Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Low cost πελατεία....

Η <<βουτιά>> των τουριστικών εισπράξεων της φετινής χρονιάς φρέναρε τελικά στα επίπεδα του -7% έως -8%. Παρά το οδυνηρό αποτέλεσμα, επιχειρηματίες και κυβέρνηση, κρατάνε το ελπιδοφόρο <<σπριντ>> των κρατήσεων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, οπότε και εμφάνισαν αύξηση περί το 2% οι ξένοι επισκέπτες. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν πρώτη προτεραιότητα για να αρχίσει άμεσα η ανάκαμψη, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες.
Επικαλούμενος στοιχεία μελετών, ο επικεφαλής τηε ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του κόστους του τουριστικού προϊόντος κατά 1% έχει βρεθεί ότι έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 3%. Παράγοντες του χώρου  επισημαίνουν ότι τα στοιχεία των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι εύγλωττα: στα Δωδεκάνησα, όπου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος, τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ αυξήθηκαν, σε αντίθεση με τα νησιά του Ιονίου όπου είναι υψηλότερος και τα έσοδα μειώθηκαν.
Οι ξένοι όμιλοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία που σημειώθηκε πέρσι και φέτος. Αυτά τα επίπεδα τους προσφέρουν τα επιθυμητά περιθώρια κέρδους, σε αυτή την φάση...
Από την άλλη πλευρά, η έντονη ζήτηση που εκδηλώνεται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για την Ελλάδα αποτελεί την κύρια πηγή συγκρατημένης αισιοδοξίας της κυβέρνησης και παραγόντων του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν με έμφαση ότι πρέπει να επιδειχθεί υψηλή <<διπλωματία>>, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να επωφεληθεί μεν από την πελατεία των χαμηλού κόστους εταιρειών η οποία αυξάνεται με μεγάλα άλματα, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να διαταραχθούν οι σχέσεις με τους ισχυρούς ξένους tour operators, ούτε να θιγούν οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες στις οποίες βασίζουν πολλά.
Στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων είναι να δημιουργηθούν <<συμμαχίες>> μεταξύ εταιρειών χαμηλού κόστους και επιχειρήσεων και φορέων ανά περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: