Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

7 Δις ο παγκόσμιος πληθυσμός....

Αισίως και με 5 μωρά να γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο, ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει φέτος τα 7 δισεκατομύρια κατοίκους σύμφωνα με το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιούς φόβους για το πόσο βιώσιμο  μπορεί να είναι το μέλλον του πλανήτη. Πρόκειται για την δεύτερη φορά στην  ιστορία της ανθρωπότητας που αυξανόμαστε κατά 1 δις μέσα σε 12 χρόνια.
Χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε το ένα δις το 1804, ενώ όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, μέχρι την Αναγέννηση ο πληθυσμός διπλασιαζόταν κάθε 16-17 αιώνες. Αλλά απαιτήθηκε κάτι περισσότερο από ένα αιώνα για να περάσουμε από το 1 δις στα 2 και από τότε δεν σταματήσαμε μα επιταχύνουμε. Για πρώτη φορά, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, που μετά από μια εντυπωσιακή κορύφωση το 1963 με 2,2% έφτασε το 2009 μόλις το 1,1%.
Ωστόσο, η ανθρωπότητα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 80 εκατ το χρόνο, όχι όμως και η γη, πραγματικότητα που επαναφέρει κάθε τόσο τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Τόμας Μάλθους, τον 18ο αιώνα, ότι οδηγούμαστε στον αφανισμό γιατί τα αγαθά αυξάνονται  με αριθμητική πρόοδο ενώ ο πληθυσμός με γεωμετρική.
Το προφίλ του πληθυσμού της γης:
  • Το 60% θα κατοικούν στην Ασία. 
  • Οι κάτοικοι των πόλεων θα ξεπεράσουν εκείνους των αγροτικών και περισσότερα από 3,5 εκατ πολίτες θα ζουν πλέον σε αστικά κέντρα.
  • Νέα μεταναστευτικά ρεύματα. Το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε χώρες που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
  • 2 δις ανήλικοι. Ο πληθυσμός του πλανήτη θα είναι πιο νεανικός, καθώς το 50% θα είναι κάτω των 29 και περισσότερο από το 1/4 δεν θα έχει κλείσει τα 15 του χρόνια. Μόνο 1 στους 12 θα έχουν ηλικία άνω  των 65 ετών.
  • Λιγότερες γυναίκες. Η ανθρωπότητα θα έχει κάπως περισσότερους άντρες από γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: