Σε... ορθοπεταλιά 70 ημερών υποχρεώνεται η κυβέρνηση και ειδικά τα οικονομικό επιτελείο, μετά το ελάχιστα συγκεκαλυμμένο τελεσίγραφο που εμπεριέχεται στην πρώτη επίσημη έκθεση της τρόικας μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς της επιτήρησης από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ετσι, ή η Αθήνα θα τρέξει να καλύψει τις καθυστερήσεις της και τις ολιγωρίες της σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το περίφημο Μνημόνιο μέχρι την επόμενη επιθεώρηση, στα μέσα Οκτωβρίου, ή διαφορετικά θα θεωρηθεί πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί και η δόση του Δεκεμβρίου δεν θα δοθεί με τη «γενναιοδωρία» που ενεκρίθη αυτή του Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, το ευγενικό τελεσίγραφο της τρόικας και το χρονοδιάγραμμα των 70 ημερών θα συνυπάρχουν με τα συνήθη λόγια ενθάρρυνσης, τους επαίνους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ουκ ολίγους τομείς. Και αυτό δεν γίνεται μόνο διότι πράγματι υπάρχουν τομείς στους οποίους έχει συντελεστεί πρόοδος. Ούτε διότι η τρόικα έχει κατανόηση για τις πιέσεις που υφίσταται η κυβέρνηση Παπανδρέου σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά, κυρίως, διότι δεν επιθυμεί μια αναταραχή στην ευρωζώνη προτού καν επαληθευτούν οι φόβοι της για εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος.
Αν κάποιος ήθελε να αντιμετωπίσει την έκθεση των ελεγκτών πολιτικά, θα ξεχώριζε τρεις κορυφαίους τομείς ανησυχίαςπου υπαγορεύουν και τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία οφείλει να λάβει η κυβέρνηση. Ο ένας είναι η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός που δεν δίνει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Ο δεύτερος είναι τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία ασχέτως του πόσα δισ. τελικά είναι, αν συνυπολογιστούν στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης «πετάνε έξω» τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% στα τέλη του 2010. Και ο τρίτος είναι οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, που επίσης απειλούν τον προϋπολογισμό.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η τρόικα δεν κρύβει την ανησυχία της καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψής της- μολονότι οι ελεγκτές επί του παρόντος αποφεύγουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για την ύφεση (επισήμως,-4,0%) θεωρώντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς τους. Προειδοποιούν ωστόσο πως αν άλλα μέτρα- απελευθέρωση υπηρεσιών και κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση της ενέργειας, μείωση της ζήτησης- δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει η ίδια να τιθασεύσει το «τέρας» (σ.σ. υπονοώντας την παρέμβαση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα).
ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ»
ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, χρέη νοσοκομείων και ελλείμματα Ταμείων είναι βάρη που η τρόικα απαιτεί η κυβέρνηση να τα «ξεφορτωθεί» με όποιον τρόπο
ΣΕ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ανάμεσα στους ελεγκτές της τρόικας και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξελίσσονται οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τη σύνταξη της έκθεσης προόδου που θα οδηγήσει στις δύο επόμενες δόσεις του δανείου ύψους 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αφορούν αφενός στη ΔΕΗ, αφού η τρόικα έχει ζητήσει την πώληση του 40% των μονάδων λιγνίτη κάνοντας την κυβέρνηση να αναζητά επειγόντως εναλλακτικές λύσεις, και στις μαύρες τρύπες σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία όπου τα περιθώρια χρόνου επίλυσης των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα και οι απαιτήσεις φέρνουν στο προσκήνιο και σενάρια απολύσεων. Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνει διατεθειμένη να γίνει ακόμα πιο στενός κορσές στην κυβέρνηση και, παρ΄ ότι αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα η εφαρμογή του Μνημονίου είναι εντός των στόχων, ανησυχεί για το κατά πόσο οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις θα έχουν συνέχεια. Αν οι ανησυχίες αυτές συνοδευτούν από ενδείξεις ουσιαστικών αποκλίσεων έναντι των ανειλημμένων δεσμεύσεων, είναι δεδομένο ότι θα υποδειχθούν πρόσθετα μέτρα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι «ζήτημα νέων μέτρων δεν υπάρχει, αλλά προφανώς θα υπάρχει στενή παρακολούθηση» επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις.
ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ του Δημοσίου για τον δανεισμό των ΔΕΚΟ, η επιδότηση των ΟΤΑ και τα χρέη των νοσοκομείων, όπως και τα ελλείμματα των Ταμείων, σύμφωνα με την τρόικα, μπορούν να τινάξουν στον αέρα το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού. Γι΄ αυτό και «βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό» της κυβέρνησης, απαιτώντας από αυτήν να «ξεφορτωθεί» αυτά τα βάρη με όποιον τρόπο κρίνει (ξεπουλώντας, βάζοντας λουκέτο και κρατώντας μονάχα τα απολύτως απαραίτητα). Αντιστοίχως, όμως, αυτά τα χρέη, που δεν είχαν υπολογισθεί στις δαπάνες- ή, τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους- θα πρέπει να ισοσκελισθούν με άλλα μέτρα που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο και τα οποία είναι ιδιαιτέρως επώδυνα για κάθε πολίτη.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι καινούργιαείναι μια «επανάληψη» μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Η τρόικα χρησιμοποιεί, μάλιστα, τον όρο «ποσοτικοποίηση»- θα αλλάξει, δηλαδή, η αναλογία του κάθε μέτρου.
Για παράδειγμα: εάν ένας δημόσιος υπάλληλος είχε μέχρι τώρα περικοπή των επιδομάτων του κατά μέσο όρο 12%, αυτό θα γίνει 20% ή 25%.
Αντιστοίχως, θα αυξηθεί η περικοπή στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.
Τα προϊόντα που εντάχθηκαν στην υψηλότερη κατηγορία του ΦΠΑ, το 23%, θα γίνουν ακόμη περισσότερα, φθάνοντας εν ανάγκη ακόμη και στο ψωμί. Η βενζίνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ θα επιβαρυνθούν με περαιτέρω φόρους. Οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη και τα ισχνά επιδόματά τους να εξαφανίζονται, ενώ το πλαφόν για την ανώτερη σύνταξη μπορεί να πέσει ακόμη και στα 1.200 ευρώ. Και φυσικά θα φθάσουν σε σχεδόν μηδενικό σημείο οι δημόσιες επενδύσεις.
Πώς μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να αποφύγει αυτό το ποτήρι των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων; Η απάντηση της τρόικας είναι σαφήςμέσα σε 70 ημέρες να έχει συντελεσθεί η απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, να έχει νομοθετηθεί η απελευθέρωση των υπηρεσιών, να έχουν «βγει στο σφυρί» οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ ή να έχουν κλείσει, να έχει ανοίξει η αγορά ενέργειας, να έχει προωθηθεί η υλοποίηση του ΕΣΠΑ (σ.σ.: που πήρε... κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση της τρόικας) και να έχει βρεθεί ο τρόπος να απαλλαγεί ο προϋπολογισμός του 2011 από τα χρέη των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των Ταμείων...
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου