Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οργιάζουν οι επιτήδειοι αγοραστές κοσμημάτων και χρυσαφικών

Οργιάζουν οι επιτήδειοι αγοραστές κοσμημάτων και χρυσαφικών


Εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου και αγοράζουν όσο-όσο…

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν μικρομάγαζα και γραφεία, τα οποία αγοράζουν χρυσό σε κάθε μορφή: κοσμήματα, λίρες, πλάκες και οτιδήποτε άλλο. Εκμεταλλευόμενοι την εξαιρετικά δεινή συγκυρία για τα νοικοκυριά, που τα έχει οδηγήσει στο να έχουν ανάγκη από μετρητά, εμφανίζονται όπου μπορούν και με κάθε τρόπο, ώστε να τα… «εξυπηρετήσουν».

Διαφημίζονται παντού, αφήνοντας για παράδειγμα διαφημιστικά στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, όπως αυτό που βλέπετε, όπου -για ευνόητους λόγους- έχουμε καλύψει τη διεύθυνση και τα τηλέφωνα του συγκεκριμένου γραφείου.

Όντας ιδιαίτερα έμπειροι σε αυτή τη… δουλειά, μπορούν να κρίνουν το μέγεθος της ανάγκης τα κάθε υποψήφιου πελάτη και -αναλόγως- πιέζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, αγοράζουν στην κυριολεξία κοψοχρονιά κοσμήματα και λοιπά χρυσαφικά μεγάλης αξίας, σε μια περίοδο, όπου η τιμή του χρυσού καταγράφει σημαντικά κέρδη και οι προβλέψεις μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο.

Η διατροφική αξία του καρπουζιού

Η διατροφική αξία του καρπουζιού

Καταναλώστε άφοβα!

To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα. Επίσης, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια 5.000 χρόνια πριν!

Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό. Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας.



Θρεπτική Αξία Καρπουζιού ανά 100γρ

Νερό: 91,45
Ενέργεια σε kcal: 30
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
Λιπαρά σε γρ: 0,15
Λυκοπένιο σε mcg:4532


Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού


Σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα
Ως φυσικό φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με 30γρ φέτα και 2 φρυγανιές
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με μια μπάρα δημητριακών

Συμπερασματικά θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι το καρπούζι παχαίνει ή το καρπούζι έχει πολλή ζάχαρη. Απεναντίας, τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας 300γρ καρπούζι ημερησίως (ίσο με ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις του στη σιλουέτα σας μικρές.


Πηγή: iatronet.gr

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντιηλιακά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντιηλιακά

Προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει ένα αντηλιακό; Είναι όντως καλύτερα τα αντηλιακά με SPF πάνω από 50 από αυτά που έχουν SPF 30; Τι σημαίνει «ευρέος φάσματος»; Είναι όλα τα συστατικά των αντηλιακών εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή; Και γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα του πιο επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος, από τότε που άρχισε η ευρεία χρήση των αντηλιακών;

Ακόμα και να έχει συννεφιά εκεί όπου βρίσκεστε, οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου που φτάνουν στο δέρμα σας είναι πιο έντονες απ’ ό,τι τις άλλες εποχές του χρόνου.


Προστασία και φάσμα

Υπάρχουν κυρίως δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας: η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος και η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία δημιουργεί ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.
Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF) που αναγράφουν τα αντηλιακά αφορά την προστασία έναντι της UVB. Όσο πιο υψηλός είναι ο SPF τόσο περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο πριν πάθει έγκαυμα.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η βαθμολόγηση των αντηλιακών – άρα του SPF – έχει γίνει φορώντας κάποιος ένα παχύ στρώμα αντηλιακού και όχι με την ελάχιστη ποσότητα που είθισται να χρησιμοποιούμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για να έχει αποτέλεσμα το αντηλιακό, ένας ενήλικος με μαγιό πρέπει να αλείφεται με τρεις κουταλιές της σούπας αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Ωστόσο, εμείς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το ένα τέταρτο ή στην καλύτερη περίπτωση τη μισή από αυτήν την ποσότητα.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα του SPF πάνω από το 30 (το 30 δεσμεύει το 97% της UVB όταν χρησιμοποιείται σε παχύ στρώμα) αυξάνεται μόνον κατά 1% ή 2%. Ομως, με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, ένα αντηλιακό με SPF 30 αντιστοιχεί σε προστασία ίση με... 2,3 έως 5,5, ενώ ένα αντηλιακό με SPF 50 αντιστοιχεί σε προστασία 2,7 έως 7,1, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin».
Η UVA, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, δεν αντικατοπτρίζεται στον SPF. Η φράση «ευρέος φάσματος» υποδηλώνει και προστασία από την UVA, δεν υπάρχει όμως αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Όπως και να έχει, οι δερματολόγοι συνιστούν να διαλέγουμε αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 30 ή 50 και πριν εκτεθούμε στον ήλιο να κάνουμε επάλειψη με αρκετή ποσότητα κάθε δύο ώρες, διότι καθώς περνάει η ώρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Εξάλλου, ακόμα και να αναγράφει το αντηλιακό ότι αντέχει στο νερό (water resistant) πρέπει να επαναλαμβάνεται η επάλειψη μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσουμε πολύ.


Το μελάνωμα

Πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση εμφάνισης του μελανώματος σχετίζεται με τα αντηλιακά. Ωστόσο, οι πιθανές εξηγήσεις είναι άλλες. Κατ’ αρχήν, με τα αντηλιακά ο κόσμος άρχισε να εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς με μελάνωμα έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα πολύ πριν αρχίσουν να φορούν αντηλιακό – και πέντε ηλιακά εγκαύματα ανά δεκαετία σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η αύξηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι γίνεται πιο εύκολα διάγνωση του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες.
Όσον αφορά την ασφάλεια των αντηλιακών, εξαιτίας κάποιων ευρημάτων σε ζώα υπήρξαν ανησυχίες για την οξυβενζόνη και την πιθανή δράση της στο ορμονικό σύστημα, τα νεώτερα στοιχεία όμως δεν τις επιβεβαίωσαν.
Ένα άλλο συστατικό, το retinyl palmitate, μετατρέπεται στο δέρμα σε μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, γι’ αυτό και τα αντηλιακά που το περιέχουν δεν συνιστώνται στις εγκύους και στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι.

Όσον αφορά τον συνδυασμό αντηλιακού με εντομοαπωθητικό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δεν τον συνιστούν.

Μη σας ξεγελά, τέλος, η τιμή ενός αντηλιακού. Ακριβότερο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του περιοδικού «Consumer Reports».


Άλλα μέτρα

Η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο παραμένει η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι και το προστατευτικό ντύσιμο με μακριά μανίκια, παντελόνι και καπέλο τις υπόλοιπες ώρες.

Να θυμάστε ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, εντείνοντας την έκθεσή σας σε αυτήν ακόμα και αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα, καθώς και ότι τα βρεγμένα ρούχα παρέχουν από ελάχιστη έως καθόλου προστασία.

Τα σύννεφα, εξάλλου, δεν αποτελούν εμπόδιο για την υπεριώδη ακτινοβολία, συνεπώς ακόμα και όταν έχει συννεφιά, τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.

Οσον αφορά την έκθεση στον ήλιο που απαιτείται για να παραγάγει ο οργανισμός την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα πρέπει να εκθέτουν χέρια, πρόσωπο ή πλάτη χωρίς αντηλιακό 15 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο (χωρίς να καίγονται όμως). Οσοι έχουν σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται περισσότερη ώρα.


Πηγή: ygeia.tanea

Πράσινη Κυριακή στο Ζάππειο

Πράσινη Κυριακή στο Ζάππειο

Με συμβουλές και προτάσεις με οικολογική ευαισθησία

Την Κυριακή 3 Ιουλίου το πράσινο γιορτάζει. Από τις 11:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα, ο χώρος θα πλημμυρίσει χρώματα, αρώματα, λουλούδια και δέντρα. Ειδικοί από τα φυτώρια «Αντεμισάρη», θα παρουσιάσουν προτάσεις και θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές για να μεταμορφώσετε τη βεράντα, την ταράτσα ή τον κήπο, πάντα με οικολογική ευαισθησία. Ελάτε να εκπαιδευτείτε στη μεταφύτευση και πάρτε δώρο το δικό σας φυτό!

Το Ράδιο Εννέα 98,9, το Channel 9, ο πολυχώρος της Αίγλης Ζαππείου και τα Φυτώρια «Αντεμισάρη», σας προσκαλούν στο Ζάππειο για να περάσετε μια αξέχαστη «πράσινη Κυριακή» γεμάτη εκπλήξεις.

Οι εκπλήξεις και τα δώρα όμως δεν σταματούν εδώ: Δωροεπιταγές μεγάλης αξίας από τα φυτώρια «Αντεμισάρη», γεύματα και ποτά από τον πολυχώρο της Αίγλης Ζαππείου και εισιτήρια για τον πιο όμορφο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, το Cine Αίγλη, θα κληρωθούν στους τυχερούς επισκέπτες.

Κυριακή 3 Ιουλίου, Ράδιο Εννέα 98,9, Channel 9, πολυχώρος Αίγλη Ζαππείου και φυτώρια «Αντεμισάρη» σας περιμένουν όλους για μια ξεχωριστή «πράσινη Κυριακή»!

Νεκρό αρκουδάκι ενός έτους

Νεκρό αρκουδάκι ενός έτους

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων

Ένα αρκουδάκι, μόλις ενός έτους, έχασε τη ζωή του, πιθανότατα σε τροχαίο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αθαμανίας-Γαρδικίου του νομού Τρικάλων.

Στο σημείο έφτασα άμεσα η ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μαζί με εκπρόσωπο του δασαρχείου και τον κτηνίατρο Πύλης, προκειμένου να γίνει νεκροψία. «Δυστυχώς όμως», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «το αρκουδάκι βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου του, με πιθανότερο να θεωρείται ότι έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος».

Τα τελευταία χρόνια πάντως, σύμφωνα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ζώων την εποχή αυτή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επαναφέρει συνεχώς (με υπομνήματα και συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων) το ζήτημα τόσο της κατάλληλης περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων (Εγνατία οδός) σε περιοχές παρουσίας αρκούδας, όσο και την ανάγκη τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης στο παλιό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε οι οδηγοί να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες, και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Οι αχινοί μας βλέπουν

Οι αχινοί μας βλέπουν

Δεν έχουν μάτια, είναι ολόκληροι ένα μάτι!

Αν ψάξετε δεν θα βρείτε μάτια πουθενά. Όμως οι αχινοί, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, έχουν πολύπλοκα «μάτια» και τα βγάζουν πέρα μια χαρά χωρίς καθόλου όργανα της όρασης. Ειδικά οι αχινοί έχουν οδηγηθεί, από την εξέλιξη του είδους τους, να βλέπουν χωρίς εξειδικευμένα όργανα αλλά μέσα από ολόκληρο το σώμα τους, το οποίο κατά κάποιο τρόπο, συνιστά ένα τεράστιο μάτι.

Σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα, όλος ο ενήλικος αχινός μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πελώριο μάτι, ενώ η σκιά που ρίχνει ο σκελετός του ζώου πάνω στα φωτοευαίσθητα κύτταρα του σώματός του, μπορεί να του προσδώσει κατευθυντική όραση.

Τα περισσότερα ζώα αντιδρούν στο φως και έχουν αναπτύξει ένα άκρως εξελιγμένο τρόπο να βλέπουν πολύπλοκες εικόνες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Τα μάτια των ανθρώπων και των εντόμων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και οι αχινοί όμως αντιδρούν στο φως, παρόλο που δεν διαθέτουν μάτια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αχινοί διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του φωτοευαίσθητου ιστού στο ανθρώπινο μάτι. Έτσι, οι αχινοί έχουν αρκετά γονίδια που μπορούν να κωδικοποιούν μια ευρέως διαδεδομένη πρωτεΐνη της όρασης, την οψίνη.

Η νέα έρευνα μελέτησε κατά πόσο η οψίνη είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία, οπότε θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ορισμένοι φωτο-υποδοχείς, δηλαδή αισθητηριακές δομές που αντιδρούν στο φως. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες έθεσαν το ερώτημα από πού ακριβώς βλέπει ο αχινός. Τελικά, η απάντηση που προέκυψε από την μελέτη του θέματος, είναι ότι οι υποδοχείς του φωτός δεν είναι εντοπισμένοι, όπως στα συμβατικά μάτια, αλλά βρίσκονται διάσπαρτοι τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση ζώου, κυρίως στα «πόδια» του, με συνέπεια η ικανότητα «όρασης» του αχινού να βρίσκεται κατανεμημένη σε όλο ουσιαστικά τον οργανισμό του.

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα!


Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί στον ήλιο χωρίς γυαλιά; Τι κακό κάνουν τα γυαλιά μαϊμού; Το ήξερες ότι έχουν ημερομηνία λήξης;





Ήξερες ότι γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά για τα μάτια των παιδιών; Ένα παιδί χωρίς αν δεν φοράει γυαλιά ηλίου και είναι εκτεθειμένο στην ακτινοβολία του, μπορεί να πάθει ακόμα και καρκίνο στα βλέφαρα. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι τα γυαλιά μαϊμού, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί ο φακός, αλλά και ότι έχουν ημερομηνία λήξης!
Χειμώνα καλοκαίρι είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου για τα παιδιά. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σήμερα με την γνωστή τρύπα του όζοντος να αντλεί την υγεία όλων μας, τα γυαλιά ηλίου επιβάλλονται και για τις πολύ μικρές ηλικίες. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει από απλούς ερεθισμούς μέχρι και καρκίνο στα βλέφαρα των παιδιών.
Το μάτι γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή του στην ακτινοβολία της οποίας οι συνέπειες είναι αθροιστικές. Οι ακτίνες εισχωρούν πιο εύκολα στις κόρες των παιδικών ματιών απ' ότι στους ενήλικες επειδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την ικανότητα να συστέλλονται κάτω από το έντονο φως.
Έτσι προσβάλλονται τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος με συμπτώματα έντονο πόνο, φωτοφοβία, ελάττωση της όρασης και πρώιμο καταρράκτη. Μην παίζετε λοιπόν με την όραση των παιδιών σας!

Ένοχοι για την επιδημία του E.coli σπόροι από την Αίγυπτο;


Σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο μπορεί να αποτελούν την πηγή της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι αρχικές έρευνες ευρωπαίων επιστημόνων.

Από τις αρχές Μαΐου, όταν ξέσπασε η επιδημία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές Μαΐου από επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli. Σχεδόν όλοι όσοι ασθένησαν ζουν στη Γερμανία ή είχαν ταξιδέψει πρόσφατα εκεί.

Τόσο η επιδημία στη Γερμανία, όσο και το μικρότερο ξέσπασμα της μόλυνσης από το E.coli που επικεντρώθηκε γύρω από τη γαλλική πόλη Μπορντό συνδέθηκαν με τα φύτρα σπόρων.

Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) που εδρεύει στη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Ιταλία δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι "ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων".

Η έρευνα προς τα πίσω στη διατροφική αλυσίδα προοδεύει και έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι "σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα" της επιδημίας, αναφέρουν οι ειδικοί σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ECDC αργά χθες.

Η εκπρόσωπος της EFSA Λουσία ντε Λούκα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι σπόροι αυτοί εισήχθησαν από την Αίγυπτο μέσω μίας μόνο γερμανικής εταιρείας εισαγωγής σπόρων. "Οι έρευνες συνεχίζονται", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Η γερμανική εταιρεία οργανικών σπόρων agaSAAT ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει σπόρους στην Thomson & Morgan, μια βρετανική εταιρεία σπόρων, το όνομα της οποίας αναφέρθηκε ως πιθανή πηγή του ξεσπάσματος της μόλυνσης με E.coli στη Γαλλία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σπόροι αυτοί είχαν λάβει έγκριση από τις υγειονομικές αρχές έπειτα από έλεγχο.

"Στείλαμε σπόρους στην Thomson & Morgan στη Βρετανία, αλλά οι σπόροι αυτοί δεν ήταν μολυσμένοι με E.coli", δήλωσε ο διευθυντής της agaSAAT Βέρνερ Αρτς.

"Κάνουμε μικροβιολογικούς ελέγχους στους σπόρους μας και δεν υπήρξαν θετικά τεστ για E.coli", προσέθεσε, σημειώνοντας ότι "αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από τις γερμανικές υγειονομικές αρχές".

Η Thomson & Morgan ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει ορισμένες ποικιλίες σπόρων από την αγορά και ότι συστήνει στον κόσμο να μην τους καταναλώνει ή τους καλλιεργεί. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν αποσύρει κανένα από τα προϊόντα της.

Οι ερευνητικές ομάδες των ECDC και EFSA προειδοποίησαν ωστόσο ότι η μόλυνση των σπόρων μπορεί να προέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο στη μακρά και περίπλοκη αλυσίδα προμήθειας, ανάμεσα στην παραγωγή των σπόρων, τη μεταφορά, το πακετάρισμα και τη διανομή, οπότε "αυτό σημαίνει ότι κι άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός"


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Μνημόνιο για 56 δήμους - Είναι όλοι καταχρεωμένοι - Δείτε την λίστα

Και οι 56 παρουσιάζουν συνολικό χρέος άνω του 100% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.





Μέχρι τις 5 Μαϊου οι Δήμοι με συνολικό χρέος άνω του 100% των τακτικών εσόδων είναι οι εξής:

Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας, Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμορφώσεως,, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας, Σερβίων-Βελβεντού, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας και Διρφύων-Μεσσαπίων

'Ολοι θα υποχρεωθούν να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστει ποιό θα είναι, ούτε ποιές θα είναι οι συνέπειες για τους δημότες τους!

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη ο οποίος ζητούσε από την κυβέρνηση να τον ενημερώσει πόσοι Δήμοι βρίσκονται στην "πορτοκαλί" ζώνη και πόσοι στην "κόκκινη".


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr


53χρονος ήρθε δεύτερος στις εξετάσεις για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο


Με γενικό βαθμός 19,9 ήρθε δεύτερος και κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση για το πανεπιστήμιο. Όμως δεν είναι 18 χρονών αλλά...53!

Ένας 53χρονος έλαβε την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στις παγκύπριες εξετάσεις για είσοδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Πρόκειται για τον Ευάγγελο Ευαγγέλου από τη Λάρνακα, ο οποίος με γενικό βαθμό κατάταξης 19,9 εισήλθε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Ευαγγέλου, ο οποίος είναι φιλόλογος και πρόσφατα προήχθη στη θέση διευθυντή Λυκείου, ανέφερε ότι οι σπουδές της Νομικής ήταν νεανικό του όνειρο, το οποίο πλέον μπορεί να υλοποιήσει.
Πρώτος με γενικό βαθμό κατάταξης 20, ήλθε ο Ματθαίου Ανδρέας από τη Λάρνακα, ο οποίος εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μεταξύ των δέκα πρώτων των εξετάσεων πέντε είναι από την Λάρνακα, τέσσερις από την Λευκωσία και μια από την Λεμεσό.


Απαγορευμένο και το “θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες” για το ΠΑΣΟΚ


Μετά τη Μυρσίνη Λοϊζου που απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του ¨καλημέρα Ήλιε” του πατέρα της Μάνου, έρχεται και ο Ηλίας Ανδριόπουλος να πει “απαγορεύεται”




Άμεσα συνδεδεμένο σε πλατείες και σε Τ.Ο. Οργανώσεις το τραγούδι “θα σε ξανάβρω στου μπαξέδες” του συνθέτη, πλέον είναι στα απαγορευμένα
Όπως τονίζει ο συνθέτης, “ποτέ ένα καλό τραγούδι , αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη”, εκφράσεις βαριές σε περίοδο έντονα φορτισμένη.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
“Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.
Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς, στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.
Έχοντας υπ' όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου 'Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες', στίχοι Μ. Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του '21, τον Μακρυγιάννη”.


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr


Μακαρονοσαλάτα

Σαλάτα με μακαρόνια βίδες

Μακαρονοσαλάτα 2

Συστατικά


  • τόνος
  • ένα γιαούρτι
  • αγγουράκι τουρσί
  • πέντε κουταλιές σούπας μαγιονέζα
  • λίγο κέτσαπ
  • μιά κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • λίγο καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα
  • δυο κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ένα πακέτο μακαρόνια βίδες βρασμένα
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο
  • τυρί σκληρό της αρεσκείας μας κομμένο σε κυβάκια

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπώλ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατώνουμε.
  2. Φυλλάσετε στο ψυγείο

πηγή: www.sintagespareas.gr

Ιούλιος πορθητής-Παντελής Θαλασσινός

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ιστορίες αστυνομικής τρέλας…


Η χθεσινή μέρα με άφησε με έναν βραχνιασμένο λαιμό, με αδυναμία να κοιμηθώ πάνω από 5 ώρες, με οργή και με πείσμα. Αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο των λίγων μετατράπηκε σε εμπειρία των πολλών. Η αστυνομική βία δηλαδή. Η πληρωμένη βία για συγκεκριμένους σκοπούς που ξεπερνούν τη λογική. Κάθε ένας από εμάς που κατεβήκαμε ειρηνικά στους δρόμους έχει να περιγράψει και μία ή περισσότερες ιστορίες-αποσπάσματα του ίδιου έργου. Αστυνομικοί να χτυπάνε ανυποψίαστους ή υποψιασμένους πολίτες, ενεργητικούς και παθητικούς διαδηλωτές, βίαιους και ειρηνικούς ανθρώπους.
Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα. Όταν έβλεπα να ρίχνουν χημικά πάνω μας χωρίς καμία αφορμή είχα μόλις πει στους διπλανούς μου, καθίστε, αφήστε τους να περάσουν, δεν κάνουμε τίποτα και δεν θα μας κάνουν τίποτα. Το κάψιμο στο δέρμα το νιώθω ακόμα, τα μάτια μου τσούζουν άμα ρίχνω νερό. Όταν ξαναβγήκα να διαδηλώσω ειρηνικά πριν να πέσει η νύχτα, πίστεψα πως θα εκτονώθηκαν τα ζώα με τις στολές, θα ηρεμούσαν και θα μας άφηναν να πάμε στο σύνταγμα, να τραγουδήσουμε, να συζητήσουμε, να γνωριστούμε και να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν ξέρουμε και παλεύουμε για κοινούς σκοπούς. Για Δημοκρατία και, εσχάτως, για Ελευθερία Λόγου και Κινήσεων.
Χτες δεν υπήρχε Ελευθερία στην Αθήνα. Χτες η κυβέρνηση με τους πληρωμένους (από τους φορολογούμενους) μπράβους της, απέκλεισε το κέντρο, απαγόρευσε την κυκλοφορία και χτύπησε με δύναμη το γκλομπ της σε κεφάλια δικαίων και αδίκων. Χτες χάθηκε κάθε έννοια κοινής λογικής για την οποία τόσο μανιασμένα διατείνονται οι μνημονιακοί πολιτικοί και δημοσιογραφίσκοι τύπου Μανδραβέλη (παλαβός είναι και φαίνεται) για να μας πείσουν να πούμε “ναι, μπορείτε να μας χτυπάτε όσο θέλετε και να σας λέμε κι ευχαριστώ, μπορούμε να δουλεύουμε τσάμπα και να λέμε κι ευχαριστώ”.
Χτες εκτός από όλα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας σε βίντεο και φωτογραφίες, η κρατική καταστολή έφτασε μέχρι τις παρυφές του συμβόλου της Δημοκρατίας. Ανεγκέφαλοι υπάλληλοι με χακί και μπλε στολές, καταδίωκαν τον κόσμο από την Αμαλίας έως τους στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Ελπίζαμε ότι θα σεβαστούν τους ξένους τουρίστες και τους γονείς με τα παιδάκια τους που αμέριμνοι έτρωγαν στην Διονυσίου Αεροπαγίτου. Ούτε κι οι τουρίστες περίμεναν αυτό που θα συμβεί. Είχαν βγάλει τις κάμερες και γελούσαν και τραβούσαν βίντεο. Όμως ποιος έχασε το μυαλό του για να το βρει μπάτσος;
Συνέχισαν να απωθούν τον κόσμο όσο πιο μακριά γινόταν από το Σύνταγμα (γιατί αυτός ήταν ο σκοπός τους) και άρχισαν να ρίχνουν χημικά στο δρόμο, στα εστιατόρια και στις καφετέριες, κόσμος αλλόφρων έτρεχε, οι τουρίστες ούρλιαζαν, δυο κινέζες έκλαιγαν με αναφιλητά αλλά δεν τους έφτανε αυτό. Ξαφνικά ήρθε το “ιππικό”, μηχανές της Ομάδας Βίας της ΕΛΑΣ έκαναν την εμφάνισή τους και τρομοκρατούσαν κορνάροντας, κραδαίνοντας τα γκλομπ τους πάνω απ’ τα κεφάλια μας, πετούσαν τις μηχανές κάτω (μήπως αυτοί θα πληρώσουν τις ζημιές;) και χτυπούσαν όποιον έτρεχε να σωθεί, κλωτσούσαν κι έπαιρναν τις πέτρες που τους έριχναν οι πιο τολμηροί και πιο απηυδισμένοι, και τις πετούσαν στον απροστάτευτο κόσμο.
Μέσα σε δυο λεπτά είχαν σπείρει τον πανικό, εκεί, κάτω από την Ακρόπολη, είχαν πετάξει επιδεικτικά δύο δακρυγόνα ΜΕΣΑ στο Μετρό της Ακρόπολης όπου ο κόσμος έτρεχε να σωθεί από την καταστρεπτική μανία τους. Εμείς τους χειροκροτούσαμε και πάλι, όπως αξίζει μόνο σε ηλίθιους να κάνεις. Και κάποιος από τη σκυλοπαρέα τους φώναξε: “για να μάθετε ρε να μας βρίζετε και να μας χτυπάτε”, λες κι οι 500-1000 άνθρωποι που είχαν σαν όπλο μόνο τη φωνή τους, άλλο δεν είχαν να κάνουν παρά να χτυπούν γαϊδούρια χωρίς σαμάρι.
Ύστερα, έχοντας τελειώσει το καταστρεπτικό έργο τους αποχώρησαν για να χτυπήσουν αλλού, να κάνουν τους τσάμπα μάγκες με τις ασπίδες και τα χημικά τους. Τα μαγαζιά έκλειναν βιαστικά, οι τουρίστες έφευγαν τρέχοντας, εμείς αδυνατούσαμε να πιστεψουμε αυτό που συνέβη, στο σημείο που συνέβη.
Ξέρω, όλοι έχουν κάποια ακόμα ιστορία να διηγηθούν. Οι χιλιάδες του κόσμου που βρέθηκαν χθες στους δρόμους δεν ξεχνούν. Όταν θα έρθει η ώρα και θα έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία ξανά σε αυτή τη χώρα, οι πρώτοι που θα χάσουν τη δουλειά τους θα είναι αυτοί γιατί θα τους απολύσουμε. Μια Δημοκρατία πρέπει να προσλαμβάνει ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που τους αναθέτουν. Οι Σκύθες στον ίδιο τόπο πριν χιλιάδες χρόνια ηταν σκλάβοι, γιατί μόνο σκλάβοι αναλάμβαναν την αστυνόμευση, και μία από τις εργασίες τους ήταν να μαστιγώνουν όσους πολίτες ΔΕΝ είχαν πάει στην Εκκλησία του Δήμου. Σήμερα οι αντίστοιχοι Σκύθες μας μαστιγώνουν για να μην πάμε στη σημερινή Εκκλησία του Δήμου, στη λαϊκή Συνέλευση, στο Σύνταγμα και όπου αλλού χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας.
Δεν θα περάσει ο φασισμός.
Οι μέρες τους είναι μετρημένες.

molisxypnisa

Παγωτό με γεύση καφέ

Παγωτό με γεύση καφέ


Δροσιστείτε με σπιτική συνταγή!

Φτιάξτε το δικό σας παγωτό και χαρίστε απόλαυση σε φίλους και οικογένεια!


Υλικά:

6 κρόκοι αυγών
4 κ. σ. φρέσκος καφές (γαλλικός ή εσπρέσο)
200γρ. μαύρη ζάχαρη
500ml γάλα
185ml καυτό νερό


Εκτέλεση:

Πάρτε το φρέσκο καφέ και ρίξτε σε αυτό το καυτό νερό και αφήστε να κάτσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε το μείγμα ώστε να φύγουν οι κόκκοι καφέ. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ανακατέψτε τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίξτε μέσα το γάλα και το μείγμα καφέ και τοποθετείστε το πάνω από ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό (όχι καυτό) μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Για να αποφύγετε να δημιουργηθεί κρούστα καλύψτε με ένα χαρτί το σκεύος. Αφήστε στην ψύξη και σε 1 ώρα βγάλτε το μείγμα και ανακατέψτε το με το μίξερ σας. Ξαναβάλτε στην κατάψυξη για 2 ώρες.


Πηγή: sidages.gr

Το μεσοπρόθεσμο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Το μεσοπρόθεσμο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο σε συνάρτηση με την απροσδόκητη άνοδο στις πωλήσεις κατοικιών, έδωσαν ώθηση στη Wall Street.

O δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 12.261,42 μονάδες με κέρδη +0,6%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,83% κλείνοντας στις 1.307,42 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,41% κλείνοτνας στις 2.740,49 μονάδες.

Επιστρέφουν 1 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους

Επιστρέφουν 1 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους

Πάρτι με τις επιστροφές φόρου

Αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, λόγω των αποδείξεων δαπανών, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους, μετά και την 6η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν εφέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2.807.218 φορολογικές δηλώσεις συνολικά, από τις οποίες οι 530.265 δηλώσεις είναι χρεωστικές (18,89% του συνόλου), οι 1.098.588 είναι πιστωτικές (39,13%) και οι 1.178.365 δηλώσεις είναι μηδενικές (41,98%).

Οι επιστροφές φόρου ανέρχονται σε 965.814.713 ευρώ και ο επιπλέον φόρος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε 1.402.928.528 ευρώ. Με αποτέλεσμα, στα κρατικά ταμεία να εισρέουν «καθαρά» μόνο 437.167.815 ευρώ. Από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί έως τώρα, σε ποσοστό 70,68% αυτά επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας.

Σημειώνεται ότι, οι μεγαλύτερες, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφές φόρου, λόγω του «κινήματος των αποδείξεων», οδήγησαν το υπουργείο στο να καταργήσει τελείως από το επόμενο έτος την έκπτωση λόγω αποδείξεων.

Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει τώρα να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ και συνολικά έως και το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως και 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν απλώς και μόνον την «ποινή» της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς).

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού η καταβολή επιδομάτων ΟΑΕΔ

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού η καταβολή επιδομάτων ΟΑΕΔ

Πρέπει να ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός

Μόνο μέσω τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην Εθνική Τράπεζα θα πραγματοποιείται πλέον η καταβολή των παροχών του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους του. Στο λογαριασμό αυτό, το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου θα πρέπει να εμφανίζεται πρώτο στην ενδεχόμενη λίστα συνδικαιούχων.

Με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης του ΟΑΕΔ, έχουν δοθεί οδηγίες προς τις υπηρεσίες, ώστε οι παροχές, που ήδη καταβάλλονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, θα πρέπει να επανελεγχθούν και στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο της ΕΤΕ θα λάβει έγκριση πληρωμής εφόσον προσκομίσει βιβλιάριο ΕΤΕ ή τροποποιήσει το ήδη υπάρχον, ώστε να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Επιπλέον, η διοίκηση του οργανισμού έχει δώσει εντολή να εξυπηρετούνται οι άνεργοι και να δίνονται οι απαραίτητες βεβαιώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν στο άνοιγμα -εφόσον χρειαστεί- νέου λογαριασμού από την Εθνική Τράπεζα, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Πώς να προστατευτείτε από την ουρολοίμωξη

Πώς να προστατευτείτε από την ουρολοίμωξη

Για να περάσετε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες, εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι. Έντονος πόνος, τσούξιμο και συχνοουρία είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, τα οποία μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και να την προλάβετε.


Πώς θα την αναγνωρίσετε


Από τον πόνο σε συνδυασμό με ένα αίσθημα καψίματος και δυσκολία κατά την ούρηση. Από τη συχνουρία χωρίς όμως να αποβάλλετε μεγάλη ποσότητα ούρων όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα. Από την άσχημη οσμή των ούρων

Από τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης

Από το αίμα κατά την ούρηση

Από την εμφάνιση πυρετού


Πώς θα την προλάβετε


1. Διατηρήστε την περιγεννητική περιοχή καθαρή, χωρίς όμως υπερβολές. Οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις, μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση ενώ η χρήση αντισηπτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας. Αν είστε γυναίκα να σκουπίζεστε στην τουαλέτα από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.

2. Πίνετε πολύ νερό. Τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως για να αδειάζει η κύστη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποβάλλονται τα μικρόβια από την ουροφόρο οδό. Όταν τα ούρα μένουν για αρκετή ώρα στην κύστη, λιμνάζουν και αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

3. Μετά το σεξ πηγαίνετε στην τουαλέτα. Με την ούρηση παρασύρονται τα βακτηρίδια που μεταφέρθηκαν διαμέσου της ουρήθρας κατά τη συνουσία.

4. Να αποφεύγετε να πίνετε υγρά που ερεθίζουν την κύστη, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη.

5. Καταναλώνετε χυμούς μούρων ή βατόμουρων. Τα μούρα μειώνουν την ικανότητα των κολοβακτηριδίων να προσκολλώνται στα επιθήλια των ουροφόρων οδών. (Προσοχή: μην ακολουθήσετε αυτή την οδηγία αν στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχει λιθίαση νεφρών).

6. Πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα. Μην «κρατιέστε» όταν θέλετε να ουρήσετε και φροντίστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη για ούρηση. Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν αν μείνουν στάσιμα στα ούρα.

7. Φοράτε εσώρουχα βαμβακερά. Βοηθούν την περιοχή να «αναπνέει» και να την στεγνώνει ώστε αυτή να μην είναι ποτέ υγρή. Να αποφεύγετε τα στενά τζιν και τα νάιλον εσώρουχα, τα οποία κρατούν την υγρασία, όπου μπορούν και αναπτύσσόνται τα βακτηρίδια.

8. Προσέχετε την άμμο και την πισίνα. Οι πισίνες αποτελούν τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης ουρολοιμώξεων, ενώ μικρόβια «κολλάνε» συνήθως κορίτσια και γυναίκες και από την άμμο.

Μια απλή εξέταση και καλλιέργεια ούρων σε ένα ειδικό εργαστήριο θα δείξει τη μόλυνση. Ο αριθμός των βακτηριδίων και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων το πιστοποιούν.
Πηγή: omorfamistika.gr