Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία

Πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών διεξάγεται στην Ουγγαρία, με τις δημοσκοήσεις να καταγράφουν προβάδισμα της κεντροδεξιάς και συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών, ενώ η ακροδεξιά ελπίζει να επαναλάβει τις επιδόσεις στις ευρωεκλογές (κέρδισε 15%).
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 60%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 20% και το ακροδεξιό κόμμα «Για μια άλλη Ουγγαρία» (Jobbik) ποσοστό 13%, που εμφανίζεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις στις οποίες έφθανε μέχρι και 18%.
Μόνον αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να εκπροσωπούνται στην επόμενη ουγγρική Βουλή, για την είσοδο στην οποία το εκλογικό μέτρο είναι 5%.
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, αρκετά κάτω του 60%, που θα είναι το χαμηλότερο από την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Ουγγαρία το 1990, και το οποίο οι δημοσκόποι ανάγουν στην κόπωση του εκλογικού σώματος από τα οικονομικά προβλήματα και την κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα.
Στην Ουγγαρία ισχύει από το 1989 το εκλογικό σύστημα που αποτελεί ένα συνδυασμό του γερμανικού και του γαλλικού, προβλέποντας απλή αναλογική για τις λίστες των νομών και επικρατείας και πλειοψηφικό για τις μονοεδρικές περιοχές, καθώς και δύο γύρους εκλογών, ο δεύτερς θα γίνει στις 25 Απριλίου.
Ως βασική αιτία της αναμενόμενης συντριπτικής ήττας των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, αναλυτές θεωρούν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο 41 ετών τεχνοκράτης πρωθυπουργός Γκόρντον Μπαινάι, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, επικεφαλής της κυβέρνησής τους μειοψηφίας, στη θέση του παραιτηθέντα μέχρι τότε πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσιανι, καθώς και στη φθορά τους από την παραμονή τους στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: