Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ….


Ξέρατε ότι στο Αιγαίο έχουμε κοράλλια? Εμείς πάντως, όχι… Αν δεν ήταν ο υφυπουργός εκ των Μητσοτακικών Γεωργίας, Κ. Κιλτίδης αλλά και η περιβαλλοντική οργάνωση <<Αρχιπέλαγος>>, δεν θα το είχαμε πληροφορηθεί ακόμα και δεν θα είχαμε επίσης μάθει τι μπορεί να συμβεί όταν δοθούν άδειες αλιείας χωρίς επαρκή ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα.
Η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο Κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες που υπέγραψε πρόσφατα ο Υφυπουργός, φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις και σύμφωνα με το <<Αρχιπέλαγος>> παίζεται το μέλλον ενός σπανίου φυσικού πόρου που βρίσκεται στο Αιγαίο, αφού ταυτόχρονα δεν μπορεί να προστατευτεί από ανεξέλεγκτες αλιευτικές δραστηριότητες.
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για λόγους προστασίας του αποθέματος των κοραλλιών. Η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καταστροφή. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών αλιείας, οι περισσότερες από αυτές έχουν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες υπό την μορφή υπεργολαβίας.
Εκείνο που έχει ειδική αξία και είναι απορίας άξιον, είναι με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το Υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κοραλλιού για αλιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: