Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Για το τσιγάρο...

Η κυβέρνηση πέρα από την οικονομική εξυγίανση, κόβει και το τσιγάρο. Η αντικαπνιστική εκστρατεία, εγκαινιάστηκε με πολιτικές απαγορεύσης των διαφημίσεων, με δυσφημίσεις επί των πωλούμενων προϊόντων, εξοντωτικές αυξήσεις στην φορολογία του καπνού.Για το καλό της υγείας μας, πάντα. Άλλες αυξήσεις που επίσης θα προκαλούσαν καλό στην υγεία μας, όπως στους μισθούς, στον ελεύθερο χρόνο, στους χώρους πρασίνου κ.τ.λ δεν προτάθηκαν από τα κυβερνητικά επιτελεία.
Έτσι φτάσαμε στην πρόσφατη νομοθεσία περί καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Όλα ξεκίνησαν πιλοτικά στο μεγάλο εργαστήριο της Αμερικής πρίν από 2 δεκαετίες. Η αρχή έγινε με τα εστιατ'ορια και τις υπηρεσίες και κορυφώθηκε στην προ ολίγων μηνών απόφαση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης για επέκταση της απαγόρευσης σε πάρκα και παραλίες.
Που οφείλεται όμως τα τελαυταία χρόνια η αντικαπνιστική μανία?
Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι αρκετά ακριβές για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το κόστος νοσηλείας για ασθένεις που αποδίδονται στο κάπνισμα ανέρχεται στα 2 δις ετησίως. Οι φαρμακοβιομηχανίες, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την βιομηχανία όπλων, είναι βασικός χρηματοδότης των αντικαπνιστικών εκστρατειών, εκτιμώντας ότι η μείωση του τσιγάρου συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης των σκευασμάτων υποκατάστατων της νικοτίνης. Παλιότερη έρευνα έχει υπολογιστεί ότι 10 λεπτά διάλειμμα την ημέρα για τσιγάρο μεταφράζονται σε 15 ημέρες πληρωμένης άδειας.
Προφανές επίσης είναι και το δικαίωμα των αντικαπνιστών να μην εισπνέουν τον καπνό των άλλων και να έχουν ισότιμη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους. Προφανές είναι όμως και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χητήματα που αφορούν την ζωή τους και την υγεία τους. Αν σήμερα διώκονται οι καπνιστές, αύριο θα ακολουθήσουν οι παχύσαρκοι......
Όπως συνέβη και με τα υπόλοιπα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ούτε αυτό φαίνεται να έχει αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών, σύμφωνα με την οποία το 73% των μη καπνιστών συμφωνεί με τον διαχωρισμό των μαγαζιών σε καπνιζίντων και μη, ένας στους τρεις καπνιστές δηλώνει ότι θα βγαίνει λιγότερο αν απαγορευτεί τελείως το κάπνισμα και μόλισ το 4,7% των καπνιστών, θα σταματούσε το τσιγάρο λόγω της απαγόρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: