Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ

Η απόφαση της Βρετανίας να αντλήσει πετρέλαιο στην θαλλάσια περιοχή των Φόκλαντ, σε απόσταση αναπνοής από την Αργεντινή, θα ταράξει επ΄αόριστο τα λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή και δεν ξέρουμε αν θα λάβει διαστάσεις ένοπλης σύγκρουσης, όπως το 1982.
Η Πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία επίσης θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτά, θεωρεί επιθετική την κίνηση της Βρετανίας και ανακοίνωσε ότι όσα πλοία πλέουν κοντά στα χωρικά της ύδατα με κατεύθυνση τα Φόκλαντ θα περνούν από αυστηρότατο έλεγχο.
Η Αργεντινή, η οποία δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τα Φόκλαντ ή Μαλβίνες, δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Όχι τόσο για το <<ονόρε>> αυτή την φορά, αλλά για το πετρέλαιο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα κοιτάσματα που κρύβονται στο αρχιπέλαγος των νησιών θα μπορούσαν να δώσουν εώς και 3,5 δις βαρέλια πετρέλαιο και περίπου 5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Αργεντινή, η οποία μαστίζεται από σοβαρή οικονομική και ενεργειακή κρίση, σρειάζεται αυτό το πετρέλαιο, που βρίσκεται στην γειτονιά της.Το ίδιο και η Βρετανία, η οποία βλέπει τα πετρελαϊκά της αποθέματα στην Βόρεια Θάλασσα να λιγοστεύουν, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις <<κτήσεις >> της. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα επιχειρεί να αντλήσει πετρέλαιο από την ίδια περιοχή.
Η Αργεντινή στο μεταξύ υπέβαλε αίτημα πέρσι στον Ο.Η.Ε να επεκείνει την υφαλοκρηπίδα της προς την Ανταρκτική και τις Μαλβίνες/Φόκλαντ, γεγονός που θα της έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει εργασίες στο αρχιπέλαγος. Αργεντινή και Βρετανία, είχαν υπογράψει διμερή συμφωνία που προέβλεπε από κοινού εκμετάλλευση του πετρελαίου στην επίμαχη περιοχή.
Το 2007, ο τότε Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρτσνερ, σύζυγος της σημερινής Προέδρου, απεσύρθη μονομερώς από την συμφωνία, πιστεύοντας ότι θα κατάφερνε στο τέλος να κερδίσει την μερίδα του λέοντος!!!! Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν ακούει σήμερα η Βρετανία για τις διεκδικήσεις της Αργεντινής, να της απαντά ότι μόνη της τέθηκε εκτός συνεργασίας.
Το ζήτημα θα παραμείνει για καιρό στον αφρό!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: