποία και αναρτήθηκε αμέσως.
Τι έψαχναν;
Ουσιαστικά, όπως πληροφορείται η «Σ», το επίμαχο δημοσίευμα ανήκει σε σχολιαστή και όχι στους συγγραφείς του μπλογκ. Δημιουργείται, συνεπώς, το ερώτημα, γιατί η Αστυνομία έψαχνε για το άτομο που, όπως ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε, «φέρεται να είναι ο διαχειριστής» και όχι γι' αυτόν που συνιστά κίνδυνο για τον κ. Δρουσιώτη. Στο ερώτημα αυτό απαντά ο δικηγόρος του κ. Ξενοφώντος, Χρίστος Κληρίδης, δηλώνοντας στη «Σ» ότι πρόκειται για «καθαρά πολιτικής φύσεως δίωξη».
Ως γνωστόν, το christofias-watch αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο επικριτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Συνεπώς, πιστεύω ότι η Αστυνομία κινήθηκε καθ’ υπόδειξη, με στόχο τη φίμωση του christofias-watch και τον εντοπισμό εκείνων που συμμετέχουν στο μπλογκ αυτό», είπε ο κ. Κληρίδης. «Προφανώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα το χρησιμοποίησαν με στόχο να τερματιστεί το μπλογκ αυτό, επειδή κατάντησε ενοχλητικό για τους κυβερνώντες», πρόσθεσε. «Στην ανακριτική του κατάθεση, ο πελάτης μου κατήγγειλε τα πολιτικά κίνητρα της επιχειρούμενης δίωξης», ανέφερε περαιτέρω. Ο κ. Κατσουνωτός αρνήθηκε ότι συμβαίνει αυτό, λέγοντας ότι «δεν ενεργούμε ούτε στη βάση πολιτικών κινήτρων, ούτε στη βάση οποιουδήποτε πλαισίου».
Προσπάθεια φίμωσης
Ο κ. Κληρίδης κατήγγειλε στη «Σ» «προσπάθεια άσκησης φίμωσης και πνευματικής τρομοκρατίας». «Η θέση μας είναι ότι παραβιάστηκε το απόρρητο της επικοινωνίας από τις αστυνομικές Αρχές και έστω κι αν καλύπτονται πίσω από την έκδοση σχετικών δικαστικών διαταγμάτων, αυτά δεν μπορούν να είναι υπεράνω των σχετικών προνοιών του Συντάγματος, με βάση τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου», είπε. «Κανένας, νομίζω, δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά οποιοδήποτε σχόλιο όπως το συγκεκριμένο», είπε, «για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελούσε συγκεκριμένη απειλή».
Για φίμωση μίλησε και το christofias-watch. Σε ανακοίνωση που ανάρτησε αναφέρει ότι «αυτός ο πόλεμος γίνεται εναντίον όλων των ελεύθερων πολιτών». «Η πνευματική τρομοκρατία δε φοβίζει κανέναν, παρά μόνο προσβάλλει αυτούς που την επιβάλλουν», προστίθεται. «Εκφράζουμε την αμέριστή μας συμπαράσταση στον αδίκως θεωρούμενο ως "ύποπτο". Καλούμε όλους τους πολίτες να καταδικάσουν με κάθε δημοκρατικό τρόπο την πνευματική τρομοκρατία. Σήμερα μπορεί το christofias-watch να θεωρείται το μαύρο πρόβατο, επειδή εκφράζεται ελεύθερα, αύριο όμως μπορεί να θεωρείσαι εσύ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Έπρεπε να το ψάξουν
Ο δικηγόρος του Μακάριου Δρουσιώτη, Μιχάλης Παπαπέτρου, τόνισε χθες ότι ο κίνδυνος από το δημοσίευμα ήταν πραγματικός και γι’ αυτό η Αστυνομία έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Όπως δήλωσε, στην επιστολή του προς στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ανέφερε ότι επειδή αυτό το δημοσίευμα απευθύνεται σε ακραίους, ανεξέλεγκτους και φανατισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προφανώς κινούνται στα πλαίσια ενός ψευδοπατριωτικού παροξυσμού, θα πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στην καταγγελία, να μην την υποτιμήσει. Η Αστυνομία, από τη στιγμή που έχει ενώπιόν της μια γραπτή κατάθεση, στην οποία διατυπώνεται παράπονο για απειλές κατά της ζωής του καταθέτοντος, έχει υποχρέωση να προχωρήσει στη διερεύνηση, επιβεβαίωσε ο κ. Κατσουνωτός.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου