Η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οδηγεί σε διάλυση 3 κόμματα της αντιπολίτευσης, και θεωρείται τελείως απίθανο να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στην νέα Βουλή μετά τις εκλογές, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, βυθίζονται στις μετρήσεις, οι βουλευτές τα εγκαταλείπουν και οι οι Πάνος Καμμένος, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις. Η εξέλιξη παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Νέα Δημοκρατία, αφού όσα λιγότερο κόμματα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Το μεγάλο θύμα είναι οι ΑΝΕΛ
Το πρώτο μεγάλο θύμα της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι φυσικά οι ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος δεν βλέπει απλά το κόμμα του να εξαερώνεται στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται και προσωπικά εκτεθειμένος, αφού κατηγορείται από τους παλαιούς οπαδούς του, ότι επέτρεψε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και οι δηλώσεις του ότι ο Τσίπρας τον εξαπάτησε και έφερε την συμφωνία νωρίτερα για ψήφιση μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους...
Ο Πάνος Καμμένος αυτήν την στιγμή ουσιαστικά έχει μείνει με 2 πιστούς βουλευτές, την Μαρία Κόλια- Τσαρουχά και τον Κωνσταντίνο Κατσίκη, ενώ την τελευταία στιγμή στους 2 προστέθηκε και ο Αριστείδης Φωκάς, διαγραφείς της Ενωσης Κεντρώων, που αποφάσισε να συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών». Μικρή η παρηγοριά για τον Πάνο Καμμένο, που ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός αρχηγός στις εκλογές του 2012, κατακτώντας 10,6% και εκλέγοντας 33 βουλευτές! Περασμένα μεγαλεία...
Αν ο Πάνος Καμμένος διατηρεί ακόμα το status και τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού είναι χάρη στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που είναι ήδη εκτός ΑΝΕΛ όμως- αφού και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει- και στον Κώστα Ζουράρι, που όμως είναι συνεργαζόμενος- επικεφαλής της Πυρίκαυστης Ελλάδας, που και αυτός είπε ναί στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Ολα τα μεγάλα ονόματα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν διαγραφεί η θεωρούνται ξένο σώμα με τους ΑΝΕΛ. Ελενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανήκουν πλέον στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο διάστημα ούτε στο τηλέφωνο δεν έβγαιναν στον Πάνο Κάμμενο. Ολοι εκτιμάται οτι θα βρεθούν, πιθανώς ως συνεργαζόμενοι, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, είτε αυτός παραδώσει την έδρα του όπως έχει υποσχεθεί, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση την έδρα του, αν παραιτηθεί τελικά, θα την καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ. Γι αυτό άλλωστε δέχονται επιθέσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για «ψήφο έναντι ανταλλαγμάτων». Η όπως το είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρέθηκαν σε προσφορά, έξι πρόθυμοι βουλευτές σε τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης».
Η διαρροή των μεγάλων ονομάτων των ΑΝΕΛ, που από παλαιοί Μακεδονομάχοι εμφανίζονται τώρα οπαδοί του συμβιβασμού- τα βίντεο στα social media με τον Τέρενς Κουίκ και την Ελενα Κουντουρά να κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία οτι παραδίδει το ιερό όνομα της Μακεδονίας έχουν γίνει viral- δεν είναι άσχετη φυσικά με τις εκλογές επιδόσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι βουλευτές και τα στελέχη που έφυγαν, ήξεραν ότι αν πολιτεύονταν ξανά με τους ΑΝΕΛ δεν θα έβρισκαν ούτε την ψήφο τους....Πρίν την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, το κόμμα των ΑΝΕΛ κατέγραφε ποσοστά της τάξης του 1 και 1,5%, αν και οι δημοσκόποι ενημέρωναν τους δημοσιογράφους ότι δυσκολεύονται να εντοπίσουν στις έρευνές τους το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα που όλες οι οργανώσεις και τα γραφεία των ΑΝΕΛ έχουν κλείσει. Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας, ήταν το απόλυτο σόκ. Η έρευνα της opinion poll που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου δίνει στους ΑΝΕΛ 0,4% ...Η απόλυτη καταστροφή...
Θα κατέβει ο Πάνος Καμμένος στις επόμενες εκλογές; Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής του κόμματος δήλωσε ότι φλέρταρε προς στιγμήν με την ιδέα της αποχώρησης από την πολιτική, αλλά αποφάσισε να παραμείνει για να δώσει την μάχη της Μακεδονίας. Σε περίπτωση που θελήσει όντως να κατέβει στις εκλογές, ενδέχεται να δυσκολευθεί ακόμα και να βρεί υποψηφίους βουλευτές..
Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
Το δεύτερο μεγάλο θύμα της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Είχαν προηγηθεί αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών, ο γάμος με το ΚΙΝΑΛ και η ξαφνική αποχώρηση και ήδη τα προγνωστικά για το μέλλον του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει ο ταλαντούχος και επικοινωνιακός Σταύρος Θεοδωράκης ήταν δυσοίωνα. Αλλά η ψήφος για την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η χαριστική βολή.
Το κόμμα θα εμφανιστεί διχασμένο στην ψηφοφορία, ενώ ήδη εκτός κόμματος είναι ο Σπύρος Δανέλλης, που ψήφισε υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμοιράς που ήδη βρίσκονται ουσιαστικά εκτός κόμματος, και μόνο για λόγους σεβασμού στην εντολή των ψηφοφόρων τους στις τελευταίες εκλογές δεν έχουν ανακοινώσει και τυπικά την αποχώρησή τους, θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και πρίν το μεγάλο δίλημμα της ψήφου για την Συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν ήταν καθόλου θετικά για το Ποτάμι. Το «φλέρτ» του Σταύρου Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ, το διαρκές πήγαινε- έλα, η απουσία σαφούς στίγματος και οι αποχωρήσεις στελεχών είχαν περιορίσει δραστικά την απήχησή του.
Η τελευταία δημοσκόπηση της opinion ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μόλις 0,7%, λίγο πάνω από τον Πάνο Καμμένο
Εμεινε με 5 βουλευτές ο Βασίλης Λεβέντης
Σε συνθήκες πόλωσης τα μικρά κόμματα δυσκολεύονται έτσι κι αλλοιώς να εκφράσουν και να κάνουν διακριτή την δική τους προσέγγιση στα πράγματα. Και η επιμονή του Βασίλη Λεβέντη στο Οχι στην Συμφωνία των Πρεσπών, δεν κατάφερε, ούτε να εκφράσει τον κόσμο που αντιδρά στην συμφωνία ούτε να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος. Αλλωστε η φθορά της Ενωσης Κεντρώων είχε φανεί από την πρώτη στιγμή- πιθανότατα και λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Βασίλης Λεβέντη- με συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών.
Πρώτος αποχώρησε ο Γιάννης Καλλιάνος, με αιχμές για «παλαιοκομματικές νοοτροπίες». Αργότερα, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.
Λίγο αργότερα αποχώρησε ο στενός ο στενός συνεργάτης του Βασίλη Λεβέντη και βουλευτής Β' Αθηνων Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, καταγγέλλοντας υπονόμευση του κόμματος από συνεργάτες του Προέδρου. Αργότερα προσεχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ακολούθησε η βουλευτής Β' Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, με καταγγελίες για οικογενειοκρατία. Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου προσεχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι έγινε κόκκινο πανί για τον Βασίλη Λεβέντη που την κατηγορεί ότι είναι η 151η βουλευτής που έδωσε το φιλί της ζωής στον Αλέξη Τσίπρα. Γι αυτές τις προσχωρήσεις άλλωστε ο Βασίλης Λεβέντης κατηγορεί και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι φίδια και του κλέβουν βουλευτές.
Πρόσφατα αποχώρησε και ο βουλευτής Γεώργιος Κατσιαντώνης που προσχώρησε και αυτός την Νέα Δημοκρατία, ενώ τελευταίος ήταν ο Αριστείδης Φωκάς που πήγε στους ΑΝΕΛ.
Αυτήν την στιγμή ο Βασίλης Λεβέντης έχει μείνει με 5 βουλευτές.
Παρά ταύτα, η Ενωση Κεντρώων, αν και σαφώς κάτω από το όριο του 3% τα πάει καλύτερα από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι στις δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία έρευνα η opinion poll της έδωσε 1,5%.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου