Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μάχη... επιβίωσης για τη Μέρκελ



Μάχη πολιτικής επιβίωσης έφτασε να δίνει η Ανγκελα Μέρκελ στις αυριανές εκλογές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι οποίες έμελλε να αποδειχτούν κρισιμότερες κι από εθνικές εκλογές, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την τύχη του ευρώ και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η Ανγκ. Μέρκελ με τον Φιλελεύθερο αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ Γκ. 
Βεστερβέλε. Η σχέση τους είναι ήδη διαταραγμένη με αφορμή την... 
παθολογική αγάπη του δεύτερου για τις χρηματαγορές
Η Ανγκ. Μέρκελ με τον Φιλελεύθερο αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε. Η σχέση τους είναι ήδη διαταραγμένη με αφορμή την... παθολογική αγάπη του δεύτερου για τις χρηματαγορές
«Δεν είναι ώρα για πειράματα. Το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται με σοβαρότητα», είπε η καγκελάριος σε κομματική εκδήλωση στο Μίνστερ, καλώντας τους 13,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Ρηνανίας-Βεστφαλίας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Ελευθέρων Δημοκρατών.
Ομως, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην «κοκκινοπράσινη» συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. «Κλειδί» των εξελίξεων ωστόσο, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, μπορεί να αποδειχτεί η πρωτοφανής ιστορικά άνοδος της Αριστεράς (Linke), στη Ρηνανία-Βεστφαλία. Για πρώτη φορά το κόμμα των πρώην Ανατολικογερμανών κομμουνιστών και των Δυτικογερμανών συνδικαλιστών διεκδικεί είσοδο στην τοπική Βουλή και μάλιστα με ποσοστά της τάξης του 7%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα καταστεί απαραίτητη η συμμετοχή του σε συνασπισμό με το SPD, όπως στο Βερολίνο. Ωστόσο, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία-Βεστφαλία, Χανελόρε Κραφτ, προσπαθεί να αποφύγει μία δεύτερη τοπική συνεργασία με τους «κόκκινους», που θα μπορούσε να τους αναδείξει ρυθμιστές του πολιτικού παιχνιδιού σε ολόκληρη τη Γερμανία!
Αν ο κεντροδεξιός συνασπισμός χάσει τη Ρηνανία-Βεστφαλία -όπως «προαναγγέλλουν» οι δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της Μέρκελ, λόγω των κακών χειρισμών της στην ελληνική κρίση- τότε το δίπολο CDU-FPD θα χάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας (Μπούντεσρατ). Ετσι, θα εγκατασταθεί μόνιμα το μικρόβιο της πολιτικής αστάθειας στο Βερολίνο και θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για πρόωρες εκλογές, μόλις 6 μήνες μετά τις προηγούμενες. Αλλωστε, η σχέση της καγκελαρίου με τον Φιλελεύθερο αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε, είναι ήδη διαταραγμένη με αφορμή την... παθολογική αγάπη του δεύτερου για τις χρηματαγορές.
Το κακό για τη Μέρκελ είναι ότι ακόμη και η φιλική της «Bild» υποδαυλίζει τα εθνικιστικά αισθήματα των συντηρητικών ψηφοφόρων, προτρέποντας την καγκελάριο «να μην το παρακάνει με τη βοήθεια στην Ελλάδα». «Πού θα καταλήξουν τα λεφτά μας; Θα βοηθηθούν πράγματι το ευρώ και η Ελλάδα αν χορηγήσουμε αφειδώς δισεκατομμύρια σε μια δυνητικά ασταθή πολιτικά χώρα;» αναρωτήθηκε η «Bild», προβάλλοντας τις σκηνές βίας στην Αθήνα.
Ομως αυτό που πονάει περισσότερο τη Μέρκελ είναι η διακριτική αποκήρυξη του πνευματικού της πατέρα, Χέλμουτ Κολ.
Οπως αποκαλύπτει το «Spiegel», στην επέτειο των 80ών γενεθλίων του, ο πρώην καγκελάριος έσφαξε την «πολιτική κόρη» του με το βαμβάκι. Δήλωσε ενώπιόν της ότι «πολλές χώρες της ΕΕ συμπεριφέρονται σαν να μην τις αφορά η Ελλάδα», χαρακτήρισε τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας «ζήτημα πολέμου και ειρήνης» και τόνισε ότι το ευρώ αποτελεί «εγγύηση ειρήνης για τη Γερμανία».
Γ. Παπαδάτος

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: