Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση». Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία. Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης.
Το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» -ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο. Παρ όλες τις δυσκολίες, από το 1983 μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά και ενήλικες ωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Θεραπευτικής Ιππασίας. Τα προγράμματα αυτά, φιλοξενούνται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας στο Γουδί, όπως επίσης και στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης. Ο πρωταρχικός σκοπός της Θεραπευτικής Ιππασίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για ιππασία σε οποιαδήποτε ανάπηρα άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν γενικά από αυτήν.
Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης που χρησιμοποιώντας το άλογο ως μέσον θεραπείας δημιουργεί μοναδικά οφέλη στα άτομα με αναπηρία. Απευθύνεται σε άτομα με σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά προβλήματα. 'Aτομα με παθήσεις για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται η Θεραπευτική Ιππασία πάντα και με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρών τους, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε ή να επισκεφτείτε τον σύλλογο:
Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Τηλ/Fax: 210 7488566.
e-mail: triding@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου