Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Μερσίνας - Κύπρου

Υπάρχουν κάποια δεδομένα που βρέθηκαν κατά τις σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιορισμένη περιοχή μεταξύ της Μερσίνας και της Κύπρου και οι σχετικές μελέτες συνεχίζονται, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Αναφερόμενος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είπε ότι αν υπάρξει αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία “δημιουργούμε μία δομή με την οποία μπορούμε ν' ανταποκριθούμε ακόμη και σε αίτημα της Νότιας Κύπρου”, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές.
Ο κ. Γιλντίζ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων.
Ως προς τις “σεισμικές έρευνες”, είπε ότι αυτές “πραγματοποιούνται σε μια έκταση 288 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων”. Ως προς τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι “αν ο ιδιωτικός τομέας κατασκευάσει τον υποθαλάσσιο αγωγό, τότε η ενέργεια που θα παράγεται στην Τουρκία θα μεταφέρεται στα κατεχόμενα. Αν όχι, τότε ο ιδιωτικός τομέας στο κατοχικό καθεστώς θα κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της χώρας Σαάντ Χαρίρι, που έφθασε χθες στην Κύπρο, συζήτησαν για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) και ο Λιβάνιος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος της χώρας του είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η νομοθεσία για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και αντιπροσωπίες των δύο χωρών, ο κ. Χαρίρι ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο και ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας. Ευχαρίστησε, ακόμα, τον Πρόεδρο Χριστόφια για "τον συμβολικό αλλά σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη UNIFIL, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νότιο Λίβανο".
Επίσης, χαρακτήρισε την Κύπρο "πραγματικό εταίρο", λέγοντας ότι είναι μια χώρα που μπορεί να βοηθήσει στο ν' αναλάβει η ΕΕ έναν πιο ηγετικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε ο Πρωθυπουργός Χαρίρι επαναβεβαίωσε τη θέση αρχής του Λιβάνου στο Κυπριακό για μια λύση που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού "πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή αποτελεί τη συνέχεια της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των χωρών μας στο ανώτατο επίπεδο, δείγμα του άριστου επιπέδου των σχέσεων μας με το Λίβανο, αλλά και για το λόγο ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός του Λιβάνου που επισκέπτεται την Κύπρο".
Συνομιλίες με τη Συρία
Ερωτηθείς στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης γιατί ο νόμος για την ΑΟΖ καθυστερεί, ο κ. Χαρίρι είπε ότι "μίλησα με τον Πρόεδρο για το θέμα αυτό. Ολοκληρώνουμε, επίσης, το θέμα της ΑΟΖ με τη Συρία και θα σταλεί για επικύρωση στο Κοινοβούλιο για όλη την περιοχή".
Πρόσθεσε ότι "σε κάποιο σημείο είχαμε διαφορές με τη Συρία, τώρα έχουμε πολύ καλύτερη σχέση και διαπραγματευόμαστε τα οικονομικά αποτελέσματα" που θα ωφελήσουν το Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, είπε.
Κληθείς στη συνέχεια να αναφέρει τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Χαρίρι είπε ότι ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου θα επισκεφθεί την Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων.
Πρόσθεσε ότι "οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανέκαθεν ήταν πολύ φιλικές" και ανέφερε ότι αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τις διμερείς επαφές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας την ίδια ερώτηση, είπε ότι "συμφωνούμε απόλυτα. Πρόκειται για συναπόφαση να προωθήσουμε επί του εδάφους τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς".
Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για τις συνομιλίες του με τον κ. Χαρίρι αλλά και για την κατάσταση στο Λίβανο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχουν τα θεμέλια για τις σχέσεις των δύο χωρών και των λαών τους τόσο στο παρελθόν όσο και στις πρόσφατες ανταλλαγές καθώς και μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.
''Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στο Λίβανο και δεν είναι τυχαία που εξέφρασα την ευχή ότι αυτή η εθνική ενότητα στην Κυβέρνηση θα επιτύχει μια πραγματική ενότητα για την ευημερία του λαού και της χώρας'', είπε, προσθέτοντας ότι ''για τις μελλοντικές μας σχέσεις, οικοδομούμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια".
Ανέφερε ακόμη ότι λήφθηκε απόφαση αναφορικά με ανταλλαγές επισκέψεων Υπουργών και άλλων αξιωματούχων για ''να καταστήσουμε πιο πρακτικές τις ανταλλαγές μας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και άλλους που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες''.
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες
Σ' ερώτηση για το πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κατάσταση επί του εδάφους είναι πιο περίπλοκη από μιαν απάντηση, σημειώνοντας πως ''η απάντηση πρέπει να δοθεί από το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, όπως η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Τουρκία και την Κύπρο. Εννοώ τις χώρες που είναι ισχυρές''.
''Εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα πρέπει να πάρουν ειρηνικές πρωτοβουλίες και να επιδείξουν την καλύτερη θέληση, ώστε να επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία σε αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι χώρες και οι Κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους διότι αυτά δημιουργούν περισσότερα και δύσκολα εμπόδια στις προσπάθειες για τελικές λύσεις'', συνέχισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η λύση είναι δύσκολη λόγω των τετελεσμένων επί του εδάφους μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι νέα τετελεσμένα θα κάνουν την όλη προσπάθεια πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη.
''Εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για λύση που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών και θα δικαίωναν τον παλαιστινιακό λαό, διότι έχει δικαίωμα -που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει- για δικό του κυρίαρχο κράτος με σταθερά σύνορα'', υπογράμμισε.
Σημαντική επίσκεψη
Καλωσορίζοντας τον κ. Χαρίρι και την αποστολή που τον συνοδεύει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού «πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή αποτελεί τη συνέχεια της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των χωρών μας στο ανώτατο επίπεδο, δείγμα του άριστου επιπέδου των σχέσεών μας με το Λίβανο, αλλά και για το λόγο ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός του Λιβάνου που επισκέπτεται την Κύπρο».
Ανέφερε ότι προηγήθηκε επίσκεψη του Προέδρου του Λιβάνου νωρίτερα φέτος, που αποδεικνύει, όπως είπε, "τη θετική πορεία αυτής της ανάπτυξης σχέσεων".
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, "συνδέεται με διαχρονικούς δεσμούς και διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις, σε βάθος χρόνου, με το Λίβανο". Αυτό, εξήγησε, οφείλεται στη γεωπολιτική εγγύτητα, την όμοια νοοτροπία των δύο λαών και το γεγονός ότι αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την εγκαθίδρυσή τους.
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχαν "μια εις βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν τις χώρες μας, την περιφέρεια που ζούμε -τη γειτονιά μας με άλλα λόγια- αλλά και διεθνή δρώμενα που επηρεάζουν τον πλανήτη".

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: