Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και η κρίση


Σαν ηρεμιστικό χάπι αλλά όχι γιατρικό αντιμετώπισαν οι αγορές την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει μεν, αόριστα δε, την παροχή ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στις χθεσινές του ανακοινώσεις, διέψευσε τις ελπίδες όσων περίμεναν επιθετικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί το διαφαινόμενο ντόμινο στην κρίση χρέους των κρατών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Εκτιμάται ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ καθρεφτίζουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την ενδεδειγμένη θεραπεία της κρίσης χρέους που απειλεί την Ευρώπη, και τις σθεναρές διαφωνίες του γερμανικού άξονα που επιμένει οι χώρες να τα βγάλουν «πέρα» μόνες τους.

Ο κος Τρισέ είπε –χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες– ότι η ΕΚΤ θα αργήσει να αποσύρει τα προγράμματα ρευστότητας από τις τράπεζες και ότι θα διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο (η τελευταία απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία).

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, αφού η Κεντρική Τράπεζα στις προηγούμενες συνεδριάσεις της είχε σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης. Αλλά, όσοι περίμεναν περαιτέρω στήριξη μέσω ενίσχυσης του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών, απογοητεύθηκαν.

Οι φόβοι περί γενικευμένης κρίσης χρέους αυξάνονται, το ίδιο και οι φήμες για προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό (ενδεχομένως στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα).

Διευρύνουν μάλιστα τον «κύκλο» των... PΙIGS πέρα από την Ισπανία, ακόμη και στο Βέλγιο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση άμεσα το κατά πόσο «αντέχει» η Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά όλα αυτά τα κράτη.

Η Ισπανία προχώρησε στη λήψη νέου πακέτου μέτρων (μειώσεις επιδομάτων ανεργίας, πωλήσεις κρατικών εταιρειών κλπ.) για να δώσει ένα σήμα στις αγορές. Στήριξη παρείχε έως και ο διοικητής της Deutsche Bank, λέγοντας χθες ότι δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά μεγέθη της χώρας η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ισπανία.

Η βασική κριτική που γίνεται στην ΕΚΤ αλλά και σε όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ, από αναλυτές και οικονομολόγους, είναι ότι ακόμη και σήμερα, μετά την «εμπειρία» της Ελλάδος, οι αντιδράσεις είναι ταχύτερες μεν αλλά δεν προλαμβάνουν τα γεγονότα. Εξηγούν ότι μπορεί οι αποφάσεις για την Ιρλανδία να έγιναν με ταχύτερα αντανακλαστικά αλλά δεν αρκούν αν η κρίση θεριέψει.

Πάντως ο κ. Τρισέ δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωοµολόγου. Ωστόσο θεωρούνται ακόμη πολύ ισχυρές οι αντιστάσεις της Γερμανίας, ενώ δεδομένος θεωρείται ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η EKT μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινίσει τι αγορές ομολόγων έχει κάνει, ούτε την ακριβή πολιτική της για το μέλλον καθώς είναι γνωστό ότι η Γερμανία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.mantatanews.gr/2010/12/blog-post_8253.html#ixzz173BgzvDz

Δεν υπάρχουν σχόλια: