Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Δεκατρείς φούσκες που έγραψαν ιστορία

Τα παραδείγματα τραγικών εκτιμήσεων οικονομολόγων και επενδυτών, από αιώνα σε αιώνα και μέχρι τις μέρες μας πολλά. Ιστορίες που μοιάζουν αστείες, όταν τις κοιτάς από απόσταση και τραγικές όταν τις ζεις. Η ιστοσελίδα cnn.money συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις 13 μεγαλύτερες "φούσκες" στην οικονομική ιστορία του πλανήτη, από τις ολλανδικές τουλίπες και τη μανία του χρυσού μέχρι το Ίντερνετ και το subprime.

1634-38: Τουλίπες
Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη χρηματοπιστωτική φούσκα στην Ιστορία είχε σχήμα και χρώμα τουλίπας. Ορισμένες φημισμένες ολλανδικές οικογένειες της εποχής υποθήκευσαν τις περιουσίες τους για να επενδύσουν σε βολβούς τουλίπας. Το κόστος για κάποιους βολβούς ήταν αντίστοιχο με το κόστος ενός σπιτιού.
1720: South Sea Co.
Θεωρούνταν "σίγουρο στοίχημα" από τους Βρετανούς τραπεζίτες που έβαλαν τα λεφτά τους στις μετοχές της ναυτιλιακής South Sea, πιστεύοντας ότι η εταιρία είναι το μεγάλο παιχνίδι στο εμπόριο με τον Νέο Κόσμο. Όμως η εταιρία ποτέ δεν έβγαλε κέρδη, οι επενδυτές καταστράφηκαν και οι αξιωματούχοι της South Sea κατέληξαν στη φυλακή.
1848: Χρυσός Νο1
Όταν ανακαλύφθηκε χρυσός στη βόρειο Καλιφόρνια, η μανία του χρυσού κατέλαβε όλο το αμερικανικό έθνος. Η μαζική μετανάστευση των κερδοσκόπων αύξησε τον πληθυσμό της Καλιφόρνιας από 15.000 σε πάνω από 300.000 κατοίκους μέσα σε περίπου μία 5ετία.
1860-73: Σιδηρόδρομοι
Η κατασκευή σιδηροδρόμων άρχισε να "καλπάζει" μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Οι μετοχές σιδηροδρομικών εταιριών κατέλαβαν το 40% της κεφαλαιοποίησης του χρημαστιστηρίου NYSE. Εξαιτίας οικονομικού πανικού που ξέσπασε το 1873, πάρα πολλές εταιρίες χρεοκόπησαν.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Να μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα...



Πριν από λίγο, διάβασα στο enet ότι η Αίγυπτος θα διοργανώσει τον Απρίλιο, μια διεθνή διάσκεψη χωρών με αρχαίο πολιτισμό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από αυτές.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, κάποιος κύριος Χάουας, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν μία συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και εκτίθενται σε ορισμένα μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώληση.

30 χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την διάσκεψη και η Ελλάδα είναι μια από αυτές, μιας και είναι διαχρονικό το αγκάθι της ζωοφόρου του Παρθενώνα που κλάπηκε από τον Έλγιν και πεισματικά παρακρατείται από το Βυζαντινό Μουσείο ακόμη και σήμερα. Και όχι μόνο, πάρα πολλές αρχαιότητές μας βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, καταληστευμένες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι περισσότερες.

Πάντως, αυτόν τον Χάουας, τον είχα δει κάποτε σε ένα ντοκυμαντέρ του National Geographic και μου είχε δώσει την εντύπωση σοβαρού ανθρώπου, ταγμένου στον σκοπό της προστασίας της εθνικής του κληρονομιάς. Για να δούμε, ίσως τελικά η λύση να βρίσκεται στο παλιό ρητό : "Η ισχύς εν τη ενώσει"!!!

πηγή:aletri

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η λίστα μεταθέσεων κληρωτών για μειωμένη θητεία



Έως και τρεις μήνες λιγότερο μπορούν να υπηρετήσουν ναύτες και σμηνίτες που θα καταταχθούν τους επόμενους μήνες στις ένοπλες δυνάμεις με μια αναγκαία προυπόθεση: θα πρέπει να πάρουν μετάθεση σε προκεχωρημένη μονάδα. Το News247 έχει στη διάθεσή του τη λίστα με όλες τις μονάδες που εξασφαλίζουν μειωμένη θητεία στα δύο όπλα:

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Ναυτικοί Σταθμοί και Ναυτικά Παρατηρητήρια
*Σαμοθράκης
*Λήμνου
*Λέσβου
*Χίου
*Σάμου
*Λέρου
*Ρόδου
*Καρπάθου
*Κω

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

*Αεροπορικές βάσεις και μονάδες ραντάρ
*Διδυμοτείχου
*Λήμνου
*Λέσβου
*Σάμου
*Ρόδου
*Κω


Όσοι δεν μετατεθούν στις παραπάνω μονάδες είναι υπόχρεοι θητείας 12 μηνών

Πόλεμος για ένα "μέσον"

Με τη διασύνδεση τόπου μετάθεσης και χρόνου θητείας εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στη διαμάχη μεταξύ των προνομιούχων, στον ακήρυχτο «πόλεμο των βυσμάτων» για μια θέση στον ήλιο. Μέχρι τώρα μονάδες όπως ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας, το Κέντρο Εκπαίδευσης στον Πόρο και η Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας θεωρούνταν….παραμεθόριος και φυσικά ο έχων το ισχυρότερο μέσο υπηρετούσε δίπλα στο σπίτι του, χωρίς όμως να υπηρετεί περισσότερο από κάποιον που υπηρετούσε πραγματικά στα σύνορα και όχι στα χαρτιά.

Αμετάθετοι

Είναι αυτονόητο ότι όσοι υπηρετήσουν στις προκεχωρημένες μονάδες, προκειμένου να κάνουν μικρότερη θητεία, δεν δικαιούνται δεύτερη μετάθεση.

Σταδιακή μείωση θητείας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η μείωση της θητείας σε πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία, και εφόσον υπηρετήσουν στα σύνορα, θα γίνει σταδιακά.
Για όσους κατατάχθηκαν το Νοέμβριο θα υπηρετήσουν 1 μήνα λιγότερο δηλαδή 11 μήνες.
Για όσους καταταγούν το Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν 2 μήνες λιγότερο δηλαδή 10 μήνες.
Για όσους καταταγούν το Μάιο θα υπηρετήσουν 3 μήνες λιγότερο δηλαδή 9 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι στο στρατό ξηράς όλοι ανεξαιρέτως υπηρετούν 9 μήνες ενώ τα προσεχή χρόνια προβλέπεται η κατάργηση της θητείας σε πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία.


πηγή:news247.gr

Οικολογική καταστροφή του Ιορδάνη ποταμού

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Με βάση τα τελευταία στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης και αποξήρανσης του Ιορδάνη ποταμού είναι πιο απειλητικός από ποτέ.
Ο περιφερειακός «πόλεμος» για το νερό μεταξύ των κρατών της περιοχής (Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία), η εντατικοποιημένη εκμετάλλευση των υδάτων του ποταμού για αρδευτικούς λόγους αλλά και η συνεχής μόλυνση από τις αποχετεύσεις απειλούν τον ποταμό αλλά και το ευρύτερο οικολογικό σύστημα (μείωση από το 1960 κατά 90% του όγκου των υδάτων του, μείωση της στάθμης των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας κατά 27 μέτρα από το 1950).
Με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα SMAP έχει ως στόχους του τη διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων αλλά και την καταπολέμηση του φαινομένου της αποξήρανσης στην περιοχή της Μεσογείου, σκέφτεται η Επιτροπή να εντάξει το ζήτημα της περιβαλλοντικής απειλής του Ιορδάνη ποταμού στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος;
Περαιτέρω, ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί βασικό θρησκευτικό σύμβολο των Ευρωπαίων. Με βάση ότι κύριος στόχος του προγράμματος MEDA-Heritage αποτελεί η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή σκέφτεται η Επιτροπή να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και τη συνεργασία των κρατών - εταίρων για τους σημερινούς κινδύνους που διατρέχει ο ποταμός; Στα πλαίσια του Heritage ΙΙΙ, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις για τη προστασία του ποταμού (π.χ όπως το Πρόγραμμα Rehabimed για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς);
Σκέφτεται να προτείνει στην UNESCO την ανακήρυξη του ποταμού ως περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την πλήρη προστασία του;
Η ερωτώσα Ευρωβουλευτής
Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη

πηγή:prasino-hamomilaki

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



O Αντώνης και η Ντόρα ήταν κι οι δυο ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική. Μια μέρα, κι ενώ περπατούσαν δίπλα στην πισίνα της κλινικής, ο Αντώνης, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, πηδάει στα άπατα. Βυθίζεται στον πυθμένα της πισίνας και μένει εκεί. Αμέσως η Ντόρα πηδάει για να τον σώσει. Κολυμπάει μέχρι τον πυθμένα, σέρνει τον Αντώνη έξω από την πισίνα και τον πηγαίνει στο δωμάτιό του.

Όταν ο διευθυντής της κλινικής (Κώστας Καραμανλής) μαθαίνει για την ηρωική πράξη της
Ντόρας, δίνει αμέσως εντολή να της δοθεί εξιτήριο, κρίνοντας πως έχει επανακτήσει την ψυχική της ισορροπία. Πάει λοιπόν στην Ντόρα και της λέει:

- Έχω καλά κι άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι φεύγεις από εδώ, γιατί αντέδρασες πολύ λογικά σε μια κρίση. Με το να πηδήξεις μέσα στην πισίνα και να σώσεις τη ζωή ενός άλλου ασθενή, απέδειξες ότι είσαι ένα ψυχικά υγιές άτομο. Τα άσχημα νέα είναι ότι ο Αντώνης, που έσωσες, κρεμάστηκε στο μπάνιο με τη ζώνη της ρόμπας του, αμέσως μετά από τη διάσωσή του. Λυπάμαι, αλλά είναι νεκρός.

Και η Ντόρα απαντά:

- Δεν κρεμάστηκε μόνος του. Τον έβαλα εκεί για να στεγνώσει. Πότε φεύγω;

Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος

Έρχεται το τέλος του αυτοκρατορικού πιγκουίνου; Το αγαπημένο πτηνό της Ανταρκτικής, το οποίο έχει την τιμητική του σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, ο πληθυσμός του χαριτωμένου ζώου θα μειωθεί κατά 95% έως το 2100, που σημαίνει ότι σε 100 χρόνια θα έχουν απομείνει μόλις 600 ζευγάρια πιγκουίνων.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Χαλ Κάσγουελ χρησιμοποίησαν τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, ώστε να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου στον πληθυσμό των πιγκουίνων.
Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη, το οποίο ζευγαρώνει μέσα στον βαρύ χειμώνα της Ανταρκτικής. Οι θαλάσσιοι πάγοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των πιγκουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν βαθιά στην ενδοχώρα για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή τους. Εκεί τα θηλυκά γεννούν ένα και μόνο αβγό, το οποίο φροντίζουν τα αρσενικά μέχρι να εκκολαφτεί.
Ακόμη και η διατροφή των πιγκουίνων επηρεάζεται από την έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the National Academy of Sciences», μαζί με τους πάγους θα εξαφανιστεί και ένα είδος γαρίδας που αποτελεί το βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για τους πιγκουίνους.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ταχύτερες από τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται και προσαρμόζεται ο πιγκουίνος για να αποφύγει την εξαφάνιση. «Πρόκειται για ένα είδος, το οποίο ζει εδώ και πολλά χρόνια, γι αυτόν τον λόγο προσαρμόζεται με τόσο αργούς ρυθμούς», εξήγησε η επιστήμονας Στεφανί Ζενουβριέ, η οποία πιστεύει ότι οι πιγκουίνοι δεν θα προλάβουν τελικά να προσαρμόσουν την αναπαραγωγή τους στις νέες κλιματικές συνθήκες.


πηγή:xamomilaki

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

ΤΟ COLPO GROSSO ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Ο πρόσφατος πανικός στο χώρο της υγείας συμπίπτει με το γεγονός ότι οι τεράστιες παραγγελίες του Tamiflu, πρόκειται να λήξουν σύντομα, να μην ισχύουν πια και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Χωρίς τον τελευταίο πανικό, δισεκατομμύρια δολλάρια που ξοδεύτηκαν για την δημιουργία του στοκ Tamiflu, θα έπρεπε να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Αντίθετα, οι γραφειοκράτες της υγείας μπορούν να λένε τώρα ότι είναι καλώς προετοιμασμένοι για την επιδημία της γρίπης των χοίρων και μπορούν να αρχίζουν να μοιράζουν αυτά που είχαν αποθηκεύσει, στα παιδιά του σχολείου, τους ταξιδιώτες και στο υγειονομικό προσωπικό.
Οι κυβερνήσεις μόνο της Αγγλίας και των ΗΠΑ έχουν στόκ αξίας πάνω από 3 δις δολάρια, που πρέπει να χρησιμοποιήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σχεδόν κάθε ανεπτυγμένη χώρα αγόρασε υπολογίσιμα στοκ στη διάρκεια του πανικού της γρίπης των πτηνών, το 2005.
Δεν πιστεύουμε τα νούμερα που βγάζουν συνέχεια στον τύπο, ότι εκατ/ρια θα νοσήσουν και πολλοί θα πεθάνουν. Ολα αυτά είναι εικασίες που αποσκοπούν στη τρομοκράτηση των πολλών για να τρέξουν να πάρουν φάρμακα ή και να κάνουν τα εμβόλια. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2005, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Μπούς έλεγε ότι θα πεθάνουν δύο εκατ/ρια αμερικάνοι.
Από πληροφορίες το 2003, έλεγαν ότι το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) θα προκαλούσε εκατ/ρια θανάτους, παρ’ όλα αυτά σκότωσε παγκοσμίως 251 ανθρώπους.
Ας μη ξεχνάμε ότι ετήσια εποχιακή γρίπη σκοτώνει γύρω στους 500 χιλ. Ανθρώπους κάθε χρόνο.

ΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Είναι και οι 2 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Και όμως βρίσκονται σε τεταμένες σχέσεις.
Πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ ζήτησε να επισκεφτεί ιδιωτικά την σλοβακική πόλη Κομάρνο, όπου κατοικεί μια πολυάριθμη ουγγρική μειονότητα που αποτελεί το 10% των 5,4 εκατ κατοίκων της Σλοβακίας. Ο Σόλιομ είχε προσκληθεί από τις τοπικές αρχές της πόλης να παραστεί στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βασιλιά Στεφάνου Α΄που κυβέρνησε την Ουγγαρία στα τέλη το 10ου αιώνα.
Η απάντηση της ουγγρικής κυβέρνησης ήταν ένα ηχηρό ΟΧΙ!!!! Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε <<πρόκληση και απεική για την ασφάλεια της χώρας>> την επίσκεψη του Ούγγρου προέδρου για 2 λόγους: α)Γιατί ο βασιλιάς Στέφανος είχε πρωτοστατήσει τον 11ο αιώνα στις διώξεις των μειονοτήτων και β) γιατί το 1968 Ούγγροι στρατιώτες είχαν μετάσχει μαζί με τους Σοβιετικούς στην εισβολή στην ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις 2 πρώην κομμουνιστικές χώρες επιδεινώθηκαν μετά την συμμετοχή του ακροδεξιού και ρατσιστικού Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρόμπερτ Φίτσο. Η αιτία των συγκρούσεων αυτών πρέπει να αναζητηθεί στην Συνθήκη του Τριανόν που υπογράφη το 1920 στις Βερσαλλίες.
Οι Σλοβάκοι εθνικιστές κατηγορούν πάντως την Βουδαπέστη ότι κινεί και πάλι τα νήματα των ουγγρικών μειονοτήτων, με στόχο την αλλάγη των συνόρων για την επανένωση της <<Μεγάλης Ουγγαρίας>>. Άλλωστε τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ τους. Υπάρχει ένταση μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, στο έδαφος της οποίας ζουν 1,5 εκατ Ούγγροι.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι διενέξεις για τις ουγγρικές μειονότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση ανάλογων διαστάσεων με την γιουγκοσλαβική στις αρχές της δεκαετίας το 1990.