Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό


Το νομοσχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και εξομοιώνει πλήρως το ασφαλιστικό καθεστώς ανδρών – γυναικών, αλλά και εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Οι αλλαγές θα ξεκινησουν από το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015.
Οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν ως εξης:
-Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.
-Εισαγωγή νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, υποχρεωτικά από την 1/1/2011 και για το τμήμα εργασίας από το 2011 και μετά, με νέους χαμηλούς συντελεστές που, σε βάθος 40ετίας, θα δίνουν χαμηλότερες συντάξεις.
- Αναλογική σύνταξη, το ύψος της οποίας αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης από 01.01.11 και εφεξής κάθε ασφαλισμένου ου θεμελιώνει δικάιωμα σύνταξης μετά την 01.01.15
-Το 65ο έτος θεωρείται κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα και το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40έτη μέχρι το 2015 .
-Καθιερώνεται η προσαύξηση συντάξεων πέραν των 35 ετών στο δημόσιο.
-Κάθε σύνταξη πριν από το 65ο έτος υπόκειται σε πέναλτι πρόωρης εξόδου 6% το χρόνο ή 1/200 τον μήνα. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν 40ετία και εξέρχονται στο 60ό έτος και οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα (ΒΑΕ). Η ανώτατη σύνταξη θα μειωθεί κατά περίπου 230 ευρώ, από 2.830 σε 2.600. Αυτό θα γίνει μέσω του νέου ΛΑΦΚΑ, ο οποίος θα αρχίσει να περικόπτει αποδοχές ήδη από τα 1.400 ευρώ.
-Εξαιρούνται οι επικουρικές συντάξεις από το νέο σύστημα υπολογισμού. Ωστόσο θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, μετά από αναλογιστικές μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κατ΄ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
-Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1.1.2024 τα ανωτέρω όρια ανακαθορίζονται ανά τριετία.
-Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από 2 Ταμεία και πάνω) από το 2011.
-Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων. Προς τον σκοπό αυτό συστήνεται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης
-Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η καταβολή των συντάξεων, του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων, των λοιπών πληρωμών των Ασφαλιστικών Φορέων καθώς και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών διενεργείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος και ΕΛΤΑ.
-Συσταση ενιαίου φορέας διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων, χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
-παροχή η δυνατότητας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και Εταιρείες Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΕΑΠ) με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια ενώ δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας ούτε η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
-Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη. Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.
Τέλος προβλέπεται η θέσπιση ενιαίου συστήματος ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: