Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Είναι και οι 2 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Και όμως βρίσκονται σε τεταμένες σχέσεις.
Πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ ζήτησε να επισκεφτεί ιδιωτικά την σλοβακική πόλη Κομάρνο, όπου κατοικεί μια πολυάριθμη ουγγρική μειονότητα που αποτελεί το 10% των 5,4 εκατ κατοίκων της Σλοβακίας. Ο Σόλιομ είχε προσκληθεί από τις τοπικές αρχές της πόλης να παραστεί στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βασιλιά Στεφάνου Α΄που κυβέρνησε την Ουγγαρία στα τέλη το 10ου αιώνα.
Η απάντηση της ουγγρικής κυβέρνησης ήταν ένα ηχηρό ΟΧΙ!!!! Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε <<πρόκληση και απεική για την ασφάλεια της χώρας>> την επίσκεψη του Ούγγρου προέδρου για 2 λόγους: α)Γιατί ο βασιλιάς Στέφανος είχε πρωτοστατήσει τον 11ο αιώνα στις διώξεις των μειονοτήτων και β) γιατί το 1968 Ούγγροι στρατιώτες είχαν μετάσχει μαζί με τους Σοβιετικούς στην εισβολή στην ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις 2 πρώην κομμουνιστικές χώρες επιδεινώθηκαν μετά την συμμετοχή του ακροδεξιού και ρατσιστικού Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρόμπερτ Φίτσο. Η αιτία των συγκρούσεων αυτών πρέπει να αναζητηθεί στην Συνθήκη του Τριανόν που υπογράφη το 1920 στις Βερσαλλίες.
Οι Σλοβάκοι εθνικιστές κατηγορούν πάντως την Βουδαπέστη ότι κινεί και πάλι τα νήματα των ουγγρικών μειονοτήτων, με στόχο την αλλάγη των συνόρων για την επανένωση της <<Μεγάλης Ουγγαρίας>>. Άλλωστε τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ τους. Υπάρχει ένταση μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, στο έδαφος της οποίας ζουν 1,5 εκατ Ούγγροι.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι διενέξεις για τις ουγγρικές μειονότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση ανάλογων διαστάσεων με την γιουγκοσλαβική στις αρχές της δεκαετίας το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: