Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Μια υπόθεση δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη…

 «Γίνε, παιδί μου, Δικηγόρος, για να μην πεινάσεις ποτέ και να φροντίσεις την οικογένειά σου, καλέ μου…», «Με τέτοιους βαθμούς που βγάζεις, καλύτερα να γίνεις γιατρός, για να βγάζει και κανένα φράγκο…», αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες από τις πολλές που μπορεί να ακούσει κάποιος από κάποιον γονέα να λέει στο παιδί του, όχι μόνο από την Τρίτη Λυκείου, αλλά ήδη από το Γυμνάσιο!

Η απάντηση αυτών των παιδιών ή έστω η σκέψη τους είναι «Δεν ξέρω…»! Δηλαδή, κανένα παιδί, δεν ξέρει ήδη από τα μαθητικά του χρόνια με τι θα ασχοληθεί στη ζωή του. Είτε γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα «φλομώνει» τα παιδιά με εξετάσεις και ποσότητα μαθημάτων και δεν ακούει τις ανάγκες τους. Είτε γιατί, απλά, είναι παιδιά και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ολόκληρο το μέλλον του, παρά μόνο να του σχεδιάσει την αρχή, για να προχωρήσει.

Και αυτή είναι μία από τις σημασίες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού: να μην επιτρέπεται σε κανέναν να αγχώνει τα παιδιά για το με τι, πώς και γιατί να φτιάξει ολόκληρο το μέλλον του. Δηλαδή, ένα παιδί, χρειάζεται να αγχώνεται για αυτόν τον ανούσιο λόγο; Χρειάζεται να κάνει μονότονη την ζωή του, γιατί ακριβώς θέλουν άλλοι να κάνει την όπως θέλουν εκείνη ζωή;

Για αυτό, και εδώ έρχεται και δραστηροποιείται ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι ακατόρθωτη… Με αυτόν, επιτυγχάνει ο μαθητής, το οποιοδήποτε παιδί να Σκέφτεται, να Στοχεύει και να Σχεδιάζει το πώς θέλει να είναι για αρχή, και προχωρώντας ύστερα, η επαγγελματική πορεία και ζωή του με βάση αυτό που αγαπά πραγματικά και αυτά που θέλει. Γιατί, είναι απίστευτα μεγάλη η σημασία το να γνωρίζει ήδη από το Γυμνάσιο το παιδί τις δεξιότητές του, ώστε να προχωρήσει με έναν στόχο προσανατολισμένος μπροστά.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός βοηθάει, επίσης, και τους γονείς και (γιατί όχι) τους καθηγητές… Αυτοί ως μέντορες των παιδιών οφείλουν να στηρίζουν τα παιδιά και να τα καθοδηγούν με βάση την προσωπικότητά των ίδιων των παιδιών και τις επιθυμίες τους και όχι με το τι είναι σωστό ή τι θα πει καλό επάγγελμα και καλές σπουδές! Για αυτό, με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αυτοί οι μέντορες μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά…

Γιατί, δεν υπάρχουν «καλές σπουδές», αλλά οι κατάλληλες σπουδές για το κατάλληλο άτομο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν όλοι! Γιατί, σύμφωνα με την σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, είναι σημαντικό να αναγνωρίζει το παιδί την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του και να επενδύει μαζί με τους μέντορες στα θετικά του.

Συμπερασματικά, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι, όντως, δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι ακατόρθωτη… και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως πρέπει όλοι να βοηθήσουν, ώστε τα παιδιά να βρουν τον κατάλληλο δρόμο για αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: