Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η Μαγεία της Σαρακοστής και του Πασχαλινού τραπεζιού: «Τι καλό έχουμε να φάμε φέτος;»

 

Vangelious


Δύο εβδομάδες και η Εορτή του Χριστιανισμού έχει φτάσει με τραγούδια, χορούς, επισκέψεις στην εκκλησία και, φυσικά,… φαγητά πολλά και διάφορα παραδοσιακά!
Πριν, όμως από το Πάσχα, θα απολαύσουμε το Σαρακοστιανό τραπέζι κατά το οποίο τρώμε νηστίσιμα φαγητά για περίπου 40 ημέρες, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Τι καλό μας επιφυλάσσει;

Καλαμαράκια τηγανητά, μπακαλιάρος, ταραμάς, σκορδαλιά και μια αρκετά μεγάλη Σαλάτα, Αγγουροντομάτα με λάδι που εξαρτάται αν θα μπει ανάλογα με τις νηστίσιμες προτιμήσεις του της οικογένεια. Αυτά γεμίζουν το τραπέζι και το κάνουν Σαρακοστιανό. Μα, πάνω από όλα Σαρακοστιανό είναι το τραπέζι όπου κάθονται μικροί και μεγάλοι, όλοι μαζί, ενωμένοι, αγαπημένοι, ώστε όχι μόνο να περάσουν καλά, αλλά και με γλέντι και συζητήσεις να εκφράσουν αγάπη.

Το ίδιο και στο Πασχαλινό Τραπέζι… Μόνο που σε αυτό περιλαμβάνονται κρεατικά, ποτά και, πάνω από όλα, τα κοκκινωπά αυγά έτοιμα για τσούγκρισμα και μετά για «Μάμ».

Αυτή είναι η Μαγεία αυτών των γιορτών: Να ενώνονται οι άνθρωποι έστω πάνω από ένα τραπέζι και όχι μόνο, ώστε να συναναστρέφονται με μπόλικη Αγάπη! Και, φυσικά, η προετοιμασία κι αν έχει πλάκα: Μαγείρεμα, κάλεσμα καλεσμένων, βάψιμο αυγών, ψήσιμο τσουρεκιών και πολλά άλλα, που κάνουν την εορτή, εκτός από μαγική, και μαγικά δραστήρια. Ακόμα, θα γίνουν και τσακωμοί και ο σκύλος μπορεί να θέλει να ορμήσει στο τραπέζι να φάει, αλλά και αυτά είναι που ενώνουν τους ανθρώπους…!

Γιατί, σύμφωνα με αυτές τις ημέρες, ο Χριστός θυσιάστηκε για εμάς, ενώθηκε μαζί μας ακόμα κι αν δεν τον θέλαμε. Αυτό είναι Αγάπη…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: