Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Εντονες πιέσεις στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ισπανίας

Σωτηρης Νικας

Νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ έσπασε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, ξεπερνώντας τις 1.090 μονάδες βάσης, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν και στις αγορές ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι λόγοι για την νέα αύξηση των spreads είναι τρεις:
1. Στην αγορά υπήρξε απογοήτευση από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν - Κλοντ Τρισέ δεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε απευθείας αγορά ελληνικού χρέους.
2. Η ολοένα και εντονότερη φημολογία σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με αποτέλεσμα να καταγράψουν σημαντικές απώλειες οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων.
3. Ο φόβος που επικρατεί στους επενδυτές αναφορικά με την ταχεία εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο.
Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκε έως και τις 1.091 μονάδες από 980 μονάδες που ήταν προχθές. Το αντίστοιχο πορτογαλικό έφτασε στις 386 μονάδες από περίπου 330 μονάδες που έκλεισε την Πέμπτη και το ισπανικό ανήλθε στις 180 μονάδες έναντι των 150 που έκλεισε προχθές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη διεύρυνση των spreads συνέβαλε και η μείωση των αποδόσεων των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2,6% - 2,7%. Οι αγορές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε σημείο χρεοκοπίας κάποια στιγμή και αυτό θα συμπαρασύρει και τις άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται από τη νέα εκτόξευση και του ελληνικού 5ετούς ασφαλίστρου κινδύνου (CDS) σε νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, χθες, το 5ετές CDS έφτασε μέχρι και τις 1.007 μονάδες από 928 μονάδες που ήταν την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα 55% η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Βενεζουέλα είναι 52% και για την Αργεντινή 49,8%.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: