Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ιλαρά ... εισαγωγής! Κρούσματα σε όλη την Ελλάδα


Η επιδημία Ιλαράς στη Βουλγαρία φαίνεται ότι πέρασε τα σύνορα και έτσι οι επιδημιολόγοι στη χώρας μας εφιστούν την προσοχή
καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 97 περιστατικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας από μετανάστες κυρίως.


Από της αρχές Ιουνίου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και οι ειδικοί λένε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι εποχικές δουλειές με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες φορείς της νόσου να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Πώς μεταδίδεται-πώς θα την αναγνωρίσετε

Η Ιλαρά μεταδίδεται με τα σταγονίδια ή την απλή επαφή με άτομο που έχει κολλήσει. Πολλές φορές όμως είναι αρκετό να ακουμπήσει κάποιος αντικείμενο που έχει πιάσει ασθενής καθώς ο ιός μένει ζωντανός επί δύο ώρες.

Από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος μέχρι να εκδηλώσει την ασθένεια μπορεί να περάσουν από μία ως και τρεις εβδομάδες.

Τα πρώτα σημάδια της Ιλαράς είναι ο πυρετός, ο έντονος ερεθισμός των ματιών, η φωτοφοβία και το έντονο φτάρνισμα με καταρροή.

Τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα ξεκινούν τα εμφανή σημάδια της Ιλαράς που είναι οι λευκές κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα στα μάγουλα (εξαφανίζονται μετά από δύο μέρες το πολύ) ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και μια κόκκινη γραμμή κάτω απ' τα μάτια (μπορεί να μείνει ως και τέσσερις μέρες).

Ο ασθενής μεταδίδει τον ιό πέντε μέρες πριν εμφανιστεί στον ίδιο, κατά τη διάρκεια, αλλά και πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Μύθοι και αλήθειες για την ηλιοθεραπεία




“Παν μέτρον άριστον” είναι η απάντηση σε όλα όσα έχετε ακούσει για την ηλιοθεραπεία.

Ο Ήλιος κάνει καλό, αλλά με μέτρο λένε οι ειδικοί που απαντούν ότι “ναι” τα παιδιά χρειάζονται τον Ήλιο, αλλά είναι καλό να είναι καλά ντυμένα, να φορούν καπέλο και να έχουν βάλει αντηλιακό. Η πολύωρη έκθεση στον Ήλιο κάνει κακό, μερικά μόνο λεπτά (για ενήλικες και παιδιά) είναι αρκετά για να μπορέσει ο οργανισμός μας τη βιταμίνη D.
Ειδικά οι ανοιχτόχρωμοι ανεξαρτήτου ηλικίας θα πρέπει να προτιμούν τη σκιά.

Μην σαν ξεγελάσει ο μύθος ότι ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αντίθετα τα προβλήματα (όπως εγκαύματα) που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αργότερα. Όσο περισσότερα εγκαύματα από τον Ήλιο έχει υποστεί κάποιος σε νεαρή ηλικία (ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμος) τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να αναπτύξει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή του.

Μην θεωρείται τη ζημιά που μπορεί να πάθει το δέρμα από την έκθεση στον Ήλιο μικρή. Τα άσχημα εγκαύματα μπορεί να δείξουν τα αποτελέσματά τους χρόνια μετά.

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε αρχίζει να “καίγεται” κάποιος από τον Ήλιο. Μπορεί να συμβεί και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά της έκθεσης. Καλό είναι να βάζετε αντηλιακό συχνά. Ειδικά τα παιδιά ακόμη και όταν παίζουν, φορούν ρούχα και καπέλο καλό είναι να βάζουν αντηλιακό κάθε δυο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Η εργασία ή η βόλτα στον ήλιο δεν πρέπει να γίνεται χωρίς αντηλιακή προστασία.

Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, καπέλο και σκιά.

Μιλώντας για σκιά, καλό είναι να θυμάστε πως όταν οδηγείτε δεν προστατεύεστε απ' τον ουρανό ή την κουκούλα του αυτοκινήτου. Από τα τζάμια μπαίνει αρκετός Ήλιος για να προκαλέσει εγκαύματα σε πρόσωπο, χέρια και πόδια, ειδικά όταν το ταξίδι είναι μεγάλο.
Θυμηθείτε ότι αν λόγω δουλειάς, για παράδειγμα, δεν είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν Ήλιο συχνά, τότε είναι καλό να παίρνετε αυξημένα μέτρα προστασίας.
Μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη 20 είναι αρκετή για όσους δεν έχουν προβλήματα με την έκθεση στον Ήλιο. Αν απλωθεί καλά και συχνά μέσα στην ημέρα προστατεύει όσο και αυτές με δείκτη 40 ή 50.

Τα λεγόμενα σπρέι μαυρίσματος ουσιαστικά δεν προσφέρουν την παραμικρή αντηλιακή προστασία, ουσιαστικά είναι... μπογιές.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Πάρτε σκύλο και θα σας πέσει η πίεση!








Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο σκύλος προστατεύει το αφεντικό του από ασθένειες, μειώνοντας κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων σημείωσαν κατά 8,6% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης έπειτα από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο. Φαίνεται ότι ο σκύλος βοηθάει επίσης σημαντικά στην ταχύτερη ανάρρωση και προειδοποιεί για αρχικά συμπτώματα καρκίνου, υπογλυκαιμίας και επιληπτικών κρίσεων.

Οι άνθρωποι που μοιράζονται την καθημερινότητά τους με σκυλί θωρακίζουν αποτελεσματικά την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη δύο γάλλων καθηγητών των κκ. Σερζ Σικοτί και Νικολά Γκεγκέν, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Ανθρωποι και ζώα», στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τα συμπεράσματα είναι σαφή: οι ιδιοκτήτες σκύλων όχι μόνο πραγματοποίησαν κατά 32% λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά επιπλέον παρουσίασαν κατά 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να αρχίσουν να γυμνάζονται εξαιτίας του κατοικιδίου τους.

Διάφορες κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε πολλούς άλλους τομείς της σωματικής και ψυχολογικής υγείας μας. Παιδιά που εκτίθενται σε ζώα από το πρώτο έτος της ζωής τους παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος, είναι πιθανότερο μελλοντικά να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες και άλλα χόμπι, ενώ είναι περισσότερο κοινωνικά σε σχέση με άλλα, συνομήλικά τους, και διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Γιατί πονάει ο χωρισμός



Ο χωρισμός από έναν άνθρωπο με τον οποίο είναι κάποιος ερωτευμένος, διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν

ρόλο στην επιβράβευση, στον εθισμό και στην παρακίνηση – γεγονός που εξηγεί γιατί ο πόνος από αυτόν είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα αυτό εξηγεί τις ακραίες συμπεριφορές που μερικές φορές γεννά η ερωτική απογοήτευση - μεταξύ αυτών την παρακολούθηση του ατόμου που έφυγε, τις αυτοκτονικές τάσεις ή ακόμα και τους φόνους λόγω ερωτικού πάθους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι και τρία πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (το Stony Brook, το Yeshiva και το NY State), υπέβαλλαν σε μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας 15 ετεροφυλόφιλους φοιτητές και φοιτήτριες, τους οποίους είχαν χωρίσει πρόσφατα οι σύντροφοί τους αλλά αυτοί εξακολουθούσαν να είναι τρελά ερωτευμένοι μαζί τους.

Η εξέταση λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και αποκαλύπτει πως ενεργοποιούνται τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή κάνουμε κάτι.

Η μέση διάρκεια του χρόνου που είχε περάσει από τον χωρισμό έως την δήλωση συμμετοχής στη μελέτη ήταν 63 ημέρες, όλοι οι εθελοντές είχαν υψηλές βαθμολογίες σε ειδικά τεστ αξιολόγησης του πόσο ερωτευμένοι ήταν, ενώ όλοι είπαν πως περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (πάνω από το 85%) σκεπτόμενοι την/τον πρώην σύντροφό τους και λαχταρώντας να γυρίσει.

Όταν οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές τους μία φωτογραφία του/της πρώην συντρόφου τους, υπήρξε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου απ’ ό,τι όταν τους έδειξαν την «ουδέτερη» φωτογραφία ενός απλού φίλου τους.

Η αυξημένη δραστηριότητα παρατηρήθηκε:

* Στην κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή του μέσου εγκεφάλου, η οποία περιέχει το κέντρο ευχαρίστησης, ελέγχει τα κίνητρα και την ανταμοιβή, και είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στην ερωτική αγάπη.

* Στον επικλινή πυρήνα και στον κογχιομετωπιαίο/προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκονται στην λαχτάρα και στον εθισμό.

* Στον νησιδιακό φλοιό και στο πρόσθιο τμήμα της έλικας του προσαγωγείου, που παίζουν ρόλο στον σωματικό πόνο και στην συντριβή.

Υπάρχει όμως ελπίδα για τους ερωτοχτυπημένους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο περισσότερος καιρός είχε περάσει από τον χωρισμό, τόσο μικρότερη ήταν η δραστηριότητα σε μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου (το δεξιό κοιλιακό κέλυφος/ωχρά σφαίρα) η οποία σχετίζεται με την προσκόλληση.

Επιπλέον, υπήρχε ενεργοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην διαχείριση των δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων και στην αξιολόγηση του τι χάνουμε και τι κερδίζουμε. Αυτό υποδηλώνει πως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν χωρισμό, προσπαθούμε να καταλάβουμε και να μάθουμε από αυτήν την δύσκολη κατάσταση – και αυτό είναι μια πολύ υγιής αντίδραση, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Νευροφυσιολογίας» (JN) την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APS). Σύμφωνα με την APS, συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι «το πάθος της ερωτικής αγάπης δεν είναι ένα συγκεκριμένο συναίσθημα» αλλά μια ολόκληρη κατάσταση.

Επιπλέον, όσα αποκαλύπτει η νέα μελέτη ενισχύουν την θεωρία ότι «η ερωτική απογοήτευση είναι μια ειδική μορφή εθισμού» - και μάλλον γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να τον/την αφήσουμε να φύγει…

ΠΗΓΗ: /www.newsit.gr

Τσούχτρες: Ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών!


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και πως θα προστατευθείτε.

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε δροσιά και ξεκούραση στις παραλίες.

Εν μέσω κρίσης λοιπόν, εκτός από τις τσουχτερές τιμές που μπορεί να συναντάμε, υπάρχουν και οι τσούχτρες που επιλέγουν τις ελληνικές θάλασσες και πολλές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μια.

Το Newsit σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ ( Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και τον καθηγητή Χρήστο Επαμεινώνδα σας ενημερώνει για όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα θαλάσσια πλάσματα.

Γενικά

Οι περισσότερες από τις μέδουσες που ζουν στις θάλασσές μας δεν είναι τσούχτρες. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Των περισσοτέρων όμως το τσίμπημα δεν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο (κάποιες φορές ούτε γίνεται αντιληπτό) όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μέδουσες "γυαλιά".

Αντίθετα το τσίμπημα κάποιων άλλων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, όπως των κυβομεδουσών που ζουν στην Αυστραλία. Από τα 28 γνωστά είδη μεδουσών μόνο 3 μπορούν να προκαλέσουν θάνατο στον άνθρωπο. Αυτά ζουν στον Κόλπο του Μεξικού, στη Ιαπωνία και στην Αυστραλία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 70 θάνατοι.


Μέδουσες των ελληνικών θαλασσών


Pelagia noctiluca

Το χρώμα της είναι μοβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 4 εκατοστά. Σε εμάς είναι γνωστή απλώς ως τσούχτρα και είναι η μόνη μέδουσα με αυτή την ιδιότητα στα ελληνικά νερά, Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της είναι όμως οδυνηρό και ενοχλητικό. Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό. Αν μια παραλία έχει γεμίσει τσούχτρες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα θαλάσσια ρεύματα ευθύνονται για τη συσσώρευση τους στις ακτές.

Aurelia aurita

Γνωστή και ως «γυαλί», η μέδουσα αυτή είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις θάλασσες. Η «ομπρέλα» της είναι σχετικά επίπεδη και είναι διάφανη με μια ελαφρώς λευκή απόχρωση και τέσσερις χαρακτηριστικούς κύκλους στο εξωτερικό της τμήμα. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους.


Cotylorhiza tuberculata


Πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η μέδουσα αυτή λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά. Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει

1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας.

2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζετε η φαγούρα και το τσούξιμο.

5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Το Ωνάσειο απέρριψε μόσχευμα λόγω...διακοπών !


Ευθύνες στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνευμόνων του...Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου επιρρίπτει ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του, καθώς όπως υποστηρίζει, το Κέντρο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα δοτών, επειδή οι γιατροί και εν γένει το προσωπικό βρισκόταν σε διακοπές το χρονικό διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου 2009.

Τουλάχιστον δύο ασθενείς έχασαν την ευκαιρία να λάβουν μόσχευμα που θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή, το διάστημα εκείνο, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο και απέστειλε στην υπουργό Υγείας, ζητώντας να διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως αναφέρει «Το Έθνος», η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στην έρευνα, μετά από καταγγελίες των προέδρων του συλλόγου βαρέως καρδιοπνευμονοπαθών και του συλλόγου μεταμόσχευσης καρδιάς και φίλων της μεταμόσχευσης «Συνεχίζω».

Το Ωνάσειο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα πέντε δοτών «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμόσχευσης λόγω θερινών διακοπών».

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, «το Ωνάσειο παραβίασε μία εκ των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που συνεπάγεται η χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας σε μονάδα μεταμοσχεύσεων: τη διάθεση σε ετοιμότητα ομάδας λήψης οργάνων για την ανά πάσα στιγμή αξιολόγηση και λήψη διαθέσιμων μοσχευμάτων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τη διάθεση μεταμοσχευτικής ομάδας για την άμεση αξιοποίησή τους».

Από την πλευρά του, το Ωνάσειο τονίζει ότι μολονότι το αρμόδιο τμήμα του θεραπευτηρίου βρισκόταν σε άδεια από 13 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου η παρακολούθηση των ασθενών που είχαν ή επρόκειτο να μεταμοσχευθούν ήταν συνεχής.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Διεθνές κύκλωμα έφερνε την κοκαϊνη των επωνύμων!



- Ισοβίτης έφερε με σκάφος 80 κιλά κοκαΐνη
- Βρέθηκε σε 15 μέτρα σκάφος που έφθασε από την Βενεζουέλα
- Το εμπόρευμα πήγε να παραλάβει 29χρονος με Mercentes
- Η κοκαϊνη θα κατέληγε σε τρανταχτά ονόματα της χώρας


Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στα Σύβοτα Λευκάδας. Η αστυνομία αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε και βρήκε σε ιστιοφόρο σκάφος 15 μέτρων, 80 κιλά κοκαϊνης, που ήταν κρυμμένα στα έγκατα της πλώρης. Η αξία του εμπορεύματος αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ιστιοφόρο με το όνομα ''Ντόντο'', είχε πολωνική σημαία και κατά τη διάρκεια της εφόδου, οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα, έναν 73χρονο Πολωνό, που όπως τους είπε έφερε το σκάφος με τα ναρκωτικά, από τη Βενεζουέλα. Ο 73χρονος είπε στους αστυνομικούς, ότι σαν αμοιβή θα έπαιρνε το ιστιοφόρο και επιπλέον 25.000€.

Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο για να διαπιστώσουν ποιος θα παραλάβει την κοκαϊνη. Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο ένας 29χρονος, με μια πολυτελή Mercedes. Για να μην κινεί υποψίες, μέσα στο αυτοκίνητο βρισκόταν και η 8 μηνών έγκυος γυναίκα του. Με το που ανέβηκε στο ιστιοφόρο, οι αστυνομικοί του φόρεσαν χειροπέδες, ενώ λίγο αργότερα συνέλαβαν και την έγκυο γυναίκα.

Ο 29χρονος ομολόγησε ότι πήγε στο σημείο για να παραλάβει τα ναρκωτικά και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια για να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση. Σε έρευνες που ακολούθησαν στο σπίτι του, στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ειδική κρύπτη πάνω από 600.000€.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν πως έχουν γίνει άλλες 11 συλλήψεις ατόμων στην Αθήνα, που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες μια ολόκληρη οικογένεια (μητέρα, πατέρας, γιος). Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων κατασχέθηκαν 85.000€, 3 καλάσνικοφ, ένα οπλοπολυβόλο, ένα ούζι και πολυτελή οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες.

Βρέθηκαν επίσης έγγραφα και εμβάσματα από χώρες της Λατινικής Αμερικής τα οποία εξετάζει το ΣΔΟΕ.

Εγκέφαλος είναι ένας φυλακισμένος, που είχε συλληφθεί επειδή μετέφερε κοκαϊνη με κοντέινερ. Ο 45χρονος δράστης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν τον εμπόδισε να κινήσει τα νήματα ώστε να φτάσουν τα 80 κιλά κοκαϊνης από τη Βενεζουέλα στη Λευκάδα. Να σημειωθεί πως η αξία της κοκαϊνης αγγίζει τα 5εκ.€ ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης...

Το προφίλ του ισοβίτη

Ο 45χρονος γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και γι' αυτό το λόγο είχε άριστες διασυνδέσεις με τα καρτέλ κοκαϊνης. Η πρώτη φορά που απασχόλησε τις αρχές ήταν το 1997. Τότε προσπάθησε να μεταφέρει με κοντέινερ από το Περού, 260 κιλά κοκαϊνης. Το κοντέινερ εντοπίστηκε στο Περού και έτσι η κοκαϊνη δεν έφτασε στη χώρα μας. Για την ίδια υπόθεση κατηγορήθηκε και ο ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων της Ελλάδας.

Το 2001 ο 45χρονος συνελήφθη στα Οινόφυτα, για μεταφορά 25 κιλών κοκαϊνης, που είχαν έρθει με κοντέινερ από την Ολλανδία. Για τις δύο υποθέσεις (1997 και 2001) τρώει ισόβια. Η δράση του όμως δεν περιορίζεται μόνο στα ναρκωτικά...

Ο 45χρονος είχε ενεργό ρόλο στη ληστεία του αρχαιολογικού μουσείου της Κορίνθου το 1990. Η υπόθεση έκανε το γύρω του κόσμου, ενώ τα αρχαία βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη...

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Με κλεμμένη πινακίδα, ναρκωτικά και 350.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων!






Για σωρεία αδικημάτων θα διωχθεί 49χρονος οδηγός φορτηγού που συνελήφθη στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση προς Αθήνα.


Όταν τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν είχε άδεια κυκλοφορίας, το δίπλωμα του είχε λήξει, ενώ ψάχνοντας παραπάνω διαπίστωσαν ότι και η πινακίδα του φορτηγού αντιστοιχούσε σε άλλο φορτηγό που είχε κλαπεί.

Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ. Όταν έκαναν έρευνα στην καμπίνα του οδηγού και στο επικαθήμενο ανακάλυψαν τρία γραμμάρια ηρωϊνης, τρία γραμμάρια κοκαΐνης και 200 γραμμάρια κάναβης. Επίσης το φορτηγό ήταν γεμάτο με λαθραία τσιγάρα. Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των αρχών βρέθηκαν 344.790 πακέτα!

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Πατατοκροκέτες με τσίλι και κόλιανδρο




Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να έχεις διάθεση να το κάνεις. Ναι, η πατάτα μπορεί να γίνει κροκέτα και όχι, δε διαλύεται.





Χρόνος προετοιμασίας:
30’
Χρόνος τηγανίσματος: 10’


Υλικά


400 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένη
1 χούφτα κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κρόκο αυγού
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
80 γραμμάρια τυρί τσένταρ
80 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
Σπορέλαιο για τα τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για 5’. Κατόπιν, τις πολτοποιούμε στο μύλο των λαχανικών και προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, τον κόλιανδρο, τα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού, το τυρί και το τσίλι. Αναμειγνύουμε τα υλικά καλά και πλάθουμε με το μείγμα έξι μέτριες κροκέτες. Απλώνουμε τη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο και γυρίζουμε τις κροκέτες μέσα σε αυτή, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε τις πατατοκροκέτες κι από τις δύο πλευρές. Τις σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

www.menslounge.gr/good_life/recipes

Ομελέτα φούρνου



Αντί για το τηγάνι προτίμησε το φούρνο. Ίδια απόλαυση και πιο υγιεινή.


Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος ψησίματος: 5’
Μερίδες: 4



Υλικά

6 αβγά
150ml γάλα
2 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ
140ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
150 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο
2 κολοκύθια μέτρια
140 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένα φύλλα δυόσμου
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο C. Ρίχνουμε τον αρακά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τον ζεματάμε για 2 λεπτά και τον σουρώνουμε. Κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος και μετά σε ροδέλες πάχους 0,5 εκατοστών. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκύθια για 3’-4’. Προσθέτουμε τον αρακά, τον γυρίζουμε για λίγο ακόμα στο τηγάνι και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν. Διαλύουμε το κορνφλάουρ με λίγο γάλα και μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το δυόσμο. Καλύπτουμε ένα ταψί 20x30 εκατοστά με λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Σκορπίζουμε από πάνω τον αρακά, τα κολοκύθια και τα ντοματίνια μοιράζοντάς τα ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Ψήνετε την ομελέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 25’-30’, μέχρι να πήξει και να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε τόσο ζεστή όσο και κρύα.

ΠΗΓΗ: www.menslounge.gr/good_life/recipes

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Του έκοψαν το κέρατο με αλυσσοπρίονο












Άλλο ένα πλήγμα στην άγρια ζωή
Φρικτό θάνατο επιφύλασσαν στον ρινόκερω της φωτογραφίας οι λαθροθήρες και μάλιστα μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Krugersdorp έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Τον ακινητοποίησαν ρίχονοντάς του βέλος με ηρεμιστική ουσία και στη συνέχεια έκοψαν το κέρατό του με αλυσσοπρίονο και τον άφησαν να πεθάνει με τρόπο φρικτό και βασανιστικό από ακατάσχετη αιμορραγία.

Οι αρχές αποδίδουν τις αυξανόμενες επιθέσεις σε βάρος ρινόκερων στην έκρηξη της ζήτησης για το κέρατό του στις αγορές της Ασίας.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

«Ο μικρός, άσπρος δολοφόνος»






Μανιτάρι «σκότωσε» εκατοντάδες ανθρώπους




Ένα μικροσκοπικό μανιτάρι, σχεδόν άγνωστο στους επιστήμονες, «κατηγορείται» για τον αιφνίδιο θάνατο 400 ανθρώπων στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Για 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, πολλοί από τους χωρικούς της επαρχίας Γιουνάν έχουν πεθάνει από ξαφνική καρδιακή προσβολή.

Οι επιστήμονες του κινέζικου κέντρου ελέγχου πρόληψης νοσημάτων, μετά από πενταετή έρευνα υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον «ένοχο».

Το μανιτάρι, γνωστό ως «Little White», ανήκει στο γένος «Trogia» και περιέχει τρία τοξικά αμινοξέα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι θάνατοι των χωρικών, γνωστοί και ως Σύνδρομο Γιουνάν Αιφνίδιου Θανάτου, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και σε υψόμετρο από 1,800-2,400 μέτρων.

«Έχουμε ακούσει απίστευτες ιστορίες για το πώς άνθρωποι έπεφταν νεκροί στη μέση μιας συζήτησης», δήλωσε ο καρδιολόγος Zhang Shu, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα του κέντρου ελέγχου πρόληψης νοσημάτων.

«Περίπου τα δύο τρίτα των θυμάτων, λίγο πριν πεθάνουν είχαν συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες, ναυτίες, ζαλάδες και κόπωση», επισήμανε ο ίδιος.

Το 2008, οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι βρέθηκε στα σπίτια πολλών θυμάτων.

Η επαρχία Γιουνάν φημίζεται για τα άγρια μανιτάρια της, πολλά από τα οποία εξάγονται σε υψηλές τιμές.

Εντούτοις, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για να ανακαλύψουν γιατί το μανιτάρι Little White, είναι τόσο θανατηφόρο, αφού όπως διαπιστώθηκε οι τοξίνες που περιέχει δεν είναι αρκετές για να προκαλέσουν θάνατο.

Πηγή: econews.gr

Οι Έλληνες στρέφονται στα φωτοβολταϊκά





Πάνω από χίλιες αιτήσεις μέσα σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, η οποία έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από την προηγούμενη Δευτέρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες οικημάτων, στα γραφεία των τοπικών υπηρεσιών του δικτύου της ΔΕΗ έχουν προσέλθει πάνω από 1,500 ενδιαφερόμενοι.

Η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων και θα τα αξιολογήσει μετά τις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η επιχείρηση ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του ειδικού προγράμματος για κτιριακές εγκαταστάσεις ισχύος ως 10 ΚW και ξεχωριστά αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος πάνω από 20 ΚW και ως 100 ΚW, για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ακόμη, δέχεται αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος ως 100 ΚW, που προορίζονται για βιομηχανικές στέγες, κτίρια και στέγαστρα αλλά και νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εδάφους ισχύος ως και 100 ΚW, εφόσον διαθέτουν ειδική μελέτη και μεγαλύτερης ισχύος ως 1 Μεγαβάτ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΔΕΗ, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος επενδυτής είναι τα εξής:

-Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου της ΔΕΗ της περιοχής του. Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη. Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και σε 20 ημέρες από την παραλαβή της αίτησης στέλνει «προσφορά σύνδεσης» στον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.

-Υποβολή αίτησης στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για την έκδοση της Έγκρισης Εκτέλεσης Εργασιών Μικρής Κλίμακας για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

-Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Σύνδεσης στη ΔΕΗ. Στην αίτηση θα αναφέρεται ότι γίνεται αποδεκτή η προσφορά σύνδεσης και θα επισυνάπτεται η έγκριση εκτέλεσης εργασιών της πολεοδομίας.

-Υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης. Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης σε 20 ημέρες.

-Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ.

-Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού σε 15 ημέρες.

-Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης στη ΔΕΗ.

-Ενεργοποίηση της σύνδεσης.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλοννήσου



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:53 150 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλλάσιο χώρο βορειοανατολικά της Αλοννήσου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ακολούθησαν τρεις μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους μεταξύ 2,2 και 2,6 Ρίχτερ στις 22:03, στις 22:08 και στις 22:29.

Ανάλογου μεγέθους σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί και συγκεκριμένα στις 11.11 στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κω, 310 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Ανακοίνωση πάντως του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) έκανε νωρίτερα λόγο για σεισμό έντασης 5,3 Ρίχτερ το επίκεντρο του οποίου εντοπίζεται 13 χλμ. δυτικά της Κεφάλου και 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλύμνου.

Για σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε λόγο και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και για το λόγο αυτό ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ούτε προκάλεσε ζημιές.


ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Χρεοκοπημένα -και οικονομικά- είναι τα πολιτικά κόμματα. Εχουν ήδη φάει την κρατική επιχορήγηση έως το 2015, ενώ χρωστάνε στις τράπεζες 244,2 εκατομύρια ευρώ (μόνο το ΛΑΟΣ δεν χρωστά). Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η ΝΔ, με χρέη 120 εκατομμυρίων και...

ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 114,8 εκατομύρια. Τα κόμματα περιμένου να εισπράξουν την τακτική επιχορήγηση του 2010, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ ("επικαιροποιημένη" σε 48,8 εκατ), η οποία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη συνήθη πρακτική οι επιχορηγήσεις δίνονται στο τέλος κάθε Φεβρουαρίου. Το ΠαΣοΚ οφείλει στην Αγροτική 96,8 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2013), στη Μarfin 10 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015) και στην Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015). Η ΝΔ. χρωστά 105 εκατ. στην Αγροτική (λήξη σύμβασης 2013) και 15 εκατ. στην Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015). Το ΚΚΕ χρωστά στην Εθνική 4,4 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2010), ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης στην Εθνική 6 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης το 2014) και οι Οικολόγοι Πράσινοι 800.000 ευρώ (λήξη σύμβασης το 2010). Το μοναδικό κόμμα που δεν χρωστά σε τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο ΛΑΟΣ, το οποίο ζήτησε και τα παραπάνω στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.


veto300





"Γάμος χωρίς σεξ: Υπαρκτό πρόβλημα"



'Σήμερα που τα περισσότερα ζευγάρια έχουν σεξουαλικές επαφές πριν από τον γάμο, φαίνεται δυσνόητο το να υπάρχουν ζευγάρια που, αν και παντρεμένα ή σε μακροχρόνια σχέση, δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωρίζουμε πως κάποια ζευγάρια δεν έχουν ολοκληρώσει ποτέ, αν και έχουν κάνει συστηματικές... 

προσπάθειες για να πετύχουν διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Χαρακτηριστικό των ζευγαριών αυτών είναι το ότι κρατούν το πρόβλημα μυστικό, όχι μόνο από τους συγγενείς και τους φίλους αλλά πολλές φορές ακόμη και από ιατρούς ή.. ψυχολόγους. Για τον λόγο αυτόν δεν έχουμε επαρκή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα του προβλήματος. Ωστόσο, εκτιμάται πως το 2% περίπου των γάμων αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.

Μελέτη (Gindin & Resnikoff, 2002) σε δείγμα 200 ζευγαριών που αναζήτησαν θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει. Η πλειονότητα των ζευγαριών που αναζήτησαν θεραπεία ήταν 30-40 ετών και βρίσκονταν σε σχέση ή γάμο για διάστημα αρκετών χρόνων.

Συγκεκριμένα, το 50% των ζευγαριών αναζήτησαν θεραπεία 1 έως 3 χρόνια μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, ενώ το 20% αναζήτησαν θεραπεία 7 έως 15 χρόνια μετά. Τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζουν την άρνηση των ζευγαριών να αναζητήσουν θεραπεία. Το σημαντικότερο κίνητρο για την αναζήτηση θεραπείας ήταν ο φόβος χωρισμού και η επιθυμία τεκνοποίησης.

Τα περισσότερα ζευγάρια, αν και δεν είχαν ποτέ τους επιτύχει τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, είχαν σεξουαλική δραστηριότητα που περιλάμβανε άλλες πρακτικές. Το 77% των γυναικών είχαν οργασμό με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με το χέρι του συντρόφου τους.

Όσον αφορά τα αίτια του προβλήματος, σε ποσοστό 64% οφείλονταν σε σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας, στο 16% σε σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα και στο 20% σε δυσκολίες και αναστολές του ζευγαριού.

Οι δυσλειτουργίες των γυναικών με τη μεγαλύτερη συχνότητα ήταν ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια. Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης, ενώ στη δυσπαρεύνια η γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά την επαφή. Μικρότερο ποσοστό των γυναικών είχε φοβία για τη διείσδυση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Όσον αφορά τις ανδρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες, το πρόβλημα της στύσης και η σεξουαλική φοβία είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ λιγότερο συχνό αίτιο ήταν η πρόωρη εκσπερμάτιση (εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση).

Η σύγχρονη σεξουαλική ιατρική και σεξολογία διαθέτει τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα των θεραπειών είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ωστόσο, όταν τα ζευγάρια έχουν κρατήσει το πρόβλημα ως επτασφράγιστο μυστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν προσαρμοστεί στην απουσία σεξουαλικών επαφών, δυσκολεύονται να μιλήσουν γι΄ αυτό που τους συμβαίνει και να δεχθούν μια ενδεχόμενη αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο για τη θεραπεία.

Η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


networkedblogs

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Μυστικές συμφωνίες για ξεπούλημα των Ελληνικών πετρελαίων σε Αμερικανούς

Kάτι ήξερε ο Παπανδρέου όταν έλεγε "πετρέλαια δεν έχουμε" σε καθαρά Ελληνικά εννοούσε οτι....
"Δεν ΘΑ έχουμε"


"Κλειδώνουν" σε πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ οι άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα!

Ομάδα ξένων, κυρίως αμερικανικών, εταιρειών με εγχώριους συνεργάτες (όμιλοι Λάτση, Βαρδινογιάννη) έχουν...


...έλθει ήδη σε επαφή με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, με τον νέο φορέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα δημιουργηθεί.

Αυτές οι επαφές είναι και η αιτία της στροφής 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα των πετρελαίων και από την απόλυτη άρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξή του στις αρχές Δεκεμβρίου σε ότι αφορά την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και τις ειρωνείες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Βουλή σε όσους υποστήριζαν την ανάγκη διερεύνησης πετρελαιοφόρων πεδίων στον Ελλαδικό χώρο, περάσαμε στην ίδρυση φορέα.

Ο οποίος μάλιστα βάσει των όσων υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, θα είναι έτοιμος να δώσει άδειες στο χρόνο ρεκόρ του ενός έτους!

Φυσικά μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ την επαύριο των δηλώσεών του για τις άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Εκεί υποτίθεται ότι παρουσίασε «τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής σε Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την τριήμερη επίσκεψή του 7-9 Ιουλίου)».

Πρακτικά δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση των Αμερικανικών εταιρειών.

Άλλωστε ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Jose Fernandez, τη βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη, δρ. Phyllis Yoshida, καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τους -μεταξύ άλλων- Daniel Stein και Rebecca Neff, συμβούλους του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας, Πρέσβη Richard Morningstar.

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει κάτι παραπάνω από στενές σχέσεις (με την αμερικανική έννοια του όρου) με τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου τις περίφημες «7 αδελφές» (ESSO, Shell, BP, Chevron, Τexaco κλπ).

Oι Αμερικανικές εταιρείες θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαια την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο.

Στο διάστημα 1997-2001 ξένες εταιρείες ερεύνησαν χερσαίες περιοχές γύρω από τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία.

Εκεί, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Shell Ρομπ Ράουτς, υπάρχουν αποθέματα περί τα 2 δισ. βαρελια τα οποία θεωρητικώς καλύπτουν τις ανάγκες μας για 20 χρόνια.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα ή εν πάση περιπτώσει το κοίτασμα με την υψηλότερη βεβαιότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων βρίσκεται νοτιοατολικά της Κέρκυρας, κοντά στους Οθωνούς. Στο Αιγαίο η περιοχή του Μπάμπουρα κοντά στη Θάσο κλπ

Από το 1903 χρονολογούνται οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τότε η βρετανική London Οil Development εξασφάλισε άδεια για χερσαίες έρευνες στη Ζάκυνθο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1938 ξεκινούν γεωτρήσεις στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη Θράκη, σταμάτησαν όμως λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1960 το υπουργείο Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (ΙFΡ), προχώρησε σε συστηματικές έρευνες σε ολόκληρο τον χερσαίο ελλαδικό χώρο.

Το 1969 η χούντα της 21ης Απριλίου έδωσε αφειδώς άδειες θαλάσσιων ερευνών σε ξένες εταιρείες, όπως η ΕSSΟ, η Τexaco κ.ά. Το 1970 η αμερικανική Οceanic πήρε άδεια για έρευνα στο Θρακικό Πέλαγος και τον Νοέμβριο του 1973 ανακάλυψε τα γνωστά ως «κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας».

Το 1975 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα εξακοντιστεί ιλιγγιωδώς από τα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως σήμερα στα 134 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030.
Η πετρελαιοκίνητη ζωή μας μπαίνει στο «κόκκινο» με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει σήμερα στα 77 δολάρια το βαρέλι.


tiresias-press.blogspot.com

Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα


κεραυνός
Η ΝΑ Ασία δοκιμάζεται από τις πλημμύρες. Τα φράγματα στην κεντρική και Ανατολική Κίνα δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο τον τεράστιο όγκο νερού από τις βροχές. Από τις πλημμύρες έχουν επηρεαστεί 96 εκατομμύρια άνθρωποι. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε λίγες ώρες ο τυφώνας Κονσόν αναμένεται να φτάσει στις νότιες κινεζικές ακτές.

Ο τυφώνας πέρασμά του από τις Φιλιππίνες άφησε νεκρούς, αγνοούμενους και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Στη δυτική Ιαπωνία και ειδικότερα στη νήσο Κιούσου, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει πολλές πόλεις και χιλιάδες κάτοικοι μετακινούνται σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Στον αντίποδα, από πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται περιοχές της Γερμανίας και της Ρωσίας. Χιλιάδες Ρώσοι αναζητούν λίγη δροσιά σε παραλίες, λίμνες και σιντριβάνια. Ωστόσο η συνήθειά τους να καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είχε αποτέλεσμα τον πνιγμό 49 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, 6 παιδιά σε κατασκήνωση, επειδή οι επιβλέποντες τους είχαν μεθύσει.

Στη Γερμανία μία τεράστια έκταση πευκοδάσους νότια του Βερολίνου τυλίχθηκε στις φλόγες και πιθανότατα οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την έκρηξη πυρομαχικών σε ένα πρώην σοβιετικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα παράκτιες περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, όπως στην Ινδονησία, στο Μπαγκλαντές και στη Σουμάτρα απειλούνται με αφανισμό, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.


networkedblogs

Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου


15 Ιουλίου 1974… ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…

Η Ελληνική χούντα των Αθηνών σε πλήρη συνεννόηση με την CIA καθώς και με την Τουρκική κυβέρνηση, είχε αποσύρει την στρατιά που είχε στείλει στην Κύπρο ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός στην Ελλάδα το 1963. Στην Κύπρο έπειτα από τα δικοινοτικά επεισόδια μεταξύ 1963 αφότου η Τουρκοκυπριακή πλευρά σε πλήρη καθοδήγηση από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ είχε περιοριστεί μόλις στο 3% του εδάφους εντός της Κύπρου και σε μια εντελώς αντικυπριακή κίνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο. 
Εντός Τουρκίας εκείνη την περίοδο η πολιτική αστάθεια της πολιτικής ζωής έκανε επιτακτική την ανάγκη για μια πολεμική αναμέτρηση με ξένη χώρα στην οποία η Τουρκία θα έδειχνε πραγματικά στην εσωτερική της κοινή γνώμη ότι ακόμα μπορούσε να κάνει πολλά. Η σύμπραξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Νετζμετίν Ερμπακάν αλλά και η θέληση του στρατεύματος να λάβει δράση και πρωτοβουλίες στην Κύπρο για χάρη των ”αδερφών” Τουρκοκυπρίων που ζούσαν σε θύλακες άρχισε να υπάρχει μια κινητικότητα μεταξύ Αθηνών, Άγκυρας και Ουάσινγκτον…
Η Άγκυρα ήθελε πάση θυσία να είναι στο κέντρο της προσοχής και η Ελλάδα με την προδοτική στάση της ηγεσίας της, τόσο με τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης όσο και με την στάση της σχετικά με την κυβέρνηση Μακαρίου φαινόταν καθαρά τα σχέδια της Ελλάδας να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση του Μακαρίου με σκοπό να αφήσουν ανοιχτές τις πόρτες στην Τουρκία να αναλάβει δράση κατά της Κύπρου, από την οποία αρχές του 1973 είχαν αποχωρήσει όλα τα ελληνικά στρατεύματα που στάθμευαν εκεί με πρωτοβουλία του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1963.
Εν τω μεταξύ στην Κύπρο είχαν αρχίσει φόνοι εναντίων οπαδών του Μακαρίου με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων στο εξωτερικό καθώς και την εσωτερική ανατάραξη της νήσου. Σύμφωνα με τις τότε ιστορικές πηγές ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, παρ’ ότι δεν είχε λύσει το Δικοινοτικό ζήτημα της χώρας, είχε αρχίσει να επανακτά γενικά τον έλεγχο καθώς και οι σχέσεις του με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Β’ Στρατηγό Γρίβα δεν είχαν φτάσει σε σημείο συμμαχίας αλλά το σχετικό κλίμα της εποχής πρόσταζε γενικά επαγρύπνηση καθώς και πολύ σωστή προετοιμασία της άμυνας του νησιού εν’ όψη των απειλών της Τουρκίας για μαζική εισβολή καθώς και κατάκτηση του νησιού. Η κυβέρνηση των Αθηνών σε συνεχή συνεργασία με την Αμερική περίμενε την σωστή στιγμή για να ρίξουν τον Μακάριο ο οποίος απολάμβανε της εμπιστοσύνης του λαού καθώς και της Εθνικής Φρουράς  η οποία ακόμα είχε σχετικά τον έλεγχο στο σύνολο της νήσου και έτσι δεν υπήρχαν βάσιμοι φόβοι για αδυναμία άμυνας.
Αρχές του Ιουνίου 1974 η Ελλάδα μαζί με την Αμερική καθώς και τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες έπειτα από τον θάνατο του στρατηγού Γρίβα (αρχηγού της ΕΟΚΑ ΙΙ) είχαν σκοπό να βρουν κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης ο οποίος θα ήταν σε θέση να παίξει τον ρόλο της μαριονέτας και να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρο Μακάριο ο οποίος είχε απο πριν υπόνοιες για ενδεχόμενο πραξικόπημα από πλευράς Αθηνών με σκοπό τον Ελληνικό πλήρη έλεγχο της νήσου έστω
Στις 15/7/1974 ο Νίκος Σαμψών ορκίζεται πρόεδρος της Κύπρου έπειτα από πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το ίδιο πρωινό στις 08.00. Στην συνέχεια έπειτα από μια μαζική καταδίωξη του Μακαρίου ο οποίος από την Λευκωσία διέφυγε στην Δυτική πλευρά του νησιού κοντά στη Πάφο, το σύνολο των αρμάτων καθώς και των ένοπλων ομάδων της Εθνικής Φρουράς κυνηγούσαν τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ συζητούσε το ενδεχόμενο Πολεμικής σύρραξης της Τουρκίας για να αποκαταστήσει την ”νόμιμο τάξη” στο νησί καθώς και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων τα οποία για πολλά χρόνια είχαν παγώσει.
Το ιστορικό του Πραξικοπήματος
ΟΤΑΝ ξημέρωσε η Δευτέρα 15η του Ιούλη, τα άρματα μάχης ήσαν έτοιμα για το στόχο τους: «Tα τανκς εκινήθησαν εκ του στρατοπέδου της Kοκκινοτριμιθιάς προς Λευκωσίαν περί την 8.15΄ π.μ., με κατευθύνσεις το Προεδρικόν Mέγαρον, το κτίριον της Aρχής Tηλεπικοινωνιών και το κτίριον της Aρχιεπισκοπής»
Στις 6.20 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος, Πρόεδρος Μακάριος, αναχώρησε από την προεδρική κατοικία Τροόδους και έφθασε στο Προεδρικό λίγο πριν τις 8. Σχεδόν την ίδια ώρα, κάτοικοι Αθαλάσσας και Παλουριώτισσας βλέπουν τα άρματα να βγαίνουν από τα στρατόπεδα και να κατευθύνονται προς τη Λευκωσία.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα, γιατί η θέα των αρμάτων στους δρόμους δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Την ίδια διαδρομή ακολουθούσαν με κατεύθυνση το Τσέρι όπου εκτελούσαν ασκήσεις. Η ώρα πήγε 8.25. Μερικά από τα άρματα που ανέβαιναν προς το Προεδρικό σταματούν για λίγα λεπτά σε απόσταση 600 περίπου μέτρων. Ο υπεύθυνος της προεδρικής Φρουράς υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και σήμανε αμέσως συναγερμό. Δεν πρόλαβαν να συνταχθούν οι άνδρες της φρουράς και ακούστηκε ο πρώτος πολυβολισμός. Ένα άρμα κατευθύνεται στην κλειδωμένη καγκελόπορτα του Προεδρικού που βρίσκεται μέσα από την κεντρική πύλη και το σπάζει. Το ακολουθούν άλλα άρματα, εκ των οποίων ένα κτυπήθηκε από αντιαρματικό και ακινητοποιείται.
Αρχίζει η σφοδρή μάχη. Ενώ τα άρματα κτυπούσαν από πολύ κοντά, άλλα άρματα και δυνάμεις, κυρίως από Ελλαδίτες και Καταδρομείς, σχημάτισαν κλοιό σε σχήμα πετάλου καλύπτοντας τη βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά του Μεγάρου. Την ίδια ώρα, άρχισε σφυροκόπημα του Προεδρικού με βλήματα όλμους που έπεφταν από την περιοχή του Χατζηκυριάκειου Μεγάρου.
«Εκ διαφόρων σημείων της Λευκωσίας ηκούοντο πυροβολισμοί, οι δε πολίται έσπευδαν έντρομοι να καταφύγουν εις ασφαλή μέρη. Ήτο πλέον φανερόν, ότι η Eθνική Φρουρά είχεν επέμβει διά να ανατρέψη τονKύπριον Πρόεδρον και να καταλάβη την εξουσίαν, διά να φέρη πλησιέστερον την Ένωσιν, ως επίστευον οι περισσότεροι των μετεχόντων της κινήσεως αξιωματικοί – εξαιρουμένων, βεβαίως, των μεμυημένων εις το σχέδιον του «Γραφείου Kύπρου» του Γ.E.EΘ.A. Eκ τωνKυπρίων πολιτών πολλοί ήσαν, ως ήτο φυσικόν, οι πανηγυρίζοντες, αλλά πολλοί και οι καταρώμενοι και απειλούντες. Yπήρξαν, μάλιστα, μερικοί εκ των τελευταίων τούτων, οι οποίοι ηκούσθησαν να λέγουν: «Eπενέβητε, αλλά το παιγνίδι δεν ετελείωσε. Nα δούμε τι θα κάνετε τώρα με τους Tούρκους. Διότι θα έλθουν οι Tούρκοι. Mακάρι να έλθουν οι Tούρκοι!» – υπενθυμίζοντες, ούτω, την γνωστήν φράσιν «κρειττότερόν έστιν ειδέναι εν μέση τη Πόλει φακιόλον βασιλεύον Tούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν» ή το «κρείττον εμπεσείν εις χείρας των Tούρκων ή Φράγκων!»
Το Προεδρικό έπαιρνε φωτιά και η μάχη συνεχιζόταν.
Ο Μακάριος (μαζί με τους Νεοφύτου, Θρασυβούλου και Ποταμάρη) εγκαταλείπουν την κόλαση του Προεδρικού και επιβιβάζονται σ’ ένα «Μini 1000» που σταμάτησαν στο δρόμο και ξεκινούν με κατεύθυνση το Μετόχι του Κύκκου, κατόπιν οδηγιών του Μακαρίου. Εκατόν μέτρα παρακάτω το αυτοκίνητο ακινητοποιείται από έλλειψη καυσίμων. Φάνηκαν τυχεροί, όμως, γιατί αμέσως περνά από κοντά τους ένα άλλο αυτοκίνητο. Μερικά μέτρα πιο κάτω συναντούν τον λοχαγό του Εφεδρικού Παστελλόπουλο και σταματούν. Φάνηκαν τυχεροί γιατί ο λοχαγός τούς απέτρεψε από του να μεταβούν στο Μετόχι. Εκεί διεξαγόταν σφοδρότατη μάχη. Στράφηκαν αμέσως προς τα πίσω και ο Μακάριος ζητά από τη συνοδεία του να παραμείνουν στη Λευκωσία. Ζήτησε να τον μεταφέρουν στο σπίτι του φίλου του Γ. Χαραλάμπους, ιδιοκτήτη του ομώνυμου καφεκοπτείου. Ετσι κι έγινε, αλλά για καλή τους τύχη, ο Γ. Χαραλάμπους απουσίαζε. Βγήκαν από τη Λευκωσία και μετέβησαν στην Κλήρου όπου στάθμευσαν για λίγο στο σπίτι ενός αστυνομικού. Πήραν πρόχειρα μια «βούρκα» με λίγα τρόφιμα και ξεκίνησαν προς τα ορεινά. .
«Eγκαταλείπων την Λευκωσίαν, είχε την εντύπωσιν ότι θα επανήρχετο εις διάστημα δύο ή τριών ωρών, αφού θα είχον εξουδετερωθή οι κινηματίαι υπό του Eφεδρικού Σώματος. Kαι τούτο, διότι κατ’ αρχάς επίστευεν, ότι η πραξικοπηματική επιχείρησις διεξήγετο υπό τηςE.O.K.A., η οποία είχε κατορθώσει να εξασφαλίση μερικά άρματα μάχης – αφού, μάλιστα, εις συνωμοτικά έγγραφα περιελθόντα εις χείρας του κατά το θέρος του 1973, προεβλέπετο η έξοδος αρμάτων τα οποία θα ωδήγουν μεμυημένοι εις την E.O.K.A. εθνοφρουροί (Σχέδιον «Aπόλλων»).
Tην έκτασιν και την σοβαρότητα του πραξικοπήματος επληροφορήθη οMακάριος εις τον Kύκκον περί την μεσημβρίαν της Δευτέρας, ότε διάφοροι αναφοραί τον έπεισαν, ότι η Eθνική Φρουρά, εις Λευκωσίαν τουλάχιστον, ανεμίχθη επί ευρείας κλίμακας και πάση δυνάμει. Πάντως, και εκείνην ακόμη την στιγμήν, ήλπιζεν ότι η εξέγερσις του λαού, η δράσις των ανδρών του Eφεδρικού Σώματος και εκείνη των μυστικών φιλοκυβερνητικών ομάδων, θα συνέτριβον την Eθνικήν Φρουράν ή θα εδημιούργουν δι’ αυτήν αφόρητον κατάστασιν. Πέρασαν αρκετά χωριά και κατέληξαν στο Τρόοδος και από εκεί στο Μοναστήρι του Κύκκου.»
Στη διαδρομή ο Μακάριος πληροφορείται συνεχώς από ΡΙΚ ότι «είναι νεκρός» καθώς ακούγεται η διακήρυξη των Κυπριακών ενόπλων δυνάμεων.
«Ελληνοκυπριακέ λαέ,
Η τραγική κατάσταση των τελευταίων μηνών, στην Κύπρο, μάς οδηγούσε κατευθείαν σε εμφύλιο πόλεμο. Η προκληθείσα αναταραχή στους κόλπους της εκκλησίας και ο αυξανόμενος κίνδυνος οι ένοπλες δυνάμεις να τεθούν υπό τον έλεγχο αναρχικών και εγκληματικών στοιχείων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της Κύπρου, οδήγησαν τις ένοπλες δυνάμεις στην απόφαση να εκτοπίσουν τους υπεύθυνους της ανωμαλίας, δηλαδή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του, που σφετερίσθηκαν την εξουσία της κυβέρνησης για μακρό διάστημα, χωρίς την ελεύθερη αποδοχή του λαού της Κύπρου, και που καταβάλλουν κάθε επιτρεπτή και μη προσπάθεια για να διατηρήσουν το προσωποπαγές καθεστώς, το οποίο δημιούργησαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις θα ορίσουν προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.»
Ο Μακάριος έμεινε για λίγο στο Μοναστήρι και σκεφτόταν να μεταβεί στη Λεμεσό, όμως, όταν άκουσε ότι στην Πάφο οι αντιστασιακοί έπνιξαν το πραξικόπημα προτού καν εκδηλωθεί, αποφάσισε να πάει στην Πάφο, απ’ όπου ο «Ελεύθερος Ραδιοσταθμός Πάφου», μετέδιδε ότι ο Μακάριος ήταν ζωντανός. Εκεί απευθύνει διάγγελμα:
Διάγγελμα Μακαρίου
«Ελληνοκυπριακέ λαέ.
Η φωνή, που ακούτε, σάς είναι γνωστή. Γνωρίζετε ποιος σάς ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι αυτός, που εκλέξατε αρχηγό σας. Είμαι συμπολεμιστής και ηγήτοράς σας στον κοινό αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Ήμουν ο στόχος. Και όσο είμαι ζωντανός, η χούντα στην Κύπρο δεν θα περάσει.
Ο λαός της Κύπρου δεν ανέχεται πραξικοπήματα και δικτάτορες. Η χούντα χρησιμοποίησε τανκς και τεθωρακισμένα, για να πετύχει το πραξικόπημά της. Αλλά η αντίσταση της προεδρικής φρουράς σταμάτησε τα τανκς και τα τεθωρακισμένα. Το μοναδικό κατόρθωμα της χούντας ήταν να κυριεύσει το σταθμό Ραδιοφωνίας, ώστε να μεταδώσει ανακρίβειες και να μιλήσει για αλλαγή κυβέρνησης.
Μην υπακούετε καμία οδηγία ή διαταγές, που μεταδίδει η χούντα από το σταθμό αυτό.
Ελληνικέ λαέ της Κύπρου,
Η χούντα αποφάσισε να καταστρέψει την Κύπρο, να τη διχοτομήσει, αλλά δεν θα το επιτύχει. Αντισταθείτε στη χούντα με κάθε τρόπο. Μη φοβάστε, δείξτε καθαρά τη θέση σας και την απόφασή σας να αντισταθείτε, να πολεμήσετε.
Καταταγείτε όλοι σας στις νόμιμες δυνάμεις του κράτους. Η χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Ο αγώνας είναι ιερός και η νίκη είναι δική μας.
Ζήτω η ελευθερία, ζήτω ο ελληνοκυπριακός λαός, ζήτω το έθνος.»
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία προετοιμάζονται.
Το πράσινο φώς άναψε και η εισβολή είναι πλέον θέμα λίγων ημερών!
Η Βουλή στην Άγκυρα συνεδρίαζε και έδωσε εντολή εν λευκώ στον Ετσεβίτ να χειριστεί όπως νομίζει την κατάσταση στη Κύπρο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, φυγάς στην Νέα Υόρκη στις 18/7/1974 2 μέρες πριν την εισβολή στη Κύπρο, μιλούσε για τα δόλια και προδοτικά σχέδια της Ελλάδας, καθώς και τις ορέξεις της Τουρκίας η οποία στις 19/7/1974 8 το απόγευμα άρχισε να στέλνει τις αρμάδες από την Μερσίνη και τα Άδανα προς τα ανοιχτά της Κυρήνειας με σκοπό την απόβαση σε χρονικό σημείο το οποίο θα εξασφάλιζε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Ο Ελληνοκυπριακός στρατός της Εθνικής φρουράς στάθμευε στα νότια κομμάτια της Κύπρου και φυσικά κανείς δεν είχε ”ιδέα” για το παραμικρό που θα συνέβαινε.
Στις 19/7/1974 ο καιρός στη Κύπρο ήταν πολύ καλός και ζεστός. Η Κυρήνεια γεμάτη κόσμο κυρίως Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι δεν είχαν παραμικρή ιδέα για το τι συνέβαινε εκεί… Στην Τουρκία εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει από τις προηγούμενες μέρες προπαγανδιστικό υλικό με αφίσες καθώς και έντυπα που εξηγούσαν τους λόγους για την εισβολή ενάντια στην μικρή χώρα…
 Την  επόμενη ημέρα οι εισβολείς θα θερίσουν τους καρπούς της προδοσίας…
 
networkedblogs

Σοκολατένια λάβα µε µαρασκίνο





Να το πούμε σουφλέ; Να το πούμε ψημένη κρέμα σοκολάτας; Όπως και να σας το περιγράψω, μόνο τρώγοντάς το θα το χαρακτηρίσετε.




μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 12 λεπτά


Υλικά

• 160 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
• 200 γραμμ. βούτυρο
• 3 αυγά
• 3 κρόκοι αυγών
• 75 γραμμ. ζάχαρη
• 40 γραμμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
• 1 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας (τσέρι)
• 6 σοκολατάκια γεμιστά με κεράσι
• άχνη για το πασπάλισμα
• • κερασάκια μαρασκίνο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Με 1 κ.σ από το βούτυρο βουτυρώνουμε πολύ καλά 6 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για σουφλέ (ή 6 φορμάκια μιας χρήσεως). Πασπαλίζουμε με κακάο τα φορμάκια και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο. Βάζουμε την σοκολάτα και το υπόλοιπο βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους και τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να κρεμώσουν. Προσθέτουμε το λικέρ. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στα αυγά τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα και το ανακατεύουμε με σύρμα. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα πυρίμαχα σκεύη. Μπήγουμε στο κέντρο από ένα σοκολατάκι γεμιστό. Τα ψήνουμε στους 200οC για 12΄. Αφήνουμε να σταθούν 5΄ στα φορμάκια. Ξεφορμάρουμε με προσοχή. Γαρνίρουμε στα πιάτα με κεράσια και πασπαλίζουμε με άχνη.

www.agrino.gr

Matambre:



Πρόκειται για μια πραγματικά ανδρική συνταγή που μας έρχεται από την γη των Gauchos, την Αργεντινή για να αναστατώσει τον ουρανίσκο μας. Με αυτό το φαγητό, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε


Μερίδες: 10
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα και 30’

Υλικά

1 κιλό και 300 γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκαλο άκοπη (ολόκληρο κομμάτι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού λευκό ξίδι
Aλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανός
Θυμάρι

Για τη γέμιση

450 γρ. σπανάκι
4 φέτες μπέικον
πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
4 καρότα
5 βραστά αυγά σφιχτά
½ φλιτζάνι αρακάς
2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Η προετοιμασία του φαγητού αυτού ξεκινά από την προηγούμενη μέρα, για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Σ' ένα βαθύ σκεύος μαρινάρουμε το μοσχάρι με το ξίδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα καρότα και τηγανίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό. Σε μια επιφάνεια εργασίας, μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε κατά μήκος το κομμάτι του κρέατος κυκλικά μέχρι να φτάσουμε στον πυρήνα του. Μετά από αυτό πρέπει να έχουμε μια λεπτή επιφάνεια κρέατος ανοιγμένη σαν βιβλίο πάνω στον πάγκο μας. Αφού αλατοπιπερώσουμε πολύ καλά το κρέας το καλύπτουμε με τα φύλλα από το σπανάκι. Από πάνω στρώνουμε το μπέικον, τον αρακά, τα καρότα και τα βραστά αυγά. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το κρέας σαν να είναι χαλί. Μόλις το τυλίξουμε το δένουμε με σχοινί κουζίνας και το βάζουμε σ' ένα βαθύ σκεύος φούρνου. Ρίχνουμε τον ζωμό και το νερό και ψήνουμε στους 180° C για μία ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για άλλη μισή ώρα γυρίζοντάς το να ροδίσει από παντού. Το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε ζεστό ή ακόμα και κρύο.


ΠΗΓΗ: www.menslounge.gr/good_life/recipes

Πόρισμα-φωτιά του Συνηγόρου του Πολίτη για απόρριψη μοσχευμάτων από το Ωνάσειο


Μετά από καταγγελίες

Ευθύνες στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνευμόνων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου επιρρίπτει ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του, καθώς όπως υποστηρίζει, το Κέντρο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα δοτών, επειδή οι γιατροί και εν γένει το προσωπικό βρισκόταν σε διακοπές το χρονικό διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου 2009.

Τουλάχιστον δύο ασθενείς έχασαν την ευκαιρία να λάβουν μόσχευμα που θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή, το διάστημα εκείνο, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο και απέστειλε στην υπουργό Υγείας, ζητώντας να διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως αναφέρει «Το Έθνος», η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στην έρευνα, μετά από καταγγελίες των προέδρων του συλλόγου βαρέως καρδιοπνευμονοπαθών και του συλλόγου μεταμόσχευσης καρδιάς και φίλων της μεταμόσχευσης «Συνεχίζω».

Το Ωνάσειο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα πέντε δοτών «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμόσχευσης λόγω θερινών διακοπών».

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, «το Ωνάσειο παραβίασε μία εκ των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που συνεπάγεται η χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας σε μονάδα μεταμοσχεύσεων: τη διάθεση σε ετοιμότητα ομάδας λήψης οργάνων για την ανά πάσα στιγμή αξιολόγηση και λήψη διαθέσιμων μοσχευμάτων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τη διάθεση μεταμοσχευτικής ομάδας για την άμεση αξιοποίησή τους».

Από την πλευρά του, το Ωνάσειο τονίζει ότι μολονότι το αρμόδιο τμήμα του θεραπευτηρίου βρισκόταν σε άδεια από 13 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου η παρακολούθηση των ασθενών που είχαν ή επρόκειτο να μεταμοσχευθούν ήταν συνεχής.

Παρόλα αυτά, η ανεξάρτητη αρχή υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει το νοσοκομείο από την υποχρέωση να διαθέτει σε διαρκή ετοιμότητα ομάδα λήψης οργάνων και ομάδα μεταμοσχεύσεων.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Αλλού ο σύντροφος και αλλού ο εραστής!


Οι πολυαμοριστές έγιναν μόδα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη











Οι πολύγλωσσοι μιλούν πολλές γλώσσες, οι πολυπράγμονες ασχολούνται με πολλά πράγματα, οι πολύτεκνοι έχουν πολλά παιδιά και οι πολυαμοριστές έχουν ταυτόχρονα πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αν ο όρος σάς ξενίζει, είναι προφανές ότι αγνοείτε την τάση polyamoryσύνθετη λέξη εκ του ελληνικού πολύ και του λατινικού amor.

Προσοχή.

Δεν πρόκειται για συζύγους που αρέσκονται στη συστηματική μοιχεία. Οι πολυαμοριστές- οι polys - δεν είναι σεξουαλικά ακόρεστοι ούτε επιδίδονται σε ομαδικά όργια. Είναι απλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που έχουν «μεγάλη» καρδιά και θεωρούν τις έννοιες μονογαμία και αποκλειστικότητα ξεπερασμένες. Για τους πολυαμοριστές δεν υπάρχουν κρυμμένοι εραστές στις ντουλάπες ούτε ύποπτα αρώματα στα ανδρικά πουκάμισα. Οι σύζυγοι είναι ελεύθεροι να κάνουν περιστασιακές σχέσεις ή ακόμη και δεσμούς μεγαλύτερης διάρκειας με άλλους, αρκεί αμφότεροι να είναι ενήμεροι και να δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ο όρος επινοήθηκε στην Αμερική όπου η συγκεκριμένη τάση επικράτησε τη δεκαετία του ΄70, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης. Σήμερα φουντώνει ξανά συνοδευόμενη πλέον από ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τον Οκτώβριο μάλιστα οι πολυαμοριστές θα παρελάσουν στο Σέντραλ Παρκ για δέκατη συνεχή χρονιά. Αλλά και η Γηραιά Ηπειρος δεν πάει πίσω. Σήμερα, στη Γερμανία και τη Νορβηγία οι κοινότητες των πολυαμοριστών οργανώνουν τις λεγόμενες Ρoly Days. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή όσοι δεν πιστεύουν πως η μονογαμία είναι ο μοναδικός τρόπος για να είσαι πιστός. Βεβαίως, συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Αυτό σημαίνει πως οι πολυαμοριστές θα μοιραστούν μεν τις εμπειρίες τους, δεν θα παραλείψουν όμως να τραγουδήσουν και να χορέψουν μέσα σ΄ ένα κλίμα διάχυτου ερωτισμού.

Στη Γαλλία, η «πάπισσα» του κινήματος είναι η Φρανσουάζ Σιμπέρ. Παντρεμένη εδώ και 30 χρόνια και μητέρα δύο παιδιών, είναι ερωτευμένη τα τελευταία χρόνια με πέντε άνδρες επιπλέον του συζύγου της. Τα βιβλία της «Οδηγός για πολλαπλούς έρωτες» (Guide des amours plurielles) και «Αγαπώντας πολλούς άνδρες» (Αimer plusieurs homes) είναι κάτι σαν βίβλος για τους πολυαμοριστές της Γαλλίας. «Συχνά μού λένε πως θέλω και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ε, και; Λαμβάνω πολλά μηνύματα κυρίως από γυναίκες- δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν ούτως ή άλλως μια τάση στην απιστία - οι οποίες μ΄ ευχαριστούν που τις βοήθησα να απαλλαγούν από τις ενοχές τους», λέει η Σιμπέρ στη «Λιμπερασιόν».

Η ελευθερία στο σεξ

Οι πολυαμοριστές υπερασπίζονται το δικαίωμά τους για ελευθερία στο σεξ και το ισχυρότερο επιχείρημά τους είναι πως η αγάπη και ο έρωτας είναι συναισθήματα που μπορείς να αισθανθείς για πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει μάλιστα η άποψη πως οι πρώτοι πολυαμοριστές εμπνεύστηκαν από κάποιες φυλές των νησιών της Γαλλικής Πολυνησίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες εκεί είχαν τη δυνατότητα να έχουν ταυτόχρονα πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Ο 28χρονος Γκιλέν υποστηρίζει πως εφόσον μπορούμε να έχουμε πολλούς φίλους, μπορούμε κάλλιστα να απολαμβάνουμε και τη σχέση με πολλούς συντρόφους. Στην πραγματικότητα, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για νέες γνωριμίες. Οσο για τα παιδιά και τη διαπαιδαγώγησή τους μέσα σ΄ ένα περιβάλλον με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ο Γκιλέν κρίνει πως ίσως να τους κάνει καλό.

Δύο όψεις

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ειδυλλιακά, αλλά όπως όλα τα νομίσματα έτσι και αυτό έχει δύο όψεις. Για να είσαι ένας καθωσπρέπει πολυαμοριστής, πρέπει πρωτίστως να είσαι οργανωμένος. Η Ζουστίν είναι 32 ετών και διατηρεί ταυτόχρονα σχέση με δύο άνδρες, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους- ο ένας είναι ο μόνιμος σύντροφος και ο άλλος ο εραστής. Εξομολογείται πως οι δύο σχέσεις δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε υπάρχει το ίδιο πάθος, όμως εκείνη πρέπει να δίνει και στις δύο την ίδια βαρύτητα.

Επίσης, σε αυτού του είδους τις συναναστροφές, υπάρχουν διάφοροι- λίαν σοβαροί- κίνδυνοι για την υγεία. Είναι σαφές λοιπόν πως τα μέλη του πολυαμορισμού πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή.

Η ζήλεια όμως δεν φεύγει ποτέ...

ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ σημείο στην κατά τ΄ άλλα «τελειότητα» του πολυαμορισμού είναι το συναίσθημα της ζήλειας.

«Δεν φεύγει ποτέ. Πρέπει συνέχεια να συζητάς με τον σύντροφό σου», εξηγεί η Φρανσουάζ Σιμπέρ. Εστω και αν οι ερωτικοί σύντροφοι γνωρίζουν ότι δεν μονοπωλούν τη ζωή του άλλου, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, υπάρχουν στιγμές που θα επιθυμούσαν την αποκλειστικότητα. Ο Ζιλιάν, λόγου χάριν, είναι ο ένας εκ των συντρόφων της Ζουστίν που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο νεαρός άνδρας παραδέχεται πως δεν έχει κανένα δικαίωμα στο σώμα και την ψυχή της Ζουστίν, όμως θα ήθελε να του αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι πολυαμοριστές πιστεύουν πως το να είσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου μ΄ έναν άνθρωπο είναι σαν να πηγαίνεις στο εστιατόριο και να μη δοκιμάζεις στο τέλος το γλυκό. Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί όλοι οι μεγάλοι έρωτες έχουν μόνο δύο πρωταγωνιστές;

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr