Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

"Είστε μία αυτιστική χώρα"!


Το περιστατικό που θα σας αναφέρουμε είναι πέρα για πέρα αληθινό και δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σε σύσκεψη ευρωπαϊκού οργάνου υπουργός μεγάλης χώρας είπε επί λέξει στον Έλληνα συνάδελφό του: «Χρόνια τώρα μας λέτε ότι θα μειώσετε το έλλειμμα. Έχω κουραστεί να σας παρακολουθώ, είστε μία αυτιστική χώρα».

Σοκ! Και μη τολμήσει να πει κάποιος ότι την εποχή που εμείς δημιουργούσαμε τον μεγάλο πολιτισμό μας εκείνοι δεν είχαν ακόμη κατέβει από τις βελανιδιές και άλλα τέτοια γραφικά. Ούτε να επικαλεστεί ότι είμαστε «έθνος ανάδελφο» και ότι συνωμοτούν οι πάντες εναντίον μας. Αν κάποιος έχει κάνει κακό σε αυτή τη χώρα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Είναι προσβλητικό να λέει ένας υπουργός μεγάλης χώρας στον Έλληνα ομόλογό του ότι είμαστε «αυτιστική χώρα». Ούτε και είναι πρέπον να χρησιμοποιεί κάποιος τέτοιες εκφράσεις που να συνδέονται με φυσικές αδυναμίες.

Ας σκεφτούμε, όμως, και τη δική τους θέση. Μας έχουν βαρεθεί. Έχουν πλέον βγει από τα ρούχα τους. Έχουν κουραστεί από τα ψέματα και τις παλινωδίες μας. Καιρό τώρα φωνάζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επιμένουμε να είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας και να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας, αυτό δεν πρόκειται να μας σώσει απ' ό,τι επακολουθήσει.

Μας λείπει η σοβαρότητα. Είμαστε αστείοι, όταν κάθε τρεις και λίγο δηλώνουμε διαφορετικά στοιχεία, όταν είμαστε ανακόλουθοι στις υποσχέσεις μας, όταν γινόμαστε κουτοπόνηροι Ανατολίτες και έχουμε ταυτόχρονα την απαίτηση να δέχονται οι άλλοι αδιαμαρτύρητα ό,τι τους σερβίρουμε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο κοινοτικά κονδύλια και δεξιώσεις. Έχουμε και υποχρεώσεις, τις οποίες συνήθως τις «ξεχνάμε». Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει κάποιος υποχρέωση να μας ανέχεται για πάντα μόνο και μόνο επειδή από αυτά εδώ τα χώματα ξεπήδησε ο δυτικός πολιτισμός. Το «γραμμάτιο» αυτό το έχουμε ήδη εισπράξει και μάλιστα πολλές φορές. Ζητήσαμε την κατανόηση των Ευρωπαίων για χίλια δύο θέματα και μας την έδωσαν. Τι κάναμε εμείς; Όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά τους είπαμε πολλά και χοντρά ψέματα. Τους δώσαμε ψεύτικα νούμερα, τους παραπλανήσαμε, συμπεριφερθήκαμε με κακοπιστία. Γιατί, λοιπόν, να μας δώσουν τώρα άλλη «πίστωση χρόνου», γιατί να συνεχίσουν να μας ανέχονται;

«Είστε μία αυτιστική χώρα». Σε ποιο σημείο αγανάκτησης θα πρέπει να φτάσει ένας σοβαρός άνθρωπος για να μιλήσει με αυτό τον τρόπο; Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ας ακούσουμε, έστω για μία φορά, τι μας λένε. Μπορεί και να επωφεληθούμε. Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε θα ξυπνήσουμε απότομα σε ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

ΠΗΓΗ:www.akida-eu.blogspot.com

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ


Μπορεί η Αργεντινή να αποποινικοποίησε την μαριχουάνα, αλλά το Μεξικό είναι ακόμα πιο προχωρημένο. Η Κυβέρνηση της χώρας αποποινικοποίησε την κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και της ηρωίνης!!!! Το μέτρο αυτό έχει σαν στόχο στον περιορισμό της αστυνομικής διαφθοράς ,αφού πάρα πολλοί αστυνομικοί <<λαδώνονται>> από χρήστες ναρκωτικών.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να μείνουν τα καρτέλ χωρίς δουλειά και η χώρα να βρει την ησυχία της.
Κατά την προσωπική μου άποψη νομίζω ότι είναι πιο συμφέρον να πιάνουν τους εμπόρους παρά τους χρήστες…..

Οι Βρικόλακες επιστρέφουν


Οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε στη νότια Σερβία δεν μπορούν να κλείσουν μάτι εδώ και μία εβδομάδα. Υπεύθυνος γι' αυτές τις "αγρυπνίες" δεν είναι άλλος, παρά, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ένας βρικόλακας, που έχει αναστατώσει το χωριό!

Η εφημερίδα "Press" του Βελιγραδίου, σε σημερινό ρεπορτάζ της, καταγράφει την αγωνία και τον τρόμο των κατοίκων. "Μόλις πέσει το σκοτάδι αρχίζουν να χτυπούν οι πόρτες, τα παράθυρα, να σπάνε γυαλιά, να κατρακυλούν οι κάδοι των σκουπιδιών, να αιωρούνται αντικείμενα", εξηγούν στο ρεπόρτερ της εφημερίδας οι τρομοκρατημένοι χωρικοί, που μετά το ηλιοβασίλεμα κλείνονται στα σπίτια τους.

Η Λίλιανα Στεφάνοβιτς καθόταν με τη γειτόνισσά της μέσα στο σπίτι, όταν άκουσαν δυνατό θόρυβο στην αυλή. Βγήκαν έξω και δεν πίστευαν στα μάτια τους: "Μια σκιά, σαν άνθρωπος, τράνταζε την αυλόπορτα. Αρπάξαμε με τη γειτόνισσα από ένα ξύλο κι όπως το σηκώσαμε, η σκιά τραβήχτηκε πίσω, αλλά δεν εξαφανίστηκε, άρχισε να μας πετροβολά. Βροχή οι πέτρες γύρω μας, αναγκαστήκαμε να μπούμε στο σπίτι για να μην μας σκοτώσει".

Ανάλογες εμπειρίες είχαν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού. Η γιαγιά Τσβέτα, η οποία διανύει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας της, παραδέχεται ότι δεν την ενοχλούν οι θόρυβοι γιατί δεν ακούει καλά, αλλά η όραση της είναι καλή και είδε, όπως υποστηρίζει, το βρικόλακα: "Βλέπω, έτσι σαν σε ομίχλη, έναν άνθρωπο ντυμένο με μαύρο κοστούμι και καπέλο να κατεβαίνει το σοκάκι. Κοιτάω αριστερά, κοιτάω δεξιά και αίφνης, μ' ένα πήδημα, βρέθηκε στη σκεπή του σπιτιού, στον καπνοδόχο".

Η νεολαία του χωριού οργανώθηκε, χωρίστηκαν σε ομάδες και περιπολούν όλη νύχτα. Κατάφεραν, μάλιστα, να φωτογραφήσουν το "φάντασμα". Δύο νεαροί αφηγούνται στο ρεπόρτερ της "Press": "Η σκιά, που εσείς λέτε φάντασμα και εμείς βρικόλακα, εμφανίστηκε στη μέση του δρόμου, μετά άρχισε να αιωρείται, ανέβηκε τρία μέτρα ψηλά, πήδηξε στη σκεπή και από εκεί στην αχλαδιά του γείτονα. Ένας ξάδερφός μας κατάφερε να τη φωτογραφήσει. Βλέπετε, σε κάθε φωτογραφία, η σκιά βρίσκεται σ' άλλο μέρος".

Στο χωριό Γκόρνιε Στόπανιε, πριν από 40 ημέρες, απεβίωσαν δύο ηλικιωμένοι, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι, "τηρήθηκαν όλα τα χριστιανικά έθιμα και δεν υπήρχε λόγος να βρικολακιάσουν".

Κάποιοι συγγενείς τους, ωστόσο, υποψιάζονται ότι κάτι δεν έπραξαν, όπως έπρεπε. Ένας απ' αυτούς πρόσφατα δέχθηκε, όπως λέει, την επίσκεψη του φαντάσματος: "Πρώτα άρχισαν να κουνιούνται τα ράφια, όπου ήταν τα άδεια βάζα για το τουρσί, που πρέπει να ετοιμάσουμε. Στη συνέχεια, τα βάζα άρχισαν να αιωρούνται κι ένα- ένα, περνώντας από το παράθυρο, έπεφταν στην αυλή. Γέμισε ο τόπος γυαλιά. Λίγο αργότερα, όλα τα γυαλιά τα βρήκαμε συγκεντρωμένα μπροστά στην είσοδο".

Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε απόγνωση και δεν ξέρουν από πού να ζητήσουν βοήθεια. Ο ιερέας του χωριού, συνοδευόμενος από συνάδελφό του, διπλανού χωριού, αγίασαν το τόπο, ωστόσο το "φάντασμα" συνεχίζει, όπως λένε, να εμφανίζεται.

Τελευταία διέξοδος αναζητήθηκε στη σοφία των ηλικιωμένων. Κάποιοι απ' αυτούς θυμήθηκαν ιστορίες των παππούδων τους, που τους έλεγαν για ένα βότανο που απωθεί το βρικόλακα και τον εμποδίζει να μετοικήσει στο σώμα ζωντανού.
Έτσι, σήμερα, όλοι οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε, γέροι, νέοι και παιδιά, κυκλοφορούν φορώντας μία ζώνη στη μέση πλεγμένη απ' αυτό το "θαυματουργό" βότανο.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κοινωνιολογίας, Σρέτεν Πέτροβιτς, αναφέρει στην "Press" ότι "αν και φαίνεται απίστευτο, πολλοί άνθρωποι στη Σερβία πιστεύουν στους βρικόλακες".

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το φαινόμενο είναι έντονο στην ανατολική Σερβία, όπου έγιναν και μηνύσεις κατά των βρικολάκων. "Στο δικαστήριο της πόλης Νις, στο παρελθόν εκδικάστηκαν υποθέσεις για φθορές περιουσιών ή απειλής για την ασφάλεια πολιτών, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι βρικόλακες", καταλήγει στη δήλωσή του ο καθηγητής Σρέτεν Πέτροβιτς.

ΠΗΓΗ:WWW.NEWS247.GR

ΣΤΟΥΣ 4 Η ΕΛΛΑΔΑ


Η Ελλάδα άντεξε την πίεση και τα... λάθη της, έδειξε ψυχή και προσωπικότητα και με νίκη στην παράταση με 76-74, νίκησε την Τουρκία και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ! Κορυφαίος ο Βασίλης Σπανούλης με 23 πόντους και καθοριστικός ο Νίκος Ζήσης στα κρίσιμα σημεία. Με την Ισπανία το επόμενο... εμπόδιο για το μετάλλιο! Αν έχανε, θα είχε... αυτοκτονήσει! Γιατί, ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε τον έλεγχο και παίκτες που ήθελαν να πάρουν την μπάλα στα δύσκολα και τα λάθη που έκανε η Εθνική στην παράταση με την Τουρκία παραλίγο να μας τρελάνουν εντελώς. Εκεί, που πιστεύαμε ότι οι Τούρκοι είχαν "τελειώσει", λάθη των Ελλήνων τους έδιναν κι άλλη ζωή.

Όμως, στο τέλος η Ελλάδα νίκησε. Και βρίσκεται για μια ακόμη φορά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Μια καινούρια, ανανεωμένη Εθνική ομάδα, που όμως έχει παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Νίκος Ζήσης και ο Αντώνης Φώτσης που μπορούν και μιλάνε στα δύσκολα. Ο Χέντο Τούρκογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να κλέψει τη νίκη από την Ελλάδα, αλλά ξύπνησε κάπως αργά.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα προκρίνεται σε ημιτελική φάση Ευρωμπάσκετ και για μια ακόμη φορά, θα βρει μπροστά της την Ισπανία, που δείχνει ότι έχει ξυπνήσει για τα καλά, καθώς "καθάρισε" άνετα τη Γαλλία. Ωστόσο, ο Βασίλης Σπανούλης τοποθετήθηκε σωστά μετά το ματς με την Τουρκία: "Τώρα, πρέπει να χαρούμε λίγο και να προχωρήσουμε στον επόμενο στόχο μας, που είναι ένα μετάλλιο. Δεν φοβόμαστε κανέναν και είμαστε έτοιμοι".

Ο αγώνας

Από τη στιγμή που η Τουρκία είχε δείξει σε όλη τη διοργάνωση, ότι επιθετικά ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία και την τακτική της, αποδίδοντας ωραίο μπάσκετ, η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο γήπεδο με σκοπό να της χαλάσει το παιχνίδι. Και παρά το 0-5 με το οποίο ξεκίνησαν οι "γείτονες", στη συνέχεια οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έκαναν αυτά όσα έπρεπε για να αποκτήσουν τον έλεγχο του ματς ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Το σημαντικότερο στοιχείο ήταν τα ριμπάουντ! Η Ελλάδα μάζεψε 25 ριμπάουντ (!) εκ των οποίων 11 επιθετικά, την ώρα που η Τουρκία είχε 11 στο σύνολο! Αυτές οι παραπάνω επιθέσεις, χάλασαν το ρυθμό των Τούρκων, έδωσαν στην Εθνική μας περισσότερες ευκαιρίες για σκοράρισμα και αν δεν υπήρχε αυτή η αστοχία -και η επιμονή- από τη γραμμή του τριπόντου (3/14), το 24-16 με το οποίο προηγήθηκε η Ελλάδα, θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο ασφαλές.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Χέντο Τούρκογλου έμεινε άποντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο, αλλά και ο απρόσμενος τραυματισμός του Ιλιασόβα (δέχθηκε κατά λάθος μια αγκωνιά από τον Γιώργο Πρίντεζη, που έπαιξε αρκετά στη θέση "3"), ελαχιστοποίησαν τις λύσεις του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς στο επιθετικό κομμάτι και αν δεν ήταν και Ονάν, Αρσλάν και Ασίκ, οι Τούρκοι θα είχαν κολλήσει για τα καλά. Ωστόσο το σκορ του πρώτου μέρους ήταν τελικά 29-26 υπέρ της Ελλάδας, με τον Νίκο Ζήση να έχει 7 πόντους με εξαιρετική εμφάνιση ως εκείνο το σημείο και τους Βασίλη Σπανούλη και Γιάννη Μπουρούση να έχουν από έξι πόντους.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καλύτερης... ποιότητας. Και μεγαλύτερης έντασης. Ο Σαβάς έβαλε ύστερα από ώρα την Τουρκία στη θέση του οδηγού με 32-21, αλλά σε εκείνο το σημείο ξύπνησε ο αρχηγός της Εθνικής, Αντώνης Φώτσης και με πέντε συνεχόμενους πόντους έδωσε στην Ελλάδα διαφορά τεσσάρων πόντων. Στο μεταξύ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν πολύ καλός. Εκτός του ότι σκόραρε όποτε είχε τη δυνατότητα, διάβαζε εξαιρετικά το παιχνίδι και σε άμυνα, αλλά και στην επίθεση όπου μοίραζε σωστά την μπάλα. Ωστόσο, ήταν φανερό πως οι Τούρκοι ήταν σκληρά καρύδια. Ο Ονάν είχε κέφια και οι Έλληνες παίκτες του έδιναν χώρο και το πλήρωναν με σουτ από την περιφέρεια. Τέλος τρίτου δεκαλέπτου 46-47 και το ματς σε λεπτή κλωστή.

Και σε αυτή την κλωστή τα πράγματα έγιναν χειρότερα στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου, όταν ο Χέντο Τούρκογλου ξύπνησε από το λήθαργο που βρισκόταν επί 34 λεπτά, πήρε την Τουρκία στις πλάτες του και της έδωσε προβάδισμα με 56-52, ενώ ακόμη και όταν απαντούσε ο εκπληκτικός Βασίλης Σπανούλης, ο Τούρκος φώναζε και πάλι παρών. Μάλιστα, με δικό του τρίποντο ο Τούρκογλου έκανε το σκορ 63-57 και για λίγο... φοβηθήκαμε.

Όμως, ένα ψυχωμένο τρίποντο από τον Νίκο Ζήση, ύστερα από δημιουργία του Σπανούλη, έκανε το σκορ 63-61. Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Πρίντεζης δέχθηκε τάπα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, αλλά στη συνέχεια ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία και έβαλε μπροστά την Ελλάδα με 64-63 και με μια βολή ο Ζήσης έκανε το σκορ 65-63. Η μπάλα στην τελευταία επίθεση ήταν στα χέρια των Τούρκων και ο Αρσλάν πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με καλάθι στην εκπνοή έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης η Ελλάδα έδειξε δύο πρόσωπα. Αυτό όπου ο Βασίλης Σπανούλης δεν αντιμετωπιζόταν και έκανε το σκορ 69-75, προσθέτοντας αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του, αλλά και εκείνο με τα λάθη που άφηναν τους Τούρκους ζωντανούς στο ματς. Το 72-75 με το τρίποντο του Ιλιασόβα, το λάθος του Ζήση που πάτησε τη γραμμή και ένα καλάθι του Τούρκογλου έφεραν την Τουρκία σε απόσταση αναπνοής, την ώρα που σε εμάς είχε κοπεί η ανάσα! Στη συνέχεια ο Φώτσης έκανε ένα ακόμη λάθος, αλλά στην πιο κρίσιμη επίθεση της Τουρκίας, ο Τούρκογλου το παράκανε με την επιλογή του που ήταν τραβηγμένη (ενώ υπήρχαν ελεύθεροι συμπαίκτες του) και αστόχησε.

Το φάουλ που κέρδισε ο Ζήσης, οδήγησε τον Έλληνα γκαρντ στη γραμμή για βολές, όπου ευστόχησε στη μία από τις δύο, μόλις 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς. Πλέον το σκορ ήταν 74-76 και έμενε να δούμε, αν θα πάμε πάλι σε παράταση ή όχι. Τελικά, ο Αρσλάν πήγε για τη νίκη και τίποτα λιγότερο. Κατέβασε την μπάλα και μόλις βρέθηκε στην κορυφή του τριπόντου, εκτέλεσε, αλλά η μπάλα κατέληξε στο σίδερο και η πρόκριση στα χέρια της ελληνικής Εθνικής ομάδας!

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 26-29, 46-47, 65-65 (κ.α.), 74-76 (παρ.)

Τουρκία (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 3 (1), Ονάν 13 (3), Ιλιασόβα 9 (1), Ερντέν 2, Τουντσερί 9 (1), Σαβάς 8, Ασίκ 9, Αρσλάν 8, Ερσέκ, Τούρκογλου 13 (2).

Ελλάδα (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 11, Ζήσης 13 (2), Σπανούλης 23 (6), Καλάθης, Φώτσης 10 (1), Πρίντεζης 5 (1), Περπέρογλου 2, Σχορτσιανίτης 9

ΠΗΓΗ:www.news247.gr

FACEBOOK

Ραδιόφωνο
Σύμφωνα με το Δ.Τ, από χθες Πέμπτη ο ραδιοφωνικός σταθμός Alpha 98.9 ανήκει και πάλι στον Δ. Κοντομηνά. Οι Γερμανοί του RTL Group πλέον ασχολούνται μόνο με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Nova – EΡΤ
Η εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με τα στιγμιότυπα των αγώνων της Superleague θα γίνει τον Ιανουάριο του 2010. Η Forthnet (nova) έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να μεταδίδει τα ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα κατά το δοκούν. Ίσως βέβαια μέχρι το 2010 να τα βρουν εξωδικαστικά.

novasports
Συμπτωματικά, σήμερα η nova παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για το νέο πρόγραμμα των αθλητικών καναλιών της. Έχουμε λοιπόν, 10 κανάλια που φιλοξενούν πάνω από 50 διαφορετικά σπορ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους εντός έδρας αγώνες των 14 ομάδων (εκτός ο ΟΣΦΠ και η Ξάνθη) της Superleague, Champions League, Europa League, Premiere League, Campionato, Campionnat, Brasileirao, Aperture, Euroleague, A1 Μπάσκετ και Βόλεϊ κ.α.

ΑLTER
Κάντε υπομονή μια εβδομάδα. Τι ζητάμε, μόνο 7 μέρες. Την άλλη Παρασκευή ξεκινά η νέα εκπομπή του Alter, ‘Ο τελευταίος πειρασμός’ (καμία σχέση με το φιλμ ή τον Καζαντζάκη). Στην παρουσίαση είναι η Νανά Παλαϊτσάκη και θα συναντά κάθε Παρασκευή στις 21.00 ανθρώπους που η ζωή τους επιφύλασσε “μετωπικές” συγκρούσεις. Καλά κλαψ από μας.

Υπάρχει και αυτό
Γκρινιάζουμε ασταμάτητα για την Αθλητική Κυριακή, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει Μπεν Χουρ. Η μεγάλη της διάρκεια και οι αναλύσεις επί αναλύσεων από “ειδικούς” κουράζει αφόρητα τους τηλεθεατές που πρέπει να ξενυχτήσουν για να δουν τα γκολ της αγωνιστικής. Και οι περισσότεροι από μας ενδιαφερόμαστε μόνο για τη Superleague.
Διαβάστε και την άποψη ενός φιλάθλου ομάδας της Β’ Εθνικής:
‘Αποτελεί πάγιο αίτημα των ομάδων της Β’ Εθνικής και των οπαδών τους, η μετάδοση των στιγμιοτύπων από την Αθλητική Κυριακή σε ώρα που να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και απλοί άνθρωποι… Γιατί μετά τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μόνο… βαμπίρ μπορούν να παραμείνουν συντονισμένα στους δέκτες τους για να μπορέσουν να δουν τι… διάολο έγινε στο δεύτερο τη τάξη πρωτάθλημα της χώρας, το οποίο η κρατική τηλεόραση έχει περιορίσει σε μια… γωνιά του προγράμματος της Αθλητικής Κυριακής’.

ALPHA
Μες της τρελή χαρά. Κάθε ΣΚ (10 το πρωί) στον Alpha από τις 26 Σεπτεμβρίου. Οικοδέσποινα παραμένει η Ναταλία Γερμανού ενώ στην παρέα θα βρούμε τους Σίσσυ Χρηστίδου, Θέμη Γεωργαντά και Σάββα Πούμπουρα.

Πάμε Πακέτο
Oh No! Δυστυχώς η εκπομπή που όλοι, εκτός από εμάς, αγαπάτε, επανέρχεται την 1η Οκτ. στις 21.00 στον ALPHA. Τα πακέτα συνεχίζει να μοιράζει για 5η χρονιά η Βίκυ Χατζηβασιλείου.
Μπόνους: Στο πρώτο επεισόδιο, ο αποστολέας του πακέτου είναι η Ζωζώ (μία είναι η Ζωζώ).

Μανιφέστο για το Ίντερνετ
Πως λειτουργεί σήμερα η δημοσιογραφία. 17 διακηρύξεις. Εδώ στα αγγλικά και εδώ στα ελληνικά. Διαβάστε.

MEGA
Μια από τις νέες σειρές του Mega που θα κάνουν πρεμιέρα τον Οκτώβριο, ονομάζεται ‘Παιδική Χαρά’ και πρωταγωνιστούν οι Ρένια Λουϊζίδου και Κώστας Κόκλας.
Με λίγα λόγια ‘Ζουν ανάμεσα μας…Η Ρένια και ο Κώστας είναι οι γονείς της διπλανής πόρτας. Οι ήρωες γονείς της σύγχρονης εποχής που πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την ξέφρενη καθημερινότητα μεγαλώνοντας τρία αγόρια ηλικίας, 8, 12 και 15 ετών’.

Facebook
Δείτε πιο κάτω το τοπ-10 χωρών με τους περισσότερους χρήστες. Η Ελλάδα έχει λίγο πάνω από 1,8 εκατ.
1. ΗΠΑ 85 εκατ.
2. Μ. Βρετανία 20 εκατ.
3. Τουρκία 13 εκατ.
4. Καναδάς 12,5 εκατ.
5. Γαλλία 12 εκατ.
6. Ιταλία 11,5 εκατ.
7. Ινδονησία 9,3 εκατ.
8. Ισπανία 6,6 εκατ.
9. Αυστραλία 6,4 εκατ.
10. Αργεντινή 6 εκατ.
‘I would rather have a prostate exam on live television by a guy with very cold hands than have a Facebook page’, δήλωσε ο Τζορτζ Κλούνι.

Πρωτοσέλιδο της ημέρας
Ελευθεροτυπία και ‘Ρεύμα παγώνει τη Ν.Δ’. Κλείστε την πόρτα.

Μπάλα
Σάββατο
Σκάι 16.45, Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης
novasports1 16.45, Καβάλα – Ατρόμητος
novasports1 19.00, Ηρακλής - Λάρισα
Κυριακή
ΝΕΤ 16.45, Skoda Ξάνθη – Πανθρακικός
novasports1 16.45, Πας Γιάννινα – ΑΕΚ
novasports2 16.45, Λεβαδειακός - Εργοτέλης
novasports1 19.00 , Παναθηναϊκός – Άρης
novasports1 21.15, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

DVD και CD του σαββατοκύριακου

Έθνος (Κυριακή) - Open Range (Κέβιν Κόστνερ)

Έθνος (Κυριακή) - CD με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Βήμα (Κυριακή) - Jaws 2

Πρώτο Θέμα (Κυριακή) - CD με τραγούδια του Αντώνη Ρέμμου

Πρώτο Θέμα (Κυριακή) - Επεισόδια Friends

Real News (Κυριακή) - Εγκυκλοπαίδεια

Real News (Κυριακή) - Ασύλληπτοι Απατεώνες (Τζάκι Τσαν)

Real News (Κυριακή) - CD με τραγούδια της Δέσποινας Βανδή

Ελευθεροτυπία (Κυριακή) - Bitter Moon

Ελευθεροτυπία (Κυριακή) - CD με τραγούδια των αδερφών Κατσιμίχα

Καθημερινή (Κυριακή) - Αγκάθα Κρίστι (Miss Marple DVD)

Καθημερινή (Κυριακή) - Χοσέ Καρέρας (CD)

Νέα (Σάββατο) - Μέρες του ‘36 (Αγγελόπουλος)

Ραδιόφωνο
Το διάστημα 17 Αυγούστου με 13 Σεπτεμβρίου, ο Σκάι ήταν όπως πάντα στην κορυφή με 11,4% (μέσο ημερήσιο ποσοστό ακροατών). Ακολούθησαν, Ρυθμός με 9,2%, NovaΣπορ FM με 8,6%, ΕΡΑ Σπορ με 7,1%, Kiss FM με 7%, Λάμψη και Derti με 6,6%.
Ακόμα, o Best είχε 4,1%, ο Arrena 0,8%, το Kosmos 4,6%, o Εν Λευκώ 3,3%, ο Nitro 3,4%, o Real 4,1%, o Sentra 2,5%. Με στοιχεία από την Focus/Bari.

Μπάσκετ
Σήμερα Παρασκευή στις 19.30 ο αγώνας που οδηγεί στην τετράδα (απέναντι στην Ισπανία). Ελλάδα - Τουρκία στις 19.15 από τη ΝΕΤ. Στο Twitter ακολουθείστε εδώ.

Στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με το Δ.Τ, σε λίγες μέρες ο Άρης θα έχει το δικό του ραδιόφωνο. Ονομάζεται ΑΡΗΣ FM 92,8 και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ομίλου Τουρώνη (STAR FM, HEART FM, STAR FM Χαλκιδικής) με τον επίσημο Άρη.

ΠΗΓΗ:www.news247.gr

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυση καταθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής στον υπάνθρωπο που έκοψε τα αυτιά του σκύλου του... για πλάκα!

Άμεση η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής όπου πριν λίγες ημέρες διαδραματίστηκε μία κτηνωδία εναντίον ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του, καταθέτουν σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι.

Το θέμα ανέδειξε το adespoto.gr μετά από καταγγελίες και η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση.

Πρέπει κάποια στιγμή τέτοιοι υπάνθρωποι να παίρνουν την τιμωρία που τους αξίζει.

ΠΗΓΗ:www.fatsa-tv.blogspot.com

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ηλεκτρικό ρεύμα από...δέντρα


Η έννοια «πράσινη» ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας!




Η "τρελή" ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού - κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.
Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, υπ;o τον Αντρέας Μερσίν, έβαλε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι επίσης παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς από τη διαφορά του pH ανάμεσα στο δέντρο και το χώμα, μια χημική ανισορροπία που διατηρείται από τις μεταβολικές διαδικασίες του δέντρου. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.


Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παραχθεί ρεύμα υψηλότερης τάσης, ώστε να είναι χρήσιμο.
Τα δέντρα φαίνεται να μπορούν να παράγουν ένα συνεχές βολτάζ ανάμεσα στα 20 και σε λίγες εκατοντάδες μιλιβόλτ (ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του βολτ), δηλαδή πολύ λιγότερο από το ρεύμα τάσης 1,5 βολτ που παράγει μια συμβατική μπαταρία ΑΑ.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κάνοντας πειράματα με σφεντάμια, κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παρήγαγε το δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης. Ο μετατροπέας αυτός για αρκετή ώρα βρίσκεται σε φάση αναμονής (stand-by), καθώς αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από το δέντρο και κατά περιοδικά διαστήματα την απελευθερώνει με τάση 1,1 βολτ. Η περιοδικότητα της μετατροπής-ενίσχυσης του ρεύματος ελέγχεται από ένα συνδεδεμένο ρολόι (που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό επίσης από το δέντρο), το οποίο λειτουργεί στα 350 μιλιβόλτ και καταναλώνει ένα νανοβάτ ενέργειας.


Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology". Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι πάνω στον κορμό τους και οι οποίες θα παρακολουθούν είτε την υγεία του ίδιου του φυτού είτε την κατάσταση του γύρω περιβάλλοντος.
Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπου…βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!
Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρίας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Φέτος η εταιρία δοκίμασε πιλοτικά ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.


Μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, έδειξε πρόσφατα, με σχετικά πειράματα, ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Applied Physics Letters".

ΠΗΓΗ:www.prasino-xamomilaki.blogspot.com

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS



Το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα της Γης έχει σταθεροποιηθεί, αλλά μια μεγάλη τρύπα πάνω από την Ανταρκτική συνεχίζει να σχηματίζεται σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή για τον Όζον της Διεθνούς Ένωσης Μετεωρολογικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 16η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Προστασία του Στρώματος του Όζοντος, σε ανάμνηση της ημερομηνίας υπογραφής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (16 Σεπτεμβρίου 1987), το οποίο ελέγχει την παραγωγή και χρήση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί ένα από τα σπάνια στην ιστορία παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας επιστημόνων, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, καθώς επίσης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, συνιστώντας το κατάλληλο παράδειγμα ώστε η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί και σε άλλα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για το Όζον είναι "Καθολική συμμετοχή: Η προστασία του όζοντος ενώνει τον κόσμο". Οι ποσότητες στη στρατόσφαιρα του βρωμίου και του χλωρίου, των δύο κατ' εξοχήν ουσιών που βλάπτουν το όζον, έχουν μειωθεί. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως στο βόρειο ημισφαίριο, το όζον δείχνει τάσεις αύξησης.


Παρόλα αυτά, οι τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, δείχνουν ότι οι μέσες παγκόσμιες ποσότητες του όζοντος είναι μειωμένες κατά 3% στο βόρειο και κατά 6% στο νότιο ημισφαίριο σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα προ του 1980. Επιπλέον, μια μεγάλη τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, στο νότιο ημισφαίριο, κάνει την εποχική της εμφάνιση κάθε χρόνο.


Το 2007 αυτή η τρύπα του όζοντος είχε μέση έκταση 22 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 2008 ήταν αυξημένη στα 25 εκατ. τ.χλμ., ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την Ανταρκτική, που έχει έκταση περίπου 14 εκατ. τ.χλμ. Η πιο πρόσφατη μέτρηση, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2009, έδειξε ότι η τρύπα έχει έκταση πάνω από 22 εκατ. τ. χλμ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το όζον πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθ' όλη την επόμενη δεκαετία και δεν αναμένονται σημάδια ανάκαμψής του πριν το 2020.

Από την άλλη, όσον αφορά την Αρκτική, η μείωση του όζοντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες, που μεταβάλλονται σημαντικά στο βόρειο ημισφαίριο.

Η ουσιαστική ανάκαμψη του στρώματος του όζοντος αναμένεται να συμβεί γύρω στα μέσα του 21ού αιώνα, σαν συνέπεια των μειώσεων ή απαγορεύσεων των καταστροφικών χημικών ουσιών, τις οποίες επέβαλε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Όζοντος, υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στις αυξήσεις των "αερίων του θερμοκηπίου", (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.), στην ατμόσφαιρα και της ανάκαμψης του στρατοσφαιρικού όζοντος.

Η νέα αξιολόγηση για την παγκόσμια κατάσταση του στρώματος του όζοντος, θα δοθεί στη δημοσιότητα το 2011.

Πάντως, επί του παρόντος, μπορείτε να δείτε σε video την εξέλιξη της τρύπας του όζοντος κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2009.

Τέλος, για όσους και όσες ενδιαφέρονται, στις 11-16 Οκτωβρίου 2009 διοργανώνεται στην Αθήνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Γαλλίας μια εξαιρετικά σημαντική διμερής συνάντηση επιστημόνων και πολιτών για το περιβάλλον.

Το Φεστιβάλ ΓΕΩΣυναντήσεις θα αποτελέσει τη βάση για μία ετήσια συνάντηση όπου θα συζητούνται οι σχέσεις του Ανθρώπου και του Πλανήτη μας. Ο στόχος του προγράμματος του 2009 είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού της Ελλάδας στα προβλήματα και στις ειδικότητες των γεωλογικών επιστημών. Ομιλίες για το ευρύ κοινό, επιστημονικά ντοκιμαντέρ και συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να συζητήσουν με τους επιστήμονες. Οι συζητήσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικά προγράμματα επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας στις γεωλογικές επιστήμες.

ΠΗΓΗ:http://www.news247.gr/a/43!102016

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Ανακοίνωσε Ζίκο για δύο χρόνια

Ο Ζίκο είναι τελικά ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού με την ΠΑΕ να ανακοινώνει την πρόσληψή του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μόλις 24 ώρες μετά την αποχώρηση του Τιμούρ Κετσπάγια από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, η θέση αυτή καλύφθηκε από έναν από τους διασημότερους Βραζιλιάνους στον ποδοσφαιρικό κόσμο, τον Ζίκο.

Ο μέχρι πρότινος προπονητής της ΤΣΣΚΑ βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να έχει τις τελικές συζητήσεις και συμφώνησε με τον Σωκράτη Κόκκαλη για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

"Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της, για δύο χρόνια, με τον Βραζιλιάνο προπονητή Αρτούρ Αντούνες Κοίμπρα (Ζίκο)".

Το "who is who" του Ζίκο

Ο Άρτουρ Αντούνες Κοίμπρα, κατά κόσμον Ζίκο, γεννήθηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο στις 3 Μαρτίου 1953 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους άσους που έχει αναδείξει ποτέ το βραζιλιάνικο αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο επονομαζόμενος "λευκός Πελέ", ελέω της τεχνικής, του πανίσχυρου σουτ με το αριστερό και το δεξί πόδι αλλά και των εξαιρετικών χτυπημάτων φάουλ, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Πελέ τον Μάρτιο του 2004 ως ένας από τους 125 μεγαλύτερους παίκτες που βρίσκονται εν ζωή ενώ σύμφωνα πάντα με τον ίδιο "μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ο μόνος παίκτης που πλησίασε στο επίπεδό μου ήταν ο Ζίκο".

Τα λόγια αυτά που βγήκαν από τα χείλη του "μαύρου διαμαντιού" μόνο τυχαία δεν είναι αν σκεφτεί κανείς μερικά από τα κατορθώματα του Ζίκο εντός γηπέδων: παρουσία σε τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ (1978, 1982, 1986), 52 γκολ σε 72 παιχνίδια του με τη "σελεσάο", ενώ το αποκορύφωμα στην καριέρα του ήρθε το 1983 με την ανακήρυξή του ως καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη.

Το ξεκίνημα της λαμπρής καριέρας του στα γήπεδα έγινε το 1971, με τα 116 τέρματα σε 81 ματς με τη ομάδα νέων της Φλαμένγκο να του δίνουν το "εισιτήριο" για να διαβεί τις πύλες της ανδρικής ομάδας, την οποία υπηρέτησε για 16 συνολικά χρόνια (δύο θητείες).

Καταξίωση σε Βραζιλία, κορυφαίος "Ευρωπαίος" το 1983

Στο διάστημα της παρουσίας του μάλιστα στη "Φλα" ήταν ο παίκτης-κλειδί στην καταξίωσή της σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με τη Φλαμένγκο να κατακτά το 1981 Κόπα Λιμπερταδόρες και Διηπειρωτικό Κύπελλο, καθώς και τέσσερις εθνικούς τίτλους μέσα σε διάστημα οκτώ ετών (1980, 1982, 1983, 1987).

Τα επιτεύγματά του στη Βραζιλία δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους Ευρωπαίους, με την Ουντινέζε να είναι τελικά η ομάδα που απέσπασε την υπογραφή του και στην οποία αγωνίστηκε από το 1983 μέχρι το 1985.

Μπορεί στα δύο χρόνια που ήταν κάτοικος "Φρίουλι" να μην οδήγησε τις "ζέβρες" σε κάποιον τίτλο και να επέστρεψε στη Φλαμένγκο, ωστόσο άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στο Καμπιονάτο: 22 γκολ σε 37 συμμετοχές ήταν ο απολογισμός του, με τη πρώτη του σεζόν να τον βρίσκει να σημειώνει 19 τέρματα στο πρωτάθλημα, μόλις ένα λιγότερο από τον Μισέλ Πλατινί της Γιουβέντους και παρότι έπαιξε σε έξι ματς λιγότερα.

Οι τίτλοι τέλους για αυτό τον μεγάλο ποδοσφαιριστή έπεσαν το Δεκέμβριο του 1989, όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα στο μεγάλο ντέρμπι με τη Φλουμινένσε, ενώ δύο μήνες αργότερα αγωνίστηκε σε φιλικό της Φλαμένγκο με guest ομάδα που αποτελούνταν από ονόματα όπως οι Γκέρετς, Βαλντάνο, Κέμπες, Μπράιτνερ, Ρουμενίγκε και Φαλκάο.

Ο άνθρωπος των ρεκόρ για τη Φλαμένγκο

Ουσιαστικά, ο Ζίκο συνέδεσε σε συλλογικό επίπεδο το όνομά του με την χρυσή εποχή της Φλαμένγκο. Με 508 τέρματα είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη "Φλα" ενώ με τα 731 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με την κοκκινόμαυρη φανέλα βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας με τους παίκτες που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου.

Τόσο μεγάλη ήταν μάλιστα η ακτινοβολία του ώστε να εμπνεύσει τον Βραζιλιάνο τραγουδιστή Ζόρζε Μπενζόρ να γράψει ένα τραγούδι προς τιμήν του, με την ονομασία "Camisa 10 da Gávea".

Το "αντίο" του πάντως στα γήπεδα δεν έγινε στην πατρίδα του αλλά στην Ιαπωνία, καθώς την τριετία 1991-94 (δηλαδή από τα 38 μέχρι τα 41 του χρόνια) φόρεσε τη φανέλα των Σουμιτόμο Μέταλς και Κασίμα Άντλερς, με αποτέλεσμα να αποκτήσει στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το ιδιαίτερα κολακευτικό προσωνύμιο "Θεός του ποδοσφαίρου".

Όσον αφορά στην προπονητική του πορεία, αυτή έχει ως αφετηρία τους Κασίμα Άντλερς (1999-2002), ενώ το καλοκαίρι του 2002 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιαπωνίας τον επέλεξε ως αντικαταστάτη του Φιλίπ Τρουσιέρ για τον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Νικητής στη μάχη με τον "Χερ Ότο" στο Συνομοσπονδιών

Το καλοκαίρι του 2005 βγήκε νικητής στην αναμέτρησή του με τον Ότο Ρεχάγκελ στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (νίκη με 1-0 για τους Ιάπωνες επί της Εθνικής μας ομάδας), ενώ ο Ζίκο κατάφερε να πάει τους Ιάπωνες στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 με μία μόλις ήττα στα προκριματικά (τρίτη παρουσία της χώρας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Εκεί, ήρθε ο αποκλεισμός στην πρώτη φάση μετά την ισοπαλία με την Κροατία και τις ήττες από Βραζιλία και Αυστραλία (2-7 τα τέρματα), με τον ίδιο να υποβάλλει την παραίτησή του αμέσως μετά.

Τον Ιούλιο του 2006 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το next step στην καριέρα του, καθώς υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Φενέρμπαχτσε, με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν την ομάδα της Κωνσταντινούπολης για την επιλογή της.

Στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ, ενώ στη δεύτερη σεζόν όχι μόνο πέρασε τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά απέκλεισε και στους "16" την κάτοχο των δύο Κυπέλλων UEFA, Σεβίλλη, για να αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Τσέλσι (στον προηγούμενο γύρο οι "μπλε" είχαν αποκλείσει τον Ολυμπιακό).

Κέρδισε τίτλους, δόξα, λατρεία και... έφυγε από Φενέρ

Οι οπαδοί της "Φενέρ" του έδωσαν το προσωνύμιο "Ο Βασιλιάς Αρθούρος" και όχι άδικα, από τη στιγμή που έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως παρόλα αυτά δεν θέλησε να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον τουρκικό σύλλογο, υποβάλλοντας επίσημα την παραίτησή του στις 10 Ιουνίου 2008.

Λίγους μήνες αργότερα, αυτοπροτάθηκε για τον πάγκο της Νιούκαστλ μετά την παραίτηση του Κέβιν Κίγκαν λέγοντας ότι θα ήταν προνόμιο και τιμή για εκείνον να αναλάβει έναν σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ όπως οι "καρακάξες", αλλά τελικά κατέληξε πιο.. ανατολικά στον παγκόσμιο χάρτη, και συγκεκριμένα στο Ουζμπεκιστάν για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπουνιοντκόρ.

Η περιπέτειά του όμως εκεί είχε ημερομηνία λήξης, με τον Ζίκο να γίνεται στη συνέχεια προπονητής της ΤΣΚΚΑ Μόσχας αλλά να βλέπει την "πόρτα της εξόδου" στις 10 Σεπτεμβρίου 2009.

Ο Χουάντε Ράμος τον αντικατέστησε αυτόματα στον πάγκο των Μοσχοβιτών και τώρα φαίνεται πως δεν θα μείνει ούτε εβδομάδα στο ταμείο ανεργίας, με τον Ολυμπιακό να είναι πιθανότατα ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του θρυλικού Ζίκο.

ΠΗΓΗ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μετά από 5 χρόνια απραξίας, το Λιμενικό εδέησε να αξιοποιήσει τα αεροπλάνα και κυρίως τα ελικόπτερά του που έμειναν <<στο ράφι>> από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Πριν μερικές μέρες η ΕΑΒ ανέλαβε την συντήρησή τους, βελτιώνοντας την γκάμα των δράσεων της.

Παιδιά με το πάσο σας, έχουμε χρόνια μπροστά μας....

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πέθανε ο Norman Borlaug, «πατέρας» της «Πράσινης Επανάστασης»

Ο αμερικανός αγροτικός επιστήμονας Νόρμαν Μπορλάουγκ, θεωρούμενος ο «πατέρας» της «Πράσινης Επανάστασης» στην παγκόσμια γεωργία, στον οποίο απονεμήθηκε το 1970 το βραβείο Νόμπελ για τη ζωτική συνεισφορά του στην καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, πέθανε από καρκίνο, στο Τέξας, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Μπορλάουγκ είχε συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία γεωργικών καλλιεργειών υψηλής απόδοσης και σε άλλες αγροτικές καινοτομίες, πολύ σημαντικές ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί ειδικοί τον θεωρούν ουσιαστικά τον άνθρωπο που θεμελίωσε την λεγόμενη "πράσινη" επανάσταση στην παγκόσμια γεωργία, αποτρέποντας την παγκόσμια πείνα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και σώζοντας πιθανώς 1 δισ. ζωές. Χάρη στην "πράσινη επανάσταση", η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1960 - 1990.

"Ο Νόρμαν Μπορλάουγκ έσωσε περισσότερες ζωές από κάθε άλλο άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία", δήλωσε η Τζοσέτ Σίραν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Ένα βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006 για τη ζωή του, είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ο άνθρωπος που έθρεψε τον κόσμο", αν και παραμένει σχεδόν άγνωστος στη διεθνή κοινή γνώμη. Εν μέρει επιστήμονας και εν μέρει ανθρωπιστής, που νοιαζόταν αληθινά για τις ζωές των άλλων, ο γεννημένος το 1914 στην αγροτική Αϊόβα Μπορλάουγκ συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι ο κόσμος χρειάζεται βελτιωμένες αγροτικές ποικιλίες, φιλικές προς τον αγρότη κρατικές οικονομικές πολιτικές και βελτιωμένες υποδομές και θεσμούς, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές.

Ο Μπορλάουγκ, που υπήρξε καθηγητής αρχικά στο πανεπιστήμιο Κορνέλ και στην συνέχεια στο πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας, αμέσως μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να πειραματίζεται στο Μεξικό με τις διασταυρώσεις ποικιλιών για την παραγωγή σιταριού ανθεκτικού στις ασθένειες και πιο αποδοτικού ανά στρέμμα. Κάτι ανάλογο έκανε για το ρύζι και το καλαμπόκι στην Ασία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ν.Αμερική. Έγινε γνωστός -και αγαπητός- καθώς εργαζόταν ο ίδιος σκληρά στα χωράφια και δεν περιοριζόταν στην τυπική ζωή του επιστήμονα μέσα σε ένα εργαστήριο.

Οι βελτιώσεις τις οποίες πέτυχε, επέτρεψαν την σημαντική αύξηση της γεωργικής παραγωγής διεθνώς, σε μια συγκυρία που χρειαζόταν επειγόντως κάτι τέτοιο, καθώς η βελτίωση των συνθηκών υγείας σε πολλές χώρες, είχε οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να προβάλλει πλέον το φάσμα της πείνας. Η γεωργική επιτυχία του Μπορλάουγκ στη δεκαετία του ΄60 συνέπεσε με την έκδοση του μπεστ-σέλερ "Η βόμβα του πληθυσμού", που προειδοποιούσε για την απειλή του υπερπληθυσμού.
Παρέμεινε ενεργός μέχρι σχεδόν το τέλος της δεκαετίας του ΄90 και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της βιοτεχνολογίας ως απαραίτητης μεθόδου για την καταπολέμηση της πείνας και ως συνέχισης της "πράσινης επανάστασης" για την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας διεθνώς.

ΠΗΓΗ:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com

150 ΧΡΟΝΙΑ BIG BEN


Διαφωνίες, εχθρότητες, υποψίες και δικαστικές διαμάχες που κράτησαν 25 χρόνια, καθυστέρησαν την κατασκευή ενός τέτοιου έργου που υμνούσε την ακρίβεια. Τελικά τα κατάφερε και όχι μόνο μετράει σήμερα 150 χρόνια ζωής, αλλά και αποτέλεσε σύμβολο μιας χώρας.

Ανάμεσα στα 97 σχέδια που επιλέχτηκαν μετά την μεγάλη φωτιά του 1834, ήταν και αυτό του αρχιτέκτονα Τσαρλς Μπάρι και στο οποίο αρχικά δεν ήταν ο πύργοσ με το ρολόι. Στο πλαίσιο ενός γιγάντιου έργου, η καμπάνα του ρολογιού που κατασκευάστηκε το 1856 μεταφέρθηκε ως τον πύργο με άμαξα την οποία έσερναν 16 λευκά άλογα, την ώρα που ο κόσμος ζητοκραύγαζε με ενδιαφέρον. Η λειτουργία της καμπάνας δοκιμαζόταν καθημερινά για ένα χρόνο ώσπου ξαφνικά παρουσιάστηκε μια ρωγμή 1.2 μέτρων.

Κανένας δεν αναλάμβανε να το φτιάξει, αν και όλα έδειχναν τον σχεδιαστή του ρολογιού Έντμουντ Μπέκετ Ντένισον ο οποίος επειδη δεν ήταν ικανοποιημένος από την ηχού της, διπλασίασε το βάρος του σφυριού.

Η δεύτερη καμπάνα τοποθετήθηκε στις 10 Απριλίου 1858 και ήταν 2.5 τόνους ελαφρύτερη από την πρώτη. Ο ήχος της ακούστηκε πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου 1859, αλλά 2 μήνες μετά η καμπάνα ράγισε και έπαψε να χτυπα για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο πιο αξιόπιστος μύθος για την ονομασία του ρολογιού λέει ότι πήρε το όνομά του από τον Σερ Μπέντζαμιν Χολ, τον υπεύθυνο για την παραγγελία του ρολογιού.

Καθεμιά από τις 4 όψεις του ρολογιού, αποτελείται από μια σιδερένια <<κορνίζα>> διαμέτρου 7 μέτρων, που υποστηρίζει 312 κομμάτια γυαλιού. Ο λεπτοδείκτης ζυγίζει 100 κιλά, έχει μήκος 4,2 μέτρα και οι κύκλοι που κάνει κάθε χρόνο θα κάλυπταν μια απόσταση 190 χιλιομέτρων. Ο ωροδείκτης ζυγίζει 300 κιλά και έχει μήκος 2.7 μέτρα.

Το Μπιγκ Μπεν είναι πια το σύμβολο της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Λονδρέζοι έχουν ταυτίσει τον ερχομό της νέας χρονιάς με τους ήχους του, καθώς ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συντονίζονται στους χτύπους του για να σημάνουν το νέο έτος.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ??????


Τελικά ποιος ευθύνεται για το ότι γίναμε στο ίδιο έργο θεατές στην φωτιά της ΒΑ Αττικής, όπως πριν 2 χρόνια στην Ηλεία και στην Πάρνηθα? Τότε έφταιγε ο <<στρατηγός>> άνεμος και τώρα τα πεύκα που καίγονται εύκολα. Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση ήταν συντονισμένη και έκανε ότι ήταν δυνατόν για να σβήσει την φωτιά και να περιορίσει την καταστροφή.
-Αλλά για ποιο συντονισμό να μιλήσουμε όταν μπορεί σε ένα σημείο να ήταν 20 υδροφόρες και 500 μέτρα πιο πάνω να τελειώνει το νερό στο Πυροσβεστικό Όχημα και αυτό να πάει να ξαναγεμίσει σε άλλη κατεύθυνση?
-Όταν χιλιάδες εθελοντές πήγαν να βοηθήσουν και καμία Αρχή δεν ήθελε να τους αξιοποιήσει?
-Όταν ο γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας το Σάββατο το μεσημέρι μιλούσε στην τηλεόραση <<για ένα μικρό προβληματάκι που υπήρχε στο Γραμματικό>> και ότι <<κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νομός Αττικής, που σημαίνει ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και θα βοηθήσουν>>!!!
-Όταν ο πρωθυπουργός δεν αφήνει τους πιλότους να ξεκουραστούν μετά από 15 ώρες συνεχόμενες μάχες με τις φωτιές, γιατί ήθελε να τους ευχαριστήσει!!!!!!
-Για ποια Πυρόσβεση και Δασοπροστασία μιλάμε όταν κανείς από τους αρμοδίους δεν ασχολείται με την πρόληψη και κανείς στην Πυροσβεστική δεν θέλει να μάθει δασοπυρόσβεση? Μια Πυροσβεστική που μετά από 10 χρόνια ανάληψης της ευθύνης, παραμένει δασοφοβική?
-Γιατί η Πυροσβεστική δεν έχει κάνει μελέτη για το τι συνέβη το 2007 ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να ξανασυμβεί? Γιατί εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε διοικητικά αλλά ούτε και ποινικά στους υπεύθυνους εκείνης της καταστροφής?
-Γιατί την μελέτη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δασικές πυρκαγιές του 2007, με τίτλο ForestFires, δεν την έχουν διαβάσει εδώ και 2 χρόνια?
-Γιατί παρόλο που η Αττική καιγόταν 3 μέρες κανένας δασάρχης δεν έκανε διάνοιξη ζωνών στα βουνά και σε σημεία που εύκολο και χωρίς περιβαλλοντικό κόστος?
-Γιατί ακόμα και στην περιοχή από το ύψος της Νέας Μάκρης μέχρι το Πικέρμι δεν ανοίχτηκε πουθενά καμία ζώνη ώστε να σταματήσει το μέτωπο με αποτέλεσμα να διανύσει 20 χιλιόμετρα? Σε 10 χρόνια, είναι η τρίτη φορά που φωτιά κάνει την ίδια διαδρομή…
Τελικά ξέρετε για τι μιλάμε? Για φωτιά που έκαψε 10.000 στρέμματα κυρίως χαμηλής και θαμνώδους βλάστησης και ελάχιστες δασικές και δενδρώδεις εκτάσεις…

ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ….


Ξέρατε ότι στο Αιγαίο έχουμε κοράλλια? Εμείς πάντως, όχι… Αν δεν ήταν ο υφυπουργός εκ των Μητσοτακικών Γεωργίας, Κ. Κιλτίδης αλλά και η περιβαλλοντική οργάνωση <<Αρχιπέλαγος>>, δεν θα το είχαμε πληροφορηθεί ακόμα και δεν θα είχαμε επίσης μάθει τι μπορεί να συμβεί όταν δοθούν άδειες αλιείας χωρίς επαρκή ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα.
Η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο Κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες που υπέγραψε πρόσφατα ο Υφυπουργός, φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις και σύμφωνα με το <<Αρχιπέλαγος>> παίζεται το μέλλον ενός σπανίου φυσικού πόρου που βρίσκεται στο Αιγαίο, αφού ταυτόχρονα δεν μπορεί να προστατευτεί από ανεξέλεγκτες αλιευτικές δραστηριότητες.
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για λόγους προστασίας του αποθέματος των κοραλλιών. Η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καταστροφή. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών αλιείας, οι περισσότερες από αυτές έχουν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες υπό την μορφή υπεργολαβίας.
Εκείνο που έχει ειδική αξία και είναι απορίας άξιον, είναι με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το Υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κοραλλιού για αλιεία.