Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΗΑΕ-Νέο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν για τους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν επανέλαβε την έκκληση για την παροχή βοήθειας στα θύματα των σαρωτικών πλημμυρών στο Πακιστάν, με ηχητικό μήνυμά του- το δεύτερο με το ίδιο θέμα που δημοσιοποιείται μέσα σε 24 ώρες- σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό SITE, που παρακολουθεί το περιεχόμενο ισλαμιστών ιστοσελίδων.
Υπό τον τίτλο "Βοηθήστε τα αδέλφια σας στο Πακιστάν", ο αρχηγός της Αλ Κάιντα επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε στο χθεσινό του μήνυμα και επικρίνει τις αραβικές χώρες, αλλά και άλλες ισχυρές μουσουλμανικές χώρες, όπως την Τουρκία και τη Μαλαισία, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν με τη θέρμη που έπρεπε στις ανάγκες των πακιστανών πλημμυροπαθών.
"Η ανταπόκριση δεν ήταν ανάλογη με το μέγεθος της καταστροφής", αναφέρει στο μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι κανένας ηγέτης αραβικής ή μουσουλμανικής χώρας δεν μπήκε στον κόπο να επισκεφθεί το Πακιστάν για να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως τις μεγαλύτερες "του αιώνα". Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αναφέρει επίσης ότι ο πετρελαϊκός πλούτος της αραβικής χερσονήσου "ανήκει σε όλους τους μουσουλμάνους" και θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να σταλεί βοήθεια στο Πακιστάν.
Το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει διάρκεια 13 λεπτών.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 21 εκατομμύρια άτομα επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν και από αυτά, τα 12 εκατομμύρια έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας.

news.ert

«Φρούριο» ο Κορυδαλλός

Με την παρουσία του κ. Περικλή Παναγόπουλου, της συζύγου του και του γιου του -στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου- άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (που συνεδριάζει στη διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού) η δίκη του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» για σειρά εγκληματικών πράξεων, με κορυφαία την απαγωγή του εφοπλιστή, τον Ιανουάριο του 2007.

 

«Φρούριο» ο Κορυδαλλός
Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε ουσιαστικά με την εκφώνηση των 20 κατηγορουμένων. Οι 13 από αυτούς -που εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι- μετήχθησαν προχθές εν όψει της δίκης με ισχυρά μέτρα ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ειδικότερα για τη μεταγωγή του Π. Βλαστού στήθηκε ολόκληρη «επιχείρηση», αφού οδηγήθηκε προχθές στον Κορυδαλλό με κλούβα την οποία συνόδευσαν πάνω από 10 συμβατικά τζιπ της ΕΛ.ΑΣ., μοτοσικλετιστές αλλά και ένα ελικόπτερο που πετούσε σε χαμηλό ύψος (σε ακτίνα γύρω από τη φυλακή).
Την εξέλιξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας «μπλόκαρε» το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορουμένων(ο Χρ. Λασηθιωτάκης) δεν είχε δικηγόρο. Για τον λόγο αυτό το δικαστήριο τού διόρισε αυτεπάγγελτα συνήγορο, ο οποίος όμως θα πρέπει να ενημερωθεί για την ογκώδη δικογραφία. Γι' αυτό τον λόγο η διαδικασία διεκόπη για την Παρασκευή.
Οι 20 αντιμετωπίζουν (κατά περίπτωση) τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αποπειρών ανθρωποκτονιών, τοποθέτησης εκρηκτικών, αρπαγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδίδεται ηγετικός ρόλος στον Π. Βλαστό, ο οποίος μέσα από τις φυλακές φέρεται ότι κινούσε τα νήματα για την εγκληματική δραστηριότητα των υπολοίπων φερόμενων μελών. Παράλληλα, το κατηγορητήριο αποδίδει ηγετική θέση στην «εγκληματική οργάνωση» και στον Γιάννη Σκαφτούρο.
Να σημειωθεί ότι εκ των υστέρων -τον περασμένο Δεκέμβριο- την ευθύνη για την οργάνωση και την εκτέλεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ανέλαβε με συμπληρωματική του απολογία στην 25η τακτική ανακρίτρια ο «Κρητικός» του «Συνδικάτου», Απόστολος Πετράκης.
Ωστόσο, ο Πετράκης δεν αποκάλυψε τίποτα στις Αρχές σχετικά με τα λύτρα και τι έγινε με αυτά. Παράλληλα δεν ενέπλεξε στην υπόθεση κάποιον από τους συγκατηγορουμένους του. Αναφέρθηκε σε πρόσωπα τα οποία όπως ισχυρίστηκε πήραν μέρος στην απαγωγή χωρίς όμως αυτά να έχουν συλληφθεί. Ενδιαφέρον έχει ποια στάση θα κρατήσει στο δικαστήριο ο εν λόγω κατηγορούμενος.
Οι υπόλοιποι αρνούνται τις κατηγορίες και προσβάλλουν ως μη νόμιμες τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ που εμφανίζονται να τους εμπλέκουν. Η δίκη θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα και αρχικά θα υποβληθούν ενστάσεις.

ethnos

Φωτείνια: Βάλτε στους κήπους σας φωτόδεντρα!

Είναι το μοναδικό αειθαλές φυτό με κόκκινο φύλλωμα.
Περιγραφή: 
Θάμνος αειθαλής, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-5 m
Φύλλα λεία, στιλπνά , ζωηρού πράσινου χρωματισμού, που κατά τον Χειμώνα γίνονται κόκκινα. 
Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την Άνοιξη. 
Τα φύλλα είναι αρχικά χρώματος λαμπρού κόκκινου (ή πορτοκαλί-χάλκινα) αλλά μεταχρωματίζονται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2-4 εβδομάδες, ελλειπτικού σχήματος, 7-9 cm μήκος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση. 
Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη φωτεινός από το λαμπρό και φωτεινό του φύλλωμα.
Ανθοφορία:
Παράγει άφθονα  λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς, σε ομπρελλοειδείς συστάδες πλάτους 10-12 cm
Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.
Πολλαπλασιασμός:
Πολλαπλασιάζετε με καταβολάδες, με εμβολιασμό επί Κυδωνιάς η Κράταιγου και σπανιότερα με σπόρο.
Απαιτήσεις:
Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα στραγγερά εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό . 
Προσαρμόζεται εύκολα σε ημισκιερά σημεία του κήπου, με μείωση της ανθοφορίας και αραίωση του φυλλώματος. 
Ανθεκτικό στο κρύο. 
Επιδέχεται τακτικά κλαδέματα, δημιουργώντας έτσι πολλές διακλαδώσεις .
Διακοσμητική αξία:
Οφείλεται στα μεγάλα στιλπνά και φωτεινά του φύλλα . Όταν το φυτό είναι ανθισμένο τα κόκκινα και πράσινα φύλλα του σε συνδυασμό με την πλούσια λευκή ανθοφορία, του προσδίδουν σπάνια διακοσμιτική αξία.
Χρησιμότητα:  
Οι περιπτώσεις χρήσης του φυτού στην κηποτεχνία είναι πολλές.
Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους, μετρίου ύψους κοκκινοπράσινους φράχτες. 
Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα.
Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα, σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. 
Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα.
 

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στην Πελλάνα η Λελεγία και η αρχαία Λακεδαίμων;

Tίθεται το ερώτημα, ανατρέπεται η μέχρι τώρα γνωστή Ιστορία;
Εμείς λέμε ίσως ναι, διότι το ενδιαφέρον ενός απόδημου Έλληνα για να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο το γεγονός, η προσφορά ενός Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών και οι περιγραφές αρχαιολόγου καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου, αποδεικνύουν ότι ανακαλύφθηκε το Ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης το οποίο βρίσκεται την αρχαία Λακεδαίμονα. Και όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από μια ενέργεια προώθησης των πιο πάνω του απόδημου Έλληνα από την Κολωνία κ. Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη.
Είχα διαβάσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον...αθηναϊκό Τύπο για την ανακάλυψη του Ανακτόρου του Μενέλαου και της Ελένης καθώς επίσης και την ανακάλυψη της χαμένης Μητρόπολης των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα και η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων.
Τώρα που ήρθε σε φως, η Λακεδαίμων η Ιερή πόλη της λίμνης καθώς επίσης το ανάκτορο της Ελένης και του Μενελάου, αλλά και την τεράστια πυραμίδα-πρωτεύουσα της αρχαιότατης αυτοκρατορίας των Μινύων, από την οποίαν ξεκίνησαν τα γράμματα και οι τέχνες την Τρίτη π. Χ. χιλιετία, θα γίνει άραγε και πότε προσπάθεια να ξαναγραφεί η παγκόσμια ιστορία; Αφού τώρα πλέον έχει φανεί η μεγάλη ανακάλυψη που αποδεικνύει, ότι οι Έλληνες είναι αυτόχθων φύλο και κατέχουν από την αρχαιότητα το ελληνικό αλφάβητο.
Στο Δήμο Πελλάνας, σε άγνωστη για τους περισσότερους περιοχή του Ταϋγέτου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα και της νέας χιλιετίας και, ίσως τα πιο σημαντικά ευρήματα σε παγκόσμιο και διαχρονικό επίπεδο(εδώ να τονίσουμε την δικαιολογημένη επιμονή του δραστήριου Δημάρχου Πελλάνας Δημητρίου Ηλία Γομάτου,που διεκδικεί πιστώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού,για την συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων--ο κύριος Σαμαράς ως υπουργός πολιτισμού δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον).
Στην Πελλάνα λοιπόν ανακαλύφτηκαν το ανάκτορο και οι τάφοι του Μενελάου και της Πανέμορφης Ελένης. Εκεί ήρθε στο φως μία πολιτεία πολύ αρχαιότερη των Μυκηνών, η ανάδυση της οποίας αποδεικνύει τα όσα διδάσκονται για Ινδοευρωπαίους και την Κάθοδο των Δωριέων είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μυθεύματα και επινοήσεις, και τα περί υιοθέτησης του φοινικικού αλφαβήτου μέχρι από τους Έλληνες.
Ο Νίκος Κυτόπουλος ( Γ. Πολύμερου) αναφέρει, ότι οι τρεις ανακαλύψεις που έγιναν στη χώρα μας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα,διαλύουν αυτόματα τον Ινδοευρωπαϊκό μύθο ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά ετερόχθονες.. Έτσι, πέρασαν πολλά χρόνια άκαρπα με την αποκρυπτογράφηση, αλλά πείστηκαν και οι Ινδοευρωπαϊστές ότι οι άνθρωποι της εποχής του 1500 π.Χ. οπότε εμφανίστηκε η γραμμική Β΄ έγραφαν και μιλούσαν ελληνικά. Και εκεί που διερωτούνται πολλοί σήμερα είναι ότι ενώ διαπιστώθηκε ότι ο όρος αυτός εκπληρώθηκε και μετά την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού μια τέτοια είδηση κυκλοφορεί επί έξι χρόνια και κανένας τύπος, κανένας τηλεπομπός, κανένας κήρυκας δεν το διάδωσε και καμιά χαρμόσυνη καμπάνα δε το εξάγγειλε; Αν βεβαιωθεί οριστικά ύπαρξη ελληνικής γραφής ότι στο χώρο του Αιγαίου οι άνθρωποι μιλούσαν, το 2700 π.Χ. ελληνικά, τότε πρέπει ν΄ αλλάξει η Ιστορία της γραφής, όσο και της Ελλάδας.
Είχα επίσης διαβάσει στον ελληνικό τύπο τις περιγραφές του καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Τελευταία ήρθε από την Αθήνα ένας καλός, παλιός μου φίλος από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια στη Γερμανία ο Κυριάκος Τσενίδης και μου έφερε ένα πολιτιστικό φυλλάδιο για την Πελλάνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο γυναικών, που περιείχε νέα της Πελλάνας και μία σύντομη περιγραφή από τον Θ. Σπυρόπουλου με την επιθυμία και παράκληση του φίλου μου και για χάρη του να τα παρουσιάσω στα ελληνόφωνα ΜΜΕ του εξωτερικού και σε ελληνόγλωσσες ιστοσελίδες, όπου πράγματι και ευχαρίστως πραγματοποιώ την επιθυμία του..
Η ωραία Ελένη της Σπάρτης έγινε αφορμή ενός αιματηρού και πολύχρονου πολέμου. Σήμερα γίνεται η αιτία για να βρούμε τις χαμένες μας ρίζες. Αυτό που πολλοί διαισθάνονταν και υποστήριζαν εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή οι Έλληνες ήταν ο λαός εκείνος ο οποίος έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε Δύση αλλά και Ανατολή, μπορεί πια να αποδειχθεί με επιστημονικά στοιχεία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση !
Η αγγλική αρχαιολογική υπηρεσία που ερευνούσε το χώρο για 150 χρόνια είχε εντοπίσει ένα μέρος που λέγεται Μενελάιο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί κάτι αξιόλογο που να μπορεί να κάνει γενικώς παραδεκτό το ότι η Σπάρτη αποτελούσε ένα μυκηναϊκό αυτοκρατορικό κέντρο, άρα λοιπόν δεν υπήρξε στη Σπάρτη.
Στην πραγματικότητα, όμως η Σπάρτη, ύφανε το παρελθόν της πάνω στο τιμόνι μιας άλλης πόλης, της Λακεδαίμονος! Η Σπάρτη αργότερα ένωσε ετερόκλητα φυλετικά στοιχεία υπό ένα σιδηρούν πολίτευμα, που είχε ανάγκη να παρουσιαστεί ενοποιητικά μπροστά σε αυτούς τους πληθυσμούς και ταυτόχρονα η ίδια ως μία πόλη απολύτως αυτάρκης. Έτσι, το πρόβλημα της τοποθεσίας του μυκηναϊκού ανακτόρου παρέμεινε άλυτο ως το τέλος του 20ου αιώνα.
Ο λακωνικός πληθυσμός, στη Σπάρτη και ευρύτερα στη Λακωνία, αποτελείται από δύο φύλα: τους Αχαιούς, με επίκεντρο το μυκηναϊκό ανάκτορο, και τους Δωριείς....
Το πρώτο έυρημα βρέθηκε το 1980. η κοινότητα της Πελλάνας είχε μια μικρή πίστωση στη διάθεσή της από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί μετέβη ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αν και πριν από αυτόν η περιοχή είχε γίνει αντικείμενο επανειλημμένων επισκέψεων από την αγγλική αρχαιολογική σχολή.
Κοντά στην Πελλάνα υπήρχε μια εκπληκτική πηγή , η οποία σκεπάστηκε με τσιμέντο, όπου οι κάτοικοι είχαν βρει πολλά αρχεία ειδώλια, μικρά αγγεία και άλλα αντικείμενα των οποίων η τύχη αγνοείται...
Ο Σπυρόπουλος αρχικά έκανε μια μικρή τομή κοντά σε αυτόν τον τάφο και έπεσε πάνω σε έναν άλλο εκπληκτικό τάφο, το μεγαλύτερο και καλύτερα λαξεμένο θολωτό όλης της μυκηναϊκής Ελλάδας: Στους τοίχους του έφερε κάποια ιχνογραφήματα, ένα λιοντάρι και ένα γρύπα, σαφή εμβλήματα βασιλικής δυναστείας. Τα ίδια εμβλήματα πιθανότατα βρίσκονταν πάνω από την πύλη του τείχους. Ο τάφος ήταν συλημένος ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή στο 1200 π.Χ., με την καταστροφή του ανακτόρου.... Μετά την ανακάλυψη του μεγαλειώδους θολωτού τάφου, είχε πειστεί ο αρχαιολόγος ότι η τωρινή Πελλάνα έπρεπε να ήταν μία από τις πόλεις του Μενελάου.
ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ:
Για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λακεδαίμονος και για την πολιτιστική αναβάθμιση αγωνίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πελλάνας. Αλήθεια, είναι μία αξιόλογη, αξιέπαινη, αξιοπρόσεχτη και αξιοθαύμαστη εθελοντική δραστηριότητα των γυναικών της Πελλάνας και άξια συγχαρητηρίων.
Χρειαζόμαστε εθελοντικές πρωτοβουλίες για κινητοποίηση των Πελοποννήσιων απανταχού της γης, αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών, επαγγελματικών, πολιτιστικών φορέων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και δραστήριων και ανήσυχων ανθρώπων, ομάδων πρωτοβουλίας, όπως αυτού του αξιόλογου Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών, για την προώθηση και ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των περιφερειών μας, ώστε να μπορέσει να αναληφθεί αλληλέγγυα συμμετοχή για την ενημέρωση του λαού για την ωφελιμότητα των τοπικών κοινωνιών από την κοινή δράση και κοινή αλληλεπίδραση για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των τοπικών αξιών. Η χώρα μας χρειάζεται οπωσδήποτε τον εθελοντισμό, που σημαίνει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, αλλά μαζί και με την προώθηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού και η Πελλάνα με τις ομορφιές της αξίζει μαζί με τη γύρω περιοχή ιδιαίτερα.
Ασφαλώς με ετούτη την εθελοντική δραστηριοποίηση των Γυναικών για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Πελλάνας θα μπορούσαμε να την συνδυάσουμε μαζί με την προώθηση του οικολογικού, του βουνίσιου και γεωργικού Αγροτουρισμού, διότι όλα τα προγράμματα προώθησης, επιχορήγησης, επένδυσης, υποστηρίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Βασικός κανονισμός: 2052/88 ΕΟΚ και κανόνες εφαρμογής: 4253-4256, βλ. κανονισμό 797/85 ΕΟΚ και Υπουργείου Γεωργίας, π. χ. άρθρο 44 του Ν. 1416/84, περαιτέρω ανάγκη προώθησης του ήπιου τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού και του τουρισμού που δεν βιάζει τη φύση.)
Είθε αυτή η αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών της Πελλάνας για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της ιδιαίτερης Πατρίδας τους να στεφθεί με επιτυχία και με αισιόδοξες προοπτικές και να αποβεί ως κατευθυντήρια δύναμη για παρόμοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες απανταχού της Πατρίδας μας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Η Λακεδαίμων στη Λακωνία – Το ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης
Η ανακάλυψη του Ανάκτορου του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης υπήρξε όραμα και επιδίωξη όλων των αρχαιολόγων. Η έρευνα όμως είχε πάρει λανθασμένο δρόμο, αναζητώντας το Ανάκτορό τους στη Σπάρτη και όχι στην πραγματική κοιτίδα του, που σύμφωνα με τον Όμηρο υπήρξε η Λακεδαίμων.
Τα μνημεία της εποχής αυτής έχουν αποκαλυφτεί σε μεγαλύτερη έκταση από τις ανασκαφές του καθηγητού Θ. Σπυρόπουλου. Τα μυκηναϊκά Ανάκτορα κτίστηκαν ακριβώς πάνω από τα Ανάκτορα των Μινυών στο μεσαίο άνδηρο και στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης. Το τελευταίο από τα Ανάκτορα αυτά είναι το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, που περιγράφει με λεπτομέρειες η Οδύσσεια, με αφορμή την επίσκεψη του Τηλεμάχου και του Πεισίστρατου στην Λακεδαίμονα λίγο πριν από το τέλος του Μυκηναϊκού κράτους.
* 1. Θολωτός τάφος 2.500 π.Χ.
* 2. Κυκλώπειο τείχος
* 3. Η Κεντρική πύλη
Έχει όμως σωζόμενα θεμέλιά του την τυπική κυκλώπεια δόμηση και τους ορθογώνιους πύργους, στους οποίους προφανώς αναφέρεται ο Λάκων ποιητής Αλκμάν ( 7ος αιώνας π.Χ.) όταν χαρακτηρίζει τη Λακεδαίμονα-Θεράπνη καλλίπυργοι (απόστ. 14 β , (διότι η Λακεδαίμων όταν έπαυσε να είναι διοικητική πρωτεύουσα στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ. μετετράπη σε ιερό χώρο των Λακεδαιμονίων και ονομάστηκε Θεράπνη. Τότε χτίστηκε στο μέσο του Μεγάρου ο αρχαιότερος ελληνικός Ναός προς τιμήν της Ελένης και των Διοσκούρων, στη λατρεία των οποίων οι Λεκεδαιμόνιοι είχαν αναθέσει μεταξύ άλλων και πήλινους δίσκους ενεπίγραφους με τα αρχικά των ονομάτων τους (Ε.Δ). Τότε εξάλλου ιδρύεται και η νέα Δωρική πρωτεύουσα η Σπάρτη που συνέχισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λακεδαίμονος.
* 4. Ο βασιλικός τάφος
Συγκεκριμένα έχουν έλθει στο φως ο πρώτος Βασιλικός Τάφος των Μυκηναίων στη κορυφή της Ακρόπολης και οι τάφοι των ακολούθων των Βασιλέων, που έγιναν πάνω από τα ιερά των Μινυών στην ίδια θέση ( 1600-1500 π.Χ.) Ο μεγάλος τάφος είναι λακκοειδής, όπως εκείνοι των Μυκηνών σκαμμένος στο βράχο και έχει διαστάσεις 3χ4χ5 μέτρα περίπου.
* 5. Ο «Τάφος της Ελένης»
* 6. Από την ανασκαφή του Μινυακού Ανακτόρου
Το ανάκτορο του Μενελάου στη Ν. πλαγιά του λόφου Παλαιόκαστρο αποτελείται από το μεγάλο Μέγαρο διαστάσεων 13,80χ37 μέτρα και ένα τεράστιο συγκρότημα ιερών, αποθηκών, εργαστηρίων και άλλων λειτουργικών χώρων πίσω από το Μέγαρο προς Β που κάλυπτε έκταση 6.000 τ.μ. περίπου.
Οι χώροι αυτοί δεν έχουν ακόμα ανασκαφή στο σύνολό τους. Το επιβλητικό αυτό ανακτορικό συγκρότημα ολοκληρώθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. και λίγο μετά περιβλήθηκε με τεράστιο κυκλώπειο τείχος, το οποίο περιέκλειε και το Ανάκτορο και την πόλη και την πηγή ΠΕΛΛΑΝΙΔΑ, σύμφωνα με γνωστή Μυκηναϊκή αμυντική πρακτική, που εξασφάλιζε επάρκεια νερού σε περίπτωση πολιορκίας. Η κύρια Πύλη του τείχους βρισκόταν στη Ν πλευρά και οδηγούσε προς το Μέγαρο, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Οδύσσεια. Το τείχος κατεδαφίστηκε στην ιστορική αρχαιότητα ( 4ος αιώνας π.Χ.) και είχε δεχθεί διάφορες επισκευές και αλλαγή χρήσεως (ένα τμήμα του είχε χρησιμοποιηθεί σαν δρόμος).

Αρχαιολογικά ευρήματα
* Σαλτσίερα – Κύκνος των ΠΕ II χρόνων
* Κάνθαρος του 1.700 π.Χ
* Αλάβαστρο του 1.400 π.Χ .
* Ψευδόστομος Αμφορίσκος του 1.250 π.Χ
* Πρωτογεωμετρικός Κρατήρας του 1.050 π.Χ.
* Γεωμετρική Λήκυθος του 950 π.Χ.

Το Μυκηναϊκό κράτος
Τη σπουδαιότητα του Μυκηναϊκού κράτους της Λακεδαίμονος υπογραμμίζουν οι βασιλικοί τάφοι της Πελεκητής, οι μεγαλύτεροι θολωτοί λαξευτοί τάφοι όλης της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Σε αυτούς ασφαλώς ετάφησαν και ο Μενέλαος και η Ελένη, δηλαδή στην πραγματική Θεράπνη και όχι στην πολύ μεταγενέστερη Θεράπνη της Σπάρτης, όπου ματαίως επί εκατόν πενήντα (150) χρόνια αναζητούσαν το Ανάκτορό τους και τους τάφους τους οι αρχαιολόγοι !
Στα ιστορικά χρόνια η Λακεδαίμων μετονομάζεται σε Πελλάνα και μεταφέρεται αρχικά στο λόφο Τρυπόρραχη, όπου αποκαλύφτηκαν νεκροταφεία των γεωμετρικών χρόνων και αργότερα στην πεδιάδα νότια από τη σημερινή κωμόπολη.
Τον 2ο αιώνα μ.Χ. την επισκέφτηκε σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος ανέφερε δύο μνημεία της, το Ιερό του Ασκληπιού και την Πελλανίδα πηγή, απέφυγε όμως να αναφερθεί στην εντατική λατρεία που ασκούσαν οι κάτοικοι της Πελλάνας και στο Μυκηναϊκό Ανάκτορο και στους Βασιλικούς Τάφους προς τιμήν των Ηρακλειδών, των Διοσκούρων και της Ελένης.

Τι έφεραν σε φως οι πρόσφατες ανακαλύψεις;
Ανακαλύπτοντας όμως το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και την χαμένη Μητρόπολη των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα, η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων. Μητρόπολη κτισμένη στο μέσον μιας τεράστιας λίμνης που της έδωσε τα επίθετα κοίλη κητώεσσα, κοιτίδα των Αργοναυτών και των τεχνοκρατών του Αρχαίου Κόσμου. Η Μινυακή Λακεδαίμων υπήρξε πρωτεύουσα της Χρυσής Χιλιετίας του Δωρικού Ελληνικού Πολιτισμού ( 2700 – 1700 π.Χ.). Αυτό μαρτυρούν τα μνημεία που ήλθαν μέχρι τώρα στο φως, τα Ανάκτορό της, οι θολωτοί κτιστοί τάφοι των Ηγεμόνων της και τα κυκλικά-θολωτά Ιερά της στην κορυφή της Ακρόπολης, η οποία με τεράστιες επεμβάσεις πήρε το σχήμα μια τρίβαθμης πυραμίδας.
Τα μνημεία της Μινυακής Λακεδαίμονος έχουν κοσμικό-γεωμετρικό προσδιορισμό και ο πολιτισμός της μεταλαμπαδεύτηκε από τους Αργοναύτες στα πέρατα του Αρχαίου Κόσμου.
Στην κατεστραμμένη από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος (περί 1700 π.Χ.) Μινυακή Λακεδαίμονα, εγκαταστάθηκαν οι ΑΧΑΙΟΙ και συνέχισαν τον ιστορικό και πολιτιστικό της κύκλο για πεντακόσια ακόμη χρόνια (1700 & 1200 π.Χ.)
Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και η ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξετάσει περαιτέρω μία τόσο σημαντική πτυχή της ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική και ιστορική προπαγάνδα είχαν αποκρύψει την Λακεδαίμονα και τον έξοχο πολιτισμό της που ήλθε πρόσφατα στο φως με τις ανασκαφές των αρχαιολόγων και ευελπιστούμε να γνωστοποιηθεί στο μέλλον, και ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε για κάθε νεότερη αποκάλυψη από τις περαιτέρω έρευνες και ανασκαφές αλλά και τις δραστήριες επεξηγήσεις των υπευθύνων και εποικοδομητικές προοπτικές όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Γράφει ο Δημήτριος Ιωάννου

prasino-hamomilaki 

«Σκληρή» τροπολογία για τους μεταφορείς

Ανατίθεται σε οδηγούς ιδιωτικών φορτηγών η εκτέλεση έργου





Τροπολογία για το θέμα των κινητοποιήσεων των μεταφορέων κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία θα συζητηθεί αύριο.

Η τροπολογία προβλέπει αυστηρές ποινές (από αφαίρεση άδειας έως κάθειρξη πέντε ετών) σε όσους ιδιοκτήτες φορτηγών δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο.

Η μη εκτέλεση έργου διαπιστώνεται είτε από εισαγγελέα, είτε από αναφορά Υπουργού.

Παράλληλα, ανατίθεται και σε οδηγούς ιδιωτικών φορτηγών η εκτέλεση έργου.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που έγινε υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δημ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τις εμπορευματικές μεταφορές θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Ήδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος» έχει παρέλθει οριστικά.

Με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασ. Κορκίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασιμάτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Συνελήφθη ιδιοκτήτης φορτηγού για παρακώλυση συγκοινωνιών

Στη σύλληψη ενός 35χρονου ιδιοκτήτη φορτηγού Δ.Χ. με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές σήμερα το μεσημέρι στο 26,7 χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

http://www.tanea.gr

Εξίσωση μισθολογικών διαφορών προς τα κάτω




Τέλος στο αλαλούμ των μισθολογικών διαφορών στο Δημόσιο, κυρίως μέσω νέων περικοπών στα μεγάλα επιδόματα, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Πλέον των 1.400 ευρώ μπορεί να φτάσει η διαφορά στις απολαβές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, οι οποίοι όμως απασχολούνται σε διαφορετικά υπουργεία και εισπράττουν διαφορετικά επιδόματα.

Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης που είχε με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καταλήξουν στους βασικούς άξονες του νέου μισθολογίου, ενόψει και του Μνημονίου που επιτάσσει περαιτέρω μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2011.

Οπως είναι γνωστό, με το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ, από το πάγωμα μισθών και περικοπή επιδομάτων, αλλά και τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μείωση αυτή θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω της περικοπής των «ευγενών» επιδομάτων σε υπουργεία όπως το Οικονομικών που θεωρείται το ρετιρέ του δημόσιου τομέα.

Τεράστιες ανισότητες
Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τεράστιες ανισότητες. Ενας νεοδιοριζόμενος δημόσιος υπάλληλος- σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία- ξεκινάει με βασικό μισθό 984 ευρώ και ανάλογα με τον φορέα στον οποίο υπηρετεί, ενδέχεται να εισπράττει επιδόματα της τάξεως των 276 ευρώ, αν απασχολείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα επιδόματα αυτά μπορεί ακόμη και να υπερδιπλασιάζουν τις μηνιαίες αποδοχές του, ανερχόμενα αν πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και στα 1.325 ευρώ!

Βάσει της καταγραφής που έχει γίνει, προέκυψαν τρία βασικά προβλήματα όσον αφορά τα επιδόματα. Το πρώτο εντοπίζεται στο γεγονός πως δεν θεσμοθετούνται κεντρικά, το δεύτερο ότι δεν υπακούουν σε πολιτικές διαφοροποίησης ανάλογα με τα προσόντα και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων (όπως σύνδεση αμοιβής με αποτελέσματα, αξιολόγησή τους) και το τρίτο πως χορηγούνται με μοναδικά κριτήρια την προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα για την κατάληψη κάποιων θέσεων.

Το 40% είναι επιδόματα
Τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στο Δημόσιο αποτυπώνουν τα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 18,6 εκατ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, τα 7,17 εκατ. αφορούν επιδόματα. Πρόκειται δηλαδή για το 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.

Ενδεικτικό είναι πως η μισθολογική δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται επίσης πως το 80% αυτού του μισθολογικού κόστους αφορά τις απολαβές υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία, συγκεκριμένα τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Υψηλότεροι μισθοί
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στη διάσταση που παρατηρείται μεταξύ του μέσου ύψους των αμοιβών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2008 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα ήταν κατά 38,7% υψηλότερος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα.

Μεγάλη διαφοροποίηση καταγράφεται και στις αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 117%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. οι αυξήσεις κυμάνθηκαν στο 38,9%- στη Γερμανία για παράδειγμα ήταν 16,9% και στην Ιρλανδία 106,6%.

Μετά την αποτύπωση των στοιχείων αυτών, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση, βασικές αρχές του νέου συστήματος είναι η καθιέρωση ορθολογικών κριτηρίων για τους μισθούς, η καταβολή επιδομάτων με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια και από ενιαίο φορέα και η διαφοροποίηση των αμοιβών ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων. Η σειρά της ΑΔΕΔΥ
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ καλείται να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου, όπως για παράδειγμα αν η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα πρέπει να περιλαμβάνει διαφοροποίηση ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και υπηρετούντες υπάλληλους, ποια επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής και ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ αμοιβών που αντιστοιχούν σε υπάλληλους με διαφορετική εκπαίδευση. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, επισημάνθηκε πως προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις αυτές απαιτείται να καθοριστούν από την κυβέρνηση το ύψος του βασικού μισθού- διεκδικούν 1.300 ευρώ εισαγωγικό μισθό για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης- και το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης του νέου μισθολογίου.


ΔΙΑΦΟΡΑ... ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Πάνω από 1.400 ευρώ σήμερα η διαφορά στις απολαβές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα αλλά σε διαφορετικά υπουργεία


«Πάνω από 25% έχασαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη διετία»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μείωση για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%. Τα στοιχεία για τη μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό αλλά και στην οικονομία περιγράφει η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ-ΔΥ) στην ΑΔΕΔΥ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Κατά την ΠΑΣΚ-ΔΥ, η μετεκλογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ απείχε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Αλλαγή έγινε αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση. Ελήφθησαν, τονίζει, αναγκαία σκληρά και άδικα μέτρα για τους εργαζόμενους και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Καλούνται να πληρώσουν την κρίση όσοι δεν ευθύνονται και να κερδίσουν όσοι ευθύνονται. Αυτή η πολιτική είναι η αποθέωση της κοινωνικής αδικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΚ-ΔΥ:

1Το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000-1.500 ευρώ.

Μέχρι το 2015 το εφάπαξ!
2Η καθυστέρηση για την απονομή του εφάπαξ (ΤΠΔΥ), που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 2015, είναι πρωτοφανής. Οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000 με απαιτούμενη δαπάνη άνω των περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009. Μετά το κύμα «φυγής» λόγω Ασφαλιστικού και στο τέλος του 2010 αναμένεται να φτάσουν τις 35.000, από 25.000 τον Αύγουστο του 2010. Η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα του Ταμείου κυμαίνονται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, που σημαίνει διαρκής διεύρυνση του ελλείμματος με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

3Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που έγινε νόμος του κράτους με το νέο Ασφαλιστικό, εξισώνει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 μέχρι 15 χρόνια. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον δημόσιο- κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο. Το σύστημα δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως κοινωνικό αλλά επαγγελματικής ασφάλισης, ανταποδοτικού χαρακτήρα. Επιπτώσεις στην περίθαλψη
4Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες των συμβάσεων μεταξύ του ΟΠΑΔ και γιατρών- φαρμακοποιών και διαγνωστικών κέντρων, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγειονομική κάλυψη των δημοσίων υπαλλήλων και του δικαιώματος στη δωρεάν περίθαλψη.

Η διεύρυνση από έτος σε έτος του χρόνου αναμονής για την παροχή κύριας σύνταξης και επικουρικής σύνταξης από επικουρικό (ΤΕΑΔΥ και μετοχικό). Τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων καταγράφουν σοβαρές απώλειες από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των επενδύσεών τους σε μετοχές και από το κύμα φυγής των εργαζομένων στο Δημόσιο (ξεπερνά το 150%).

http://www.tanea.gr

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Γερμανία: Η εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο

Η γερμανική αγορά εργασίας συνέχισε το Σεπτέμβριο, για 15ο διαδοχικό μήνα, να επιδεικνύει την καλή υγεία της, ξαφνιάζοντας σήμερα με μια σαφώς σημαντικότερη απ' ό,τι προβλεπόταν πτώση του αριθμού των ανέργων, που μπορεί από τον ερχόμενο μήνα να περάσει κάτω από το όριο των 3 εκατομμυρίων.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε το Σεπτέμβριο πέφτοντας στο 7,2% έναντι 7,6% τον Αύγουστο και η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία είχε το Σεπτέμβριο 3,031 εκατομμύρια ανέργους.

Πρόκειται για 157.000 λιγότερους ανέργους απ' ό,τι τον Αύγουστο και για 40.000 λιγότερους αν γίνουν οι διορθώσεις βάσει των εποχικών διακυμάνσεων. Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο διορθωμένος αριθμός μείωσης των ανέργων θα ήταν ο μισός, δηλαδή μόνο 20.000.

"Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από την ανάκαμψη", σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε, ο οποίος πρόσθεσε ότι "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια φθινοπωρινή καλοκαιρία στην αγορά εργασίας".

Η οπισθοχώρηση της ανεργίας είναι καλή ένδειξη για την κατανάλωση των νοικοκυριών και αυτό είναι καλό νέο για τη Γερμανία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός παγκοσμίως, αλλά οι οικονομικές προοπτικές των κυριότερων πελατών της, κυρίως των ΗΠΑ, επιδεινώνονται.

stock.ana-mpa

Χοντράδα, με διπλή εισβολή

ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για τον αρνητικό ρόλο των τριών εγγυήτριων δυνάμεων, διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Χριστόφιας μιλώντας προχθές στο Ιδρυμα «BROOKINGS» είπε πως «η Ελλάδα επενέβη στα εσωτερικά της Κύπρου με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου». Εξήγησε πως αυτό κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν αρκετό να δώσει την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να συνεχίζει για 37 χρόνια να κατέχει το 37% του εδάφους της. Αφού επισήμανε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις στην Κύπρο, πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Στην πραγματικότητα και οι δύο μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο».

Η φράση αυτή ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία. «Αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χ. Γεωργιάδης. «Ενα είναι να καταδικάζουμε το πραξικόπημα και άλλο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας. Και μάλιστα να το κάνουμε αυτό λίγες ημέρες μετά που συναντήσαμε τον Ελληνα πρωθυπουργό και για άλλη μια φορά βασιστήκαμε στη δική του, αλλά και της Ελλάδας ασφαλώς, διαχρονική στήριξη και θετική στάση στο Κυπριακό».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπλ. κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για κακόβουλη διαστρέβλωση των λεχθέντων από τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ο πρόεδρος αναφερόταν στη χούντα, εκτός βέβαια και αν κάποιοι ταυτίζουν τη χούντα με την Ελλάδα, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος σημείωσε το αυτονόητο, ότι η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β', μαζί με την Τουρκία, και με την καθοδήγηση ξένων κέντρων σχεδίασαν την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και το διαμελισμό της Κύπρου».

Ο πρόεδρος αναμενόταν να επιστρέψει από τις ΗΠΑ, χθες αργά το βράδυ.

enet

«Εφυγε» ο Τόνι Κέρτις

Ο Τόνι Κέρτις, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος ως συμπρωταγωνιστής της Μέριλιν Μονρόε στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό», πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Το δυσάρεστο νέο το επιβεβαίωσε η κόρη του, Τζέιμι Λι Κέρτις. Ο διάσημος ηθοποιός συμμετείχε σε παραπάνω από 100 ταινίες και έπαιξε μια ευρεία γκάμα ρόλων, πρωταγωνιστώντας σε ανάλαφρες κωμωδίες, μιούζικαλ αλλά και δραματικές ταινίες. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου αναγνώρισε το ταλέντο του το 1959 βραβεύοντάς τον για το ρόλο του στην ταινία «The defiant Ones» δίπλα στον Σίντνεϊ Πουατιέ.


Το πραγματικό του όνομα ήταν Μπέρναρντ Σβαρτζ και μεγάλωσε στις γειτονιές του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκε έξι φορές και ο τελευταίος του γάμος ήταν με την Τζιλ Βάντεμπεργκ Κέρτις. Σπούδασε υποκριτική στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης που είχε δεχτεί επιρροές από τον γερμανό σκηνοθέτη Έρβιν Πισκάτορ και ένας από τους συμμαθητές του ήταν ο Γουόλτερ Ματάου. Λάτρευε από μικρός τον κινηματογράφο και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχτηκε στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό επειδή είχε δει την ταινία «Destination Tokyo» με τον Κάρι Γκραντ.

Έφτασε στο Χόλιγουντ το 1948, σε ηλικία 23 ετών και αμέσως έκλεισε συμβόλαιο με τη Universal Pictures που έθεσε ως όρο να αλλάξει το όνομά του. Η υποκριτική ήταν η μεγάλη του αγάπη, ωστόσο διέθετε κι άλλα ταλέντα. Από τη δεκαετία του ’80 ζωγράφιζε επαγγελματικά και κάποια από τα έργα του είχαν εκτιμηθεί στις 25.000 δολάρια. Το 2007 ο πίνακάς του «Το κόκκινο τραπέζι» παρουσιάστηκε σε έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου στο Μανχάταν.





http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1874498

«Έφυγε» η Δούκισσα...


Η Δούκισσα του ελληνικού «πενταγράμμου», άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 69 ετών, σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Είχε γεννηθεί στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά. Άρχισε την καριέρα της σαν χορεύτρια σε ηλικία 12 ετών. Το 1956 μπήκε στην δισκογραφία. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε δύο γιους. Πρωταγωνίστησε και σε 10 ταινίες την περίοδο 1966 – 1970.
H κηδεία της θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.



Ο σωσίας πλανήτης της γης

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα πλανήτη που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με τη Γη. Ο εξωπλανήτης, που πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα και νερό, έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του και περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως 20 έως 40 δισεκατομμύρια «γήινοι» εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας (για να μη μιλήσουμε για όλο το σύμπαν…) και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάζεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”, έγινε -μετά από 11 χρόνια παρατηρήσεων με τη βοήθεια του δέκα μέτρων τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης- από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Κρουζ και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, υπό τον καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής Στίβεν Βογκτ, σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, το “Science” και το “New Scientist”.
Ο «γήινος» εξωπλανήτης Γκλιέζε 581g περιστρέφεται σε σχεδόν κυκλική τροχιά κάθε 37 γήινες μέρες γύρω από το άστρο-νάνο Γκλιέζε 581 μαζί με άλλους πέντε εξωπλανήτες (είναι το μεγαλύτερο εξωπλανητικό ηλιακό σύστημα, μετά το δικό μας, που έχει ποτέ βρεθεί). Βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 20 ετών φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός είναι περίπου 10 τρισ. χλμ.), στον αστερισμό του Ζυγού.

Ο πλανήτης φαίνεται να έχει τριπλάσια έως τετραπλάσια μάζα και διάμετρο μεγαλύτερη κατά 1,2 έως 1,4 φορές σε σχέση με τη Γη. Δεν είναι ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος (η μέση θερμοκρασία του εκτιμάται σε μείον 31 έως μείον 12 βαθμούς Κελσίου), πράγμα που τον τοποθετεί στην «ιδανική» ζώνη των κατοικήσιμων πλανητών, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιες μορφές ζωής.

Αν όντως είναι βραχώδης (αυτό είναι πολύ πιθανό λόγω της μάζας του, αλλά όχι ακόμα εξακριβωμένο), όπως η Γη, θα μπορούσε να έχει βαρύτητα και ατμόσφαιρα παρόμοια με του δικού μας πλανήτη (άρα θα μπορούσε ένας αστροναύτης να περπατήσει πάνω του), καθώς επίσης να διαθέτει υγρό νερό στην επιφάνειά του, αν και προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει ανιχνευθεί από τους αστρονόμους. Όπως η Σελήνη, η μια πλευρά του εξωπλανήτη είναι «κλειδωμένη» και λούζεται μόνιμα στο φως του άστρου-ήλιου του (που είναι πολύ αχνό, καθώς έχει μόλις το 1% της λαμπρότητας του δικού μας ήλιου), ενώ η άλλη βρίσκεται μόνιμα στο σκοτάδι.

Η πιο κατοικήσιμη περιοχή του πλανήτη θα είναι αυτή που αποτελεί το «σύνορο» ανάμεσα στις ζώνες του φωτός (με εκτιμώμενη θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου) και του σκοταδιού (με θερμοκρασία μείον 34 βαθμών). Όμως, θα είναι δύσκολο οι επιστήμονες να μάθουν αν όντως ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης φιλοξενεί ζωή, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι και τεχνικές για την εξ αποστάσεως μελέτη ιχνών ζωής στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μακρινού ουρανίου σώματος.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 500 εξωπλανήτες, αλλά κανείς ως τώρα δεν φαινόταν να πληροί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία ζωής. Όλοι σχεδόν είναι ουσιαστικά αέριοι γίγαντες (μερικοί πολύ μεγαλύτεροι και από τον Δία), χωρίς στερεή επιφάνεια και με θερμοκρασίες υπερβολικά ψηλές ή χαμηλές.

cosmo.gr


Από 1η Νοεμβρίου ο υπολογισμός τελών για νέα αυτοκίνητα.


Κατά δύο μήνες επισπεύσθηκε η ισχύς των νέων τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που εισήχθη στο νομοσχέδιο. Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας πρόκειται να ισχύσει για όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν από την 1η Νοεμβρίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όπως αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Στο νέο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας καταργούνται οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης, υιοθετείται το κριτήριο του κυβισμού και ενσωματώνεται ο χωριστός ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού. Σημειώνεται πως το νέο πλαίσιο αυξάνει τα τέλη για τους κατόχους καινούργιων αυτοκινήτων.

Η Μαφάλντα έγινε 46 ετών!


Η Μαφάλντα είναι η πρωταγωνίστρια μιας μακράς σειράς σχεδίων του Αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο (Quino), αλλά και το όνομα αυτής της σειράς κόμικς. Το πρώτο στριπ άρχισε να εκδίδεται για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964 στο περιοδικό Πριμέρα Πλάνα. Η ηρωίδα μιας μακριάς σειράς σχεδίων του Αργεντινού Quino και πρωταγωνίστρια της δικής της σειράς κόμικς την περίοδο 1964-1973 υπήρξε πολύ δημοφιλής σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη.

Είναι πλέον 46 ετών αλλά διατηρεί την παιδική αφέλεια και περιέργειά της. Εξάλλου δηλώνει ακόμη 6 μόλις χρονών. Παρόλα αυτά συνεχίζει να προβληματίζεται τόσο για μεγάλα προβλήματα του κόσμου, κυρίως της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ, ή απλά να προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει την σούπα που τόσο σιχαίνεται και συνεχώς φτιάχνει η μητέρα της. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ και κολλητοί της φίλοι είναι οι Σουσανίτα, Φελίπε, Μανολίτο, Μιγκελίτο, Νάντο και Ελευθερία.

Μετά το 1973, η Μαφάλντα εμφανίσθηκε κάποιες φορές σε ιστορίες του Κίνο, κυρίως για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, τρία χρόνια αργότερα πόζαρε σε αφίσα της UNICEF, για τη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Mazw 2010 - Duskola Feggaria

Samuel Alexander ARMAS: To χέρι της ελπίδας!


H εικόνα του χεριού ενός εμβρύου, που έχει διαγνωστεί με δισχιδή ράχη, αγκαλιάζει το δάχτυλο του χειρουργού αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης στην ανοικτή μήτρα. Το περιοδικό Τάιμ φωτογράφησε μία επέμβαση, που έμελλε να φέρει στον κόσμο την "Εικόνα της Χρονιάς 2003".
Το μωρό είχε διαγνωστεί με spina bifida (δισχιδής ράχη) και δεν θα μπορούσε να επιζήσει αν απομακρύνονταν από την κοιλιά της μητέρας του. Η μητέρα του αγέννητου μωρού, Julie Armas, εργάζoνταν ως μαία στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Γνώριζε για την πρακτική του Dr. Bruner, στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville, όπου εφαρμόζει αυτές τις ειδικού τύπου επεμβάσεις ενόσω το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του.
Καθώς ο Dr. Bruner ολοκλήρωνε την επέμβαση στο έμβρυο, ο μικρός Samuel έβγαλε το μικρό του χεράκι, που ήταν πλήρως σχηματισμένο, μέσα από την τομή και με δύναμη έπιασε το χέρι του χειρουργού. Σαν να ήθελε ο ίδιος να ευχαριστήσει τον σωτήρα του, πρίν από κάθε αλλο..
Ο γιατρός μόλις συνειδητοποίησε την κίνηση του εμβρίου πάγωσε και συγκινήθηκε από το μεγαλείο της ζωής που βρίσκονταν στα χέρια του εκείνη την στιγμή.
Ο Samuel γεννήθηκε υγιής, η εγχείρηση ήταν απόλυτα επιτυχής. Η μητέρα του μικρού Samuel είπε, ότι έκλαιγαν για μέρες όταν είδαν την εικόνα. Δήλωσε, ότι η φωτογραφία υπενθυμίζει, ότι η εγκυμοσύνη δεν αφορά την αναπηρία ή την ασθένεια, αλλά ένα μικρό άνθρωπο.

Η εμφάνιση και τα λόγια του πάτερ ΠΑΙΣΙΟΥ επαληθεύονται?Έτοιμη η Τουρκική Στρατιά έναντι του Έβρου

“Μηνύματα” που πρέπει να προβληματίσουν και να μας ξυπνήσουν..

Πριν λίγες ημέρες σας είχαμε παραθέσει δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο που αναφέρονταν σε εξοπλισμούς-δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου.
Σήμερα σας παραθέτουμε πληροφορίες για μετακινήσεις των Τουρκικών Μονάδων οι οποίες δηλώνουν τις σαφείς επιθετικές προθέσεις των Τούρκων στον Έβρο.Η ανάγκη υλοποίησης αυτών των μετακινήσεων και η λήψη της συγκεκριμένης διάταξης των Τουρκικών στρατευμάτων υποδηλώνουν την σκέψη για αιφνιδιαστική επίθεση των Τούρκων στον Έβρο με αφορμή πιθανά επεισόδια εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητος στη Θράκη σε συνδυασμό με εκτεταμένες εσωτερικές αναταραχές στην Ελλάδα.
Παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει τα περί του σχεδίου «Βαριά» εκ του οποίου φαίνεται ότι οι Τούρκοι διεπίστωσαν την αναγκαιότητα αλλαγής διάταξης των στρατευμάτων τους για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής αιφνιδιαστικής επίθεσης.
Σχετικά άρθρα: Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά»)
Εισβολή στον Έβρο προέβλεπαν τα επί μέρους πλάνα του «Σχεδίου Βαριοπούλα»
Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητος περίεργες επιθέσεις σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, και σε τζαμί. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τις συνεχείς αμφισβητήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, το casus belli και τις έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους των Τούρκων.
Να αναμένουμε λοιπόν την υποκίνηση των εσωτερικών αναταραχών, λόγω δολοφονίας ενός αλλοδαπού π.χ. όπως πρόσφατα δήλωσε η Αφρα Αλ Σαλέχ; Θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο εύκολα μπορούν να στήσουν οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία βλέπουν την επιρροή τους στα τεκταινόμενα της Τουρκίας να μειώνεται, με ταυτόχρονες προβοκάτσιες σε μουσουλμανικές περιοχές;
1. Το 102 ΣΠ/2ου ΣΣ μετακινήθηκε πριν 1 χρόνο από ΚΕΣΑΝΗ προς ΟΥΖΟΥΝΚΙΟΠΡΟΥ(πιθανός χώρος τελικού προορισμού). Αυτό δίνει την δυνατότητα ( ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ) να έχει τα 2/3 του βεληνεκούς μέσα στην φίλια παράταξη αλλά και να μπορεί να προσβάλει το σύνολο της ελληνικής παράταξης.
2. Η 2η ΤΘΤ/52ης ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ μετακινήθηκε πριν ένα χρόνο από ΜΑΛΤΕΠΕ (ασιατική τουρκία) προς ΚΑΡΤΑΛΤΕΠΕ ΒΔ της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ. Αποτελεί προώθηση κατά 52 χλμ.
3. Δημιουργήθηκε η 23η ΜΠ (καινούργια μονάδα) στην ΚΩΝ/ΠΟΛΗ για να αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια.
4. Αυτό το χρόνο άλλαξε διοικητική υπαγωγή η 1η ΤΘΤ/52ης ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ και έγινε 1η ΤΘΤ/5ου ΣΣ και μετακινήθηκε κατά 250 χλμ από ΚΩΝ/ΠΟΛΗ προς ΜΠΑΜΠΑΕΣΚΙ 40 χλμ από ορεστιάδα. Επίσης μετακινήθηκε το ΣΜΧ ΑΠΌ ΜΠΑΜΠΑΕΣΚΙ ΠΡΟΣ ΠΙΝΑΧΙΣΑΡ.
5. Η 3η ΤΘΤ/5ου ΣΣ άλλαξε διοικητική υπαγωγή και έγινε 3η ΤΘΤ/52 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΈΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. Ουσιαστικά αποτελεί προώθηση της 52 τεθωρακισμένης μεραρχίας κατά 50 χλμ.
6. Η 3η ΤΘΤ ασκήθηκε τον ΑΠΡΙΛΙΟ 2010 στην περιοχή της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ.
7. Η 52η ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ είχε αποστολή μέχρι τώρα την εσωτερική ασφάλεια. Δημιουργήθηκε η 23η ΜΠ για αυτήν την αποστολή και η 52η ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΈΝΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ αποτελεί καθαρή στρατηγική εφεδρεία της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ η οποία έχει προωθηθεί 2 φορές κατά 50 χλμ προς τα δυτικά
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ: 2 Μ/Κ ΤΠ + 2 ΕΜΑ + 2 ΜΟΙΡΕΣ ΠΒ.

hellenicspace

Κόρινθος: 60χρόνο ΤΕΡΑΣ έσερνε δυο σκύλια πίσω από το αυτοκινητό του. To ένα βρέθηκε νεκρό.

Εξηντάχρονος εντοπίστηκε χθες να σέρνει δυο κυνηγόσκυλα στους δρόμους της Κορίνθου, πίσω από την καρότσα του αυτοκινήτου του. Το ένα από τα δυο σκυλιά πέθανε και το άλλο βρέθηκε σε άθλια κατάσταση.
Εντοπίστηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ και οδηγήθηκε στο τμήμα. Η δικαιολογία του για τη πράξη αυτη ήταν πως τα σκυλιά του είχαν καλααζάρ, και για αυτό τα μετέφερε στο σκουπιδότοπο...
Στο εξής η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των αρχών.


trupokarudos

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με την EDF


Πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής EDF Energies Nouvelles, της EDF EN GREECE, της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω συνεργασία, βασισμένη στην τεχνογνωσία και εμπειρία και των δύο Ομίλων, στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ.


Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δύο Όμιλοι πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού σημαντικά έργα  στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστεί η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 MW στη Φλώρινα, καθώς και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη, το οποίο θα συνδυάζει ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 90 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.


Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, καταλήγει η ανακοίνωση, η ΔΕΗ και η EDF Energies Nouvelles ενισχύουν τη συνεργασία τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας ήδη εκμεταλλεύονται από κοινού ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 38 MW στο Νομό Βοιωτίας.

ΥΠΟΙΚ: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας



Το νέο απλοποιημένο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με το οποίο αναιρούνται οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης και το οποίο οδηγεί σε μείωση των τελών κυκλοφορίας για 3,2 εκ. κατόχους αυτοκινήτων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι για την αναμόρφωση του πλαισίου συστήθηκε Διυπουργική Επιτροπή και συνεκτιμώντας τις προτάσεις της, το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας του 2011, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Την κατάργηση του κριτηρίου της παλαιότητας. Για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί έως και την 31-12-2010 (και για τις μοτοσυκλέτες, ασχέτως ημερομηνίας ταξινόμησης) θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.

2. Την υιοθέτηση του κριτηρίου του κυβισμού αλλά με πιο αναλογικό τρόπο. Δημιουργείται μια πιο δίκαιη και αναλογική κλίμακα τελών κυκλοφορίας με την προσθήκη νέων κλιμακίων κυβισμού, προκειμένου το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να ανταποκριθεί περισσότερο στις συνθήκες της αγοράς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

3. Την ενσωμάτωση του χωριστού ειδικού φόρου μεγάλου κυβισμού στα τέλη. Πρόκειται για τον ειδικό φόρο μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα για όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες άνω των 1.929 κ.εκ., που είχε προβλεφθεί με το ν. 3775/2009. Τα τέλη κυκλοφορίας 2011 συμπεριλαμβάνουν τον τυχόν ειδικό φόρο οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

Έτσι, τα νέα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011, σε σύγκριση και με τις συνολικές επιβαρύνσεις των οχημάτων για το 2010, διαμορφώνονται ως εξής: 
Κλιμάκιο κ.εκ.
Τέλη κυκλοφορίας 2011 (ευρώ)
Τέλη κυκλοφορίας και ειδικός φόρος 2010 (ευρώ)
Διαφορά 2011 έναντι 2010 (ευρώ)
 
 
 
Από
έως
Από
έως
Έως
300
20
0
68
20
-48
301
785
50
28
96
22
-46
786
1071
110
94
187
16
-77
1072
1357
120
94
187
26
-67
1358
1548
220
184
352
36
-132
1549
1738
240
184
352
56
-112
1739
1928
270
184
352
86
-82
1929
2357
600
578
821
22
-221
2358
3000
800
712
1130
88
-330
3001
4000
1000
912
1330
88
-330
4001
και άνω
1200
1112
1530
88
-330

(Περαιτέρω ανάλυση της διαφοράς των τελών κυκλοφορίας του 2011 σε σχέση με το 2010, ανάλογα με την κλάση των οχημάτων, παρατίθεται στον πίνακα στο τέλος του εγγράφου).

Την αναλογική ελάφρυνση για μεγάλο αριθμό οχημάτων. Από την σύγκριση των τελών του 2011 σε σχέση με το 2010 προκύπτει ότι πάνω από 3.180.000 κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν μείωση από 12-330 ευρώ (το 65% του συνόλου), ενώ οι υπόλοιποι έχουν αύξηση η οποία σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κυμαίνεται μεταξύ 16-88 ευρώ ετησίως. Μεγαλύτερη αναλογικά μείωση έχουν τα μικρή και μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα.

4. Την περιβαλλοντική κατεύθυνση για τις νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η φορολόγηση του αυτοκινήτου στην κατεύθυνση της μείωσης των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων,  τα τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που θα  ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/1/2011 και μετά, συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ). Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο «καθαρής τεχνολογίας» οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Έτσι, τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν μετά την 1/1/2011 είναι τα εξής:

 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο)
ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ) 
0-100
0
101-120
0,80
121-140
1,00
141-160
1,50
161-180
2,00
181-200
2,25
201-250
2,50
Άνω των 251
3,00

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την παραπάνω κλίμακα, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν «καθαρές τεχνολογίες». Αντίστοιχα, όπως είναι λογικό, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές. 

5. Αποκλειστική σύνδεση των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ που θα ταξινομηθούν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2011 μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως εξής:

 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο)
ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ) 
0-100
      0
101-150
     2 
Άνω των 151
      2,5


Η διαφορά των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ σε σχέση με τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οφείλεται στο γεγονός ότι, τα οχήματα αυτά είναι επαγγελματικά και διανύουν ετησίως πολλαπλάσιες αποστάσεις από αυτές των επιβατικών, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνσή τους.

6. Όσον αφορά στα υπόλοιπα οχήματα (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, κλπ), θα υπάρχει αύξηση κατά μέσο όρο 10%  σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω τέλη δεν έχουν αυξηθεί από το 2009.

Tα παραπάνω μέτρα αποτελούν ένα σύστημα δίκαιο και λειτουργικό, που θα αφήσει παράλληλα το χρονικό περιθώριο αναγκαίας προσαρμογής της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα μας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, τις αμέσως επόμενες ημέρες. 


capital