Ντόρα Μπακογιάννη: Απειλητική η λογική της «Μεγάλης Μακεδονίας»
Στην προβληματική λογική της «Μεγάλης Μακεδονίας» και στις περιορισμένες δυνατότητες που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση να «μπλοκάρει» την προέλαση των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας, νωρίτερα, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά, η κυρία Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα ισχύει. Το άμεσο αποτέλεσμα, όπως είπε, θα είναι τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, με τις δυνατότητες της επόμενης κυβέρνησης να περιορίζονται στην είσοδο τους (των Σκοπίων) στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η λογική της «Μεγάλης Μακεδονίας», τονίζοντας ότι ο Ζάεφ δήλωσε, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας του, πως «μας αναγνωρίζουν ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα». Αναφορικά με τη διαμάχη Κοτζιά – Καμμένου, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσει το θέμα με το επίμαχο Υπουργικό Συμβούλιο και τις καταγγελίες περί χρηματισμού από τον Τζορτζ Σόρος. Τέλος, για το συλλαλητήριο της Κυριακής, η βουλευτής της ΝΔ είπε πως όσοι μαζευτούν «δεν είναι ακραίοι άνθρωποι, φασίστες ή ακροδεξιοί».
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το ζήτημα της «συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔΜ επανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τσίπρας και Φώφη μαζί στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη -Μια συνάντηση με νόημα
Σάλο θα προκαλέσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς η αποκάλυψη ότι χθες το βράδυ υπήρξε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη, του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πιο στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου επί δεκαετίες.
Εκ πρώτης όψεως η συνάντηση ήταν απλώς μια κοινωνική εκδήλωση, καθώς βρέθηκαν μαζί, στο ίδιο σπίτι, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Αντώνη Λιβάνη, που κάθε χρόνο υποδέχεται στο σπίτι του τους φίλους του.
Είναι όμως έτσι; Οι πληροφορίες λένε ότι ο αριθμός των προσώπων που παραβρέθηκαν, η χρονική συγκυρία αλλά και η εκτίμηση πολλών ότι η συνάντηση ήταν προσχεδιασμένη από ανθρώπους που βλέπουν θετικά τη σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δίνουν άλλη, πολιτική διάσταση στη συνάντηση και αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη, ο γιος του οποίου Ηλίας ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα, βρέθηκαν, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός που φυσικά δίνει άλλες διαστάσεις στην ιστορία. Πόσω μάλλον που εκτός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο σπίτι του κ. Λιβάνη και πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και συνεργάζονται ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και η πρώην συνεργάτις του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου. Επίσης, εθεάθησαν η Ρένα Δούρου με τον σύντροφό της αλλά και ο Φώτης Κουβέλης.
Από πλευράς ΚΙΝΑΛ παρών ήταν και ο Κώστας Λαλιώτης (που οι πληροφορίες τον θέλουν να υποστηρίζει την άποψη της προσέγγισης ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Θανάσης Τσούρας, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης και ο Κίμων Κουλούρης. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που ακολούθησε δεν ήταν καθόλου τυπική, αλλά πολιτική, και φυσικά στο μενού ήταν η σύγκλιση των δύο χώρων, κάτι που αποτελεί είναι το μεγάλο πρότζεκτ του Αλέξη Τσίπρα τώρα που αποχωρίστηκε τον Πάνο Καμμένο.
Το Μαξίμου δεν βιάζεται τώρα για τις Πρέσπες -Κρυφοκοιτάζει για διαρροές στην Κεντροαριστερά
Κεντρική στόχευση του Μαξίμου είναι να ασκήσει πίεση στο Ποτάμι και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να αποσπάσει τις απαιτούμενες (πολιτικά) θετικές ψήφους ώστε να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 151. Στην παρούσα φάση από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατούν στάση αναμονής και παρακολουθούν τις διεργασίες στο εσωτερικό του Ποταμιού, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σταύρου Θεοδωράκη να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η συμφωνία έχει θέσει σε δοκιμασία και το Κίνημα Αλλαγής με τη στάση Θεοχαρόπουλου να προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Και όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και θα συνεκτιμηθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 10.30. Στο μεταξύ, δεν θέλουν να ρίξουν νερό στο μύλο της πολιτικής πόλωσης. Και με την αγωνία του συλλαλητηρίου της Κυριακής (αλλά και της μεγάλης φθοράς που υφίστανται δημοσκοπικά στη Βόρεια Ελλάδα) βούλησή τους είναι να εξασφαλίσουν συναίνεση από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Ξεκινάει η επικοινωνιακή καμπάνια
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα εν λόγω δεδομένα και με βασική στόχευση να «απελευθερωθούν» οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις που σκέφτονται να στηρίξουν, οι κυβερνητικοί προαναγγέλλουν εξαντλητική συζήτηση στη Βουλή και επιδίδονται σε καμπάνια διαλόγου και επικοινωνίας. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να ενημερώσει θεσμικά αποστέλλοντας τη συμφωνία στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η συμφωνία θα δοθεί και στη δημοσιότητα, ώστε να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη. Συν τοις άλλοις, η επίσημη γραμμή είναι να αποσυνδέσουν τη στήριξη της συμφωνίας από την κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να μην μεταφραστεί θετική ψήφος στη Συμφωνία ως στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.
Στα χαρακώματα με ΝΔ για debate-εκλογές
Σφοδρή τέλος είναι η ανταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης-ΝΔ με αφορμή το debate αλλά και τις εκλογές. Οι κυβερνητικοί πετούν το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καλούν σε τηλεμαχία για τις Πρέσπες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλεί τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, ώστε σε ένα προεκλογικό debate οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Απόπ την πλευρά της βέβαια η ΝΔ υπενθυμίζει πως debate γίνονται προεκλογικά όταν είναι κλειστή η Βουλή, κάτι που δεν ισχύει.
152 ετοιμάζονται να ψηφίσουν τις Πρέσπες -Ποιοι είναι οι νέοι πρόθυμοι
Κερδίζει το στοίχημα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στους «πρόθυμους» της ψήφου εμπιστοσύνης προστίθενται τώρα και τρεις -πιθανότατα- βουλευτές από το Ποτάμι και ίσως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που θα στηρίξουν τον συμβιβασμό με τα Σκόπια. Ανάλογα με τις διαρροές που θα υπάρξουν από την πλειοψηφία των 151 «προθύμων» αλλά και την αποχή την οποία θα επιλέξουν ίσως κάποιοι από το Ποτάμι (όπως ο Σπύρος Λυκούδης), τα «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να φθάσουν τα 152, ενδεχομένως και τα 153 (αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κινηθεί και αυτός προς το «ναι»), κάτι που φυσικά θα ερμηνευτεί από τον πρωθυπουργό ως «πράσινο φως» για να συνεχίσει απτόητος την κυβερνητική του θητεία.
Να συνεχίσει απτόητος τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ψήφου εμπιστοσύνης χαρακτηρίζεται «κουρελού» από την αντιπολίτευση, αφού στηρίζεται σε βουλευτές προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, ενώ για την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών προσμετρώνται και οι ψήφοι της ομάδας του Σταύρου Θεοδωράκη, που καταψήφισε την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να το καθυστερεί επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος -και το Μαξίμου προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα- αναμένεται να προκαλέσει σεισμούς και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ.
Τα κουκιά της ψηφοφορίας
Η κάλπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σίγουρα η πλειοψηφία θα υπερβεί τον μαγικό αριθμό των 151 που προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να έχει αυξημένη νομιμοποίηση, αλλά και για να την εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσιπρας στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Από τους 151 που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης, μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, και πιθανώς και τον Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ. Ψήφισε μεν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει τη Συμφωνία.
Είμαστε έτσι στους 149. Αν προστεθούν οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι -όπως όλα δείχνουν- φθάνουμε και πάλι στους 151. Αν προστεθεί και η ψήφος του Σπύρου Λυκούδη, πάμε στους 152. Ενώ αν ψηφίσει «ναι» και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, φθάνουμε τους 153. Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο Σπύρος Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω κι αν βλέπει θετικά και αυτός τη Συμφωνία.
Σφάζονται σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ
Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς, το λιγότερο και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ. Στο μεν Ποτάμι, αν και η τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ψήφος κατά συνείδηση χωρίς κομματική πειθαρχία, με την επισήμανση ότι δεν αποχωρεί κανείς από την ΚΟ, ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε προαναγγείλει νωρίτερα την αποχώρησή του από το κόμμα, εφόσον το Ποτάμι ψηφίσει την Συμφωνία.
Αποχωρώ δήλωσε «αν το κόμμα αποφασίσει από δω και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι». Ακόμα και αν ο συμβιβασμός που επετεύχθη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο για ψήφο κατά συνείδηση σώζει τα προσχήματα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι επιταχύνει τις εξελίξεις και οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμοιράς βρίσκονται πλέον στην πόρτα της εξόδου. Την ίδια στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέτρεψε μια μίνι ανταρσία του Δημ. Κρεμαστινού, αλλά παραμένει ο σκόπελος του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο Δημ. Κρεμαστινός έθεσε από νωρίς το ΚΙΝΑΛ σε επιφυλακή, καθώς δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δει ακόμα το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».
Η δήλωσή του -αν και φυσικά γνωρίζει ότι η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι όχι στην Συμφωνία- προκάλεσε αναταράξεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι προκαλεί ζημιά. «Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τελικά ο Δημ. Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να κάνει διορθωτική δήλωση ότι θα συμπαραταχθεί με την άποψη των συναδέλφων του, αλλά η ζημιά είχε γίνει και κυρίως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη σίγουρα θα τον επηρεάσει. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να προειδοποίησε χθες στην συνέντευξή της στον ALPHA ότι σε περίπτωση θετικής ψήφου «θα υπάρξουν συνέπειες»... αλλά όλα θα κριθούν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Το πρόβλημα «Γιώργος Παπανδρέου»
Στα προβλήματα του ΚΙΝΑΛ προστίθεται και η βόμβα που μπορεί να σκάσει με τη δήλωση που αναμένεται του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου που τώρα είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ βλέπει θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την Συμφωνία των Πρεσπών και σε περίπτωση που το εκφράσει με δημόσια δήλωσή του, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενότητα του ΚΙΝΑΛ, αφού θα αμφισβητεί την γραμμή της Φώφης Γεννηματά. Μια πρώτη ένδειξη για τις θέσεις του ήταν η ανακοίνωση του κόμματός του για το θέμα με τις αφίσες στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, που στοχοποιούσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού που θα ψηφίσουν την Συμφωνία.
«Θα προδώσεις κι εσύ τη Μακεδονία μας;» ήταν το σλόγκαν στις αφίσες, που καταδικάστηκαν από τα περισσότερα κόμματα. Με αφορμή τις αφίσες το ΚΙΔΗΣΟ έβγαλε ανακοίνωση που τόνιζε ότι η «διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», φράση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο στόχαστρο των υπερεθνικιστών.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών
Ψηφίστηκε επί της αρχής του με 149 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία "παρών" (σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών) το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Η αρχή του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν εννέα τροπολογίες, εκ των οποίων οι τροπολογίες για την θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τον διορισμό υποψηφίων εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία, θα δικαιούνται άδειας μητρότητας τρεισήμισι μηνών και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, όπως οι μόνιμες εκπαιδευτικοί μετά την λοχεία.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου