Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Δικάζει την θανατική ποινή.....

Στο Τέξας, την υπ΄ αριθμόν ένα πολιτεία στις θανατικές καταδίκες και στην εκτέλεση θανατοποινιτών, ο δικαστής Φάιν, ο οποίος εξελέγη πέρσι στο πόστο του με το Δημοκρατικό Κόμμα, προκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο θύελλα αντιδράσεων όταν χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη θανατική ποινή.
Δήλωσε ότι ο τρόπος περισολλογής των στοιχε'ιων και η ευκολία με την οποία επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την καταδίκη και εκτέλεση αθώων. Ο Φάιν κατέληξε σε αυτή την απόφαση κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα των συνηγόρων του 25χρονου Τζον Γκριν, που απειλείται με θανατική πινή για την δολοφονία μιας γυναίκας.
Οι συνήγοροι τονίζουν ότι ο Γκριν, που εμμένει στην αθωότητά του, είναι ένας μόνο ανάμεσα στους εκατοντάδες Τεξανούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και ενδεχομένως εκτελεστεί άδικα. Από το 1982 μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί στο Τέξας 464 θανατοποινίτες, περισσότεροι από το 1/3 όλων όσων έχουν εκτελεστεί στο σύνολο των ΗΠΑ.
Επίσης, από το 1973 έχουν αθωωθεί σε ολόκληρη την χώρα 138 άνθρωποι οι ποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, οι 13 από αυτούς στο Τέξας. Παράλληλα εκφράζονται εκ των υστέρων σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή 2 Τεξανών που εκτελέστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Ο Κέβιν Φάιν, ως πρώην αλκοολικός και ναρκωμανής, γνωρίζει από πρώτο χέρι, πόσο άδικο μπορεί να γίνει το σύστημα με τους πιο ευάλωτους. Προκειμένου μάλιστα να προσδώσει μεγαλύτερη εγκυρότητα στην απόφασή του, ξεκίνησε ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη συνταγματικότητα της θανατικής ποινής. Η ακρόαση, στην οποία πρόκειται να καταθέσουν πολλοί έγκριτοι πολέμιοι της θανατικής ποινής, ξεκίνησε μετ΄ εμποδίων στις 7 Δεκεμβρίου. Διακόπηκε με την παρέμβαση του Εισαγγελέα της κομητείας του Χάρις, αλλά το εφετείο επέτρεψε την συνέχισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: