Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μύθοι και αλήθειες για την ηλιοθεραπεία




“Παν μέτρον άριστον” είναι η απάντηση σε όλα όσα έχετε ακούσει για την ηλιοθεραπεία.

Ο Ήλιος κάνει καλό, αλλά με μέτρο λένε οι ειδικοί που απαντούν ότι “ναι” τα παιδιά χρειάζονται τον Ήλιο, αλλά είναι καλό να είναι καλά ντυμένα, να φορούν καπέλο και να έχουν βάλει αντηλιακό. Η πολύωρη έκθεση στον Ήλιο κάνει κακό, μερικά μόνο λεπτά (για ενήλικες και παιδιά) είναι αρκετά για να μπορέσει ο οργανισμός μας τη βιταμίνη D.
Ειδικά οι ανοιχτόχρωμοι ανεξαρτήτου ηλικίας θα πρέπει να προτιμούν τη σκιά.

Μην σαν ξεγελάσει ο μύθος ότι ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αντίθετα τα προβλήματα (όπως εγκαύματα) που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αργότερα. Όσο περισσότερα εγκαύματα από τον Ήλιο έχει υποστεί κάποιος σε νεαρή ηλικία (ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμος) τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να αναπτύξει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή του.

Μην θεωρείται τη ζημιά που μπορεί να πάθει το δέρμα από την έκθεση στον Ήλιο μικρή. Τα άσχημα εγκαύματα μπορεί να δείξουν τα αποτελέσματά τους χρόνια μετά.

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε αρχίζει να “καίγεται” κάποιος από τον Ήλιο. Μπορεί να συμβεί και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά της έκθεσης. Καλό είναι να βάζετε αντηλιακό συχνά. Ειδικά τα παιδιά ακόμη και όταν παίζουν, φορούν ρούχα και καπέλο καλό είναι να βάζουν αντηλιακό κάθε δυο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Η εργασία ή η βόλτα στον ήλιο δεν πρέπει να γίνεται χωρίς αντηλιακή προστασία.

Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, καπέλο και σκιά.

Μιλώντας για σκιά, καλό είναι να θυμάστε πως όταν οδηγείτε δεν προστατεύεστε απ' τον ουρανό ή την κουκούλα του αυτοκινήτου. Από τα τζάμια μπαίνει αρκετός Ήλιος για να προκαλέσει εγκαύματα σε πρόσωπο, χέρια και πόδια, ειδικά όταν το ταξίδι είναι μεγάλο.
Θυμηθείτε ότι αν λόγω δουλειάς, για παράδειγμα, δεν είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν Ήλιο συχνά, τότε είναι καλό να παίρνετε αυξημένα μέτρα προστασίας.
Μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη 20 είναι αρκετή για όσους δεν έχουν προβλήματα με την έκθεση στον Ήλιο. Αν απλωθεί καλά και συχνά μέσα στην ημέρα προστατεύει όσο και αυτές με δείκτη 40 ή 50.

Τα λεγόμενα σπρέι μαυρίσματος ουσιαστικά δεν προσφέρουν την παραμικρή αντηλιακή προστασία, ουσιαστικά είναι... μπογιές.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: