Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αυστηρό το πλαίσιο δαπανών για υποψηφίους

Μέσα σε αυστηρό πλαίσιο δαπανών πρέπει να κινηθούν κατά την προεκλογική τους καμπάνια συνδυασμοί και υποψήφιοι, καθώς ακόμη και οι προσφορές ή οι δωρεές δημοτών προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης συνυπολογίζονται στα προεκλογικά έξοδα και κοστολογούνται ανάλογα με την περιοχή και τον πληθυσμό του δήμου. Ετσι, η δωρεάν παραχώρηση ενός χώρου σ’ έναν υποψήφιο για χρήση εκλογικού κέντρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτιμάται σε χρήμα. Για παράδειγμα, σε έναν δήμο με πληθυσμό μέχρι 25.000 κατοίκους, η δαπάνη για το μίσθωμα του ακινήτου προσδιορίζεται σε 4.000 ευρώ. Αντιστοίχως:
- Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 25.001 έως 50.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 7.000 ευρώ.
- Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 50.001 έως 75.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 10.000 ευρώ.
- Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 75.001 έως 100.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 12.000 ευρώ.
- Σε ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 15.000 ευρώ.
Στις παροχές και διευκολύνσεις περιλαμβάνεται επίσης η χρήση από τους συνδυασμούς αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων για τη διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων, η έκδοση εντύπων προεκλογικού περιεχομένου και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους, η καταχώριση και προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα καθώς και διαδικτυακοί τόποι και ιστοσελίδες. Τα ποσά θα πρέπει να καταγράφονται στα βιβλία εσόδων - δαπανών των συνδυασμών και στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών, καθώς και των υποψηφίων.

kathimerini

Ογκώδης διαδήλωση κατά της πυρηνικής ενέργειας στο Βερολίνο

Την αντίδρασή τους στην «παράταση ζωής» που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο εξέφρασαν με μια δυναμική διαδήλωση δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί.
Κρατώντας κιτρινοπράσινα μπαλόνια και πανό που ανέγραφαν: "Πυρηνική ενέργεια: φτάνει!" και "Πυρηνική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ" οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την καγκελαρία.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν νέοι και γέροι, με τις οικογένειες ή με τους φίλους τους, γονείς με τα μωρά τους στο καρότσι ή με παιδιά σκαρφαλωμένα στους ώμους τους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές σχεδόν 100.000 άνθρωποι (για τουλάχιστον 37.000 έκανε λόγο η γερμανική αστυνομία) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και ριζοσπαστική αριστερά του Ντι Λίνκε).
Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έδωσε παράταση στην ημερομηνία για τον τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Σύμφωνα με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης οι 17 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας που επρόκειτο να κλείσουν το 2022, θα συνεχίσουν να λειτουργούν για άλλα 8 έως και 14 χρόνια, ανάλογα με το πόσο παλαιοί είναι. Ο τελευταίος υπολογίζεται ότι θα κλείσει γύρω στο 2040.

enet

Σαμαράς: «Όχι στο μνημόνιο, όχι σε νέους φόρους»


Την αντίθεση του κόμματός του στο μνημόνιο με την τρόικα και την πρότασή του για έξοδο από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στο κυβερνών κόμμα την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δανεισμού από την τρόικα δεν ήταν η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
«Η λύση που μας προτείνουν είναι χειρότερη από το πρόβλημα», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συνταγή του μνημονίου οδηγεί σε ύφεση και υψηλότερο χρέος, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας. Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άκουσε τον διάδοχό του να υπερασπίζεται πολλές από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την εκτόξευση του χρέους. Αν είχαν υλοποιηθεί τα δημοσιονομικά μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε ο κ. Σαμαράς, το έλλειμμα για το 2009 θα είχε κλείσει το πολύ στο 9,9%. «Με αλχημείες και δημιουργική λογιστική η κυβέρνηση αύξησε το έλλειμμα στο 13,6%. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση ελλείμματος, αλλά το ίδιο προκάλεσε κρίση δανεισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέδωσε τα συσσωρευμένα χρέη του ελληνικού δημοσίου στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο κ. Σαμαράς, τα 50 πήγαν για πληρωμή τόκων από δάνεια που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άλλα 20 διοχετεύθηκαν στις αμυντικές δαπάνες, τα χρέη των νοσοκομείων και τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της καταψήφισης του μνημονίου από το κόμμα του, λέγοντας ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και οι όροι με τους οποίους συνομολογήθηκε δεν ήταν μονόδρομος. «Το μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. Ακόμη και στις αρχές Μαΐου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Το μνημόνιο, όχι απλώς δεν έλυσε το πρόβλημα της οικονομίας, το έκανε χειρότερο. Δεν είχαν καταλάβει τι υπέγραψαν. Έντεκα από τα 30 δισ. της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο προέρχονται από αδιευκρίνιστα μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική του μνημονίου μειώνει από τη μία το έλλειμμα, αλλά από την άλλη το αυξάνει με την ύφεση που δημιουργεί και προβλέπει την αύξησή του από το 115% στο 150%.
Επίθεση στην κυβέρνησηΚαταψηφίζοντας το μνημόνιο, η ΝΔ δεν έδειξε ανευθυνότητα, τόνισε ο κ. Σαμαράς και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η μεγαλύτερη ανευθυνότητα ήταν οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν». «Πέρσι τους παρότρυνα να πάρουν μέτρα έγκαιρα. Προσφέρθηκα να τους στηρίξω. Είπα «επιτέλους ξεκολλήστε». Αυτό είναι υπευθυνότητα. Είδαμε τον κίνδυνο και προσφερθήκαμε να βάλουμε πλάτη», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε τον νέο κυβερνητικό σχήμα,χαρακτηρίζοντάς το «τραγέλαφο» με «σμήνη συναρμόδιων υφυπουργών» και πλήθος «συντονιστών».
Οι προτάσεις για την ανάπτυξη
Στη συνέχεια περιέγραψε πέντε άξονες που θα μπορούσαν, όπως είπε να τονώσουν την οικονομία:
-Να μειωθούν δραστικά οι φόροι, με προτεραιότητα τους έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ και τα καύσιμα. Κανείς δεν επενδύει σε μια υπερ-φορολογημένη χώρα. Με χαμηλότερους συντελεστές θα αντλήσουμε τελικά περισσότερα έσοδα και θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη. Όχι άλλες αυξήσεις στον ΦΠΑ. Όχι αύξηση στον φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης.
-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό μη μισθολογικού εργατικού κόστους που αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία. Να μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται οποιοδήποτε έγγραφο με την ταυτότητα του και το ΑΦΜ. Ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης αλλά και η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών μεταξύ του πολίτη και του Δημοσίου. Ένας μόνο εισπρακτικός μηχανισμός
-Να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις. Ο νόμος του υπουργού Επικρατείας είναι σωστός, αλλά θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις επενδύσεις ανεξαρτήτως ποσού. Και να ισχύσει και για τις ελληνικές, και όχι μόνο για τις ξένες επενδύσεις
-Να δώσουμε προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα. Στροφή στην ποιότητα. Ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Κάθε δικαστική αρχή να εκδίδει απόφαση σε 6 μήνες και να τελεσιδικεί σε 1,5 χρόνο.
-Να συντονίσουμε την παραγωγική μας προσπάθεια στους τομείς που έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, την ιχθυοκαλλιέργεια, ζωοτροφές. Ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής. Πολιτική για την έρευνα, όχι με δαπανηρές πολιτικές, αλλά και με ιδιωτικά κεφάλαια και με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

«Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στον φόβο»
Στο τέλος της ομιλίας του, που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει στον φόβο και ζήτησε από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Είμαστε αντίθετοι με το μνημόνιο γιατί δεν βοηθάει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς. «Πρέπει ξανά να γίνουμε έθνος μεγάλων φιλοδοξιών. Να μην καταναλώνουμε μόνο ιστορία, να δημιουργούμε ιστορία. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ελπίδα. Δεν είμαστε χρεοκοπημένη χώρα. Ζητώ από τον κάθε Έλληνα να αντισταθεί στην απελπισία. Από τη μοιρολατρία που προσπαθούν να μας περάσουν. Σε ενάμιση μήνα έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα να ψηφίσουν την ελπίδα, όχι τον φόβο», κατέληξε.

tanea

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ;





Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για το «Νόμο της Έλξης», ιδίως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και της ταινίας «Το Μυστικό».

Πολλοί είναι αυτοί που τον έχουν εφαρμόσει επιτυχημένα , αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δεν πέτυχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα, και τα παράτησαν απογοητευμένοι.

Γιατί ο «Νόμος της Έλξης» μερικές φορές δεν λειτουργεί;

Αυτό είναι δυσάρεστο, αλλά καθόλου περίεργο.

Αν θέλουμε αυτός ο Νόμος να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ας μην θεωρούμε ότι είναι μια δύναμη που υπάρχει έξω από εμάς.

Δεν προσπαθούμε να «έλκουμε» κάτι που είναι έξω από εμάς – κάτι που δεν το έχουμε και μας λείπει.

Αν τον κατανοήσουμε σωστά, ο «Νόμος της ΄Έλξης» δεν είναι κάτι άλλο από τον τρόπο έκφρασης της πραγματικής μας φύσης.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να ελκύουμε κάτι που υπάρχει έξω από εμάς, εκφράζουμε την ευχή και την επιθυμία να φέρουμε στην επίγνωσή μας κάτι το οποίο είναι ήδη τμήμα του δυναμικού της φύσης μας.

Πως λειτουργεί, λοιπόν, αυτή η διαδικασία πρακτικά;

Βασίζεται στην αλήθεια, ότι είμαστε αναπόσπαστες όψεις της Πηγής, της Θείας Πρόνοιας, του Θεού, όλων όσων υπάρχουν τώρα, στο παρελθόν, αλλά και για πάντα, (σύμφωνα με την ανθρώπινη αντίληψη για τον χρόνο). Γι αυτό το λόγο τα πάντα βρίσκονται ήδη μέσα μας, στην διάθεσή μας να ανασυρθούν στην συνειδητότητά μας, και να υλοποιηθούν έτσι και σαν καταστάσεις που βιώνουμε.

Ο Θεός είναι το Όλον, το Ένα.

Είμαστε τμήμα του Θεού, άρα σαν τον Θεό είμαστε Όλον.

Όπως οποιοδήποτε στοιχείο του ολογράμματος περιέχει και συμπεριλαμβάνει το Όλον, έτσι κι εμείς περιέχουμε και συμπεριλαμβάνουμε και Είμαστε το Όλον.

Αυτό εννοούσε ο Ιησούς όταν έλεγε:

«Και ο Ιησούς είπε σε αυτόν, Πήγαινε τον δρόμο σου, η πίστη σου σε κατέστησε ολοκληρωμένο». – Ματθαίος 10:52.

Η αληθινή σημασία αυτού είναι ότι η δύναμη της αληθινής Πίστης έκανε τον άνθρωπο που θεράπευσε ικανό να συνειδητοποιήσει την Ολότητά τους, και η Ολότητα δεν έχει καμιά έλλειψη, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ απλά οτιδήποτε μπορούμε να βάλουμε με το μυαλό μας είναι ήδη τμήμα της Ολότητάς μας.

Εφόσον ισχύει αυτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εκφράσουμε οποιαδήποτε επιθυμία, η οποία είναι ήδη τμήμα δικό μας, και να την επικαλεστούμε να ανέλθει στην επίγνωσή μας και να υλοποιηθεί στην ζωή μας.

Με άλλα λόγια, απλά γινόμαστε Γνώστες, και ως εκ τούτου βιώνουμε μια πλευρά της Θεϊκής Ολότητάς μας.

Όμως, πρέπει να προσέξουμε και κάτι άλλο.

Σαν όψεις της Πηγής, αλλά όχι η Πηγή με απόλυτους όρους, δεν έχουμε έμφυτη δύναμη να εκπληρώσουμε αυτή την Έκφραση από μόνοι μας, ξεκομμένοι από το Όλον.

Η δύναμη στην οποία έχουμε πρόσβαση είναι άπειρη, απεριόριστη, απέραντη και ρέει μέσα από μας προερχόμενη από την Πηγή, δίνοντας ενέργεια και ισχύ στην Έκφραση του δυναμικού μας μέσα από τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα, τα οποία με την σειρά τους εκπληρώνονται και υλοποιούνται σε κάτι χειροπιαστό.

Και ο Ιησούς δίδασκε αυτή την Αλήθεια, επανειλημμένα στους μαθητές του:

«Αποκρίθηκε τότε ο Ιησούς και τους είπε: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν μπορεί ο Υιός να πράττει από τον εαυτό του τίποτα εάν δεν βλέπει τον Πατέρα να πράττει. Υπάρχει απόλυτη ομοφωνία μεταξύ του Πατρός και Υιού, διότι εκείνα που ενεργεί ο Πατέρας, κατά τον αυτόν τρόπο, τα ίδια πράττει και ο Υιός.» -- Ιωάννης 5:19

Ο «Υιός» είναι ο καθένας μας σαν Έκφραση του «Πατέρα», του Θεού.

Ο Ιησούς, επίσης είπε:

«Δεν πιστεύεις ότι εγώ είμαι αχώριστα ενωμένος με τον Πατέρα, ότι είμαι και μένω μέσα στον Πατέρα και ότι ο Πατέρας είναι και μένει μέσα σε μένα; Ακριβώς επειδή είμαι ενωμένος με τον Πατέρα, τα λόγια, τα οποία εγώ σας διδάσκω, δεν τα λέγω από τον εαυτό μου, αλλά ο Πατέρας, ο οποίος διαμένει μέσα σε μένα, ενεργεί δι εμού όλα αυτά τα θαυμαστά έργα, που βλέπετε και ακούετε.

Να παραδεχτείτε, λοιπόν, ότι εγώ μένω εις τον Πατέρα και ο Πατέρας μένει εις εμέ. Πιστέψατε τουλάχιστον χάρη στα έργα μου. Σας διαβεβαιώνω ότι εκείνος που πιστεύει εις εμέ θα κάνει, χάρη σ’ αυτή την πίστη του, τα μεγάλα και θαυμαστά έργα τα οποία εγώ κάνω και ακόμη μεγαλύτερα από αυτά, γιατί εγώ πορεύομαι προς τον Πατέρα μου.» -- Ιωάννης 14:10 – 14

Πολύ σημαντικές και αποκαλυπτικές δηλώσεις.

Ο Ιησούς λέει ότι αυτός, άρα κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από μόνοι μας, και ότι είναι ο «Πατέρας», με άλλα λόγια η Ενέργεια της Πηγής, ο Θεός που εκφράζεται μέσα από εμάς και κάνει τα «Έργα».

Όταν λέει «γιατί εγώ πορεύομαι προς τον Πατέρα μου», εννοεί ότι εκφράζεται όπως ο «Πατέρας», αντλώντας έτσι δύναμη από τον «Πατέρα» για να φέρει μια όψη του Όλου στην εμπειρική πραγματικότητα.

Επίσης αποκαλύπτει την μεγάλη Αλήθεια ότι όσο αναπτυσσόμαστε πνευματικά δεν θα κάνουμε μόνο τα «θαύματα» που αποδίδονται στον Ιησού, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο και θα εκφράσουμε ακόμα σπουδαιότερα πράγματα – ίσως πέρα από την ικανότητα αντίληψης τον περισσότερων ανθρώπων σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Το συμπέρασμα, λοιπό, είναι:

Σαν αναπόσπαστες όψεις του Θεού, ο Οποίος είναι το Όλον, και συμπεριλαμβάνει τα πάντα μέσα στην Δημιουργία, έτσι κι εμείς – φτιαγμένοι κατ’ εικόνα του Θεού – είμαστε Όλον, επίσης συμπεριλαμβάνουμε τα πάντα μέσα στον Δημιουργία, και άρα το μόνο που κάνουμε είναι να εκφράσουμε τις ευχές, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μέσα στην παρούσα δόνηση της συνειδητότητάς μας αντλώντας δύναμη από και μέσα από τον Θεό, χωρίς τον Οποίο τίποτα δεν θα ήταν δυνατό.

Ακριβώς όπως μια λυχνία φωτός δεν μπορεί να δώσει φως αν δεν είναι συνδεδεμένη

με την πρίζα, έτσι κι εμείς δεν μπορούμε να ελκύσουμε, να «εκφράσουμε το δυναμικό μας, χωρίς να είμαστε «συνδεδεμένοι» με την Πηγή μας από την οποία αντλούμε την Δύναμη.

Όσο εξελισσόμαστε κερδίζουμε την ικανότητα να εκφράζουμε όλο και περισσότερο το Όλον, μέχρι τελικά, όσο πλησιάζουμε την Πηγή μας, να μπορούμε να εκφράσουμε – να ελκύσουμε – σχεδόν τα πάντα

Είναι η σίτιση δικαίωμα στην Ινδία?

Μέσα στο άθλιο νοσοκομείο της περιοχής, όπου σκυλιά περιφέρονται στους διαδρόμους ψάχνοντας για φαγητό, τα παιδιά βρίσκονται σε θάλαμο υποσιτισμού, έχοντας αγγίξει το όριο της ασιτίας.
Έπρεπε να λαμβάνουν κρατικά επιδοτούμενο φαγητό και καύσιμη ύλη για μαγείρεμα κάθε οικογένειας. Αλλά δεν τα έλαβαν ποτέ. Τα μεγαλύτερα παιδιά έπρεπε να γραφτούν σε σχολείο και να λαμβάνουν ένα δωρεάν γεύα κάθε μέρα, αλλά κι αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι 8 φτωχότερες περιοχές της Ινδίας έχουν περισσότερους φτωχούς ανθρώπους ανθρώπους, γύρω στα 421 εκατ, σε σχέση με τις 26 φτωχότερες περιοχές της Αφρικής. Για το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το κυβερνών κόμμα που έχει βασίσει την πολιτική του πορεία στην προσέγγιση των φτωχών μαζών, αυτή η διαρκής ανικανότητα σωστής λειτουργίας της κυβέρνησης προς όφελος ανθρώπων όπως έχει πυροδοτήσει ένα ιδεολογικό διάλογο σχετικά ε ένα ζήτημα που κάποτε θα ήταν αδιανόητο στην Ινδία: πρέπει η χώρα να απαλλάξει τους φτωχούς από το ανεπαρκές σύστημα διανομής φαγητού που ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες και να δοκιμάσει κάτι ριζικό, όπως κουπόνια σίτισης ή μετρητά? Η Πρόεδρος του κόμματος, Σόνια Γκάντι πρότείνει η σίτιση να γίνει συνταγματικό δικαίωμα και την επέκταση του υπάρχοντος δικαιώματος, έτσι ώστε κάθε οικογένεια στην Ινδία να έχει το δικαίωμα να λαμβάνει κάθε μήνα σακιά σιτηρών και ζάχαρης βάρους 35 κιλών και κυροζίνη. Τέτοιου είδους προτάσεις έχουν βοηθήσει το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο να κερδίσει ψήφους.
Η Ινδία έλυσε το πρόβλημα της έλλειψης φαγητού την δεκαετία του 1960 με την Πράσινη Επανάσταση, η οποία εξασφάλισε  σπόρους υψηλής ποιότητας, λιπάσματα και εκτεταμένη άρδευση και η χώρα είχε μία από τις πιο ακμάζουσες οικονομίες του κόσμου την προηγούμενη δεκαετία. Σήμερα όμως οι δείκτες πείνας παραμένουν χαμηλοί και το 42% όλων των παιδιών της Ινδίας, ηλικίας κάτων των 5 ετών, είναι ατροφικά. Το σύστημα διανομής φαγητού λειτουργεί για περισσότερο από ένα αιώνα και χαρακτηρίζεται από διαφθορά και ανεπάρκεια. Το 70% ενός προϋπολογισμού 12 δις δολαρίων κατασπαταλείται σε γραφειοκρατικά έξοσα και έξοδα μεταφοράς. Για την Κα Γκάντι και τους αριστερούς συμμάχους της, το να γίνει το φαγητό νόμιμο δικαίωμα, θα πρόσφερε ένα μέσο απαίτησης προνομίων που τους ανήκουν δικαιωματικά.

Βρήκαν 37 τάφους με αρχαίους θησαυρούς στη Μακεδονία.


Αλλους 37 αρχαίους τάφους με πλούσια κτερίσματα, χρυσά, χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη φετινή έρευνα στο Αρχοντικό Πέλλας.
Οι τάφοι που εντοπίστηκαν -συνολικά από το 2000 έχουν ανασκαφεί πάνω από 1.000 ταφές- χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου έως τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου από 650 έως 280 π.Χ.), ενώ η....
σωστική ανασκαφή στο δυτικό νεκροταφείο τελεί υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Από τις ανδρικές ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος.

Επίσης, στον τάφο εντοπίστηκαν σιδερένιες περόνες, η μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Αδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).
Από τις γυναικείες ταφές ενδιαφέρον έχει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο.

rokakias

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μήπως ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση;

4430398_blogΑίσθημα διαρκούς κόπωσης, μειωμένη διάθεση, άτονηεπιδερμίδα… Είναι γεγονός πως η κακή διατροφή, το στρες, ο άστατος ύπνος, και η αποχή από κάθε δραστηριότητα που αφορά την εκγύμναση του σώματος, κουράζουν τον οργανισμό και ταλαιπωρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να σταματήσουμε να “κλείνουμε τα μάτια” σε τούτη την δυσάρεστη για τον τρόπο ζωής μας πραγματικότητα και να φροντίσουμε τον οργανισμό μας όπως του αξίζει; Ιδού ορισμένες βασικές συμβουλές που θα σας χαρίσουν καλή υγεία, ζωντάνια και ευεξία.

Διατροφή
* Ξεκινήστε την ημέρα σας με… γεμάτο στομάχι. Αντί να παραλείπετε το πρωινό γεύμα μένοντας στη συνέχεια της ημέρας με άδειο στομάχι και συνεπώς εκτεθειμένοι στον πειρασμό του τσιμπολογήματος, φάτε κάτι ελαφρύ και υγιεινό αλλά συνάμα χορταστικό, όπως δημητριακά με γάλα ή ένα μικρό σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί κατά προτίμηση χαμηλό σε λιπαρά, μαρούλι και ντομάτα, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.
* Επιλέξτε ψάρι ψητό ή στο φούρνο για το κυρίως γεύμα (μεσημεριανό ή δείπνο) δύο φορές την εβδομάδα. Έχει εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με το κρέας, υπερτερεί όμως του κρέατος στο ότι περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι φιλικά προς την καρδιά.
* Στοχεύστε σε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όπου η μία μπορεί να είναι ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους ή ένα μικρό μπωλ σαλάτα.
* Καταφύγετε σε νόστιμα απογευματινά σνακ χωρίς τύψεις. Αντί για παγωτό, προτιμήστε γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Αντί για μπισκότα, επιλέξτε μια μπάρα δημητριακών. Αντί για πατατάκια, προτιμήστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Αντί για σοκολάτα γάλακτος, φάτε άφοβα δυο κομμάτια μαύρη σοκολάτα, σε συνδυασμό με φυσικό χυμό πορτοκάλι.
* Ενυδατωθείτε εσωτερικά πίνοντας ενάμιση με δύο λίτρα (8 ποτήρια) νερό ημερησίως, ειδικά τώρα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Ξεκούραση
Το στρες και η υπερένταση, τόσο έπειτα από πολλές ώρες δουλειάς όσο και μετά από έντονο ξενύχτι, είναι δυστυχώς συνηθισμένα φαινόμενα που συχνά προκαλούν εκνευρισμό, αϋπνία και υπερκόπωση και, εφόσον επαναλαμβάνονται καθημερινά, διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Ο επαρκής βραδινός ύπνος και μια στοιχειώδης μεσημεριανή ανάπαυση όταν αυτή είναι εφικτή, είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Σωματική άσκηση
Η ξεκούραση δεν πρέπει να συγχέεται με την καθιστική ζωή, ούτε η γυμναστική με την ταλαιπωρία ή την κούραση. Πέρα λοιπόν από τις ώρες ξεκούρασης σας, απαλλαχθείτε από έναν καθιστικό τρόπο ζωής και δημιουργείστε προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινή σας εξάσκηση. Αφιερώστε μισή με μία ώρα ημερησίως 3-5 φορές την εβδομάδα σε μία μορφή σωματικής άσκησης που σας αρέσει, όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, γυμναστήριο, αερόμπικ, γιόγκα ή πιλάτες, πολεμικές τέχνες, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, κολύμπι ή κάποιο άθλημα. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης δεν πρέπει να καταπονεί το σώμα, αλλά αντίθετα να γυμνάζει επαρκώς δημιουργώντας παράλληλα ευχάριστη διάθεση. Επίσης προτιμήστε το περπάτημα έναντι της μετακίνησης με το αυτοκίνητο εφόσον η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, ή τις σκάλες για ανέβασμα έναντι του ασανσέρ. Βρείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας ευχάριστες δραστηριότητες που θα γυμνάσουν το σώμα σας, αλλά και θα σας βοηθήσουν να περάσετε όμορφα με την συντροφιά σας. Θα ανακαλύψετε πόσο απλό είναι τελικά να συνδυάσει κανείς τη διασκέδαση με τη σωματική άσκηση προς όφελος της υγείας!

Καιρός για αποτοξίνωση λοιπόν. Αποτοξίνωση από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια από την πρώτη κιόλας ημέρα. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας!

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος με ειδίκευση στην Ανοσολογία


http://www.dietup.gr

Ποιός τύπος άσκησης είναι καλύτερος για απώλεια βάρους;

alt


Η απώλεια βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι γνωστό πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί τρώγοντας σωστά και κάνοντας άσκηση, αλλά δεν είναι ευρέως κατανοητό ποιο είδος άσκηση είναι καταλληλότερο για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα δυο κυριότερα προγράμματα άσκησης προς συζήτηση είναι η αερόβια άσκηση ή cardio και η άσκηση με αντιστάσεις ή μυϊκή ενδυνάμωση. Κάθε ένα από τα δυο προγράμματα λειτουργεί στο σώμα με διαφορετικό τρόπο, έτσι θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά για να καθοριστεί ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο για την προώθηση της απώλειας βάρους. Ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης συνήθως αποτελείται από μορφές άσκησης που ενεργοποιούν το καρδιαγγειακό σύστημα και έχει συχνότητα 3-6 μέρες την εβδομάδα. Εκτελώντας λοιπόν την άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά με μια μέτρια ένταση η θερμιδική απώλεια μπορεί εύκολα να φθάσει και τις 300 θερμίδες ανά προπόνηση. Περισσότερο προκλητικοί και δύσκολοι τύποι αερόβιας άσκησης σε υψηλές εντάσεις μπορεί να καταναλώσουν μέχρι και 500 θερμίδες μέσα σε μια χρονική διάρκεια 30 λεπτών την προπόνηση.

Ας συγκρίνουμε τώρα λοιπόν μια προπόνηση αερόβιας μορφής και μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης ίσης διάρκειας. Με την προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης θα καταναλωθούν οι μισές περίπου θερμίδες σε σχέση με την αερόβια προπόνηση. Ο κύριος λόγος γι αυτό είναι ότι κατά τη διάρκεια της αερόβιας προπόνησης η καρδιά και οι μύες βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία για την περίοδο των 30 λεπτών. Σε μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, μετά την ξεκούραση ανάμεσα στα σετ και ανάμεσα στην άσκηση διαφορετικής μυϊκής ομάδας, ο πραγματικός χρόνος άσκησης σε ένα 30λεπτο πρόγραμμα άσκησης είναι μόνο 10 λεπτά.

Έτσι, αυτό σημαίνει πως η αερόβια προπόνηση αποδίδει μεγαλύτερη θερμιδική δαπάνη σε σχέση με μια προπόνηση με αντιστάσεις ίσης διάρκειας. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν, οι οποίοι επηρεάζουν την θερμιδική δαπάνη κατά την διάρκεια της ημέρας εφόσον η άσκηση έχει περατωθεί. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά αλλά δεν γίνεται πάντα κατανοητός. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ο ελάχιστος αριθμός θερμίδων ή ενέργειας που απαιτείται για να τροφοδοτήσει της ζωτικής σημασίας λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος και των λειτουργιών του νου. Όταν ασκούμαστε, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται εξαιτίας των χημικών και ορμονικών αλλαγών και αυτό παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της άσκησης.

Μετά από ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης ο βασικός μεταβολικός ρυθμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα για περίπου 2-3 ώρες, όμως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός έχει αναφερθεί πως βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά για 10 με 15 ώρες μετά από προπόνηση με αντιστάσεις. Μετά από προπόνηση με αντιστάσεις για κάποιο διάστημα, ο καθημερινός βασικός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί δεδομένου ότι έτσι χτίζονται περισσότεροι μύες. Ο μυς είναι πιο ενεργός μεταβολικά σε σύγκριση με το λίπος, έτσι τα άτομα με περισσότερο αναπτυγμένη μυϊκή μάζα, συνήθως έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Το ποσοστό του μεταβολικού ρυθμού των γυναικών είναι 5-10% χαμηλότερο σε σχέση με το ποσοστό των ανδρών ίδιου μεγέθους-σωματότυπου εξαιτίας των γενετικών προδιαγραφών των γυναικών έχοντας λιγότερο μυϊκό ιστό.

Όπως φαίνεται, ενώ ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης παρέχει άμεσα περισσότερη απώλεια θερμίδων, ένα πρόγραμμα προπόνηση με αντιστάσεις παρέχει θερμιδικές δαπάνες του ίδιου μεγέθους, αλλά χωρισμένο κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου. Έτσι η πιο συνηθισμένη απάντηση στην ερώτηση “Ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;” η απάντηση είναι απλή: ακολουθήστε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και άσκηση με αντιστάσεις. Αυτός ο συνδυασμός θα επιφέρει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη από την άσκηση.

Κώνστας Επαμεινώνδας

Personal trainer - M.Sc Φυσικής Αγωγής

www.fitstudio.gr

Μαριναρισμένα λαχανικά σχάρας με κατίκι

2487947_blogΥλικά (Μερίδες συνταγής 4)
7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1/3 κούπας ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
6 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. κολοκύθια κομμένα σε φέτες
400 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
300 γρ. πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
100 γρ. κατίκι
Αλάτι και φρέσκο πιπέρι


Εκτέλεση
Αλοίψτε τα λαχανικάμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ψήστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάτε τις 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο με το δύσμο, το βασιλικό και το σκόρδο με μίξερ. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα προσθέστε το κατίκι και περιχύστε με το μείγμα που φτιάξατε με το μίξερ.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Μερίδα: ¼ συνταγής
Θερμίδες: 325 kcal
Πρωτεΐνη: 15 γρ.
Υδατάνθρακες: 13 γρ.
Λίπος: 26 γρ.
Φυτικές Ίνες: 4,5 γρ.

Πηγή: www.dietstories.gr

Φιλέτο μοσχαρίσιο με μανιτάρια και κρασί

4349781_sΥλικά (Μερίδες συνταγής 4)

4 φιλέτα μοσχαριού χωρίς το λίπος (180 γρ. το καθένα)
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κούπες φρέσκα μανιτάρια τεμαχισμένα
¾ κούπας ροζέ κρασί
¼ κούπας μπαλσάμικο
¼ κούπας ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Πασπαλίστε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και κατόπιν τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό σκεύος όπου έχετε ρίξει 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ψήστε τα σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοκκινίσουν βάλτε τα στο φούρνου για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ρίξτε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ψήστε τα μανιτάρια. Προσθέστε μετά από 5 λεπτά το κρασί και μετά από άλλα 5 λεπτά προσθέστε το μπαλσάμικο. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι. Περιχύστε τα φιλέτα με τη σως που φτιάξατε και σερβίρετε.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα

Μερίδα: ¼ συνταγής
Θερμίδες: 381 kcal
Πρωτεΐνη: 25 γρ.
Υδατάνθρακες: 10,1 γρ.
Λίπος: 21 γρ.
Φυτικές Ίνες: 0,6 γρ.

Πηγή: www.dietstories.gr

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 5-1

Η αρνητική παράδοση συνεχίστηκε στην Ισπανία και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 5-1 από την Μπαρτσελόνα που έπαιξε ποδόσφαιρο αλά playstation. Δύο γκολ ο Μέσι και από ένα οι Βίγια, Πέδρο και Αλβες. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με τον Γκοβού και ο Τζόρβας σε μεγάλη μέρα νίκησε σε πέναλτι τον Αργεντίνο σταρ των Καταλανών.
Οι "πράσινοι" αν και προηγήθηκαν με τον Γκοβού στο 20' δεν μπόρεσαν να κρατήσουν παρά μόνο δύο λεπτά, το μηδέν για την εστία τους. Ο Μέσι ισοφάρισε άμεσα (22') και ο Βίγια στο 33' έδωσε το προβάδισμα για να διαμορφώσει το 3-1 και πάλι ο Μέσι στο φινάλε (45') του πρώτου ημιχρόνου.

Το 4-1 έκανε το Πέδρο στο 78' εκμεταλλευόμενος το διπλό δοκάρι του Μέσι σε πλασέ ενώ το τελικό 5-1 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις ο Αλβες μετά από ασίστ του Αργεντίνου άσου. Ο ηγέτης της Μπάρτσα νικήθηκε στο 53' από τον καλύτερο παίκτη του "τριφυλλιού", τον ΑλέξηΤζόρβα από τα έντεκα βήματα (μετά την ανατροπή από τον Καντέ).

Γήπεδο:
"Καμπ Νου"

Διαιτητής: Ν. Ριτσόλι (Ιταλία)

Βοηθοί: Λ. Ματζιάνι- Ε. Ντι Λιμπερατόρε

Μπαρτσελόνα (Πεπε Γκουαρδιόλα):  Βαλντές, Άλβες, Πικέ (75' Μιλίτο), Πουγιόλ, Τσάβι (79' Μασεράνο), Βίγια (69' Μπόγιαν), Ινιέστα, Μέσι, Μπούσκετς, Πέδρο, Αμπιντάλ.

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Μαρίνος, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Γκοβού (70'Λουίς Γκαρσία), Κατσουράνης (64' Καραγκούνης), Λέτο (80' Νίνης), Σισέ.

Σκόρερ: 20' Γκοβού, 22' Μέσι, 33' Βίγια, 45' Μέσι, 78' Πέδρο, 90+3' Αλβες

Κάρτες: - / Καραγκούνης

65χρόνος πυροβόλησε δυο κυνηγόσκυλα στα Χανιά!


"Σήμερα στις 10 το πρωί 65χρονος στο χωριό Ποταμίδα του Νομού Χανίων, πυροβόλησε χωρίς λόγο δύο κυνηγόσκυλα , τα οποία βρίσκονταν σε απόσταση 30-40 μέτρων από το σπίτι του, το οποίο ήταν και περιφραγμένο .
Τα κυνηγόσκυλα βρίσκονταν μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, έπαιζαν μεταξύ τους, δεν πλησίασαν καθόλου , ούτε ενόχλησαν καθόλου τον 65χρονο.
Αυτός πυροβόλησε μέσα από το σπίτι του, σκότωσε το ένα σκυλί επί τόπου, το άλλο χειρουργήθηκε ,αλλά η κατάστασή του είναι σοβαρή.
Το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ενήργησε άψογα, συνέλαβε τον δράστη, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.
Ελέγχεται , αν είχε άδεια όπλου.
Το αστυνομικό τμήμα εξέδωσε δελτίο τύπου για το συμβάν και ενημερώθηκαν όλα τα ΜΜΕ.
Ο σύλλογος εκλήθη και έκανε δήλωση στα τηλεοπτικά κανάλια της πόλης.

Προσωπικά εγώ αυτά τα βρίσκω θετικά, δείχνουν την δυναμική του φιλοζωικού κινήματος , όπως και άλλοι παράμετροι και έτσι πρέπει να τα βλέπουμε.

Ας μην περιμένουμε να πατηθεί το κουμπί και να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά ας αναλογισθούμε για παράδειγμα πως αντιμετώπιζαν πριν 2 χρόνια τα αστυνομικά τμήματα τα αδικήματα κατά των ζώων."

Νατάσα Μπομπολάκη
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


trypokarydos

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

 Προειδοποίηση Κομισιόν σε Παρίσι για τις απελάσεις Ρομά

Την πρόθεσή της να αναλάβει πειθαρχική δράση κατά της Γαλλίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπόθεση των μαζικών απελάσεων Ρομά, εξέφρασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η επίτροπος Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων των Πολιτών Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε "Φτάνει πια!", εκτιμώντας πως η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απέκρυψε την ύπαρξη μιας εγκυκλίου που βάζει ειδικά στόχο τους Ρομά για τις απελάσεις, "είναι ντροπή". Από την πλευρά του, το Παρίσι εκφράζει την έκπληξή του έπειτα από τις επικρίσεις της Κομισιόν.

Παραβίαση νομοθεσίας ΕΕ

Όπως δήλωσε η κα Ρέντινγκ, προτίθεται να ζητήσει την έναρξη σε βάρος του Παρισιού διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εξαιτίας της ανεπαρκούς υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών και για "μεροληπτική εφαρμογή" του κειμένου αυτού.
"Έχω την πρόθεση να προτείνω (αυτή την πρωτοβουλία) στον πρόεδρο της Επιτροπής", διευκρίνισε η επίτροπος προσθέτοντας πως μια απόφαση αναμένεται να ληφθεί "μέσα σε προθεσμία δύο εβδομάδων".
Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.
Την "έκπληξή" της εκφράζει η Γαλλία, όμως αρνείται "την αντιπαράθεση", δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της Βίβιαν Ρέντινγκ. Δεν πιστεύουμε ότι με αυτού του είδους τις δηλώσεις μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και η τύχη των Ρομά που βρίσκονται στο επίκεντρο της μέριμνας και της δράσης μας" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.
"Δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση και για τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι ώρα να εργαστούμε προς όφελος των Ρομά. Με αυτό το πνεύμα και αυτό τον στόχο εργαζόμαστε στενά με τις αρχές του Βουκουρεστίου, μία συνεργασία που επιθυμούμε να έχουμε και με τους ρουμάνους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" σημειώνει ο Μπερνάρ Βαλερό.

ert

Ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια οι υποσιτισμένοι του πλανήτη, εκτιμά ο FAO

Παρά τη μικρή πρόοδο που έχει γίνει, οι αριθμοί όσων υποσιτίζονται είναι «απαράδεκτα υψηλοί» τονίζει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και επισημαίνει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλούν τη πείνα στο πλανήτη παραμένουν.

Ο αριθμός όσων υποσιτίζονται εκτιμά ο FAO ότι το 2010 ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια, περίπου ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη. Αν και είναι μειωμένος σε σχέση με το 2009, όταν ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο, παραμένει υψηλότερα από τον αριθμό των υποσιτισμένων πριν από τη διατροφική κρίση του 2007-8 και συνολικά ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Μεγάλο μέρος των υποσιτισμένων, συγκεκριμένα τα δύο τρίτα, ζουν στην Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Μία σειρά πρόσφατων εξελίξεων, υπογραμμίζει ο FAO, όπως οι πυρκαγιές στη Ρωσία που αύξησαν τις τιμές των σιτηρών, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ και μεταξύ τους περιλαμβάνεται η μείωση μέχρι το 2015 στο μισό του αριθμού των υποσιτισμένων.

Ο Οργανισμός εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μία διατροφική κρίση σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία. «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα, αρκετές προοπτικές για την παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ζακ Ντιούφ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν, προσθέτει ο FAO, οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές κρίσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κρίση στη διάθεση τροφίμων.

Σε αρνητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των υποσιτισμένων και το κόστος στην οικονομία καταλήγει και έκθεση της ActionAid. Η ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά ότι το κόστος του εκτεταμένου υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από τα οποία το 90%, αναφέρει το BBC, προέρχεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω του υποσιτισμού.

Αυτό το τεράστιο ποσό είναι μέρος μόνο των χρημάτων που απαιτούνται για τη μείωση στο μισό των υποσιτισμένων μέχρι το 2015, όπως στοχεύει ο ΟΗΕ.

* Σημειώνεται ότι για τον FAO υποσιτισμένος είναι όποιος λαμβάνει λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα ενώ για την ActionAid ο όρος περιλαμβάνει και όσων η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231059117#ixzz0zWQhNvZq

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

18 Τρόποι για να κάνεις οικονομία !


http://www.faretra.gr/images/cash-flow-money.jpgΥπάρχουν τρόποι και συμπεριφορές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, και οι οποίοι θα μας εξασφαλίσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποπληρώσουμε λ/σμούς δανείων αλλά και να αποκτήσουμε ένα καλό λ/σμό καταθέσεων;
Σας μιλάω εκ πείρας, μπορείς να κάνεις τα πάντα, να ξεκινήσεις από μεγάλα χρέη στις τράπεζες και να καταλήξεις με ένα πολύ καλό λ/σμό καταθέσεων και γιατί όχι με μία καλή επένδυση στο σπίτι των ονείρων σου.
Τρώτε λιγότερο έξω:
Βάλτε στόχο να βγαίνετε για φαγητό μόνο μία φορά το μήνα. Καλείτε τους φίλους στο σπίτι σας: είναι πολύ πιο άνετα να συζητάτε στον καναπέ μετά από ένα καλό γεύμα, παρά να κουβεντιάζετε μέσα στη φασαρία, γύρω από ένα τραπέζι που πρέπει να αδειάσετε σε λίγο.
Θέμα χρόνου δεν τίθεται: στην επιχείρηση που εργάζομαι έχω κτίσει μία πολύ καλή καριέρα και έχω πολύ καλό βαθμό: Δουλεύω πολλές ώρες είναι αλήθεια, πολύ συχνά μέχρι αργά το βράδυ αλλά μερικές φορές και Σαββατοκύριακο. Το να μαγειρεύω όμως, όπως και το να κάνω κηπουρική είναι κάτι που με χαλαρώνει αφού με αποσπά εντελώς από τα καθημερινά προβλήματα. Η μαγειρική είναι η πιο εύκολη τέχνη, και με τόσες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αξίζει και σεις να κάνετε τους πειραματισμούς σας και να καλέσετε τους φίλους σας να το απολαύσουν.

Γίνετε επιλεκτικοί στη διασκέδαση:
Το να πηγαίνει κανείς κάθε βδομάδα στο σινεμά, σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να βλέπει κάθε βδομάδα σαβούρες. Γίνετε επιλεκτικοί, αναλώστε φαιά ουσία, χρόνο και χρήματα μόνο σε ταινίες που αξίζουν. Και θέλω να σκεφτείτε πόσο διασκεδάζετε στριμωγμένοι σε ένα μπαρ, όρθιοι με ένα ποτό στο χέρι, με τον καπνό να έχει χωθεί μέχρι τα εσώρουχά σας προσπαθώντας να ακούσετε τι λέει η παρέα σας. Δεν θέλω να σχολιάσω για τα νυχτερινά μαγαζιά τύπου μπουζούκια, γιατί για εμένα προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο είδος κουλτούρας που δυστυχώς δεν με αντιπροσωπεύει.
Ψωνίστε λιγότερα ρούχα:
Ανοίξτε την ντουλάπα σας και δείτε τι πραγματικά έχετε. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα: με αυτά που έμειναν σκεφτείτε τι θα φορέσετε σε ένα πρόγραμμα 2 εβδομάδων τόσο στη δουλειά και τα απογεύματα ή σε κάποια πιθανή έξοδο. Ακόμα πιστεύετε ότι δεν σας φτάνουν αυτά που έχετε; Σκεφτείτε ακριβώς τι σας χρειάζεται και πηγαίνετε να αγοράσετε μόνο αυτό. To shopping therapy προσφέρει στιγμιαία μόνο ευτυχία. Ο φουσκωμένος λογαριασμός στη κάρτα θα σας κάνει πολύ, μα πάρα πολύ δυστυχισμένους.
Φροντίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας:
Σας έχει τύχει ποτέ να μην έχετε τι να φορέσετε ένα βράδυ γιατί η ωραία σας μπλούζα είναι ακόμα στα άπλυτα με αποτέλεσμα να τρέχετε στο εμπορικό κέντρο για να βρείτε κάτι που θα φορέσετε; Μάθετε να πλένετε και να σιδερώνετε συχνά – δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής Μάθετε να ράβετε τις ξηλωμένες ραφές, να αντικαθιστάτε τα κουμπιά που λείπουν. Καθαρίζετε τα παπούτσια σας με ένα μαλακό πανί όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Αγοράστε από το super market ένα καλό κερί και κάθε μήνα κάντε τους ένα πέρασμα. Τα βρώμικα αθλητικά παπούτσια πλένονται πολύ ωραία μαζί με τα πατάκια στο πλυντήριο – στις χαμηλές θερμοκρασίες βέβαια.

Αγνοείστε τις φίρμες και τα πανάκριβα ρούχα:
Το να κυκλοφορείς με μία πανάκριβη τσάντα Luis Vuiton δεν λέει πλέον τίποτα. Κυκλοφορούν τόσες φτηνές αλλά πολύ επιτυχημένες απομιμήσεις που θα πρέπει να παλέψετε πολύ για να πείσετε τους φίλους σας και η δική σας δεν είναι μία από αυτές και ότι την αγοράσατε 1.400 ευρώ! Έχω πραγματικά βαρεθεί να βλέπω να κυκλοφορούν παντού τέτοιες τσάντες. Από την άλλη υπάρχουν καταπληκτικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που μπορείτε να βρείτε στην αγορά χωρίς να είναι φίρμες. Απλά προσπαθήσετε να εξασκήσετε το καλό σας γούστο ή συμβουλευτείτε ένα φίλο ή φίλη που εμπιστεύεστε το δικό τους. Μην αγοράζετε παπούτσια με 150 ευρώ απλά για να τα φορέσετε στο γραφείο. Εκτός του ότι είναι γελοίο, με την καθημερινή χρήση θα τα φθείρετε και δεν αξίζει τον κόπο.
Μην αγοράζετε τον καφέ που θα πιείτε στο γραφείο ή στον δρόμο:
Είναι αστείο να βλέπω ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο κρατώντας ένα fredo ή ένα φραπέ στο χέρι, αγορασμένο από κάποια αλυσίδα που πουλάει τέτοια πράγματα. Το λιγότερο που θα τους στοίχισε είναι 2,5 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν για αυτόν τον καφέ το λιγότερο 65 ευρώ. Με πολύ λιγότερα χρήματα έχω αγοράσει ένα μηχάνημα που χτυπάει καταπληκτικά το γάλα και τον καφέ και ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι. Φτιάνω υπέροχο fredo κάθε πρωί και το παίρνω μαζί στο δρόμο για το γραφείο.
Φροντίστε να παίρνετε το φαγητό της δουλειάς από το σπίτι:
Έχετε δει πόσες θερμίδες έχει μία τυρόπιτα του εμπορίου; Δεν μιλάω για πίτσες ή σουβλάκια, που αν κάποιος τα καταναλώνει καθημερινά θα πάρει 3 κιλά σε ένα μήνα! Βλέπω μερικούς συναδέλφους να παραγγέλνουν κάθε μέρα φαγητό απ’εξω. Αυτό τους κοστίζει το λιγότερο 5-6 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν το λιγότερο 100 ευρώ για να τρώνε στη δουλειά. Να σας πω τώρα τι άλλο παρατήρησα: έχω αρκετούς συναδέλφους με καταπληκτικά σώματα. Ανεξαιρέτως κάθε ένας από αυτούς φέρνει φαγητό από το σπίτι. Είτε αυτό είναι σάντουιτς είτε μία πίτα είτε σαλάτα είτε οτιδήποτε.

Μάθετε να τρώτε υγιεινά:
Η υγιεινή διατροφή εκτός του ότι μας κρατάει αδύνατους και σε καλή φυσική κατάσταση, προστατεύει και τις οικονομίες μας. Καθιερώστε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα. Κάντε ένα πλάνο για το τι θα φάτε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φτιάξτε τη λίστα σας και πηγαίνετε με αυτή να ψωνίστε. Δεν έχει νόημα να γεμίσετε το καλάθι σας με έτοιμα ντρέσιν για σαλάτες, σοκολάτες, κέικ, κονσέρβες κεφτεδάκια κλπ. Οι συνήθειες αυτές εκτός του ότι επιβαρύνουν πολύ τον προϋπολογισμό σας με μαθηματική ακρίβεια θα σας κάνουν υπέρβαρους.
Αγνοείστε τα brand names στο σούπερ μάρκετ.
Έχτε αναρωτηθεί πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν γιατί απλά σας είναι αναγνωρίσιμη η φίρμα του; Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη χώρα μας μερικά discount super market (τύπου lidl) τα οποία προσφέρουν καταπληκτική ποιότητα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Από χαρτί τουαλέτας έως κονσέρβες ντομάτας ή ζυμαρικά. Πολλοί έχουν το επιχείρημα ότι μία συγκεκκριμένη μάρκα τους ικανοποιεί περισσότερο. Αν συμβαίνει και σε σας αυτό, απλά μία φορά δοκιμάστε μία καλή και φτηνή εναλλακτική λύση. Εάν δεν σας ικανοποιήσει στον ίδιο βαθμό μπορείτε να γυρίσετε στην παλιά σας συνήθεια.
Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με την συνδρομητική τηλεόραση:
Πόσο χρόνο θέλετε να ξοδεύετε μπροστά στην τηλεόραση; Σας χρειάζεται πραγματικά να έχετε πρόσβαση σε 5.000 κανάλια; Είμαι σίγουρη ότι ενοικιάζοντας μία ταινία από το videoclub 2 ή 3 φορές τον μήνα θα σας έρθει πολύ πιο οικονομικά. Σημειώστε σε εβδομαδιαία βάση τα προγράμματα της τηλεόρασης που σας ενδιαφέρουν. Ξέρετε πόσες καλές ταινίες μπορεί να χάσατε μόνο και μόνο επειδή απλά δεν ξέρατε οτι θα παίζονταν στη τηλεόραση;
Μάθετε να συντηρείτε μόνοι το σπίτι σας: Το να βάφεις το σπίτι είναι πραγματικά πολύ εύκολο (εγώ η ίδια με το άντρα μου βάφουμε το δικό μας, και έχουμε γίνει εξπέρ σε αυτό). Επιδιορθώστε μόνοι σας τυχόν ζημιές. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες do it your self. Επωφεληθείτε!
Περιορίστε ή διακόψτε το κάπνισμα:
Και η ίδια είμαι καπνίστρια. Έχω καταφέρει όμως εδώ και αρκετά χρόνια να περιορίσω το κάπνισμα στο 1 πακέτο την εβδομάδα. Με βοήθησε βέβαια πολύ το γεγονός ότι στη δουλειά δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, και ότι δεν ανέχομαι τη μυρωδιά του τσιγάρου μέσα στο σπίτι. Εκτός ότι βοήθησα λίγο την υγεία μου, σταμάτησα και μία σημαντική διαρροή χρημάτων (εάν δεν είχα μειώσει το κάπνισμα σήμερα θα ξόδευα για τσιγάρα περίπου 100-110 ευρώ τον μήνα).

Περιορίστε τα χρέη σας στις κάρτες και στα δάνεια:
Έχετε ποτέ υπολογίσει πόσο τόκο πληρώνετε κάθε χρόνο για να διατηρείτε ένα χρέος πχ 10.000 ευρώ; Με ένα μέσο επιτόκιο κάρτας γύρω στο 9%, η ετήσια επιβάρυνσή σας θα είναι περίπου 900 ευρώ. Δεν είναι και λίγα. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω κάτι: Να ελέγχετε πάντα τους λογαριασμούς σας των πιστωτικών καρτών. Από ίδια πείρα μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μπορούν να γίνου τραγικά λάθη από τα συστήματα των τραπεζών ή ακόμα και να διπλοχρεωθείτε για μία αγορά που κάνατε και έχετε ήδη πληρώσει.
Οργανώστε σωστά τις διακοπές σας:
Προσωπικά δεν πάω ποτέ για διακοπές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Προτιμώ Ιούνιο ή Σεπτέμβριο και έχω πολλαπλά οφέλη: Φτηνότερα δωμάτια, λιγότερος κόσμος, καλλίτερος κόσμος, Δεν είναι υποχρεωτικό να πάτε σε κάποιο νησί και να επιβαρυνθείτε με τεράστια έξοδα μετακίνησης για την οικογένεια και το αυτοκίνητό σας. Είμαστε τυχεροί και ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από παντού από θάλασσα. Ξέρετε πόσοι υπέροχοι προορισμοί υπάρχουν στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Χαλκίδα, τη Χαλκιδική και πόσα μέρη μας είναι εντελώς άγνωστα; Μία περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρείτε ένα πανέμορφο μέρος να κάνετε τις διακοπές σας. Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, ενοικιάστε δωμάτιο με κουζίνα. Συμφέρει πραγματικά να τρώτε το πρωινό που οι ίδιοι ετοιμάσατε, και ένα πρόχειρο γεύμα στο δωμάτιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να παίρνετε τα σάντουιτς που οι ίδιοι ετοιμάσατε και ένα φρούτο στην παραλία. Αγοράστε μία μικρή ισοθερμική τσάντα και 2 παγοκυψέλες, βάλτε μέσα σάντουιτς, φρούτα και ένα μπουκάλι νερό και θα έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την ώρα που θα πεινάσετε. Αποφύγετε τις οργανωμένες παραλίες και την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που κάθε μπάνιο τους στοιχίζει σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον 50 ευρώ. Είναι αστείο!
Περιορίστε τους λογαριασμούς του κινητού σας:
Εάν τους πληρώνετε από την τσέπη σας, επαναπροσδιορίσετε τη χρήση του. Δεν χρειάζεται να μιλάτε άπειρες ώρες από το κινητό απλά και μόνο για να πείτε τα εσώψυχα σας στη κολλητή ή τον κολλητό σας. Καλέστε τον στο σπίτι σας ή πηγαίνετε στο δικό τους. Βρείτε κάποιο οικονομικό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που ταιριάζει στο προφίλ σας και γραφτείτε σε αυτό.
Μην τρέχετε να αγοράσετε ότι τελευταίο βγήκε από gadgets:
Όταν έχετε ήδη ένα καλό κινητό που σας εξυπηρετεί, γιατί θα πρέπει να πάρετε εκείνο με την οθόνη 1000 bixels, σύνδεση στο internet, οθόνης αφής ή οτιδήποτε άλλο; Εκτός του ότι στοιχίζει πανάκριβα, θα το χαρείτε πολύ λίγο, και αμφιβάλλω ότι θα κάνετε χρήση όλων των δυνατοτήτων του. Από την άλλη μεριά, φανταστείτε που πηγαίνουν όλες αυτές οι μικροσυσκευές που αποσύρονται ή πετιόνται;
Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε απλά καταναλώνοντας:
Σκεφτείτε ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζετε και πραγματικά θαυμάζετε. Είναι αυτοί που οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο, ντύνονται με πανάκριβα κοστούμια, έχουν τα πιο σύγχρονα κινητά ή είναι αυτοί που είναι πολύ καλοί και επιτυχημένοι στη δουλειά τους, με ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα, συμμετοχή στα κοινά, τεκμηριωμένη άποψη για την πολιτική, την τέχνη και τον κόσμο; Επαναπροσδιορίστε τις επιλογές σας και ξεφύγετε από τα τετριμμένα.
Περιορίστε τις μετακινήσεις σας με ταξί:
Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ακριβό μέσο μεταφοράς που δυστυχώς το χρησιμοποιούν περισσότερο αυτοί που δεν έχουν χρήματα. Τι εννοώ; Βλέπω ανθρώπους από τη δουλειά οι οποίοι πηγαινοέρχονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά στο γραφείο με ταξί. Μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Έχουμε πλέον πολύ καλές συγκοινωνίες, και είναι κρίμα να πετάμε τόσα χρήματα από το παράθυρο. Ξέρω μία κοπέλα η οποία έμενε Πειραιά και ανέβαινε κάθε μέρα με ταξί στο γραφείο της στα βόρεια προάστια. Δεν είχε μεγάλη θέση στην εταιρεία και δεν κέρδιζε πολλά χρήματα. Προσπάθησα να τη συμβουλέψω να αγοράσει ένα μικρό αυτοκίνητο με χρηματοδότηση. Η δόση πλέον τα έξοδα βενζίνης, συντήρησης, ασφάλειας κλπ θα της έρχονταν σχεδόν στο ποσό που πλήρωνε κάθε μήνα στα ταξί. Θα ένιωθε πολύ πιο ανεξάρτητη και μετά από 2-3 χρόνια θα είχε ξεπληρώσει το αυτοκίνητο. Ακόμα κυκλοφορεί με ταξί!!
Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο:
Να καταγράφετε σε καθημερινή βάση τα έξοδά σας. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσετε που έχετε τις μεγαλύτερες απώλειες χρημάτων. Αφού ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας, φτιάξτε έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις σπατάλες και να βελτιώσετε τα οικονομικά σας.

faretra