Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ!!!

Μια φορά κι ένα καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα
συναισθήματα.
Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα
συναισθήματα.
Μια μέρα έμαθαν ότι το νησί τους θα βούλιαζε και έτσι όλοι επισκεύασαν
τις βάρκες τους και άρχισαν να φεύγουν.
Η Αγάπη ήταν η μόνη που έμεινε πίσω. Ήθελε να αντέξει μέχρι την
τελευταία στιγμή. Όταν το νησί άρχισε να βυθίζεται, η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει
βοήθεια.
Βλέπει τον Πλούτο που περνούσε με μία λαμπρή θαλαμηγό.
Η Αγάπη τον ρωτάει: «Πλούτε μπορείς να με πάρεις μαζί σου;»,
«Όχι, δεν μπορώ» απάντησε ο Πλούτος. «Έχω ασήμι και χρυσάφι στο σκάφος
μου και δεν υπάρχει χώρος για σένα».
Η Αγάπη τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Αλαζονεία που επίσης
περνούσε από μπροστά της σε ένα πανέμορφο σκάφος.
«Σε παρακαλώ βοήθησέ με» είπε η Αγάπη.
«Δεν μπορώ να σε βοηθήσω Αγάπη. Είσαι μούσκεμα και θα μου χαλάσεις το
όμορφο σκάφος μου» της απάντησε η Αλαζονεία.
Η Λύπη ήταν πιο πέρα και έτσι η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει από αυτήν
βοήθεια.
«Λύπη άφησέ με να έρθω μαζί σου».
«Ω! Αγάπη, είμαι τόσο λυπημένη που θέλω να μείνω μόνη μου» είπε η
Λύπη.
Η Ευτυχία πέρασε μπροστά από την Αγάπη αλλά και αυτή δεν της έδωσε
σημασία.
Ήταν τόσο ευτυχισμένη, που ούτε καν άκουσε την Αγάπη να ζητά βοήθεια.
Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή.
«Αγάπη, έλα προς εδώ. Θα σε πάρω εγώ μαζί μου».
Ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος που η Αγάπη δε γνώριζε, αλλά ήταν
γεμάτη από τέτοια ευγνωμοσύνη, που ξέχασε να ρωτήσει το όνομά του.
Όταν έφτασαν στην στεριά ο κύριος έφυγε και πήγε στο δρόμο του.
Η Αγάπη γνωρίζοντας πόσα χρωστούσε στον κύριο που τη βοήθησε ρώτησε τη
Γνώση,
« Γνώση, ποιος με βοήθησε;»
« Ο Χρόνος» της απάντησε η Γνώση.
«Ο Χρόνος;» ρώτησε η Αγάπη. «Γιατί με βοήθησε ο Χρόνος;»
Τότε η Γνώση χαμογέλασε και με βαθιά σοφία της είπε:
« Μόνο ο Χρόνος μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει η Αγάπη».

πηγή:www.sofias-house.blogspot.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Στην Ουκρανία, κλασικά λογοτεχνικά έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, του Βίκτωρ Ουγκό, του Μάρκ Τουέιν και του Σαίξπηρ, που έχουν μεταφραστεί στα ουκρανικά και σε εκδόσεις που απευθύνονται σε έφηβους.
Πριν από 2 δεκαετίες, πολύ μικρή έως και καθόλου ζήτηση για αυτά τα έργα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι Ρώσοι. Η ουκρανική κυβέρνηση όμως, ζητά όλο και εντονότερα την χρησιμοποίηση της ουκρανικής γλώσσας σε όλες της πτυχές της κοινωνικής ζωής και ειδικά στα σχολεία, καθώς θέλει να στρέψει την επόμενη γενιά προς το Κίεβο και όχι την Μόσχα.
Αυτή η ουκρανική πολιτική έχει εντείνει τις σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών και δείχνει χαρακτηριστικά το πώς η ρωσική γλώσσα χάνει την επιρροή της όχι μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά σε όλο το παλιό κομμουνιστικό μπλόκ.
Η γλώσσα προσδίδει δύναμη και επιρροή, συνδέοντας τους άποικους με τους αποικιοκράτες και αλλάζοντας τον τρόπο που ο πληθυσμός επικοινωνεί με τον έξω κόσμο. Πολύ μετά το τέλος της αποικιοκρατίας, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν διατηρήσει μια μορφή κυριαρχίας σε μακρινές χώρες επειδή η χρήση της γλώσσας τους έχει διατηρηθεί εκεί ουσιαστικά ανέπαφη. Οι τσάροι και οι Σοβιετικοί ηγέτες εξάπλωσαν τα ρωσικά στις περιοχές που κατέκτησαν, χρησιμοποιώντας τα σαν κόλλα για να ενώσουν διαφορετικές εθνικότητες μέσω μιας δεύτερης μητρικής γλώσσας και να τους φέρουν πιο κοντά στους ηγέτες τους.
Η Ρωσία δείχνει να τα πάει χειρότερα από τις άλλες αποικιακές χώρες, επειδή οι λαοί που ασπάστηκαν τα ρωσικά έχουν ισχυρότερη εθνική ταυτότητα και μέσω της γλώσσας επιβεβαιώνουν την αυτονομία τους.
Τα ρωσικά είναι από τις λίγες διαδεδομένες γλώσσες που βρίσκονται σε ύφεση και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2025, 150 εκατ. άνθρωποι θα μιλάνε την γλώσσα από τα 300 εκατ. που την μιλούσαν το 1990. Αναμένεται να παραμείνει μέσα στις πιο δημοφιλείς γλώσσες,αλλά με δυσκολία.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ο δωδεκάλογος της φθινοπωρινής μόδας

12 πράγματα που πρέπει να έχετε υπ΄όψιν πριν αποφασίσετε να εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας με νέα κομμάτια για τη φετινή σεζόν.

1. Το καρό είναι ο πρωταγωνιστής των μοτίβων. Ντύνει όλα τα κομμάτια της γκαρνταρόμπας, από τα πουκάμισα μέχρι και τα τζάκετς και τα παπούτσια. Φυσικά, δεν είναι καλόγουστο να τα φοράτε όλα μαζί. Επιλέξτε ένα κομμάτι με καρό σε κάθε σας εμφάνιση.

2. Η αντρική ζακέτα συμπληρώνει κάθε σας εμφάνιση. Φορέστε την πάνω από πουκάμισα ή T-shirts και κάντε τη διαφορά.

3. Το look που κυριαρχεί είναι το Modern Prep. Πως θα το πετύχετε; Με το να συνδυάζετε πιο "επίσημα" κομμάτια με πιο καθημερινά. Βάλτε ένα καλοσιδερωμένο πουκάμισο και μια βαμβακερή ζακέτα μαζί με ένα used τζιν και αθλητικά παπούτσια.

4. Το παλτό σας την φετινή σεζόν θα πρέπει να είναι πάνω από το γονάτο. Παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μόδας τα μπλέιζερ και τα δερμάτινα τζάκετ.

5. Το χρώμα του τζιν παντελονιού είναι αυστηρά το σκούρο denim. Aποφύγετε τα πολύ ανοιχτόχρωμα.

6. Έχει δοθεί έμφαση στον όγκο των αξεσουάρ, έτσι το κασκόλ φέτος είναι πιο μεγάλο και πιο μακρύ. Για αυτό το λόγο, μην επιλέγετε περίπλοκα μοτίβα, αλλά προτιμήστε κάτι που να ταιριάζει με όλα όπως π.χ. ένα γκρι κασκόλ. Επίσης, αν είστε άντρας με αδυναμία στα καπέλα, τώρα μπορείτε να "εκμεταλλευτείτε" τις τάσεις της μόδας και να συμπληρώσετε τις εμφανίσεις σας με ένα υφασμάτινο καπέλο.

7. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο όγκος αφορά μόνο τα αξεσουάρ. Γενικότερα, τα ρούχα του φετινού χειμώνα, είναι σε πιο στενή γραμμή, οπότε οτιδήποτε σας πέφτει φαρδύ και σας προθέτει όγκο γίνεται αυτομάτως "απαγορευμένο".

8. Εκτός από τα μάλλινα και τα βαμβακερά ρούχα που είναι πάντα διαχρονικά, τα πλεκτά είναι το απόλυτο must της σεζόν, και υπάρχουν σε πολλά σχέδια και χρώματα, για να έχετε πολλές επιλογές στο συνδυασμό τους.

9. Οι συνδυασμοί των έντονων χρωμάτων, όπως το πορτοκαλί, με τις γήινες αποχρώσεις, όπως το μπεζ ή το καφέ, είναι κάτι παραπάνω από επιτρεπτές. Μην διστάσετε, λοιπόν, να κάνετε τους συνδυασμούς τις αρεσκείας σας, η μόδα φέτος σας δίνει την αφορμή. Φυσικά, πρωταγωνιστές των χρωμάτων παραμένουν το μαύρο, το γκρί, το μπλε και το καφέ, στις επίσημες αλλά και τις πιο casual εμφανίσεις σας.

10. To γιλέκο δεν φεύγει από το προσκήνιο της μόδας. Οι σχεδιαστές επιτάσσουν το three piece κοστούμι (σακάκι-παντελόνι-γιλέκο) ενώ ένα βαμβακερό ή πλεκτό γιλέκο μπορεί να δώσει ένα τόνο πρωτοτυπίας στις casual εμφανίσεις σας.

11. Η μονοχρωμία είναι βαρετή. Ξεχάστε το σκουρόχρωμο κοστούμι με το σκουρόχρωμο πουκάμισο και τα μαύρα αξεσουάρ. Φέτος τολμήσετε να είστε διαφορετικοί.

12. Τα ρετρό στοιχεία στην εμφάνιση σας σας τοποθετούν αυτομάτως στην πρώτη γραμμή της μόδας. Μην διστάσετε λοιπόν τα αγοράσετε ένα σακάκι τουίντ ή με "μπαλώματα" στους αγκώνες.

πηγή:www.news247.gr

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εξωτικά είδη εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες

Την... καυτή ανάσα της κλιματικής αλλαγής νιώθουν ήδη τα πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας μας. Τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η μέση ετήσια θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών (Αιγαίο και Ιόνιο) έχει αυξηθεί από το 1985 κατά 0,8C -αλλαγή που δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη- ενώ τα ξενικά, εξωτικά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας πλημμυρίζουν τα ελληνικά νερά, ξεπερνώντας πλέον τα 190.

Οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα, την αλιεία αλλά και τον τουρισμό προβλέπονται σημαντικές -προειδοποιούν οι επιστήμονες- αν δεν προκύψουν ριζικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική.
Τα πρώτα αποτελέσματα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος SESAME, που μελετά από τα τέλη του 2006 τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν πως η «τροπικοποίηση» της Μεσογείου δεν είναι μια πιθανότητα του μακρινού μέλλοντος.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών -εν όψει και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο- η μεταβολή της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας στις ελληνικές θάλασσες από τη δεκαετία του 90 είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ειδικότερα, οι μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο θαλάσσιος βιολόγος δρ Διονύσης Ραϊτσος, στηριζόμενος σε δορυφορικές μετρήσεις της NASA, δείχνουν πως η θερμοκρασία του Αιγαίου και του Ιονίου τη δεκαετία 1985 -1996 ήταν κατά μέσο όρο 18,5C.
Μετά το 1997 ανέβηκε στους 19,3C, καλύπτοντας μια απόσταση 0,8C, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος της αύξησης είναι 0,5C. «Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών που δείχνει να μην έχει τάσεις επαναφοράς σε παλαιότερες τιμές» τονίζει ο ερευνητής.
Εξωτικά είδη εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες «Η αύξηση των 0,8C είναι σημαντική και μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ζωής, από το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν μέχρι τα ψάρια και τα θηλαστικά» εξηγεί ο ίδιος.
Οι αναλύσεις του κ. Ραϊτσου έδειξαν πως το ψυχρότερο έτος της εξεταζόμενης περιόδου είναι το 1993, ενώ έπειτα από αυτό η αύξηση είναι προφανής.
«Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με παγκόσμια δεδομένα προκύπτει πως η αλλαγή δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά μέρος της κλιματικής αλλαγής που πλήττει όλο τον πλανήτη» επισημαίνει ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, συμπληρώνοντας πως η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται ακολουθώντας την πορεία της θερμοκρασίας του αέρα με καθυστέρηση ενός μήνα.
Η αλλαγή αυτή έχει επιτρέψει σε περισσότερα από 190 εξωτικά είδη να εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες, όπως ο τοξικός για τον άνθρωπο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), το ψάρι - φούσκα (Sphoeroides pachygaster) που μπήκε από το Γιβραλτάρ, η τροπική μέδουσα του Ειρηνικού (Phyllorhiza punctata), που εθεάθη για πρώτη φορά στη Λευκάδα το 2005, εξωτικά φύκια κ.ά.
Σύμφωνα με τις πιο επικαιροποιημένες μελέτες της διευθύντριας ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρος Αργυρώς Ζενέτου, η Ελλάδα κατατάσσεται 6η ανάμεσα σε 11 μεσογειακές χώρες, όσον αφορά στο πλήθος των εξωτικών ειδών που φιλοξενεί. Στις θάλασσες της χώρας μας έχουν εγκατασταθεί 106 είδη, ενώ άλλα 86 εντοπίζονται περιστασιακά. Πρώτο στη λίστα εμφανίζεται το Ισραήλ με 389 ξενικά είδη, ενώ ακολουθούν η Τουρκία, η Ιταλία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.
Η τάση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η αλιεία. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του εργαστηρίου εφαρμοσμένων οικονομικών του περιβάλλοντος, Μιχάλης Σκούρτος, αναπτύσσει στο πλαίσιο του SESAME τρία σενάρια για να εκτιμήσει τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να κρατήσουν σταθερή τη βιοποικιλότητά τους, να εξακολουθήσουν να είναι θελκτικά για τους τουρίστες και να έχουν αλιευτικά αποθέματα.
Τα σενάρια λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως την εξέλιξη των δημογραφικών και οικονομικών δεδομένων, την περιβαλλοντική πολιτική, τον βαθμό παγκοσμιοποίησης αξιών και θεσμών, την εξέλιξη των γεωργικών πρακτικών και τα φυτοφάρμακα κ.ά.
«Αν τα πράγματα εξελιχθούν με την τάση που έχουν σήμερα, χωρίς να αλλάξουν οι πολιτικές και οι προτεραιότητες, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τον τουρισμό και την αλιεία» δηλώνει ο κ. Σκούρτος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SΕSΑΜΕ
Μελετά τις κλιματικές αλλαγές
Το SESAME, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει στόχο να εκτιμήσει τις αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και να προβλέψει τις αντιδράσεις τους στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 380 επιστήμονες από 58 Ινστιτούτα 23 χωρών (από τη Γερμανία και τη Ρωσία ως την Αίγυπτο και το Μαρόκο και από την Ισπανία ως τη Γεωργία), ενώ τον γενικό συντονισμό έχει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Ευάγγελος Παπαθανασίου.
Το SESAME ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τρεις μεγάλες ωκεανογραφικές αποστολές. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προγράμματος δύο επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ «φιλοξενήθηκαν» για πρώτη φορά σε τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο για να κάνουν μαζί τα προγραμματισμένα πειράματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ευάγ. Παπαθανασίου Συντονιστής του διεθνούς προγράμματος SESAME
Υπάρχει ο χρόνος για λύσεις
Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε κλιματικές αλλαγές που στο μέλλον μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία των ανθρώπων και την επιβίωση φυτών και ζώων σε όλο τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει ακόμα ο χρόνος αλλά και οι λύσεις, ώστε το πρόβλημα μελλοντικά να περιοριστεί.
Οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν έχουν συζητηθεί σε παγκόσμιες διασκέψεις. Το ζήτημα όμως είναι να υιοθετηθούν χωρίς παρεκκλίσεις και από τις εθνικές κυβερνήσεις. Εν όψει και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, το πρόγραμμα SESAME στέλνει ένα μήνυμα για το μέλλον των θαλασσών μας, που χρειάζονται προστασία.

πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com