Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τα πρώτα δάνεια έρχονται

Από την πρώτη δόση της επόμενης εβδομάδας ένα ποσό που προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ θα πάει στα ταμεία του Δημοσίου για να καλυφθεί ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 19 Μαΐου
Eρχονται τα πρώτα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη που θα λάβει η Ελλάδα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το αρχικό «πακέτο βοήθειας» θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ.
Σε τεχνικό επίπεδο έχουν οριστικοποιηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης από τον οποίο η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη δόση της επόμενης εβδομάδας ένα ποσό που προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ θα πάει στα ταμεία του Δημοσίου για να καλυφθεί ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 19 Μαΐου, και για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, δεν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, αλλά ούτε και η δυνατότητα να προσφύγει η χώρα στις αγορές για να το αποπληρώσει.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα διοχετευθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να υπενθυμίσουμε πως από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις τράπεζες θα δοθούν αρχικά 5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να χορηγηθεί εξ αρχής ακόμα και ολόκληρο το ποσό των 10 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για το Ταμείο. Κι αυτό γιατί τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν να «θωρακίσουν» τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: