Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε <<κατάσταση πολέμου>> βρίσκεται ο κλάδος των φωτοβολταϊκών μετά από τις εξελίξεις που <<έτρεξαν>> πριν λίγο καιρό και το μπαράζ δημοσιευμάτων για τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλοντος, που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όσους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την αξιοποίηση της δύναμης του ήλιου.
Το κλίμα, επιβαρύνθηκε και από τις συνοπτικές διαδικασίες που επέλεξε να εφαρμόσει το Υπουργείο για την πρότασή του σχετικά με την μείωση 20% των τιμολογίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Τα νέα τιμολόγια έρχονται να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές και να ανατρέψουν τα επιχειρηματικά σχέδια των επενδυτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Άλλωστε, αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι μεταξύ των ελάχιστων που συνεχίζονται στην χώρα και δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) αφήνει να διαφανεί ένας κρυφός <<εμφύλιος πόλεμος>> μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι ο κλάδος της αιολικής ενέργειας φαίνεται να μην βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τα φωτοβολταϊκά, καθώς οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.Όλοι οι παράγοντες των φωτοβολταϊκών τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα κίνητρα για τα αιολικά είναι σωστά και απαραίτητα, ωστόσο ζητούν να εφαρμοστούν και στον δικό τους κλάδο, καθώς τα υπό σχεδιασμό μέτρα, υπονομεύουν μεγάλο αριθμό επενδύσεων και οδηγούν σε εξαφάνιση όλων των μικρών επιχειρήσεων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: